Izjava dneva

Ruska zastava

31.03.2022 07:42
Ključne besede:   Dejan Steinbuch   zastava   Slovenija   Rusija   Kijev

Zaplet z izobešeno slovensko zastavo na veleposlaništvu v Kijevu samo potrjuje dejstvo, pred katerim si oči zatiskamo že trideset let: da je trobojnica prehitro zamenljiva z rusko zastavo; v vojni pa sploh. Morda bi v naslednjih 30 letih vseeno razmislili o kakšni boljši rešitvi?

Dejan Steinbuch, urednik portala+, na tviterju o zoprnih zapletih, povezanih s slovensko zastavo v Kijevu. Začasni odpravnik poslov je namreč na prošnjo tamkajšnjih oblasti snel slovensko zastavo izpred stavbe slovenskega veleposlaništva, saj se je ta spremenila v rusko, ko jo je veter nekoliko ovil okoli droga. Slovenska in ruska zastava se namreč ločita samo takrat, ko slovenska zastava plapola v vetru. Drugače pa takorekoč ni razlike, kajti grb je premajhen in pokriva le levi del zastave v razmeru, ki ga sicer določa ustava. O tem, kako na hitro in v izjemnih okoliščinah je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejemala odločitve glede ustave, se učijo že otroci v šolah, toda v vseh teh tridesetih letih država oziroma njena oblast ni bila sposobna odpreti poštene javne razprave in prevzeti odgovornosti za to, da se konča projekt, ki je leta 1991 ostal nekje na pol poti. Slovenija potrebuje zastavo. Morda ne povsem novo, morda le nekoliko modificirano sedanjo zastavo, vendar vsekakor ne more več imeti "ruske zastave".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Najboljša kariera vseh časov
13
22.01.2023 12:38

Pahorjeva kariera je povsem javna, desetletja ga že lahko spremljamo. Dal je nešteto intervjujev in napolnil mnogo ... Več.

Miha Mazzini, kolumnist, na Siolu o različnih razsežnostih fenomena Pahor, ki je vse življenje lezel samo navzgor, dosegel (doma) vse, kar se je doseči dalo, obenem pa ves čas dajal ljudstvu občutek, da nima nobene prave moči. "Najbolje je utelesil slovensko spravo v njenem banalnem pomenu, torej kot izogibanje odgovornosti: vsakemu damo po medaljo in smo spravljeni", pravi Mazzini, ki je Pahorjev Instagram definiral kot slovenske različico britanske kraljevske drame - a z bistveno razliko. "Če pri Angležih čakamo, kaj bo naslednjič groznega prišlo na plano, je pri Pahorju vse sladko in rožasto. Razlika med princem Harryjem in Pahorjem, recimo, je kot razlika med countryjem in narodno zabavno glasbo. V prvem se dogajajo same slabe stvari, pri naših narodnjakih pa je vse zgledno in poštirkano. Pahor nam je na Instagramu ustvarjal vpogled v sanjsko življenje."

 

Premierjeva zgodovinska priložnost
15
18.01.2023 22:46

Analiza kaže, da so razmere v slovenskem zdravstvu še slabše, kot si kdor koli v Sloveniji misli.

Robert Golob, predsednik vlade, na t.i. koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju, o tem, kakšno je dejansko stanje v slovenskem zdravstvu. Iz njegove izjave lahko sklepamo, da so razmere v državnem zdravstvu takšne, da bi bilo nevarno za državo, če bi to izvedela javnost. Predvidevamo lahko edinole to, da premier bere portal+ in našega kolumnista Milana Kreka, ki je opozoril, da je ta hip v Sloveniji brez osebnega zdravnika okoli 190.000 ljudi, poleg tega pa je dr. Golob očitno prebral tudi prispevek Krištofa Zevnika o mastno preplačanih medicinskih pripomočkih, zaradi česar davkoplačevalci vsako leto zdravniško-dobaviteljski mafiji podarimo najmanj 250 milijonov evrov. V zadnjih tridesetih letih so nam torej iz javnih sredstev ukradli že 7,5 milijard evrov. Če je to tista resnica, o kateri govori premier Golob, potem mu z vso odgovornostjo zagotavljamo, da mu bomo postavili spomenik na naše stroške sredi Ljubljane, če njegova vlada v naslednjih treh letih uredi problematiko osebnih zdravnikov za 190.000 prebivalcev ter za zapahe spravi zdravniško-dobaviteljsko mafijo. Nekatere njene člane je sicer pravosodje doslej že preganjalo, pri nekaterih so pod posteljo našli celo zlate palice, ampak kaj ko se potem ni zgodilo nič. Premier Golob ima torej zgodovinsko priložnost, da te kriminalce pošlje tja, kamor spadajo - na Dob ...

Janšev sneg
2
18.01.2023 10:10

Janša je kriv, da je sneg zasul ceste.

Božidar Novak, legenda slovenskih odnosov z javnostmi, sicer pa tudi poslovnež, pisatelj in nekdanji vojaški padalec diverzant, na tviterju o zimskih nevšečnostih, za katere med delom slovenske javnosti velja prepričanje, da so posledica zarote Janeza Janše.

Lenitis
6
13.01.2023 22:42

Ta predlog je zrasel na zelniku ljudi, ki so že pred leti zboleli za akutnim lenitisom. Zdravijo pa ga s preveliko dozo ... Več.

Dr. Aleš Štrancar, direktor ajdovskega podjetja Sartorius BIA Separations, o ideji, ki se je zdaj spet pojavila glede občutno krajšega tedenskega delavnika. V koalicijski pogodbi je namreč ta možnost zapisana, vendar jo za zdaj podpira le stranka Levica, posebej njen predsednik Luka Mesec, ki je tudi minister za delo, družino in socialne zadeve v Golobovi vladi. Problem skoraj 30% odstotnega skrajšanja delovnega tedna (z obstoječih 42 na 30 ur) je namreč v tem, da je v določenih panogah povsem nepredstavljiv in bi prinesel še večje probleme za slovensko gospodarstvo, ki ni imuno pred nevarnostjo recesije v tem ali prihodnjem letu. Posebej bi 30 urni delavnik škodoval zasebnemu sektorju, o katerem pa, kot vemo, Levica tako ali tako nima dobrega mnenja, saj gre za kapitaliste, ki bi jih nesojeni predsednik Miha Kordiš z bajoneti nagnal v morje ...

Premirje bodočega poraženca
2
05.01.2023 22:01

Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja ... Več.

Vladimir Putin je med vrsticami priznal, da se njegova posebna vojaška operacija, ki je normalnim ljudem znana tudi kot vojna, ne odvija po načrtih in da mu gre zadnje čase takorekoč vse narobe. Ideja o pravoslavnem božičnem premirju namreč ni namenjena ničemer drugemu kot prilizovanju domači javnosti, razjrajeni zaradi prikrivanja, laganja in zavajanja glede vojne v Ukrajini. Novoletno raketiranje Makijevke, ko je zaradi malomarnosti ruskega vojašnega poveljstva in pomanjkanja varnostnih ukrepov umrlo več sto ruskih rezervistov, utegne biti za Putina začetek konca. Rusi namreč odpustijo vse, le poraza ne. Putinova smola torej niso vojaški uspehi v smislu pobijanja ukrajinskih civilistov in nevojaških ciljev, kar mu utegne prinesti vabilo pred mednarodno kazensko sodišče, ampak porazi ruske vojske. Slabše ko bo šlo njegovi soldateski, nevarnejši bo Putin. Vojne v Ukrajini ne more več dobiti, vendar je tudi ne sme izgubiti ...

Slab izgovor "dunajske kočijažinje"
7
05.01.2023 09:09
Uradno, bilateralno srečanje 1. januarja, ki je državni ... Več.

Dejan Steinbuch, bivši urednik portala+, na tviterju o nenavadnih, nekoliko za lase prevlečenih pojasnilih in izgovorih predsednice Državnega zbora o ponedeljkovem "uradnem obisku" Dunaja, kjer se je udeležila tradicionalnega novoletnega koncerta. Urško Klakočar je na novoletni koncert očitno res povabil njen kolega, predsednik avstrijskega parlamenta, vendar to še ne pomeni, da sta imela tudi "uradno bilateralno srečanje". Glede na javno dostopne podatke iz obeh parlamentov takšnega srečanja dejansko ni bilo. Je pa predsednica Klakočar zaradi tega povabila lahko zastonj poslušala znameniti koncert, kjer karte v prosti prodaji stanejo med 650,00 (stojišče) in 4990,00 evri (sedeži I. kategorije). Si predstavljate, da bi se zlagala tudi glede povabila in bi se izkazalo, da smo davkoplačevalci poleg falcona financirali tudi karte za koncert?!

Ko se ministru odpelje ...
6
29.12.2022 23:07

Vse interesne skupine v zdravstvu ustvarjajo nalašč izredne razmere, ker je v izrednih razmerah najlepše ... Več.

Danijel Bešič Loredan v četrtkovih Odmevih na TV Slovenija o tem, da so nemogoče razmere v urgentnih centrih, zaradi katerih pacienti čakajo na obravnavo tudi več kot 10 ur, posledica zarote, katere cilj je preprečiti kakršne koli spremembe v sistemu javnega zdravstva. Ob vidno osupli voditeljici Odmevov Tanji Starič, ki je ministra še enkrat vprašala, če dejansko trdi, da zdravstveno osebje nalašč ustvarja izredne razmere, je Golobov minister za zdravje temu pritrdil. Ponovimo: Danijel Bešič Loredan trdi, da je vse, kar se teh dneh dodaja v urgentnih centrih, posledica nekakšne sabotaže zdravnikov, interesnih skupin in vseh tistih, ki mu želijo škodovati. Teorija zarote, ob kateri bi brez besed ostal celo Donald Trump. S to teorijo, ki si zasluži interpelacijo in milijon telefonskih klicev besnih državljanov na Ministrstvo za zdravje z zahtevo, naj minister nemudoma odstopi, je tudi po našem mnenju Danijel Bešič Loredan prebil zid maksimalne tolarance. Lahko si rečemo, da se mu je zmešalo in mu damo vzdevek "zmešani Danijel", lahko pa vsakič znova objavimo tri ključne argumente, zaradi katerih bi moral odstopiti. Ker je nesposoben opravljati ministrsko funkcijo, ker nima pojma, kako bi razrešil zdravstvo krizo, ki jo je zakuhal, in ker s svojim obnašanjem in izjavami žali dostojanstvo vseh bolnikov v državi.

Danijel, go home!

Lažeš kot pes(kov)
7
20.12.2022 21:28

Rusija v vsej svoji zgodovini ni nikoli nikogar napadla.

Dmitrij Peskov, Putinov kremeljski zvočnik, se je včeraj blamiral z novo smešnico, ki je za nekatere neverjetna laž, za druge pa le spretna nacistična taktika, po kateri tisočkrat ponovljena laž postane resnica. Da Rusija (še) nikoli v zgodovini ni nikogar napadla, je tako debela laž, da je vidna iz vesolja. Celo največjim rusofilom in putinistom je ob tem postalo nerodno. Že hitri pogled v Wikipedijo razkrije, da je Rusija od svojega nastanka v srednjem veku do invazije na Ukrajino, torej v dobrih 1000 letih, tako ali drugače sodelovala v več kot 100 vojnah, daleč najbolj okrutno je bilo seveda 20. stoletje, v katerem je Rusija najprej brutalno obračunala s svojim lastnim prebivalstvom v oktobrski revoluciji, potem pa začela nadlegovati tudi svoje sosede. Leta 1939 je tako napadla Poljsko, leto dni kasneje Finsko in baltski trio (Estonijo, Latvijo in Litvo), po koncu II. svetovne vojne pa v Evropi najprej Madžarsko (1956), potem Češkoslovaško (1968), Afganistan (1979), Čečenijo (1994, 1999), Gruzijo (2008) in Ukrajino (2014). Seznam vojn izven Evrope, v katerih je Rusija aktivno sodelovala, je še neprimerno daljši - od Angole do Sirije, od Vietnama do Centralnoafriške republike. Skratka, govoriti, da Rusija v zgodovini nikoli ni nikogar napadla, je podobno absurdno, kot da bi trdili, da sta bila Stalin in Hitler socialna demokrata in velika borca za pravice delavcev. Izjava lažnivega Peskova torej dokazuje, da Rusija po koncu vojne v Ukrajini definitivno potrebuje podobno "denacifikacijo" kot Nemčija po porazu v II. svetovni vojni. V nasprotnem primeru bo zaradi svoje militaristične in agresivne agende predstavljala trajno grožnjo miru in stabilnosti v svetu.

Rambo Bešič
4
12.12.2022 22:46

Danijel Bešič Loredan je na svojem področju izjemen strokovnjak, ... Več.

Na spletni strani vlade doktorja Goloba je o (za zdaj še aktualnem) ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu v zadnjem odstavku sicer kar obsežne uradne biografije najti tudi tale zapis. Pošteno nas je nasmejal in v kakšnih manj usodnih okoliščinah bi lahko zaključili, da je tista o izjemnih organizacijskih sposobnostih pač neslana šala, toda na žalost nas je smeh v zadnjega pol leta tudi po ministrovi zaslugi minil. Zdravstveni sistem nam dobesedno razpada, minister se kavbojsko pogaja s sindikati, malo grozi, malo joka, se sklicuje na ukaze svojega šefa, ki pa bo imel kmalu preveč dela na drugih frontah, kjer prihajajo na dan njegove zlorabe oblasti, da bi Bešiču Loredanu, temu Rambu slovenskega zdravstva, še naprej držal štango. In potem bo deček ostal v svojem peskovniku sam ...

"Brez primere v zgodovini ... "
17
07.12.2022 22:34

Tvoja odločitev, da mojemu predlogu za imenovanje Boštjana Lindava za poln mandat na mesto generalnega direktorja ... Več.

Tatjana Bobnar, za zdaj še ministrica za notranje zadeve, ki pa naj bi jutri odstopila, je v pismu premierju Robertu Golobu hočeš nočeš razkrila globoke razpoke med njenimi pogledi na profesionalizacijo policije ter pričakovanji njenega šefa. Če je ministrica opozarjala na politične pritiske na delo policije, je zdaj premier dosegel, da bo ministrica odstopila, saj se ne strinja z njegovo oceno, da takšnih pritiskov ni. Toda po drugi strani naj bi poročilo v.d. direktorja policije, ki ga je prejel premier, potrjevalo ministričine navedbe in to celo s konkretnimi imeni. Tudi tistimi iz kabineta predsednika vlade oziroma njegove stranke Gibanje Svoboda? No, četudi bi takšni pritiski bili, se jim po novem, svobodnjaškem izrazoslovju ne reče več politični pritiski, temveč so to zgolj t.i. politične usmeritve. Morda bo vršilec direktorja policije, zaradi katerega je spor med premierjem in Bobnarjevo pravzaprav izbruhnil, zdaj končno razumel in prisluhnil političnim usmeritvam, ki utegnejo priti z Gregorčičeve ... Ne glede na vse pa je citirana izjava prvi neposredni, takorekoč materialni dokaz, kako (nam) vlada Sončni kralj. "Brez primere v zgodovini", če smemo parafrazirati gospo ministrico.

Prijatelja po sili razmer
9
02.12.2022 17:42

Danes je pomemben dan, ker končujemo investicijo, ki je bila 30 let v nastajanju. Prišla ni nič prezgodaj, ... Več.

Premier Robert Golob je slovesnosti v Cirkovcih (Prekmurje) z Viktorjem Orbanom prisostvoval začetku obratovanja daljnovoda Cirkovci - Pince, ki bo energetsko povezal Slovenijo in Madžarsko. Pred tem sta bila državnika na kosilu v restavraciji Rožmarin v Mariboru, katere lastnik je mariborski župan Saša Arsenovič. Projekt daljnovoda je potreboval več kot trideset let, da se je uresničil, premier Golob in njegov madžarski kolega Orban pa sta dala vedeti, da to še ni konec medsebojnega sodelovanja in da bodo v prihodnjih letih začeli graditi tudi plinovod med Madžarsko in Slovenijo. Glede na razmere v Ukrajini se zdi takšna odločitev ne glede na Madžarsko politiko do Ukrajine smiselna. Nedavno glasovanje o resoluciji glede Rusije kot teroristične države, ko so trije slovenski poslanci, ki predstavljajo vladno koalicijo, vzdržali glasovanja, s čemer so se posredno postavili na Putinovo stran, odpira tudi širše vprašanje o prihodnosti slovensko-madžarskih odnosov. Kajti morda le niso tako hladni, kot se to zdi na prvi pogled. Prav zaradi Ukrajine so se namreč stiki med prejšnjim premierjem Janšo in Orbanom precej zmanjšali, zdaj pa kaže, da je lahko prav Ukrajina tista, ki bo zbližala vladajoče svobodnjake Roberta Goloba in Orbanove "demokrate" ...

Svoboda brez "janšizma"
12
28.11.2022 00:35
Slovenska pamet je ponovno zmagala. Čestitke! Zdaj naj ... Več.

Dejan Steinbuch je na tviterju po razglasitvi zmage vlade na vseh treh referendumih (o zakonu o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi) sarkastično ugotovil, da je zdaj čas le še za svečko na torti Golobove koalicije, ki se mora na tak ali drugačen način znebiti tečne opozicije, v kateri ves čas grozijo z referendumi, ustavnimi presojami in na vse mogoče načine "nagajajo" vladi. Ker se je oblast tudi po izvolitvi Nataše Pirc Musar resnično konsolidirala in usmerila v prihodnost, kot radi pravijo, res ni primerno in pravično, da se ukvarjamo s preteklostjo in njenimi poraženci. Vendar pa, če damo šalo na stran, je v delu slovenske politike, ki je od 24. aprila ponovno tam, kjer misli, da mora biti, že dlje časa prisotno stališče, da bi morali SDS na nek način "omejiti", morda celo z prepovedjo, kar pa bi zahtevalo večinsko podporo Ustavnega sodišča, ki je edino pristojno za prepovedi delovanja političnih strank, če se ugotovi, da delujejo protiustavno. Trenutna sestava Ustavnega sodišča sicer (še) ne omogoča takšnega glasovanja, vendar se bo to že prihodnje leto morda spremenilo in vrata do potrebnega kvoruma na Beethovnovi bodo odprta ...

Janez v luknji
20
15.11.2022 00:13

Že tri ure ni tvitnil.

Andrej Karoli, glasbeni urednik in radijski voditelj na Valu 202, o nenavadnem molku Janeza Janše, ki je ob razglasitvi rezultatov nedeljskih predsedniških volitev trajal celo več ur. Za razliko od prvega kroga, ko je slavil Anže Logar, neodvisni kandidat s podporo SDS, se po drugem krogu, v katerem je za bore 4 odstotke zmagala Nataša Pirc Musar, predsednik SDS dolgo ni oglasil. Za čestitko zmagovalki je potreboval kar nekaj časa, po še potem je bila to zmes čestitke in zahteve po opravičilu. Janša dejansko ne more iz svoje kože in potrjuje basen o žabi in škrorpijonu ...

Podrejenje
10
09.11.2022 19:11

Res je pomembno, da se volivke in volivci v čim večjem številu udeležite vseh glasovanj. Zato, da jasno pokažemo, da ... Več.

Robert Golob, slovenski premier, znan tudi pod vzdevkom Sončni kralj, je na včerajšnjem vrhu koalicijskih strank na Brdu pri Kranju poleg naštevanja vse uspehov, s katerimi se lahko pohvali njegova vladna ekipa, nekaj misli namenil tudi nedeljskim volitvam predsednice republike. Kljub temu, da rezultata volitev še ni, saj niti volitev še ni bilo (razen predčasnih), je premier razkril, kako si predstavlja načelo delitve oblasti in pristojnosti med posameznimi centri moči. Doslej namreč še ni bilo znano, da institucija predsednika republike sodi pod okrilje vlade in da mora biti šef države nekdo, ki vladi omogoča, da "dela normalno". S to izjavo je Robert Golob najverjetnejšo novo predsednico Natašo Pirc Musar postavil v nekoliko neroden položaj, saj ji je med vrsticami sporočil, da jo vidi v podrejeni vlogi. Kot del njegove vlade. Glede na trmast karakter Nataše Pirc Musar si upamo trditi, da se v vlogi predsednice republike takšnih igric ne bo šla in da bo predsednika vlade čim prej postavila tja, kamor ga tudi zakoni in ustava ...

Škorpijon v ascendentu
10
06.11.2022 21:14

 

Logar ima možnosti za zmago v ... Več.

Dejan Steinbuch, nekdanji urednik portala+, na tviterju o možnostih predsedniškega kandidata Anžeta Logarja v drugem krogu predsedniških volitev v nedeljo, 13. novembra. Te nikakor niso majhne, vendar ima škarje in platno v rokah nihče drug kot Logarjev strankarski šef in bivši premier Janez Janša. Če bo nadaljeval s čivkanjem v svojem stilu, bo zagotovo uničil vse možnosti, da bi Logar vseeno zmagal v drugem krogu. Kajti bolj kot bo Janša rogovilil s svojimi priljubljenimi temami, večji odpor bo doživljal Logar med tistim delom volilnega telesa, ki je načeloma neopredeljen do zadnjega dne, predstavlja pa lahko tudi 15-20% volilnega telesa. Ni namreč samoumevno, da bi zmagovalka avtomatično Nataša Pirc Musar; seveda ima največje možnosti za to, vendar volitve še niso mimo. Določen del levosredinskega volilnega telesa, posebej tisti, ki nekoliko idealistično gledajo na vprašanje davkov, socialne države in gospodarstva, Musarjevi namreč zelo zamerijo "tranizicijski pedrigre", kot se je pred časom o njeni kandidaturi izjasnil dr. Milan Brglez, kandidat vladajoče koalicije. Prav tu tiči naslednji zajec v grmu: po vrsti verbalnih prask med nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom in premierjem Robertom Golobom vlada varljivo zatišje, problemov pa še zdaleč niso rešili. Stara garda se zaveda, da je Golob nepredvidljiv, nevodljiv, trmast, zamerljiv in zelo ošaben, kar je zadnje, kar so si želeli na tem položaju. Kučanova izjava, da ni higienično, če ima ena stranka vsa tri predsedniška mesta, je po odločitvi vladne koalicije, zlasti pa svobodnjakov, da bo NPM "njihova" predsedniška kandidatka, tako spet postaja aktualna. Vse to je lahko voda na mlin Logarju, ki tovrstne prtljage nima, ima pa za vratom Janeza Janšo. Poznavalci dvomijo, da bi se bil JJ sposoben za teden dni umakniti s tviterja in prenehati delati škodo "svojemu" kandidatu. Teoretiki zarote pravijo, da to dela namenoma, ker so tako dogovorjeni, ampak resnica je precej bolj banalna oziroma preprosta, njeno poanto pa najdemo v basni o žabi in škorpijonu. Kdo je tu žaba in kdo škorpijon, najbrž ni treba posebej razlagati?

Putinova revolucija
6
27.10.2022 23:18

Pred nami je verjetno najnevarnejše, nepredvidljivo in hkrati pomembno desetletje po koncu druge svetovne vojne.

Vladimir Putin, ruski predsednik, je o tem, kaj nas čaka v prihodnosti, spregovoril pred moskovskim think-tankom Valdaj, kjer je razmere v svetu označil kot deloma revolucionarne, Zahod pa obtožil, da poskuša sam upravljati s človeštvom. Ruski predsednik se bo v zgodovino zapisal kot prvi evropski voditelj, ki je po koncu II. svetovne vojne sprožil invazijo na sosednjo državo brez vojne napovedi. Svoje dejanje opravičuje z argumenti, ki jih vsak dan demantirajo ruske rakete, ki padajo po civilnih ciljih v Ukrajini. Putin še vedno govori o krivdi drugih, zlasti Zahoda, čigar unipolarni svet se po njegovem zdaj končuje, saj si, kot pravi, večina ljudi na svetu tega ne želi. Zanj demokratične vrednote niso univerzalne, ga je bilo razumeti. Po osmih mesecih vojne v Ukrajini je to postalo zelo očitno ...

Velik dan za Otok
1
24.10.2022 21:09

Moja družina je sem prišla pred 60 leti. Moja mama je imela lekarno v Southamptonu. Tam sem zrasel, v trgovini, ... Več.

Rishi Sunak, ki je v ponedeljek, 24. oktobra, postal novi šef konservativcev, bo z 42 leti eden najmlajših britanskih premierjev v zgodovini, prav tako pa bo tudi prvi premier, ki ni belec. Sunak je indijskega porekla, sodi pa med najbogatejše Britance. Njegova biografija je impresivna, vsekakor pa gre za skorajda ameriško zgodbo o uspehu, ki dokazuje, da je v življenju mogoče vse in da se uresničijo tudi najbolj drzne sanje. V Sunakovi dosedanji karieri vsekakor izstopajo reference s področja financ, kar utegne biti v teh časih zanj absolutna prednost. Bivši finančni minister torijcev bo v torek, 25. oktobra, od kralja Charlesa dobil mandat in se vselil na Downing Street 10.

Milan brez glave? Dajte no ...
6
21.10.2022 00:01

Presenetljivo, da se človek takega ranga, ki ima ogromne zasluge za to, da je Slovenija po mirni poti prišla v ... Več.

Igor Lukšič, profesor politologije, komentator, analitik, nekdanji minister in predsednik stranke socialnih demokratov, je na televiziji Planet TV ošvrknil nekdanjega predsednika države Milana Kučana zaradi njegove podpore predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar, potem ko je vmes začel podpirati tudi Milana Brgleza in celo Iva Vajgla, čeprav ta sploh nikoli ni bil zares predsedniški kandidat. Lukšičeva kritika sovpada z izjavo premierja Roberta Goloba, ki včeraj prav tako ni mogel mirno prebaviti Kučanovega na prvi pogled zbeganega obnašanja. Golob se je namreč vprašal, ali narobe razume svet. Po njegovem mnenju tisti, ki razbijajo levo sredino, na oblast pripeljejo avtoritarce. Kučana je cinično odpravil s tem, da kot zrel človek tega še vedno ni dojel in razumel. Ponavlja se zgodba z Marto Kos, kjer je premier ob najavi njene kandidature za predsednico nekdanjemu predsedniku Kučano zabrusil, da včasih ustreli tudi kakšnega kozla. Brez dvoma bo Kučan za takšno poniževanje Golobu še izstavil račun, pa če premier v to verjame ali ne. Kajti v obnašanju Milana Kučana ni prav nič zbeganega ali nelogičnega, pač pa zgolj in samo kombinatorika, kajti ko se je odločil za Natašo Pirc Musar, na levici oziroma levi sredini ni bilo podobno močnega kandidata ali kandidatke. Šele z Milanom Brglezom se je ta prostor nekoliko odprl, posebej zato, ker uživa podporo največje vladne stranke in njene koalicijske partnerice. Toda po vseh merjenjih javnega mnenja in analizah strokovnjakov blizu Nika Toša je gospod Kučan prišel do grenkega spoznanja, da je njegova prva izbira hočeš nočeš še vedno Nataša Pirc Musar, saj podpora Brglezu preprosto ne bo dovolj visoka, da bi lahko prišel v drugi krog, kaj šele da bi tam koga premagal.

Opozicija vs opozicija
9
12.10.2022 15:27

Dogovor, ki ga navajaš, ne obstaja in je plod domišlije.

Matej Tonin, predsednik Nove Slovenije, je na tviterju odgovoril na očitke prvaka SDS Janeza Janše, češ da NSi posredno preprečuje ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi se ukvarjala z odtekanjem denarja iz paradržavnega GEN-I. NSi namreč, tako Janša, noče prispevati svojih podpisov za njeno ustanovitev. Tonin je sicer Janševe očitke zavrnil, češ da ne gre za noben tajni dogovor z vladajočo strukturo, na kar je namigoval Janša, ki je v tem kontekstu omenjal tudi razvpitega lobista Marka Pogorevca. Celotna polemika je potekala na tviterju, kar je glede na dosedanjo prakso nekaj novega, a vseeno dobrodošlega, kajti pranje umazanega političnega perila na očeh javnosti velja pozdraviti kot velik korak v smeri večje transparentnosti. Škoda, da podobnih polemik in žolčnih razprav ne beremo tudi na drugi strani, kjer so očitno vseeno bolj disciplinirani oziroma enostavno ne uporabljajo sodobnih komunikacijskih kanalov. Da bi Milan Kučan kritiziral vlado po tviterju se zdi neverjetno, mar ne? Pri čivkanju Janše in Tonina je v ozadju sicer že ponarodela teza o "kolaborantstvu" Nove Slovenije, po kateri je NSi v bistvu "skrita rezerva" Roberta Goloba za primer, če bi moral iz vlade nagnati preveč radikalno stranko Levica.

Naredite mi to deželo ... rusko
7
30.09.2022 14:26

Branili bomo svojo zemljo na vse načine, v novih regijah pa bomo izboljšali varnost. Naši bratje in ... Več.

Vladimir Putin, ruski predsednik, je ob posebni slovesnosti v Moskvi, namenjeni Anschlussu, priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, na dolgo in široko obtoževal Zahod odgovornosti za vojno, pri tem je šel celo v čase kolonializma. Ključno sporočilo Kremlja glede Ukrajine in novega ruskega ozemlja pa je namenjeno mednarodni javnosti: napad na katero koli (ukrajinsko) regijo, ki si jo je priključila Rusija, bodo razumeli kot napad na Rusijo in glede na njihovo jedrsko doktrino, podedovano iz časov Sovjetske zveze, bi lahko Rusija na takšen napad odgovorila z vsemi razpoložljivimi sredstvi, tudi z atomskim orožjem. Strokovnjaki opozarjajo, da bi ruska vojska v primeru, če bi bila obkoljena ali bi ji grozil poraz v Ukrajini, uporabila taktično atomsko orožje.

 

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.468
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.667
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.621
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.807
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.797
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.454
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.094
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 637
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.576
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.368