Razkrivamo

Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?

Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer naj bi po pričakovanjih zmagal nacionalist Vučić, še okrepila, kajti Milorad Dodik, voditelj bosanskih Srbov, je moral pred srbskimi volitvami "dati mir", da ne bi škodoval Vučiću. Mu pa to ni preprečevalo, da ne bi krepil stikov s Putinovim režimom, ki utegne izkoristiti Zahodni Balkan za novo krizno žarišče, s katerim lahko vsaj delno preusmeril pozornost Zahoda od Ukrajine. Po nekaterih obveščevalnih podatkih so se ruske aktivnosti v Bosni in Hercegovini prejšnji mesec drastično povečale, središče potencialnega vojaškega konflikta pa je t.i. Distrikt Brčko, formalno nikogaršnje ozemlje na severovzhodu Bosne, ki fizično preprečuje stik med zahodnim in vzhodnim delom Republike Srbske. Distrikt Brčko je za Srbe nekaj takšnega kot koridor Suwalki za zvezo NATO. Če bo v Bosni in Hercegovini počilo, se bo to vsekakor najprej zgodilo na območju Brčkega.

01.04.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Bosna in Hercegovina   Milorad Dodik   Republika Srbska   Banjaluka   Sarajevo   Moskva   Beograd   Putin   Vučić   Christian Schmidt

V prihodnjih tednih se bo pokazalo, ali se za Dodikovo secesionistično masko skriva pravzaprav Vladimir Putin, čigar interes je zaplesti Evropsko unijo in Ameriko v nov konflikt na Balkanu.

Distrikt Brčko, vsega okoli 400 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje na severovzhodu Bosne in Hercegovine, veliko kot mesto Dunaj, ločuje vzhodni in zahodni del Republike Srbske. Gre je projekt Združenih držav oziroma Daytonskega mirovnega sporazuma, po katerem je po koncu štiriletne državljanske vojne Bosna in Hercegovina postala država dveh entitet, Republike Srbske in Federacije Bosne in Hercegovine, v kateri so združeni Bošnjaki in Hrvati. Distrikt Brčko je nastal kot nekakšna tampon cona s posebnim statusom, katere namen je bil fizično ločiti zahodni in vzhodni del srbske entitete. V primeru vojaškega konflikta v Bosni in Hercegovini bi bilo to območje vsekakor prioritetni cilj srbskega prodora, kajti Distrikt Brčko je edino ozemlje, ki omogoča spojitev obeh delov Republike Srbske. Tega se njen premier Milorad Dodik zaveda. Vendar pa ta hip ne more tvegati konflikta brez jasnih zagotovil svojih zaveznikov iz Beograda oziroma Moskve, da bo dobil ustrezno podporo in pomoč za takšen podvig.

 

Varnostne razmere v Bosni in Hercegovini so se še poslabšale po odločitvi Civilne zaščite Republike Srbske, da za tri mesece prekine sodelovanje s federalnim Ministrstvom za varnost. Potezo gre razumeti kot novo Dodikovo provokacijo in napad na državne institucije Bosne in Hercegovine. Še posebej, ker časovno sovpada z rusko invazijo na Ukrajino, ki jo Dodik za razliko od hrvaškega in bošnjašnega člana predsedstva precej odkrito podpira.

 

 

Bolj kot na Vučića računa Milorad Dodik na "velikega brata" iz Moskve Vladimirja Putina.

 

 

Na splošno je podpora Vladimirju Putinu v Republiki Srbski visoka, odločitev Civilne zaščite, da se "osamosvoji" pa lahko razumemo tudi kot poskus njenega preoblikovanja v paravojaške enote, torej zametek nove srbske vojske, ki jo pravni red Bosne in Hercegovine izrecno prepoveduje. Kakšna je pri tem vloga Rusije, ki na Balkanu obveščevalno deluje predvsem pod krinko Srbsko-ruskega humanitarnega centra v Nišu, bo jasno po parlamentarnih volitvah v Srbiji. Za razliko od srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki poskuša loviti ravnotežje med Zahodom (Evropsko unijo) in Rusijo, pa je Dodik povsem proruski. Še več, po mnenju poznavalcev so čustva obojestranska, kajti tudi Putin naj bi izjemno cenil brezpogojno vdanost voditelja bosanskih Srbov.

 

 

Republika Srbska ali Republika Ruska?

 

Opozicija v Republiki Srbski, ki pod Dodikom preživlja težke čase, mu očita, da entiteto spreminja v rusko gubernijo in mirno dopušča, da se ruski obveščevalci sprehajajo po Republiki Srbski kot po Lugansku ali Donecku in Dodiku dajejo občutek, da si lahko v odnosu do Sarajeva dovoli še precej več kot doslej. Če gre verjeti nekaterim informacijam, se Dodik z Rusi že dogovarja tudi o prihodnjih ruskih vojaških bazah na ozemlju Republike Srbske, kar bi brez dvoma pomenilo hudo eskalacijo razmer na Zahodnem Balkanu.

 

 

Distrikt Brčko je nekakšna "tampon cona", nikogaršnje ozemlje oziroma posebna entiteta, ki fizično ločuje zahodni in vzhodni del Republike Srbske. Če bo na Zahodnem Balkanu počilo, bo Brčko središče konflikta.

 

 

Inštitut IFIMES iz Ljubljana denimo opozarja, da so sredi januarja v Bosno in Hercegovino pripotovali trije ruski agenti (P. B. , D. T. in R. K.). Prespali so v enem izmed hotelov v Brčkem, imeli več zaupnih sestankov in naslednji dan zapustili državo v Višegradu, od koder so odšli v Srbijo. Po mnenju IFIMES-a so bili to posebni ruski operativci, zadolženi za pripravo provokacij, ki bi opravičile odločitev vlade Republike Srbske, da v Distriktu Brčko intervenira s svojimi policijskimi oziroma paravojaškimi enotami. Če se v Sarajevu zavedajo te nevarnosti, lahko pričakujemo, da bosta hrvaški in bošnjaški član predsedstva javno odločno podprla prošnjo Bosne in Hercegovine za članstvo v zvezi NATO. Toda obenem je lahko vse skupaj tudi rusko-srbska provokacija oziroma past, kajti formalni razlog za Putinovo agresijo na Ukrajino je bilq prav njena namera po članstvo v Natu. Če bi torej hrvaška in bošnjaška entiteta prišli pred organe oblasti s formalno prošnjo za članstvu v Severnoatlantskem zavezništvu, bi se Republika Srbska ob ruski podpori skoraj zagotovo odločila za odcepitev, zavzetje Distrikta Brčko, to pa bi sprožilo novo vojno v Bosni in Hercegovini.

 

 

Koga se boji Herr Schmidt?

 

Poznavalci razmer zdaj upe polagajo na federalnega premierja Fadila Novalića, ki se trenutno sooča z močno medijsko-politično kampanjo v zvezi z nabavo respiratorjev v času epidemije; sodni postopki paralizirajo delo njegove vlade, proti kateri vodi Dodik že dlje časa "specialno vojno", česar se visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt morda niti ne zaveda. Glede na izjemna pooblastila, ki jih ima - njegov predhodnik, koroški Slovenec Valentin Inzko, jih je denimo večkrat uporabil, da je preprečil nenadzorovane dogodke -, bi moral prav Schmidt odločno poseči v separatistične popadke bosanskih Srbov in v skrajni sili enostavno odstaviti srbskega člana predsedstva, tj. Milorada Dodika. Poteza bi bržkone šokirala Moskvo, vendar bi lahko prav pravočasna reakcija Evropske unije, ki je nedavno v Bosno in Hercegovino poslala vojaške okrepitve, preprečila Dodikove ambicije, da s pomočjo zaveznika iz Moskve izpelje svoj načrt, po kateem bi se Republika Srbska odcepila od Federacije, potem pa na referendumu glasovala za združitev s Srbijo. Kar bi zagotovo sprožilo vojno.

 

 

Smrt slovenskega konzula

 

 

V senci geostrateških preigravanj na Zahodnem Balkanu, kjer ruski obveščevalci pripravljajo teren za novo vojno žarišče, se je v torek zvečer v prestolnici Republike Srbske zgodila prometna nesreča, v kateri je v doslej ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl slovenski konzul v Banjaluki Marjan Ristič. Med večernim sprehodom po pločniku na Bulevaru Petra Bojovića je z golfom vanj zapeljal 23-letni S.M. in ga zbil do smrti. V Banjaluki sicer vlada varljivo zatišje pred nedeljskimi volitvami v Srbiji, kjer se za nov mandat poteguje Aleksandar Vučić, brez katerega bi se politična kariera Milorada Dodika hitro končala.

 

Premier Republike Srbske, ki grozi z odcepitvijo od Bosne in Hercegovine, sicer velja za najbolj skorumpiranega politika na Balkanu, njegovo priljubljenost med volivci pa precej spretno razširjajo z vici. O njegovi politični spretnosti veliko pove tisti, ki je lani krožil po Srbiji: Skupaj na letalu se znajdejo Dodik, Putin in Trump, ko jih pilot obvesti, da so odpovedali vsi motorji in da imajo le eno padalo. Trojica se dogovori, da bo dobil padalo tisti, ki dobi največ glasov. V klobuk vržejo glasovalne lističe. Ko jih preštejejo, ugotovijo, da je največ glasov dobil Dodik, ki vzame padalo in skoči iz letala. Trump pa zavpije za njim: "Videl sem že vse, samo česa takšnega pa ne! Trije smo glasovali, pa je Dodik dobil 15 glasov!"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Spolne zlorabe patra Ivana Rupnika, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
2
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
15
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 727
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.420