Razkrivamo

Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?

Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer naj bi po pričakovanjih zmagal nacionalist Vučić, še okrepila, kajti Milorad Dodik, voditelj bosanskih Srbov, je moral pred srbskimi volitvami "dati mir", da ne bi škodoval Vučiću. Mu pa to ni preprečevalo, da ne bi krepil stikov s Putinovim režimom, ki utegne izkoristiti Zahodni Balkan za novo krizno žarišče, s katerim lahko vsaj delno preusmeril pozornost Zahoda od Ukrajine. Po nekaterih obveščevalnih podatkih so se ruske aktivnosti v Bosni in Hercegovini prejšnji mesec drastično povečale, središče potencialnega vojaškega konflikta pa je t.i. Distrikt Brčko, formalno nikogaršnje ozemlje na severovzhodu Bosne, ki fizično preprečuje stik med zahodnim in vzhodnim delom Republike Srbske. Distrikt Brčko je za Srbe nekaj takšnega kot koridor Suwalki za zvezo NATO. Če bo v Bosni in Hercegovini počilo, se bo to vsekakor najprej zgodilo na območju Brčkega.

01.04.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Bosna in Hercegovina   Milorad Dodik   Republika Srbska   Banjaluka   Sarajevo   Moskva   Beograd   Putin   Vučić   Christian Schmidt

V prihodnjih tednih se bo pokazalo, ali se za Dodikovo secesionistično masko skriva pravzaprav Vladimir Putin, čigar interes je zaplesti Evropsko unijo in Ameriko v nov konflikt na Balkanu.

Distrikt Brčko, vsega okoli 400 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje na severovzhodu Bosne in Hercegovine, veliko kot mesto Dunaj, ločuje vzhodni in zahodni del Republike Srbske. Gre je projekt Združenih držav oziroma Daytonskega mirovnega sporazuma, po katerem je po koncu štiriletne državljanske vojne Bosna in Hercegovina postala država dveh entitet, Republike Srbske in Federacije Bosne in Hercegovine, v kateri so združeni Bošnjaki in Hrvati. Distrikt Brčko je nastal kot nekakšna tampon cona s posebnim statusom, katere namen je bil fizično ločiti zahodni in vzhodni del srbske entitete. V primeru vojaškega konflikta v Bosni in Hercegovini bi bilo to območje vsekakor prioritetni cilj srbskega prodora, kajti Distrikt Brčko je edino ozemlje, ki omogoča spojitev obeh delov Republike Srbske. Tega se njen premier Milorad Dodik zaveda. Vendar pa ta hip ne more tvegati konflikta brez jasnih zagotovil svojih zaveznikov iz Beograda oziroma Moskve, da bo dobil ustrezno podporo in pomoč za takšen podvig.

 

Varnostne razmere v Bosni in Hercegovini so se še poslabšale po odločitvi Civilne zaščite Republike Srbske, da za tri mesece prekine sodelovanje s federalnim Ministrstvom za varnost. Potezo gre razumeti kot novo Dodikovo provokacijo in napad na državne institucije Bosne in Hercegovine. Še posebej, ker časovno sovpada z rusko invazijo na Ukrajino, ki jo Dodik za razliko od hrvaškega in bošnjašnega člana predsedstva precej odkrito podpira.

 

 

Bolj kot na Vučića računa Milorad Dodik na "velikega brata" iz Moskve Vladimirja Putina.

 

 

Na splošno je podpora Vladimirju Putinu v Republiki Srbski visoka, odločitev Civilne zaščite, da se "osamosvoji" pa lahko razumemo tudi kot poskus njenega preoblikovanja v paravojaške enote, torej zametek nove srbske vojske, ki jo pravni red Bosne in Hercegovine izrecno prepoveduje. Kakšna je pri tem vloga Rusije, ki na Balkanu obveščevalno deluje predvsem pod krinko Srbsko-ruskega humanitarnega centra v Nišu, bo jasno po parlamentarnih volitvah v Srbiji. Za razliko od srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki poskuša loviti ravnotežje med Zahodom (Evropsko unijo) in Rusijo, pa je Dodik povsem proruski. Še več, po mnenju poznavalcev so čustva obojestranska, kajti tudi Putin naj bi izjemno cenil brezpogojno vdanost voditelja bosanskih Srbov.

 

 

Republika Srbska ali Republika Ruska?

 

Opozicija v Republiki Srbski, ki pod Dodikom preživlja težke čase, mu očita, da entiteto spreminja v rusko gubernijo in mirno dopušča, da se ruski obveščevalci sprehajajo po Republiki Srbski kot po Lugansku ali Donecku in Dodiku dajejo občutek, da si lahko v odnosu do Sarajeva dovoli še precej več kot doslej. Če gre verjeti nekaterim informacijam, se Dodik z Rusi že dogovarja tudi o prihodnjih ruskih vojaških bazah na ozemlju Republike Srbske, kar bi brez dvoma pomenilo hudo eskalacijo razmer na Zahodnem Balkanu.

 

 

Distrikt Brčko je nekakšna "tampon cona", nikogaršnje ozemlje oziroma posebna entiteta, ki fizično ločuje zahodni in vzhodni del Republike Srbske. Če bo na Zahodnem Balkanu počilo, bo Brčko središče konflikta.

 

 

Inštitut IFIMES iz Ljubljana denimo opozarja, da so sredi januarja v Bosno in Hercegovino pripotovali trije ruski agenti (P. B. , D. T. in R. K.). Prespali so v enem izmed hotelov v Brčkem, imeli več zaupnih sestankov in naslednji dan zapustili državo v Višegradu, od koder so odšli v Srbijo. Po mnenju IFIMES-a so bili to posebni ruski operativci, zadolženi za pripravo provokacij, ki bi opravičile odločitev vlade Republike Srbske, da v Distriktu Brčko intervenira s svojimi policijskimi oziroma paravojaškimi enotami. Če se v Sarajevu zavedajo te nevarnosti, lahko pričakujemo, da bosta hrvaški in bošnjaški član predsedstva javno odločno podprla prošnjo Bosne in Hercegovine za članstvo v zvezi NATO. Toda obenem je lahko vse skupaj tudi rusko-srbska provokacija oziroma past, kajti formalni razlog za Putinovo agresijo na Ukrajino je bilq prav njena namera po članstvo v Natu. Če bi torej hrvaška in bošnjaška entiteta prišli pred organe oblasti s formalno prošnjo za članstvu v Severnoatlantskem zavezništvu, bi se Republika Srbska ob ruski podpori skoraj zagotovo odločila za odcepitev, zavzetje Distrikta Brčko, to pa bi sprožilo novo vojno v Bosni in Hercegovini.

 

 

Koga se boji Herr Schmidt?

 

Poznavalci razmer zdaj upe polagajo na federalnega premierja Fadila Novalića, ki se trenutno sooča z močno medijsko-politično kampanjo v zvezi z nabavo respiratorjev v času epidemije; sodni postopki paralizirajo delo njegove vlade, proti kateri vodi Dodik že dlje časa "specialno vojno", česar se visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt morda niti ne zaveda. Glede na izjemna pooblastila, ki jih ima - njegov predhodnik, koroški Slovenec Valentin Inzko, jih je denimo večkrat uporabil, da je preprečil nenadzorovane dogodke -, bi moral prav Schmidt odločno poseči v separatistične popadke bosanskih Srbov in v skrajni sili enostavno odstaviti srbskega člana predsedstva, tj. Milorada Dodika. Poteza bi bržkone šokirala Moskvo, vendar bi lahko prav pravočasna reakcija Evropske unije, ki je nedavno v Bosno in Hercegovino poslala vojaške okrepitve, preprečila Dodikove ambicije, da s pomočjo zaveznika iz Moskve izpelje svoj načrt, po kateem bi se Republika Srbska odcepila od Federacije, potem pa na referendumu glasovala za združitev s Srbijo. Kar bi zagotovo sprožilo vojno.

 

 

Smrt slovenskega konzula

 

 

V senci geostrateških preigravanj na Zahodnem Balkanu, kjer ruski obveščevalci pripravljajo teren za novo vojno žarišče, se je v torek zvečer v prestolnici Republike Srbske zgodila prometna nesreča, v kateri je v doslej ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl slovenski konzul v Banjaluki Marjan Ristič. Med večernim sprehodom po pločniku na Bulevaru Petra Bojovića je z golfom vanj zapeljal 23-letni S.M. in ga zbil do smrti. V Banjaluki sicer vlada varljivo zatišje pred nedeljskimi volitvami v Srbiji, kjer se za nov mandat poteguje Aleksandar Vučić, brez katerega bi se politična kariera Milorada Dodika hitro končala.

 

Premier Republike Srbske, ki grozi z odcepitvijo od Bosne in Hercegovine, sicer velja za najbolj skorumpiranega politika na Balkanu, njegovo priljubljenost med volivci pa precej spretno razširjajo z vici. O njegovi politični spretnosti veliko pove tisti, ki je lani krožil po Srbiji: Skupaj na letalu se znajdejo Dodik, Putin in Trump, ko jih pilot obvesti, da so odpovedali vsi motorji in da imajo le eno padalo. Trojica se dogovori, da bo dobil padalo tisti, ki dobi največ glasov. V klobuk vržejo glasovalne lističe. Ko jih preštejejo, ugotovijo, da je največ glasov dobil Dodik, ki vzame padalo in skoči iz letala. Trump pa zavpije za njim: "Videl sem že vse, samo česa takšnega pa ne! Trije smo glasovali, pa je Dodik dobil 15 glasov!"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
5
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
14
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.707
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.484
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.267
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.241
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.793
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.002
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745