Razkrivamo

Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?

Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer naj bi po pričakovanjih zmagal nacionalist Vučić, še okrepila, kajti Milorad Dodik, voditelj bosanskih Srbov, je moral pred srbskimi volitvami "dati mir", da ne bi škodoval Vučiću. Mu pa to ni preprečevalo, da ne bi krepil stikov s Putinovim režimom, ki utegne izkoristiti Zahodni Balkan za novo krizno žarišče, s katerim lahko vsaj delno preusmeril pozornost Zahoda od Ukrajine. Po nekaterih obveščevalnih podatkih so se ruske aktivnosti v Bosni in Hercegovini prejšnji mesec drastično povečale, središče potencialnega vojaškega konflikta pa je t.i. Distrikt Brčko, formalno nikogaršnje ozemlje na severovzhodu Bosne, ki fizično preprečuje stik med zahodnim in vzhodnim delom Republike Srbske. Distrikt Brčko je za Srbe nekaj takšnega kot koridor Suwalki za zvezo NATO. Če bo v Bosni in Hercegovini počilo, se bo to vsekakor najprej zgodilo na območju Brčkega.

01.04.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Bosna in Hercegovina   Milorad Dodik   Republika Srbska   Banjaluka   Sarajevo   Moskva   Beograd   Putin   Vučić   Christian Schmidt

V prihodnjih tednih se bo pokazalo, ali se za Dodikovo secesionistično masko skriva pravzaprav Vladimir Putin, čigar interes je zaplesti Evropsko unijo in Ameriko v nov konflikt na Balkanu.

Distrikt Brčko, vsega okoli 400 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje na severovzhodu Bosne in Hercegovine, veliko kot mesto Dunaj, ločuje vzhodni in zahodni del Republike Srbske. Gre je projekt Združenih držav oziroma Daytonskega mirovnega sporazuma, po katerem je po koncu štiriletne državljanske vojne Bosna in Hercegovina postala država dveh entitet, Republike Srbske in Federacije Bosne in Hercegovine, v kateri so združeni Bošnjaki in Hrvati. Distrikt Brčko je nastal kot nekakšna tampon cona s posebnim statusom, katere namen je bil fizično ločiti zahodni in vzhodni del srbske entitete. V primeru vojaškega konflikta v Bosni in Hercegovini bi bilo to območje vsekakor prioritetni cilj srbskega prodora, kajti Distrikt Brčko je edino ozemlje, ki omogoča spojitev obeh delov Republike Srbske. Tega se njen premier Milorad Dodik zaveda. Vendar pa ta hip ne more tvegati konflikta brez jasnih zagotovil svojih zaveznikov iz Beograda oziroma Moskve, da bo dobil ustrezno podporo in pomoč za takšen podvig.

 

Varnostne razmere v Bosni in Hercegovini so se še poslabšale po odločitvi Civilne zaščite Republike Srbske, da za tri mesece prekine sodelovanje s federalnim Ministrstvom za varnost. Potezo gre razumeti kot novo Dodikovo provokacijo in napad na državne institucije Bosne in Hercegovine. Še posebej, ker časovno sovpada z rusko invazijo na Ukrajino, ki jo Dodik za razliko od hrvaškega in bošnjašnega člana predsedstva precej odkrito podpira.

 

 

Bolj kot na Vučića računa Milorad Dodik na "velikega brata" iz Moskve Vladimirja Putina.

 

 

Na splošno je podpora Vladimirju Putinu v Republiki Srbski visoka, odločitev Civilne zaščite, da se "osamosvoji" pa lahko razumemo tudi kot poskus njenega preoblikovanja v paravojaške enote, torej zametek nove srbske vojske, ki jo pravni red Bosne in Hercegovine izrecno prepoveduje. Kakšna je pri tem vloga Rusije, ki na Balkanu obveščevalno deluje predvsem pod krinko Srbsko-ruskega humanitarnega centra v Nišu, bo jasno po parlamentarnih volitvah v Srbiji. Za razliko od srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki poskuša loviti ravnotežje med Zahodom (Evropsko unijo) in Rusijo, pa je Dodik povsem proruski. Še več, po mnenju poznavalcev so čustva obojestranska, kajti tudi Putin naj bi izjemno cenil brezpogojno vdanost voditelja bosanskih Srbov.

 

 

Republika Srbska ali Republika Ruska?

 

Opozicija v Republiki Srbski, ki pod Dodikom preživlja težke čase, mu očita, da entiteto spreminja v rusko gubernijo in mirno dopušča, da se ruski obveščevalci sprehajajo po Republiki Srbski kot po Lugansku ali Donecku in Dodiku dajejo občutek, da si lahko v odnosu do Sarajeva dovoli še precej več kot doslej. Če gre verjeti nekaterim informacijam, se Dodik z Rusi že dogovarja tudi o prihodnjih ruskih vojaških bazah na ozemlju Republike Srbske, kar bi brez dvoma pomenilo hudo eskalacijo razmer na Zahodnem Balkanu.

 

 

Distrikt Brčko je nekakšna "tampon cona", nikogaršnje ozemlje oziroma posebna entiteta, ki fizično ločuje zahodni in vzhodni del Republike Srbske. Če bo na Zahodnem Balkanu počilo, bo Brčko središče konflikta.

 

 

Inštitut IFIMES iz Ljubljana denimo opozarja, da so sredi januarja v Bosno in Hercegovino pripotovali trije ruski agenti (P. B. , D. T. in R. K.). Prespali so v enem izmed hotelov v Brčkem, imeli več zaupnih sestankov in naslednji dan zapustili državo v Višegradu, od koder so odšli v Srbijo. Po mnenju IFIMES-a so bili to posebni ruski operativci, zadolženi za pripravo provokacij, ki bi opravičile odločitev vlade Republike Srbske, da v Distriktu Brčko intervenira s svojimi policijskimi oziroma paravojaškimi enotami. Če se v Sarajevu zavedajo te nevarnosti, lahko pričakujemo, da bosta hrvaški in bošnjaški član predsedstva javno odločno podprla prošnjo Bosne in Hercegovine za članstvo v zvezi NATO. Toda obenem je lahko vse skupaj tudi rusko-srbska provokacija oziroma past, kajti formalni razlog za Putinovo agresijo na Ukrajino je bilq prav njena namera po članstvo v Natu. Če bi torej hrvaška in bošnjaška entiteta prišli pred organe oblasti s formalno prošnjo za članstvu v Severnoatlantskem zavezništvu, bi se Republika Srbska ob ruski podpori skoraj zagotovo odločila za odcepitev, zavzetje Distrikta Brčko, to pa bi sprožilo novo vojno v Bosni in Hercegovini.

 

 

Koga se boji Herr Schmidt?

 

Poznavalci razmer zdaj upe polagajo na federalnega premierja Fadila Novalića, ki se trenutno sooča z močno medijsko-politično kampanjo v zvezi z nabavo respiratorjev v času epidemije; sodni postopki paralizirajo delo njegove vlade, proti kateri vodi Dodik že dlje časa "specialno vojno", česar se visoki predstavnik mednarodne skupnosti Christian Schmidt morda niti ne zaveda. Glede na izjemna pooblastila, ki jih ima - njegov predhodnik, koroški Slovenec Valentin Inzko, jih je denimo večkrat uporabil, da je preprečil nenadzorovane dogodke -, bi moral prav Schmidt odločno poseči v separatistične popadke bosanskih Srbov in v skrajni sili enostavno odstaviti srbskega člana predsedstva, tj. Milorada Dodika. Poteza bi bržkone šokirala Moskvo, vendar bi lahko prav pravočasna reakcija Evropske unije, ki je nedavno v Bosno in Hercegovino poslala vojaške okrepitve, preprečila Dodikove ambicije, da s pomočjo zaveznika iz Moskve izpelje svoj načrt, po kateem bi se Republika Srbska odcepila od Federacije, potem pa na referendumu glasovala za združitev s Srbijo. Kar bi zagotovo sprožilo vojno.

 

 

Smrt slovenskega konzula

 

 

V senci geostrateških preigravanj na Zahodnem Balkanu, kjer ruski obveščevalci pripravljajo teren za novo vojno žarišče, se je v torek zvečer v prestolnici Republike Srbske zgodila prometna nesreča, v kateri je v doslej ne povsem pojasnjenih okoliščinah umrl slovenski konzul v Banjaluki Marjan Ristič. Med večernim sprehodom po pločniku na Bulevaru Petra Bojovića je z golfom vanj zapeljal 23-letni S.M. in ga zbil do smrti. V Banjaluki sicer vlada varljivo zatišje pred nedeljskimi volitvami v Srbiji, kjer se za nov mandat poteguje Aleksandar Vučić, brez katerega bi se politična kariera Milorada Dodika hitro končala.

 

Premier Republike Srbske, ki grozi z odcepitvijo od Bosne in Hercegovine, sicer velja za najbolj skorumpiranega politika na Balkanu, njegovo priljubljenost med volivci pa precej spretno razširjajo z vici. O njegovi politični spretnosti veliko pove tisti, ki je lani krožil po Srbiji: Skupaj na letalu se znajdejo Dodik, Putin in Trump, ko jih pilot obvesti, da so odpovedali vsi motorji in da imajo le eno padalo. Trojica se dogovori, da bo dobil padalo tisti, ki dobi največ glasov. V klobuk vržejo glasovalne lističe. Ko jih preštejejo, ugotovijo, da je največ glasov dobil Dodik, ki vzame padalo in skoči iz letala. Trump pa zavpije za njim: "Videl sem že vse, samo česa takšnega pa ne! Trije smo glasovali, pa je Dodik dobil 15 glasov!"

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968