Razkrivamo

Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke

Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem protiustavnega Zakona o RTV Slovenija, ki v delu diskriminira status t.i. neparlamentarnih strank, saj jim nacionalka ponovno namenja manj prostora kot parlamentarnim. Tudi letos smo priče neustavnemu ločevanju parlamentarnih in neparlamentarnih strank, čeprav sta 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor ter celo s samim Zakonom o RTV Slovenija (4. člen) ... Po tem "ključu" dobijo parlamentarne stranke 2/3 programskega časa, neparlamentarne pa le 1/3. Soočenja parlamentarnih strank potekajo v najbolj gledanih večernih terminih, neparlamentarnim namenijo popoldanske termine, ko je gledanost bistveno nižja. To pa pomeni ustvarjanje neenakopravnosti, neenakovrednega soočenja stališč ter onemogočanje enakopravnega in demokratičnega soočenja vseh potrjenih kandidatnih list. Ustava in zakoni namreč ne ločujejo med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami.

31.03.2022 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   stranke   volitve   nacionalka   RTV Slovenija   predvolilna soočenja   ustava   Zakon o Radioteleviziji Slovenija   Državni zbor   DVK

Če ne drugega pomeni ločevanje parlamentarnih in neparlamentarnih strank kršitev 14. člena ustave, ki prepoveduje kakršno koli neenakost pred zakonom. RTV Slovenija že vrsto let diskriminira neparlamentarne stranke.

Odločitev vodstva RTV Slovenija, da stranko Naša dežela uvrsti med parlamentarne, kar pomeni bistveno večji medijski prostor v programu javnega zavoda, kaže na osnovni problem slovenske demokracije. Da namreč lahko v javnem prostoru prodreš le v primeru, če si del nekega vplivnega ali trenutno vladajočega političnega bloka, močne neformalne nomenklature ali pa imaš izredno veliko denarja. Resnične alternative niso zaželene, ker niso pod kontrolo.

 

Arbitrarna odločitev javnega zavoda RTV Slovenija o statusu posameznih strank, ki vpliva na vlogo v soočenjih, je vrh ledene gore demokratičnega deficita, sprenevedanja in medijskih deviacij. Slednje omogoča zakonodaja, ki so jo pisali tisti, ki jim ustreza dnevno "betoniranje" Slovenije v arhaično levo in desno. Zato imamo volilno-medijsko zakonodajo, ki ne omogoča preboja (demokratičnih) alternativ, ampak nam v utrujenih soočenjih ponuja zgolj tiste obraze, ki jih je izbrala politično-kapitalska elita z leve oziroma desne.

 

 

Favoriziranje parlamentarnih strank

 

Začnimo z javno RTV Slovenija, ki neustavno promovira parlamentarne stranke. Poleg tega, da parlamentarci med letom skoraj vsak dan gostujejo v njihovih oddajah, jim nacionalka daje privilegiran status tudi v predvolilnem času. Odločitev za to običajno utemeljujejo z določbami Zakona o Radioteleviziji Slovenija

 

Zakon o Radioteleviziji Slovenija v 12. členu določa pogoje za predstavitev kandidatk in kandidatov, kandidatnih list političnih strank v delu programskega časa oziroma v predvolilnih oddajah RTV Slovenija v času volilne kampanje. Še bolj konkretno, 2. in 3. odstavek 12. člena tega zakona sta v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor in  4. členom Zakona o Radioteleviziji Slovenija, saj določata neenakopraven položaj, tj. različen obseg razpoložljivega predstavitvenega časa parlamentarnih strank, strank zastopanih v Evropskem parlamentu in neparlamentarnih strank, ali kandidatnih list, ki so jih vložili volivci. 

 

Zadeve so precej jasne:

 

1. Kandidatne liste, ki jih v skladu z 58. členom Zakona o volitvah v Državni zbor potrdi Državna volilna komisija (DVK) oziroma volilne komisije volilnih enot, so na volitvah enakovredne, enakopravne ne glede na način, kako so bile vložene: s podpisi poslancev Državnega zbora, so jih vložile dosedanje parlamentarne, neparlamentarne stranke ali neposredno volivci. Kandidatne liste se razlikujejo samo glede na vrstni red na volilnih lističih in v drugih javnih objavah volilne komisije, kar pa slednje nediskriminatorno določijo z žrebom (60. člen Zakona o volitvah v Državni zbor). 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Sloveniji v nasprotju s tem vsebinsko (znotraj programa jim namenja drugačen status) diskriminirata politične stranke, ki v trenutku volilne kampanje niso zastopane v Državnem zboru Republike Slovenije ali Evropskem parlamentu, s tem, da jim ne glede na število potrjenih kandidatnih list brez pravnega ali vsebinskega temelja, določata tretjino (!) vsega razpoložljivega časa za predstavitev vseh političnih strank v programih RTV Slovenija. Neparlamentarne stranke v predvolilnih oddajah 3. odstavek 12. člena ločuje od parlamentarnih strank, kar pomeni dodatno neenakopravnost, nezmožnost enakovrednega soočenja stališč s parlamentarnimi strankami oziroma onemogoča enakopravno in demokratično soočenje vseh potrjenih, enakopravnih kandidatnih list.

 

Osnovni cilj demokratičnega procesa volitev v Državni zbor je enakopravno soočenje stališč vseh, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ne pa ločeno soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank, saj status "parlamentarnosti" ("neparlamentarnosti") z vidika nastopanja na volitvah ni pomemben oziroma ne bi smel biti vsebinski razlikovalni dejavnik, ki bi vplival na način predstavitve v medijih, sploh pa ne v javnih.

 

 

2. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je nasprotju s 4. členom taistega zakona, na podlagi katerega mora RTV Slovenija "zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju … " (1. odstavek 4. člena). Določanje razpoložljivega časa neparlamentarnim strankam in ločevanje predvolilnih oddaj parlamentarnih ter neparlamentarnih strank ne pomeni verodostojnosti, objektivnosti in celovitosti obveščanja v smislu določil tega zakona, saj zanemarja enakopravnost kandidatnih list političnih strank, ki so se za volitve kvalificirale pri Državni volilni komisiji na podlagi Zakona o volitvah v Državni zbor in implicitno, z načinom informiranja izpostavlja "večvrednost" parlamentarnih strank.

 

 

3. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je v nasprotju s 14. členom ustave Republike Slovenije, ki določa, da "so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.". Glede na 12. člen Zakona o radioteleviziji Slovenija kandidati kandidatnih list neparlamentarnih strank in list volivcev nimajo enakih možnosti predstavitve stališč in so v javnem mediju nedopustno diskriminirani na podlagi političnega prepričanja. 

 

 

***

 

Glede na zakonsko enakopravnost vseh kandidatnih list, ki kvalificirano nastopajo na volitvah v Državni zbor, bi moral javni zavod RTV Slovenija v času predvolilne kampanje organizirati predstavitev strank brez diskriminacije na podlagi dejstva, ali so stranke parlamentarne ali neparlamentarne. Osnovni namen zakonsko opredeljene volilne kampanje je namreč enakopravnost vseh strank v zakonskem obdobju 30 dni ne glede na status. Tako se nam dogaja, da imajo parlamentarne stranke v medijih zaradi svojega statusa zagotovljen nadrejen medijski status (redno pojavljanje v medijih) v celotnem obdobju med posameznimi volitvami v Državni zbor, nacionalka pa jim daje privilegiran položaj še med predvolilnimi soočenji.

 

Zanimivo bi bilo to vprašanje postaviti strankam med predvolilnimi soočenji: so za to, da se spoštuje pravni red in zagotovi enakost pred zakonom za vse, ali pa podpirajo neustavno privilegiran položaj parlamentarnih strank?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
5
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
14
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745