Razkrivamo

Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke

Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem protiustavnega Zakona o RTV Slovenija, ki v delu diskriminira status t.i. neparlamentarnih strank, saj jim nacionalka ponovno namenja manj prostora kot parlamentarnim. Tudi letos smo priče neustavnemu ločevanju parlamentarnih in neparlamentarnih strank, čeprav sta 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor ter celo s samim Zakonom o RTV Slovenija (4. člen) ... Po tem "ključu" dobijo parlamentarne stranke 2/3 programskega časa, neparlamentarne pa le 1/3. Soočenja parlamentarnih strank potekajo v najbolj gledanih večernih terminih, neparlamentarnim namenijo popoldanske termine, ko je gledanost bistveno nižja. To pa pomeni ustvarjanje neenakopravnosti, neenakovrednega soočenja stališč ter onemogočanje enakopravnega in demokratičnega soočenja vseh potrjenih kandidatnih list. Ustava in zakoni namreč ne ločujejo med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami.

31.03.2022 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   stranke   volitve   nacionalka   RTV Slovenija   predvolilna soočenja   ustava   Zakon o Radioteleviziji Slovenija   Državni zbor   DVK

Če ne drugega pomeni ločevanje parlamentarnih in neparlamentarnih strank kršitev 14. člena ustave, ki prepoveduje kakršno koli neenakost pred zakonom. RTV Slovenija že vrsto let diskriminira neparlamentarne stranke.

Odločitev vodstva RTV Slovenija, da stranko Naša dežela uvrsti med parlamentarne, kar pomeni bistveno večji medijski prostor v programu javnega zavoda, kaže na osnovni problem slovenske demokracije. Da namreč lahko v javnem prostoru prodreš le v primeru, če si del nekega vplivnega ali trenutno vladajočega političnega bloka, močne neformalne nomenklature ali pa imaš izredno veliko denarja. Resnične alternative niso zaželene, ker niso pod kontrolo.

 

Arbitrarna odločitev javnega zavoda RTV Slovenija o statusu posameznih strank, ki vpliva na vlogo v soočenjih, je vrh ledene gore demokratičnega deficita, sprenevedanja in medijskih deviacij. Slednje omogoča zakonodaja, ki so jo pisali tisti, ki jim ustreza dnevno "betoniranje" Slovenije v arhaično levo in desno. Zato imamo volilno-medijsko zakonodajo, ki ne omogoča preboja (demokratičnih) alternativ, ampak nam v utrujenih soočenjih ponuja zgolj tiste obraze, ki jih je izbrala politično-kapitalska elita z leve oziroma desne.

 

 

Favoriziranje parlamentarnih strank

 

Začnimo z javno RTV Slovenija, ki neustavno promovira parlamentarne stranke. Poleg tega, da parlamentarci med letom skoraj vsak dan gostujejo v njihovih oddajah, jim nacionalka daje privilegiran status tudi v predvolilnem času. Odločitev za to običajno utemeljujejo z določbami Zakona o Radioteleviziji Slovenija

 

Zakon o Radioteleviziji Slovenija v 12. členu določa pogoje za predstavitev kandidatk in kandidatov, kandidatnih list političnih strank v delu programskega časa oziroma v predvolilnih oddajah RTV Slovenija v času volilne kampanje. Še bolj konkretno, 2. in 3. odstavek 12. člena tega zakona sta v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor in  4. členom Zakona o Radioteleviziji Slovenija, saj določata neenakopraven položaj, tj. različen obseg razpoložljivega predstavitvenega časa parlamentarnih strank, strank zastopanih v Evropskem parlamentu in neparlamentarnih strank, ali kandidatnih list, ki so jih vložili volivci. 

 

Zadeve so precej jasne:

 

1. Kandidatne liste, ki jih v skladu z 58. členom Zakona o volitvah v Državni zbor potrdi Državna volilna komisija (DVK) oziroma volilne komisije volilnih enot, so na volitvah enakovredne, enakopravne ne glede na način, kako so bile vložene: s podpisi poslancev Državnega zbora, so jih vložile dosedanje parlamentarne, neparlamentarne stranke ali neposredno volivci. Kandidatne liste se razlikujejo samo glede na vrstni red na volilnih lističih in v drugih javnih objavah volilne komisije, kar pa slednje nediskriminatorno določijo z žrebom (60. člen Zakona o volitvah v Državni zbor). 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Sloveniji v nasprotju s tem vsebinsko (znotraj programa jim namenja drugačen status) diskriminirata politične stranke, ki v trenutku volilne kampanje niso zastopane v Državnem zboru Republike Slovenije ali Evropskem parlamentu, s tem, da jim ne glede na število potrjenih kandidatnih list brez pravnega ali vsebinskega temelja, določata tretjino (!) vsega razpoložljivega časa za predstavitev vseh političnih strank v programih RTV Slovenija. Neparlamentarne stranke v predvolilnih oddajah 3. odstavek 12. člena ločuje od parlamentarnih strank, kar pomeni dodatno neenakopravnost, nezmožnost enakovrednega soočenja stališč s parlamentarnimi strankami oziroma onemogoča enakopravno in demokratično soočenje vseh potrjenih, enakopravnih kandidatnih list.

 

Osnovni cilj demokratičnega procesa volitev v Državni zbor je enakopravno soočenje stališč vseh, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ne pa ločeno soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank, saj status "parlamentarnosti" ("neparlamentarnosti") z vidika nastopanja na volitvah ni pomemben oziroma ne bi smel biti vsebinski razlikovalni dejavnik, ki bi vplival na način predstavitve v medijih, sploh pa ne v javnih.

 

 

2. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je nasprotju s 4. členom taistega zakona, na podlagi katerega mora RTV Slovenija "zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju … " (1. odstavek 4. člena). Določanje razpoložljivega časa neparlamentarnim strankam in ločevanje predvolilnih oddaj parlamentarnih ter neparlamentarnih strank ne pomeni verodostojnosti, objektivnosti in celovitosti obveščanja v smislu določil tega zakona, saj zanemarja enakopravnost kandidatnih list političnih strank, ki so se za volitve kvalificirale pri Državni volilni komisiji na podlagi Zakona o volitvah v Državni zbor in implicitno, z načinom informiranja izpostavlja "večvrednost" parlamentarnih strank.

 

 

3. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je v nasprotju s 14. členom ustave Republike Slovenije, ki določa, da "so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.". Glede na 12. člen Zakona o radioteleviziji Slovenija kandidati kandidatnih list neparlamentarnih strank in list volivcev nimajo enakih možnosti predstavitve stališč in so v javnem mediju nedopustno diskriminirani na podlagi političnega prepričanja. 

 

 

***

 

Glede na zakonsko enakopravnost vseh kandidatnih list, ki kvalificirano nastopajo na volitvah v Državni zbor, bi moral javni zavod RTV Slovenija v času predvolilne kampanje organizirati predstavitev strank brez diskriminacije na podlagi dejstva, ali so stranke parlamentarne ali neparlamentarne. Osnovni namen zakonsko opredeljene volilne kampanje je namreč enakopravnost vseh strank v zakonskem obdobju 30 dni ne glede na status. Tako se nam dogaja, da imajo parlamentarne stranke v medijih zaradi svojega statusa zagotovljen nadrejen medijski status (redno pojavljanje v medijih) v celotnem obdobju med posameznimi volitvami v Državni zbor, nacionalka pa jim daje privilegiran položaj še med predvolilnimi soočenji.

 

Zanimivo bi bilo to vprašanje postaviti strankam med predvolilnimi soočenji: so za to, da se spoštuje pravni red in zagotovi enakost pred zakonom za vse, ali pa podpirajo neustavno privilegiran položaj parlamentarnih strank?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Spolne zlorabe patra Ivana Rupnika, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
2
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
15
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.133
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.782
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 725
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.419