Razkrivamo

Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke

Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem protiustavnega Zakona o RTV Slovenija, ki v delu diskriminira status t.i. neparlamentarnih strank, saj jim nacionalka ponovno namenja manj prostora kot parlamentarnim. Tudi letos smo priče neustavnemu ločevanju parlamentarnih in neparlamentarnih strank, čeprav sta 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor ter celo s samim Zakonom o RTV Slovenija (4. člen) ... Po tem "ključu" dobijo parlamentarne stranke 2/3 programskega časa, neparlamentarne pa le 1/3. Soočenja parlamentarnih strank potekajo v najbolj gledanih večernih terminih, neparlamentarnim namenijo popoldanske termine, ko je gledanost bistveno nižja. To pa pomeni ustvarjanje neenakopravnosti, neenakovrednega soočenja stališč ter onemogočanje enakopravnega in demokratičnega soočenja vseh potrjenih kandidatnih list. Ustava in zakoni namreč ne ločujejo med parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami.

31.03.2022 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   stranke   volitve   nacionalka   RTV Slovenija   predvolilna soočenja   ustava   Zakon o Radioteleviziji Slovenija   Državni zbor   DVK

Če ne drugega pomeni ločevanje parlamentarnih in neparlamentarnih strank kršitev 14. člena ustave, ki prepoveduje kakršno koli neenakost pred zakonom. RTV Slovenija že vrsto let diskriminira neparlamentarne stranke.

Odločitev vodstva RTV Slovenija, da stranko Naša dežela uvrsti med parlamentarne, kar pomeni bistveno večji medijski prostor v programu javnega zavoda, kaže na osnovni problem slovenske demokracije. Da namreč lahko v javnem prostoru prodreš le v primeru, če si del nekega vplivnega ali trenutno vladajočega političnega bloka, močne neformalne nomenklature ali pa imaš izredno veliko denarja. Resnične alternative niso zaželene, ker niso pod kontrolo.

 

Arbitrarna odločitev javnega zavoda RTV Slovenija o statusu posameznih strank, ki vpliva na vlogo v soočenjih, je vrh ledene gore demokratičnega deficita, sprenevedanja in medijskih deviacij. Slednje omogoča zakonodaja, ki so jo pisali tisti, ki jim ustreza dnevno "betoniranje" Slovenije v arhaično levo in desno. Zato imamo volilno-medijsko zakonodajo, ki ne omogoča preboja (demokratičnih) alternativ, ampak nam v utrujenih soočenjih ponuja zgolj tiste obraze, ki jih je izbrala politično-kapitalska elita z leve oziroma desne.

 

 

Favoriziranje parlamentarnih strank

 

Začnimo z javno RTV Slovenija, ki neustavno promovira parlamentarne stranke. Poleg tega, da parlamentarci med letom skoraj vsak dan gostujejo v njihovih oddajah, jim nacionalka daje privilegiran status tudi v predvolilnem času. Odločitev za to običajno utemeljujejo z določbami Zakona o Radioteleviziji Slovenija

 

Zakon o Radioteleviziji Slovenija v 12. členu določa pogoje za predstavitev kandidatk in kandidatov, kandidatnih list političnih strank v delu programskega časa oziroma v predvolilnih oddajah RTV Slovenija v času volilne kampanje. Še bolj konkretno, 2. in 3. odstavek 12. člena tega zakona sta v nasprotju z ustavo, Zakonom o volitvah v Državni zbor in  4. členom Zakona o Radioteleviziji Slovenija, saj določata neenakopraven položaj, tj. različen obseg razpoložljivega predstavitvenega časa parlamentarnih strank, strank zastopanih v Evropskem parlamentu in neparlamentarnih strank, ali kandidatnih list, ki so jih vložili volivci. 

 

Zadeve so precej jasne:

 

1. Kandidatne liste, ki jih v skladu z 58. členom Zakona o volitvah v Državni zbor potrdi Državna volilna komisija (DVK) oziroma volilne komisije volilnih enot, so na volitvah enakovredne, enakopravne ne glede na način, kako so bile vložene: s podpisi poslancev Državnega zbora, so jih vložile dosedanje parlamentarne, neparlamentarne stranke ali neposredno volivci. Kandidatne liste se razlikujejo samo glede na vrstni red na volilnih lističih in v drugih javnih objavah volilne komisije, kar pa slednje nediskriminatorno določijo z žrebom (60. člen Zakona o volitvah v Državni zbor). 2. in 3. odstavek 12. člena Zakona o Radioteleviziji Sloveniji v nasprotju s tem vsebinsko (znotraj programa jim namenja drugačen status) diskriminirata politične stranke, ki v trenutku volilne kampanje niso zastopane v Državnem zboru Republike Slovenije ali Evropskem parlamentu, s tem, da jim ne glede na število potrjenih kandidatnih list brez pravnega ali vsebinskega temelja, določata tretjino (!) vsega razpoložljivega časa za predstavitev vseh političnih strank v programih RTV Slovenija. Neparlamentarne stranke v predvolilnih oddajah 3. odstavek 12. člena ločuje od parlamentarnih strank, kar pomeni dodatno neenakopravnost, nezmožnost enakovrednega soočenja stališč s parlamentarnimi strankami oziroma onemogoča enakopravno in demokratično soočenje vseh potrjenih, enakopravnih kandidatnih list.

 

Osnovni cilj demokratičnega procesa volitev v Državni zbor je enakopravno soočenje stališč vseh, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z Zakonom o volitvah v Državni zbor, ne pa ločeno soočenje parlamentarnih in neparlamentarnih strank, saj status "parlamentarnosti" ("neparlamentarnosti") z vidika nastopanja na volitvah ni pomemben oziroma ne bi smel biti vsebinski razlikovalni dejavnik, ki bi vplival na način predstavitve v medijih, sploh pa ne v javnih.

 

 

2. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je nasprotju s 4. členom taistega zakona, na podlagi katerega mora RTV Slovenija "zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju … " (1. odstavek 4. člena). Določanje razpoložljivega časa neparlamentarnim strankam in ločevanje predvolilnih oddaj parlamentarnih ter neparlamentarnih strank ne pomeni verodostojnosti, objektivnosti in celovitosti obveščanja v smislu določil tega zakona, saj zanemarja enakopravnost kandidatnih list političnih strank, ki so se za volitve kvalificirale pri Državni volilni komisiji na podlagi Zakona o volitvah v Državni zbor in implicitno, z načinom informiranja izpostavlja "večvrednost" parlamentarnih strank.

 

 

3. 12. člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija je v nasprotju s 14. členom ustave Republike Slovenije, ki določa, da "so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.". Glede na 12. člen Zakona o radioteleviziji Slovenija kandidati kandidatnih list neparlamentarnih strank in list volivcev nimajo enakih možnosti predstavitve stališč in so v javnem mediju nedopustno diskriminirani na podlagi političnega prepričanja. 

 

 

***

 

Glede na zakonsko enakopravnost vseh kandidatnih list, ki kvalificirano nastopajo na volitvah v Državni zbor, bi moral javni zavod RTV Slovenija v času predvolilne kampanje organizirati predstavitev strank brez diskriminacije na podlagi dejstva, ali so stranke parlamentarne ali neparlamentarne. Osnovni namen zakonsko opredeljene volilne kampanje je namreč enakopravnost vseh strank v zakonskem obdobju 30 dni ne glede na status. Tako se nam dogaja, da imajo parlamentarne stranke v medijih zaradi svojega statusa zagotovljen nadrejen medijski status (redno pojavljanje v medijih) v celotnem obdobju med posameznimi volitvami v Državni zbor, nacionalka pa jim daje privilegiran položaj še med predvolilnimi soočenji.

 

Zanimivo bi bilo to vprašanje postaviti strankam med predvolilnimi soočenji: so za to, da se spoštuje pravni red in zagotovi enakost pred zakonom za vse, ali pa podpirajo neustavno privilegiran položaj parlamentarnih strank?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
3
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.425
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155