Komentar

Nürnberg II.: Vojnega zločinca Putina bo treba nekoč v lisicah privesti v Haag in mu soditi kot Miloševiću

Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za zločine na tleh bivše Jugoslavije (ICTY), je z izjavo, da je Putin vojni zločinec, ki si zasluži mednarodno tiralico, aretacijo in privedbo pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC), dokazala dvoje. Da je, prvič, spoštovanja vredna gospa, ki pove, kar misli, in, drugič, da je ni strah nikogar. Pa bi jo lahko bilo, kajti ko je kot tožilka iz Lugana pred več kot tridesetimi leti skupaj s preiskovalnim sodnikom Falconejem vodila odmevno operacijo proti italijanski mafiji, so ji v stanovanje podstavili bombo, ki jo je še pravi čas našla policija (njen italijanski kolega Giovanni Falcone ni imel takšne sreče, saj ga je mafija umorila s podstavljeno bombo, ki je raznesla njegov avtomobil). 

03.04.2022 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Carla Del Ponte   ICC   Vladimir Putin   vojni zločinec   Ukrajina   Rusija   NATO   Evropa   Zahod

Fotomontaža: portal+

Jutri bomo dočakali že štirideseti dan vojne v Ukrajini, ki postaja del evropskega vsakdana. Kar je samo po sebi grozljiv cinizem. Sprijaznili smo se, da "ne moremo nič narediti". Sprejeli smo, da "smo nemočni pred kremeljskim gospodarjem vojne".

Ob Carli Del Ponte, ki se ne boji dolge, morilske roke Kremlja, bi morali od sramu zardevati vsi tisti bivši in sedanji evropski politiki, zaradi katerih je vojni zločinec Putin dobil občutek, da lahko brez vojne napovedi napade Ukrajino in na njenem ozemlju potepta mednarodno pravo in konvencije. Pošteno bi bilo, če bi umazane evropske politike, zlasti tiste, ki so leta in leta od Rusije dobivali denar in drugo pomoč, na koncu kaznovali domači volivci na volitvah. Kot bi morali danes na Madžarskem kaznovati Viktorja Orbana, tega največjega Putinovega cucka med aktualnimi evropskimi predsedniki (vlad). Prav bi bilo.

 

Kakorkoli se sliši neverjetno, ampak prav volitve bodo v letošnjem letu v marsičem tudi referendum glede evropske politike do Rusije in Ukrajine. Kajti redke so države v Evropi, kjer bi se lahko brez slabe vesti ali celo občutka krivde potrkali po prsih, češ "vedeli smo, kakšen je Putin in pravočasno smo se distancirali od njega". To, kar smo zadnje tedne z osuplostjo opazovali na Madžarskem, kjer je Viktor Orban za vsako ceno poskušal relativizirati ali celo minimalizirati resnost vojne v Ukrajini, saj je s tem opravičeval svoje pajdašenje s Putinom, se je pred tem leta in leta dogajalo tudi v drugih evropskih državah. Kremelj je namreč ves čas bogato plačeval usluge levim in desnim skrajnežem v Evropski uniji, posledice lahko zdaj dnevno spremljate na družbenih omrežjih, kjer se proruska propaganda vztrajno upira neizprosnim dejstvom in resnici. Nacionalistične, skrajno desne stranke od Avstrije do Španije, ki so hvaležno jemale ruske "donacije", se še vedno ne morejo odpovedati gospodarju iz Kremlja. Isto velja za antiglobalistične, radikalno levičarske skupine, gibanja in stranke, ki prav tako zmanjšujejo Putinovo odgovornost in celo relativizirajo vojno kot tako.

 

Vendar pa nam ni treba hoditi daleč, da bi se srečali s posledicami Putinovega vpliva na politiko, medije in ekonomijo. Zdaj, ko je celo najhujšim skeptikom jasno, da so se Rusi leta 2016 še kako vmešavali v ameriške predsedniške volitve in pomagali Trumpu, bi se kazalo vprašati, kaj so počeli v Evropi in, recimo, v Sloveniji. So se Rusi na tak ali drugačen način vmešavali v volitve tudi v evropskih državah? Odgovor je pritrdilen. So finančno podpirali določene stranke in politike? Vsekakor so, v primeru bivšega avstrijskega podkanclerja Stracheja, šefa Svobodnjaške stranke, so celo odkrito podkupovali. Ponekod drugod, tudi v Sloveniji, so uporabljali drugačne metode in prijeme. Več je indicev in celo konkretnih dokazov, da so Rusi zadnja leta pri nas delovali zelo očitno, vehementno in so se zdaj, ko je Slovenija zaradi agresije na Ukrajino za Putina sovražna država, znašli v precejšnji zadregi. Ki jo rešujejo na različne načine. Med drugim mrzlično spravljajo denar iz naše države in izčrpavajo podjetja, katerih lastniki so pri nas. 

 

V predvolilni kampanji teh vprašanj najbrž ne boste slišali. Pa ne bi bilo nič narobe, če bi mediji kandidate za mandatarstvo oziroma predsednike strank, ki kandidirajo na volitvah, javno prosili, naj pod prisego izjavijo, da nikoli v življenju niso sklepali nobenih poslov ali dogovorov z ruskimi državljani, povezanimi s Putinom oziroma njegovim krogom. Naj prisežejo, da niso nikoli prejeli nobene donacije, ki je posredno ali neposredno prišla iz Putinovega kroga. In naj, konec koncev, prisežejo tudi to, da niso nikoli sodelovali z rusko obveščevalno službo.

 

Rusko barbarsko divjanje po Ukrajini se namreč ne bo končalo jutri. Vojni zločinec Putin je prešel točko, kjer je vrnitev v civilizirani svet še mogoča. Zdaj se je znašel na drugi strani, z njim pa tudi vsi, ki so ostali z njim. Tudi vojska, ki vztrajno prikriva dejansko število ubitih vojakov. Putinova "vojska" sicer že dolgo ni več vojska, temveč soldateska, ki požiga, posiljuje, pobija, krade in uničuje vse, na kar naleti. Barbari 21. stoletja pod vodstvom vrhovnega poveljnika Vladimirja Putina so si že prislužili novo ad hoc kazensko sodišče, nekakšen Nürnberg II. torej. Kajti preveč zločinov so zagrešili med to vojno, ki jo je Kremelj začel brez vojne napovedi, da bi jo lahko odnesli brez nekega resnega pravnega remedija. 

 

Sramotni molk evropskega pravosodba je presekala šele Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka dveh posebnih kazenskih tribunalov Organizacije združenih narodov (Jugoslavija, Ruanda). Izrekla je stavek, ki je doslej prihajal le iz ust nekaterih politikov. Da je namreč Putin vojni zločinec, ki mu bo treba enkrat soditi za vse zločine. Toda Del Ponte je povedala še tisti drugi del, ki si ga doslej nihče ni upal. Da je treba za Putinom razpisati mednarodno tiralico, saj je nujna njegova aretacija in privedba pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Jasno, podobno velja tudi za ves njegov krog, njegove pajdaše, ki so sodelovali pri zločinu agresije ter zločinih v Ukrajini.

 

Pomisleki in skepsa ne morejo zmanjšati upravičenosti takšne zahteve, ki je utemeljena na človečnosti, pravičnosti ter mednarodnem pravu. Strah pred ruskim odzivom prav tako ne more biti izgovor za tiščanje glave v pesek. To strateško napako je sicer Zahod zagrešil že na začetku leta, ko so Putinu - kljub temu, da so za razliko od nas, navadnih smrtnikov, vedeli, da bo dejansko napadel Ukrajino - žugali z gospodarskimi sankcijami, če bi si drznil vkorakati v Ukrajino. Si predstavljate, da bi HitlerjuMünchnu zagrozili z ekonomskimi sankcijami, če bi napadel kakšno nemško sosedo, si predstavljate njegov krohot v Berlinu, ko bi pred nacistično vrhuško razlagal, koga vse bo zdaj lahko brez strahu napadel?

 

Kajti lepšega darila Putinu ne bi mogli dati. Če boš napadel, te bomo finančno kaznovali, so mu govorili iz Londona in Washingtona. Semafor je posvetil zeleno in ukaz za invazijo je bil izdan. Če bi Zahod 24. februarja odreagiral drugače, tj. na način, ki ga kremeljski primitivec edino razume, bi se vojna v Ukrajini že zdavnaj končala. Odločnost bi pomenila, da bi NATO še isti dan na zahtevo Ukrajine, ki bi zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor, poskrbel za uresničevanje prepovedi letenja. Mislite, da bi ruska letala še kršila ukrajinski zračni prostor in bombardirala civilno infrastrukturo? Bi si Putin upal sestreliti Natovo letalo nad Ukrajno in s tem napasti najmočnejše vojaško zavezništvo na svetu? Zagotovo ne.

 

Putinov blef je razkrila šele polomija njegove soldateske "na terenu". Vojaški analitiki in strategi so kmalu po začetku invazije ugotovili, da je ukaz za invazijo v takšnem obsegu iz Kremlja prišel takorekoč v zadnjem hipu in da so pred tem dejansko načrtovali "posebno vojaško operacijo", ki naj bi se zaključila v treh dneh. Vse, kar se je zgodilo po tem, zgolj potrjuje, kako nepripravljeni so bili Rusi na to vojno, ki jo poskušajo kompenzirati z brutalnimi raketnimi in bombnimi napadi na civilne objekte.

 

Do vsega tega ne bi prišlo, če bi Zahod 24. februarja zavaroval ukrajinski zračni prostor. Putin, ki ga je strah zgolj močnejših od sebe, ne bi tvegal spopada z zvezo NATO, saj bi se ta zanj slabo končal. A ker je njegov blef, ki ga je nadgradil z grožnjami z uporabo jedrskega orožja, deloval, bomo jutri dočakali že štirideseti dan vojne v Ukrajini, ki postaja del evropskega vsakdana. Kar je samo po sebi grozljiv cinizem. Sprijaznili smo se, da "ne moremo nič narediti". Sprejeli smo, da "smo nemočni pred kremeljskim gospodarjem vojne", pa čeprav je resnica predvsem ta, da smo kot demokratični svet ponovno pokleknili pred avtokratom, ki ne bo odnehal, dokler ne bo z njim konec.

 

Že drugič v zadnjem stoletju se je zgodilo, da je diktator postal tudi zločinec, saj smo mu s svojo pasivnostjo to omogočili. Čisto vseeno je, ali Putina primerjamo s Hitlerjem ali ne. Putin je predvsem Putin, z vsemi svojimi kompleksi, paranojami in ostalimi patologijami. Dejstvo je, da je odgovoren za vojne zločine, zločine proti človeštvu in bržkone tudi že za genocid. In dejstvo je, da se je glede tega vsak dan težje sprenevedati. 

 

Carla Del Ponte je to povedala v pravniškem jeziku. Kako si bodo to prevedli politiki, je njihov problem. Slovenski niso nobena izjema in zato mi ne pade na pamet, da bi na volitvah podprl stranko, ki se ne strinja, da je Putin vojni zločinec, ki mu bo potrebno nekoč soditi za vse, kar je zagrešil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.032
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.196
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 736
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474