Komentar

Nürnberg II.: Vojnega zločinca Putina bo treba nekoč v lisicah privesti v Haag in mu soditi kot Miloševiću

Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za zločine na tleh bivše Jugoslavije (ICTY), je z izjavo, da je Putin vojni zločinec, ki si zasluži mednarodno tiralico, aretacijo in privedbo pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC), dokazala dvoje. Da je, prvič, spoštovanja vredna gospa, ki pove, kar misli, in, drugič, da je ni strah nikogar. Pa bi jo lahko bilo, kajti ko je kot tožilka iz Lugana pred več kot tridesetimi leti skupaj s preiskovalnim sodnikom Falconejem vodila odmevno operacijo proti italijanski mafiji, so ji v stanovanje podstavili bombo, ki jo je še pravi čas našla policija (njen italijanski kolega Giovanni Falcone ni imel takšne sreče, saj ga je mafija umorila s podstavljeno bombo, ki je raznesla njegov avtomobil). 

03.04.2022 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Carla Del Ponte   ICC   Vladimir Putin   vojni zločinec   Ukrajina   Rusija   NATO   Evropa   Zahod

Fotomontaža: portal+

Jutri bomo dočakali že štirideseti dan vojne v Ukrajini, ki postaja del evropskega vsakdana. Kar je samo po sebi grozljiv cinizem. Sprijaznili smo se, da "ne moremo nič narediti". Sprejeli smo, da "smo nemočni pred kremeljskim gospodarjem vojne".

Ob Carli Del Ponte, ki se ne boji dolge, morilske roke Kremlja, bi morali od sramu zardevati vsi tisti bivši in sedanji evropski politiki, zaradi katerih je vojni zločinec Putin dobil občutek, da lahko brez vojne napovedi napade Ukrajino in na njenem ozemlju potepta mednarodno pravo in konvencije. Pošteno bi bilo, če bi umazane evropske politike, zlasti tiste, ki so leta in leta od Rusije dobivali denar in drugo pomoč, na koncu kaznovali domači volivci na volitvah. Kot bi morali danes na Madžarskem kaznovati Viktorja Orbana, tega največjega Putinovega cucka med aktualnimi evropskimi predsedniki (vlad). Prav bi bilo.

 

Kakorkoli se sliši neverjetno, ampak prav volitve bodo v letošnjem letu v marsičem tudi referendum glede evropske politike do Rusije in Ukrajine. Kajti redke so države v Evropi, kjer bi se lahko brez slabe vesti ali celo občutka krivde potrkali po prsih, češ "vedeli smo, kakšen je Putin in pravočasno smo se distancirali od njega". To, kar smo zadnje tedne z osuplostjo opazovali na Madžarskem, kjer je Viktor Orban za vsako ceno poskušal relativizirati ali celo minimalizirati resnost vojne v Ukrajini, saj je s tem opravičeval svoje pajdašenje s Putinom, se je pred tem leta in leta dogajalo tudi v drugih evropskih državah. Kremelj je namreč ves čas bogato plačeval usluge levim in desnim skrajnežem v Evropski uniji, posledice lahko zdaj dnevno spremljate na družbenih omrežjih, kjer se proruska propaganda vztrajno upira neizprosnim dejstvom in resnici. Nacionalistične, skrajno desne stranke od Avstrije do Španije, ki so hvaležno jemale ruske "donacije", se še vedno ne morejo odpovedati gospodarju iz Kremlja. Isto velja za antiglobalistične, radikalno levičarske skupine, gibanja in stranke, ki prav tako zmanjšujejo Putinovo odgovornost in celo relativizirajo vojno kot tako.

 

Vendar pa nam ni treba hoditi daleč, da bi se srečali s posledicami Putinovega vpliva na politiko, medije in ekonomijo. Zdaj, ko je celo najhujšim skeptikom jasno, da so se Rusi leta 2016 še kako vmešavali v ameriške predsedniške volitve in pomagali Trumpu, bi se kazalo vprašati, kaj so počeli v Evropi in, recimo, v Sloveniji. So se Rusi na tak ali drugačen način vmešavali v volitve tudi v evropskih državah? Odgovor je pritrdilen. So finančno podpirali določene stranke in politike? Vsekakor so, v primeru bivšega avstrijskega podkanclerja Stracheja, šefa Svobodnjaške stranke, so celo odkrito podkupovali. Ponekod drugod, tudi v Sloveniji, so uporabljali drugačne metode in prijeme. Več je indicev in celo konkretnih dokazov, da so Rusi zadnja leta pri nas delovali zelo očitno, vehementno in so se zdaj, ko je Slovenija zaradi agresije na Ukrajino za Putina sovražna država, znašli v precejšnji zadregi. Ki jo rešujejo na različne načine. Med drugim mrzlično spravljajo denar iz naše države in izčrpavajo podjetja, katerih lastniki so pri nas. 

 

V predvolilni kampanji teh vprašanj najbrž ne boste slišali. Pa ne bi bilo nič narobe, če bi mediji kandidate za mandatarstvo oziroma predsednike strank, ki kandidirajo na volitvah, javno prosili, naj pod prisego izjavijo, da nikoli v življenju niso sklepali nobenih poslov ali dogovorov z ruskimi državljani, povezanimi s Putinom oziroma njegovim krogom. Naj prisežejo, da niso nikoli prejeli nobene donacije, ki je posredno ali neposredno prišla iz Putinovega kroga. In naj, konec koncev, prisežejo tudi to, da niso nikoli sodelovali z rusko obveščevalno službo.

 

Rusko barbarsko divjanje po Ukrajini se namreč ne bo končalo jutri. Vojni zločinec Putin je prešel točko, kjer je vrnitev v civilizirani svet še mogoča. Zdaj se je znašel na drugi strani, z njim pa tudi vsi, ki so ostali z njim. Tudi vojska, ki vztrajno prikriva dejansko število ubitih vojakov. Putinova "vojska" sicer že dolgo ni več vojska, temveč soldateska, ki požiga, posiljuje, pobija, krade in uničuje vse, na kar naleti. Barbari 21. stoletja pod vodstvom vrhovnega poveljnika Vladimirja Putina so si že prislužili novo ad hoc kazensko sodišče, nekakšen Nürnberg II. torej. Kajti preveč zločinov so zagrešili med to vojno, ki jo je Kremelj začel brez vojne napovedi, da bi jo lahko odnesli brez nekega resnega pravnega remedija. 

 

Sramotni molk evropskega pravosodba je presekala šele Carla Del Ponte, nekdanja glavna tožilka dveh posebnih kazenskih tribunalov Organizacije združenih narodov (Jugoslavija, Ruanda). Izrekla je stavek, ki je doslej prihajal le iz ust nekaterih politikov. Da je namreč Putin vojni zločinec, ki mu bo treba enkrat soditi za vse zločine. Toda Del Ponte je povedala še tisti drugi del, ki si ga doslej nihče ni upal. Da je treba za Putinom razpisati mednarodno tiralico, saj je nujna njegova aretacija in privedba pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Jasno, podobno velja tudi za ves njegov krog, njegove pajdaše, ki so sodelovali pri zločinu agresije ter zločinih v Ukrajini.

 

Pomisleki in skepsa ne morejo zmanjšati upravičenosti takšne zahteve, ki je utemeljena na človečnosti, pravičnosti ter mednarodnem pravu. Strah pred ruskim odzivom prav tako ne more biti izgovor za tiščanje glave v pesek. To strateško napako je sicer Zahod zagrešil že na začetku leta, ko so Putinu - kljub temu, da so za razliko od nas, navadnih smrtnikov, vedeli, da bo dejansko napadel Ukrajino - žugali z gospodarskimi sankcijami, če bi si drznil vkorakati v Ukrajino. Si predstavljate, da bi HitlerjuMünchnu zagrozili z ekonomskimi sankcijami, če bi napadel kakšno nemško sosedo, si predstavljate njegov krohot v Berlinu, ko bi pred nacistično vrhuško razlagal, koga vse bo zdaj lahko brez strahu napadel?

 

Kajti lepšega darila Putinu ne bi mogli dati. Če boš napadel, te bomo finančno kaznovali, so mu govorili iz Londona in Washingtona. Semafor je posvetil zeleno in ukaz za invazijo je bil izdan. Če bi Zahod 24. februarja odreagiral drugače, tj. na način, ki ga kremeljski primitivec edino razume, bi se vojna v Ukrajini že zdavnaj končala. Odločnost bi pomenila, da bi NATO še isti dan na zahtevo Ukrajine, ki bi zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor, poskrbel za uresničevanje prepovedi letenja. Mislite, da bi ruska letala še kršila ukrajinski zračni prostor in bombardirala civilno infrastrukturo? Bi si Putin upal sestreliti Natovo letalo nad Ukrajno in s tem napasti najmočnejše vojaško zavezništvo na svetu? Zagotovo ne.

 

Putinov blef je razkrila šele polomija njegove soldateske "na terenu". Vojaški analitiki in strategi so kmalu po začetku invazije ugotovili, da je ukaz za invazijo v takšnem obsegu iz Kremlja prišel takorekoč v zadnjem hipu in da so pred tem dejansko načrtovali "posebno vojaško operacijo", ki naj bi se zaključila v treh dneh. Vse, kar se je zgodilo po tem, zgolj potrjuje, kako nepripravljeni so bili Rusi na to vojno, ki jo poskušajo kompenzirati z brutalnimi raketnimi in bombnimi napadi na civilne objekte.

 

Do vsega tega ne bi prišlo, če bi Zahod 24. februarja zavaroval ukrajinski zračni prostor. Putin, ki ga je strah zgolj močnejših od sebe, ne bi tvegal spopada z zvezo NATO, saj bi se ta zanj slabo končal. A ker je njegov blef, ki ga je nadgradil z grožnjami z uporabo jedrskega orožja, deloval, bomo jutri dočakali že štirideseti dan vojne v Ukrajini, ki postaja del evropskega vsakdana. Kar je samo po sebi grozljiv cinizem. Sprijaznili smo se, da "ne moremo nič narediti". Sprejeli smo, da "smo nemočni pred kremeljskim gospodarjem vojne", pa čeprav je resnica predvsem ta, da smo kot demokratični svet ponovno pokleknili pred avtokratom, ki ne bo odnehal, dokler ne bo z njim konec.

 

Že drugič v zadnjem stoletju se je zgodilo, da je diktator postal tudi zločinec, saj smo mu s svojo pasivnostjo to omogočili. Čisto vseeno je, ali Putina primerjamo s Hitlerjem ali ne. Putin je predvsem Putin, z vsemi svojimi kompleksi, paranojami in ostalimi patologijami. Dejstvo je, da je odgovoren za vojne zločine, zločine proti človeštvu in bržkone tudi že za genocid. In dejstvo je, da se je glede tega vsak dan težje sprenevedati. 

 

Carla Del Ponte je to povedala v pravniškem jeziku. Kako si bodo to prevedli politiki, je njihov problem. Slovenski niso nobena izjema in zato mi ne pade na pamet, da bi na volitvah podprl stranko, ki se ne strinja, da je Putin vojni zločinec, ki mu bo potrebno nekoč soditi za vse, kar je zagrešil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745