Komentar

Silvester Šurla: Ozadje Reporterja in Maga

Ko sem na spletni strani Reporterja zagledala velik napis, da bo urednik Silvester Šurla izdal knjigo, ki bo razkrila nečednosti iz medijev, politike in gospodarstva, sem se najprej razveselila, bravo, pomembno je, da ljudje izvedo, kako podle so zakulisne igrice, kdo vleče niti, kdo so marionete in kdo copatki. Idealist v meni se je prebudil in se razveselil. Potem sem se pa spomnila, da sva se s Šurlo nekajkrat resno počila. Nekajkrat sva se tako skregala, da je obema še par dni brenčalo v glavi.

05.04.2022 21:15
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Silvester Šurla   Reporter   Mag   SDS   Janez Janša   Urška Bačovnik   Bernarda Jeklin   Helex   NIJZ

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Najzanimivejša je za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom.

Knjiga Silvestra Šurle o ozadju Maga in Reporterja je dokumentirano novinarstvo iz nekega obdobja, napisano s subjektivnega vidika. Avtor je stvari napisal tako, kot jih je doživel in videl on. Kot se jih je spomnil, ko je pisal. Če bi o tem pisala jaz, bi verjetno marsikaj napisala drugače. Efekt dokumentiranja in osebnega pričevanja je lahko grozno neprijeten, celo škodljiv in zato je še toliko bolj pomembno, da je avtor pri pisanju pošten in da ga ne vodi roka maščevanja. Čeprav je težko biti popolnoma objektiven in odrezati čustva, saj gre vendar za osebna doživetja.

 

Čeprav sem potop Maga in vzpon Reporterja videla od blizu, so mi številni podatki novi, se pa spomnim, kako so me posamezniki s tedanjega podjetja Delo Revije, takorekoč staroste slovenskih medijskih poslov, opozarjali, kako Matej Raščan izčrpava podjetje in da bo vse skupaj šlo v franže. Velik del tega je v knjigi opisan, sama pa se spomnim, kako mi je Raščan že nekaj dni po volitvah leta 2004, ko je prvič slavila SDS, v tedanjem ljubljanskem lokalu Minimal razlagal, kako sodeluje z Borutom Petkom in Marjanom Novakom in da imajo namen prevzeti Delo Revije in ustanoviti nov politični tednik. Nekaj let pozneje se je zgodba uresničila, meni pa se je v tem hipu odvalila skala od srca, da sem to dala iz sebe. Že leta 2004 je bilo vse splanirano. SDS je šla na volitve pripravljena. Vojaki. Vojska. Nihče ni tako sijajno organiziran kot oni. Zato pa zmagujejo in zmagovali bodo še naprej, kajti politična levica se obnaša kot kokošnjak na LSD-ju. Saj veste, kot je dejal legendarni Jim Morrison: "Kdor obvladuje medije, obvladuje misli." Vaše misli.

 

Naj dodam še, da je bilo Delo Revije za SDS še posebej zanimivo, saj so v reviji Jana videli medij, ki močno vpliva na volilno telo. Dejstvo je, da so bile najbolj zveste obiskovalke volišč ženskice, ki so brale Jano. Če so te v Jani prikazali kot grdega, si bil grd. Če so te prikazali kot lepega, pa lep. Janez Janša to ve. Ve tudi, da ni dovolj lep, da bi ga Jana prikazala kot lepotca. Sorry. Ko se je zaljubil v Urško Bačovnik, pa se je to spremenilo. Spomnim se, kako je Bernarda Jeklin, ki je s svojim delom v novinarstvu leta in leta poneumljala slovenski narod, iz generacije v generacijo, v Arkani, v tistem lokalčku na terasi POP TV-ja, razlagala, kako ima Urška izjemno lep anglosaksonski obraz. Tolikokrat je ponovila besedo anglosaksonski, da mi je šlo že na smeh. Urška je lepa, ja, res je lepa, ni pa lik iz Harryja Potterja, za božjo voljo. Urška je tako dobila prostor v Jani. Ampak ne zaradi lepega anglosaksonskega obraza, pač pa zaradi Janeza.

 

Osebno me je v knjigi še posebej pritegnilo poglavje o Helexu. To je anksiolitik, ki deluje blago pomirjevalno in učinkuje tudi protibolečinsko. Idealno zdravilo. Če bi bilo po moje, bi ga predpisali vsem SDS-ovcem, da se ne bi obnašali kot vesoljska ekspedicija Borg. Predpisati bi ga morali tudi vsem trčenim anticepilcem in privržencem psihopata Vladimirja Putina, ki so prepričani, da je revna Ukrajina pripravljala napad na Rusijo in hotela s pomočjo ZDA zavladati planetu. Helex zbistri misli, človeku pomaga, da se umiri, skratka, Helex človeka naredi normalnega v tem ponorelem svetu. Da je Helex na slabem glasu, so krivi heroinski odvisniki, ki so ga zlorabljali, da so blažili abstinenčno krizo, krivi pa so tudi zdravniki, ki o farmakologiji nimajo veliko pojma, a se držijo smernic NIJZ - in ta je dotično zdravilo pomaknil na listo tistih substanc, ki so lahko nevarne ob daljši uporabi. Podlaga za to norost je bila puhla študija dveh psihiatrov, ki nimata nikakršne delovne uspešnosti, a se obnašata, kot da sta pojedla vso pamet tega sveta. Pričakujem, da Milan Krek to uredi in da NIJZ zahteva novo študijo ter smernice spremeni. 

 

To je pomembno, kajti - kot je opisano v knjigi - so tisti, ki Helex jemljejo kot zdravilo, stigmatizirani kot narkomani, kot da z njimi "nekaj ni v redu". V tem primeru SDS-ovci zmerjajo enega od Reporterjevih novinarjev, s katerim sicer nisem v najboljših odnosih, a ko gre za resnico in pravico, sem pripravljena vso to politično nesnago povabiti na Plečnikov stadion, da pomerimo pesti. Z jeziki znate opletati, sodrga, to je pa tudi vse, kar znate. Pa vsak naj prinese brisačo s sabo. In škatlico prve pomoči. Potrebovali jo boste.

 

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Verjetno bo bolj zanimiva za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom. Dobro je vedeti, kdo je kdo in kdo je kaj, ne pa da padeš v vso to brozgo, nedolžen in naiven in se čudiš kot mali otrok. Poglejte mene, jaz sem že skoraj odrasla, pa se še vedno čudim, ko izvem kaj novega, recimo to, da so zdaj pri bivšemu medijskemu mogotcu odkrili posebno sobo, v kateri je hranil gore posnetkov, ki jih je na skrivaj naredil na sestankih ...

 

Povem vam, težko sem pisala to recenzijo. Manj ko vem, lažje živim. Več, ko vem, več Helexa potrošim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.535
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.576
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.781
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 720
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.418