Komentar

Silvester Šurla: Ozadje Reporterja in Maga

Ko sem na spletni strani Reporterja zagledala velik napis, da bo urednik Silvester Šurla izdal knjigo, ki bo razkrila nečednosti iz medijev, politike in gospodarstva, sem se najprej razveselila, bravo, pomembno je, da ljudje izvedo, kako podle so zakulisne igrice, kdo vleče niti, kdo so marionete in kdo copatki. Idealist v meni se je prebudil in se razveselil. Potem sem se pa spomnila, da sva se s Šurlo nekajkrat resno počila. Nekajkrat sva se tako skregala, da je obema še par dni brenčalo v glavi.

05.04.2022 21:15
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Silvester Šurla   Reporter   Mag   SDS   Janez Janša   Urška Bačovnik   Bernarda Jeklin   Helex   NIJZ

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Najzanimivejša je za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom.

Knjiga Silvestra Šurle o ozadju Maga in Reporterja je dokumentirano novinarstvo iz nekega obdobja, napisano s subjektivnega vidika. Avtor je stvari napisal tako, kot jih je doživel in videl on. Kot se jih je spomnil, ko je pisal. Če bi o tem pisala jaz, bi verjetno marsikaj napisala drugače. Efekt dokumentiranja in osebnega pričevanja je lahko grozno neprijeten, celo škodljiv in zato je še toliko bolj pomembno, da je avtor pri pisanju pošten in da ga ne vodi roka maščevanja. Čeprav je težko biti popolnoma objektiven in odrezati čustva, saj gre vendar za osebna doživetja.

 

Čeprav sem potop Maga in vzpon Reporterja videla od blizu, so mi številni podatki novi, se pa spomnim, kako so me posamezniki s tedanjega podjetja Delo Revije, takorekoč staroste slovenskih medijskih poslov, opozarjali, kako Matej Raščan izčrpava podjetje in da bo vse skupaj šlo v franže. Velik del tega je v knjigi opisan, sama pa se spomnim, kako mi je Raščan že nekaj dni po volitvah leta 2004, ko je prvič slavila SDS, v tedanjem ljubljanskem lokalu Minimal razlagal, kako sodeluje z Borutom Petkom in Marjanom Novakom in da imajo namen prevzeti Delo Revije in ustanoviti nov politični tednik. Nekaj let pozneje se je zgodba uresničila, meni pa se je v tem hipu odvalila skala od srca, da sem to dala iz sebe. Že leta 2004 je bilo vse splanirano. SDS je šla na volitve pripravljena. Vojaki. Vojska. Nihče ni tako sijajno organiziran kot oni. Zato pa zmagujejo in zmagovali bodo še naprej, kajti politična levica se obnaša kot kokošnjak na LSD-ju. Saj veste, kot je dejal legendarni Jim Morrison: "Kdor obvladuje medije, obvladuje misli." Vaše misli.

 

Naj dodam še, da je bilo Delo Revije za SDS še posebej zanimivo, saj so v reviji Jana videli medij, ki močno vpliva na volilno telo. Dejstvo je, da so bile najbolj zveste obiskovalke volišč ženskice, ki so brale Jano. Če so te v Jani prikazali kot grdega, si bil grd. Če so te prikazali kot lepega, pa lep. Janez Janša to ve. Ve tudi, da ni dovolj lep, da bi ga Jana prikazala kot lepotca. Sorry. Ko se je zaljubil v Urško Bačovnik, pa se je to spremenilo. Spomnim se, kako je Bernarda Jeklin, ki je s svojim delom v novinarstvu leta in leta poneumljala slovenski narod, iz generacije v generacijo, v Arkani, v tistem lokalčku na terasi POP TV-ja, razlagala, kako ima Urška izjemno lep anglosaksonski obraz. Tolikokrat je ponovila besedo anglosaksonski, da mi je šlo že na smeh. Urška je lepa, ja, res je lepa, ni pa lik iz Harryja Potterja, za božjo voljo. Urška je tako dobila prostor v Jani. Ampak ne zaradi lepega anglosaksonskega obraza, pač pa zaradi Janeza.

 

Osebno me je v knjigi še posebej pritegnilo poglavje o Helexu. To je anksiolitik, ki deluje blago pomirjevalno in učinkuje tudi protibolečinsko. Idealno zdravilo. Če bi bilo po moje, bi ga predpisali vsem SDS-ovcem, da se ne bi obnašali kot vesoljska ekspedicija Borg. Predpisati bi ga morali tudi vsem trčenim anticepilcem in privržencem psihopata Vladimirja Putina, ki so prepričani, da je revna Ukrajina pripravljala napad na Rusijo in hotela s pomočjo ZDA zavladati planetu. Helex zbistri misli, človeku pomaga, da se umiri, skratka, Helex človeka naredi normalnega v tem ponorelem svetu. Da je Helex na slabem glasu, so krivi heroinski odvisniki, ki so ga zlorabljali, da so blažili abstinenčno krizo, krivi pa so tudi zdravniki, ki o farmakologiji nimajo veliko pojma, a se držijo smernic NIJZ - in ta je dotično zdravilo pomaknil na listo tistih substanc, ki so lahko nevarne ob daljši uporabi. Podlaga za to norost je bila puhla študija dveh psihiatrov, ki nimata nikakršne delovne uspešnosti, a se obnašata, kot da sta pojedla vso pamet tega sveta. Pričakujem, da Milan Krek to uredi in da NIJZ zahteva novo študijo ter smernice spremeni. 

 

To je pomembno, kajti - kot je opisano v knjigi - so tisti, ki Helex jemljejo kot zdravilo, stigmatizirani kot narkomani, kot da z njimi "nekaj ni v redu". V tem primeru SDS-ovci zmerjajo enega od Reporterjevih novinarjev, s katerim sicer nisem v najboljših odnosih, a ko gre za resnico in pravico, sem pripravljena vso to politično nesnago povabiti na Plečnikov stadion, da pomerimo pesti. Z jeziki znate opletati, sodrga, to je pa tudi vse, kar znate. Pa vsak naj prinese brisačo s sabo. In škatlico prve pomoči. Potrebovali jo boste.

 

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Verjetno bo bolj zanimiva za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom. Dobro je vedeti, kdo je kdo in kdo je kaj, ne pa da padeš v vso to brozgo, nedolžen in naiven in se čudiš kot mali otrok. Poglejte mene, jaz sem že skoraj odrasla, pa se še vedno čudim, ko izvem kaj novega, recimo to, da so zdaj pri bivšemu medijskemu mogotcu odkrili posebno sobo, v kateri je hranil gore posnetkov, ki jih je na skrivaj naredil na sestankih ...

 

Povem vam, težko sem pisala to recenzijo. Manj ko vem, lažje živim. Več, ko vem, več Helexa potrošim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474