Komentar

Silvester Šurla: Ozadje Reporterja in Maga

Ko sem na spletni strani Reporterja zagledala velik napis, da bo urednik Silvester Šurla izdal knjigo, ki bo razkrila nečednosti iz medijev, politike in gospodarstva, sem se najprej razveselila, bravo, pomembno je, da ljudje izvedo, kako podle so zakulisne igrice, kdo vleče niti, kdo so marionete in kdo copatki. Idealist v meni se je prebudil in se razveselil. Potem sem se pa spomnila, da sva se s Šurlo nekajkrat resno počila. Nekajkrat sva se tako skregala, da je obema še par dni brenčalo v glavi.

05.04.2022 21:15
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Silvester Šurla   Reporter   Mag   SDS   Janez Janša   Urška Bačovnik   Bernarda Jeklin   Helex   NIJZ

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Najzanimivejša je za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom.

Knjiga Silvestra Šurle o ozadju Maga in Reporterja je dokumentirano novinarstvo iz nekega obdobja, napisano s subjektivnega vidika. Avtor je stvari napisal tako, kot jih je doživel in videl on. Kot se jih je spomnil, ko je pisal. Če bi o tem pisala jaz, bi verjetno marsikaj napisala drugače. Efekt dokumentiranja in osebnega pričevanja je lahko grozno neprijeten, celo škodljiv in zato je še toliko bolj pomembno, da je avtor pri pisanju pošten in da ga ne vodi roka maščevanja. Čeprav je težko biti popolnoma objektiven in odrezati čustva, saj gre vendar za osebna doživetja.

 

Čeprav sem potop Maga in vzpon Reporterja videla od blizu, so mi številni podatki novi, se pa spomnim, kako so me posamezniki s tedanjega podjetja Delo Revije, takorekoč staroste slovenskih medijskih poslov, opozarjali, kako Matej Raščan izčrpava podjetje in da bo vse skupaj šlo v franže. Velik del tega je v knjigi opisan, sama pa se spomnim, kako mi je Raščan že nekaj dni po volitvah leta 2004, ko je prvič slavila SDS, v tedanjem ljubljanskem lokalu Minimal razlagal, kako sodeluje z Borutom Petkom in Marjanom Novakom in da imajo namen prevzeti Delo Revije in ustanoviti nov politični tednik. Nekaj let pozneje se je zgodba uresničila, meni pa se je v tem hipu odvalila skala od srca, da sem to dala iz sebe. Že leta 2004 je bilo vse splanirano. SDS je šla na volitve pripravljena. Vojaki. Vojska. Nihče ni tako sijajno organiziran kot oni. Zato pa zmagujejo in zmagovali bodo še naprej, kajti politična levica se obnaša kot kokošnjak na LSD-ju. Saj veste, kot je dejal legendarni Jim Morrison: "Kdor obvladuje medije, obvladuje misli." Vaše misli.

 

Naj dodam še, da je bilo Delo Revije za SDS še posebej zanimivo, saj so v reviji Jana videli medij, ki močno vpliva na volilno telo. Dejstvo je, da so bile najbolj zveste obiskovalke volišč ženskice, ki so brale Jano. Če so te v Jani prikazali kot grdega, si bil grd. Če so te prikazali kot lepega, pa lep. Janez Janša to ve. Ve tudi, da ni dovolj lep, da bi ga Jana prikazala kot lepotca. Sorry. Ko se je zaljubil v Urško Bačovnik, pa se je to spremenilo. Spomnim se, kako je Bernarda Jeklin, ki je s svojim delom v novinarstvu leta in leta poneumljala slovenski narod, iz generacije v generacijo, v Arkani, v tistem lokalčku na terasi POP TV-ja, razlagala, kako ima Urška izjemno lep anglosaksonski obraz. Tolikokrat je ponovila besedo anglosaksonski, da mi je šlo že na smeh. Urška je lepa, ja, res je lepa, ni pa lik iz Harryja Potterja, za božjo voljo. Urška je tako dobila prostor v Jani. Ampak ne zaradi lepega anglosaksonskega obraza, pač pa zaradi Janeza.

 

Osebno me je v knjigi še posebej pritegnilo poglavje o Helexu. To je anksiolitik, ki deluje blago pomirjevalno in učinkuje tudi protibolečinsko. Idealno zdravilo. Če bi bilo po moje, bi ga predpisali vsem SDS-ovcem, da se ne bi obnašali kot vesoljska ekspedicija Borg. Predpisati bi ga morali tudi vsem trčenim anticepilcem in privržencem psihopata Vladimirja Putina, ki so prepričani, da je revna Ukrajina pripravljala napad na Rusijo in hotela s pomočjo ZDA zavladati planetu. Helex zbistri misli, človeku pomaga, da se umiri, skratka, Helex človeka naredi normalnega v tem ponorelem svetu. Da je Helex na slabem glasu, so krivi heroinski odvisniki, ki so ga zlorabljali, da so blažili abstinenčno krizo, krivi pa so tudi zdravniki, ki o farmakologiji nimajo veliko pojma, a se držijo smernic NIJZ - in ta je dotično zdravilo pomaknil na listo tistih substanc, ki so lahko nevarne ob daljši uporabi. Podlaga za to norost je bila puhla študija dveh psihiatrov, ki nimata nikakršne delovne uspešnosti, a se obnašata, kot da sta pojedla vso pamet tega sveta. Pričakujem, da Milan Krek to uredi in da NIJZ zahteva novo študijo ter smernice spremeni. 

 

To je pomembno, kajti - kot je opisano v knjigi - so tisti, ki Helex jemljejo kot zdravilo, stigmatizirani kot narkomani, kot da z njimi "nekaj ni v redu". V tem primeru SDS-ovci zmerjajo enega od Reporterjevih novinarjev, s katerim sicer nisem v najboljših odnosih, a ko gre za resnico in pravico, sem pripravljena vso to politično nesnago povabiti na Plečnikov stadion, da pomerimo pesti. Z jeziki znate opletati, sodrga, to je pa tudi vse, kar znate. Pa vsak naj prinese brisačo s sabo. In škatlico prve pomoči. Potrebovali jo boste.

 

Knjiga Ozadje Reporterja in Maga je vredna branja. Verjetno bo bolj zanimiva za tiste, ki delajo v medijih, upam pa, da jo bodo na fakultetah, kjer poučujejo novinarstvo, namenili tudi študentom. Dobro je vedeti, kdo je kdo in kdo je kaj, ne pa da padeš v vso to brozgo, nedolžen in naiven in se čudiš kot mali otrok. Poglejte mene, jaz sem že skoraj odrasla, pa se še vedno čudim, ko izvem kaj novega, recimo to, da so zdaj pri bivšemu medijskemu mogotcu odkrili posebno sobo, v kateri je hranil gore posnetkov, ki jih je na skrivaj naredil na sestankih ...

 

Povem vam, težko sem pisala to recenzijo. Manj ko vem, lažje živim. Več, ko vem, več Helexa potrošim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598