Komentar

Kako preprečiti ali vsaj omiliti brezvsebinsko, ideološko bitko za politične satelite in vladanje?

Poleg očitne neustavne diskriminacije parlamentarnih in neparlamentarnih strank v predvolilnih soočenjih na javnem zavodu RTV Slovenija poteka še bolj pristranska, nedemokratična anketna in finančna diskriminacija v zasebnih medijih. Eni se prozorno, v posmeh demokraciji, sklicujejo na ankete, ki so - milo rečene - pristranske tako na levi kot na desni, drugi pa za soočenja zahtevajo kar plačila. To je pogosto značilno tudi za lokalne medije. Več denarja pomeni več pozornosti, več glasov, kar ni v skladu s temelji demokratične ureditve, kot smo jo zastavili ob osamosvojtvi.

06.04.2022 21:05
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   volitve   mediji   RTV Slovenija   Zakon o medijih   KPK   stranke   Programski svet   ESOMAR   DVK   enakopravnost

Zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK bi bilo smiselno razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. To bi precej omejilo nepregledno financiranje medijev in ljudi, ki upravljajo z njimi.

V soočenjih, ki nam jih servirajo mediji v predvolilni kampanji, spremljamo zgolj tiste, ki se servirano "soočajo" že nekaj mesecev pred volitvami. O večini stvari odloča ravno ta neregulirana "pred-kampanja", ki je bolj ali manj zacementirala razmerja moči med ključnimi strankami. Resnične demokratične alternative v Sloveniji nimajo nobene možnosti. Nimajo denarja, povezav na medije in političnih botrov, ki bi jim pomagali v promociji. Krog je sklenjen: mediji te vses čas ignorirajo, zato te ni na teh vprašljivih javnomnenjskih anketah, in ker te ni anketah, te ne bomo povabili v soočenj. In ker te ni v soočenjih, ne obstajaš. V tem trenutku se bije anketno-plakatni boj za parlamentarni vstop političnih satelitov, ki bodo omogočili levo ali desno vlado. Vsebina, izzivi časa, resna politika … so nepomembni. Gre samo za to, ali bo Janša ali Nejanša.

 

To podalpsko demokratično deviacijo bi lahko rešili - ali pa vsaj vsaj omilili - že v nekaj korakih:

 

1. Nov Zakon o RTV Slovenija, kjer bi se člani Programskega sveta določili na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani v skladu z starostno, izobrazbeno in regionalno strukturo. Takšen Programski svet bi mogoče občasno zaneslo v levo, desno in še kam, a z žrebom bi vsaj izločili element sistemske korupcije in politične izpostavljenosti.

 

2. Ureditev trga podjetij, ki merijo javno mnenje. Zakon o podjetjih, ki se ukvarjajo z merjenjem javnega mnenja, vzpostavitev osnovnih kapitalskih in strokovnih standardov, vezanih na mednarodno združenje ESOMAR, vzpostavitev registra teh podjetij in pa predvsem inšpekcije, ki bi preverjala način delovanja teh podjetij. Hkrati se vpelje zakonska obveza razkritja virov prihodkov teh podjetij in uveljavi načelo javnosti premoženja lastnikov in direktorjev teh podjetij, agencij, za kar bi lahko pooblastili kar KPK.

  

3. Dopolnitev Zakona o volilni in referendumski kampanji. Izdajatelji vseh medijev ne glede na naravo lastništva morajo zagotoviti vsem organizatorjem, ki jih je potrdila DVK (Državna volilna komisija), enake pogoje za objavljanje volilnih promocijskih sporočil; zagotoviti so dolžni enakopravnost organizatorjev volilne kampanje. Vsak izdajatelj medija, ki se je odločil za posebne predstavitve, izdaje medija, oddaje, predvolilna soočenja, rubrike ali druge oblike predstavitve organizatorjev kampanj, mora zagotoviti vsebinsko in časovno enakopravnost vseh organizatorjev kampanje. Predstavitev organizatorjev kampanj, kandidatov, političnih strank in njihovih programov v okviru uredniških informativnih rubrik in oddaj izdajatelja medija mora slediti enakopravnosti vseh organizatorjev in mora biti jasno ločena od drugih informativnih vsebin medija. Z drugimi besedami, vsak medij v Republiki Sloveniji, ki bi se odločil za predvolilna soočenja strank oziroma njihovih predstavnikov, je dolžan nameniti enakovredno pozornost vsem, tj. parlamentarnim in neparlamentarnim strankam, ki kandidirajo na volitvah. Brez razlik, brez diskriminacije.

 

4. Dopolnitev Zakona o medijih, ki ureja objavljanje anket javnega mnenja tudi izven meseca uradne predvolilne kampanje. Pri objavah raziskav javnega mnenja in anket o različnih družbenih vprašanjih, o podpori političnim strankam, politikom, kandidatom na volitvah, o referendumskih vprašanjih ipd., mora zaradi zagotavljanja preglednosti in objektivnega informiranja javnosti izdajatelj medija navesti firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov naročnika, plačnika in izvajalca, poleg tega pa še čas, v katerem je bila opravljena raziskava javnega mnenja oziroma anketa, način izvedbe, vzorec, odzivnost vprašanih, natančen vprašalnik, način ter obliko, kako so bila vprašanja zastavljena, ali so anketiranci odgovarjali na priklic, ali so izbirali v naprej pripravljene opcije odgovorov, vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake. O vsebini pritožb lahko odloča inšpekcija na podlagi vpisa posameznega podjetja v register podjetij, ki merijo javno mnenje.

 

 

***

 

Ob vsem nevednem bi bilo glede na obseg korupcije v Sloveniji, ki je pogosto povezana z mediji, politiko, različnimi povezavami z državnimi podjetji, potrebno zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. S tem nepreglednega financiranja medijev sicer ne bi bilo konec, bi pa vsaj otežili in omejili sporne prakse, ki so huda deviacija naše demokracije in ki so iz leta v leto hujše.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.536
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.576
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.781
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 721
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.419