Komentar

Kako preprečiti ali vsaj omiliti brezvsebinsko, ideološko bitko za politične satelite in vladanje?

Poleg očitne neustavne diskriminacije parlamentarnih in neparlamentarnih strank v predvolilnih soočenjih na javnem zavodu RTV Slovenija poteka še bolj pristranska, nedemokratična anketna in finančna diskriminacija v zasebnih medijih. Eni se prozorno, v posmeh demokraciji, sklicujejo na ankete, ki so - milo rečene - pristranske tako na levi kot na desni, drugi pa za soočenja zahtevajo kar plačila. To je pogosto značilno tudi za lokalne medije. Več denarja pomeni več pozornosti, več glasov, kar ni v skladu s temelji demokratične ureditve, kot smo jo zastavili ob osamosvojtvi.

06.04.2022 21:05
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   volitve   mediji   RTV Slovenija   Zakon o medijih   KPK   stranke   Programski svet   ESOMAR   DVK   enakopravnost

Zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK bi bilo smiselno razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. To bi precej omejilo nepregledno financiranje medijev in ljudi, ki upravljajo z njimi.

V soočenjih, ki nam jih servirajo mediji v predvolilni kampanji, spremljamo zgolj tiste, ki se servirano "soočajo" že nekaj mesecev pred volitvami. O večini stvari odloča ravno ta neregulirana "pred-kampanja", ki je bolj ali manj zacementirala razmerja moči med ključnimi strankami. Resnične demokratične alternative v Sloveniji nimajo nobene možnosti. Nimajo denarja, povezav na medije in političnih botrov, ki bi jim pomagali v promociji. Krog je sklenjen: mediji te vses čas ignorirajo, zato te ni na teh vprašljivih javnomnenjskih anketah, in ker te ni anketah, te ne bomo povabili v soočenj. In ker te ni v soočenjih, ne obstajaš. V tem trenutku se bije anketno-plakatni boj za parlamentarni vstop političnih satelitov, ki bodo omogočili levo ali desno vlado. Vsebina, izzivi časa, resna politika … so nepomembni. Gre samo za to, ali bo Janša ali Nejanša.

 

To podalpsko demokratično deviacijo bi lahko rešili - ali pa vsaj vsaj omilili - že v nekaj korakih:

 

1. Nov Zakon o RTV Slovenija, kjer bi se člani Programskega sveta določili na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani v skladu z starostno, izobrazbeno in regionalno strukturo. Takšen Programski svet bi mogoče občasno zaneslo v levo, desno in še kam, a z žrebom bi vsaj izločili element sistemske korupcije in politične izpostavljenosti.

 

2. Ureditev trga podjetij, ki merijo javno mnenje. Zakon o podjetjih, ki se ukvarjajo z merjenjem javnega mnenja, vzpostavitev osnovnih kapitalskih in strokovnih standardov, vezanih na mednarodno združenje ESOMAR, vzpostavitev registra teh podjetij in pa predvsem inšpekcije, ki bi preverjala način delovanja teh podjetij. Hkrati se vpelje zakonska obveza razkritja virov prihodkov teh podjetij in uveljavi načelo javnosti premoženja lastnikov in direktorjev teh podjetij, agencij, za kar bi lahko pooblastili kar KPK.

  

3. Dopolnitev Zakona o volilni in referendumski kampanji. Izdajatelji vseh medijev ne glede na naravo lastništva morajo zagotoviti vsem organizatorjem, ki jih je potrdila DVK (Državna volilna komisija), enake pogoje za objavljanje volilnih promocijskih sporočil; zagotoviti so dolžni enakopravnost organizatorjev volilne kampanje. Vsak izdajatelj medija, ki se je odločil za posebne predstavitve, izdaje medija, oddaje, predvolilna soočenja, rubrike ali druge oblike predstavitve organizatorjev kampanj, mora zagotoviti vsebinsko in časovno enakopravnost vseh organizatorjev kampanje. Predstavitev organizatorjev kampanj, kandidatov, političnih strank in njihovih programov v okviru uredniških informativnih rubrik in oddaj izdajatelja medija mora slediti enakopravnosti vseh organizatorjev in mora biti jasno ločena od drugih informativnih vsebin medija. Z drugimi besedami, vsak medij v Republiki Sloveniji, ki bi se odločil za predvolilna soočenja strank oziroma njihovih predstavnikov, je dolžan nameniti enakovredno pozornost vsem, tj. parlamentarnim in neparlamentarnim strankam, ki kandidirajo na volitvah. Brez razlik, brez diskriminacije.

 

4. Dopolnitev Zakona o medijih, ki ureja objavljanje anket javnega mnenja tudi izven meseca uradne predvolilne kampanje. Pri objavah raziskav javnega mnenja in anket o različnih družbenih vprašanjih, o podpori političnim strankam, politikom, kandidatom na volitvah, o referendumskih vprašanjih ipd., mora zaradi zagotavljanja preglednosti in objektivnega informiranja javnosti izdajatelj medija navesti firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov naročnika, plačnika in izvajalca, poleg tega pa še čas, v katerem je bila opravljena raziskava javnega mnenja oziroma anketa, način izvedbe, vzorec, odzivnost vprašanih, natančen vprašalnik, način ter obliko, kako so bila vprašanja zastavljena, ali so anketiranci odgovarjali na priklic, ali so izbirali v naprej pripravljene opcije odgovorov, vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake. O vsebini pritožb lahko odloča inšpekcija na podlagi vpisa posameznega podjetja v register podjetij, ki merijo javno mnenje.

 

 

***

 

Ob vsem nevednem bi bilo glede na obseg korupcije v Sloveniji, ki je pogosto povezana z mediji, politiko, različnimi povezavami z državnimi podjetji, potrebno zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. S tem nepreglednega financiranja medijev sicer ne bi bilo konec, bi pa vsaj otežili in omejili sporne prakse, ki so huda deviacija naše demokracije in ki so iz leta v leto hujše.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474