Komentar

Kako preprečiti ali vsaj omiliti brezvsebinsko, ideološko bitko za politične satelite in vladanje?

Poleg očitne neustavne diskriminacije parlamentarnih in neparlamentarnih strank v predvolilnih soočenjih na javnem zavodu RTV Slovenija poteka še bolj pristranska, nedemokratična anketna in finančna diskriminacija v zasebnih medijih. Eni se prozorno, v posmeh demokraciji, sklicujejo na ankete, ki so - milo rečene - pristranske tako na levi kot na desni, drugi pa za soočenja zahtevajo kar plačila. To je pogosto značilno tudi za lokalne medije. Več denarja pomeni več pozornosti, več glasov, kar ni v skladu s temelji demokratične ureditve, kot smo jo zastavili ob osamosvojtvi.

06.04.2022 21:05
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   volitve   mediji   RTV Slovenija   Zakon o medijih   KPK   stranke   Programski svet   ESOMAR   DVK   enakopravnost

Zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK bi bilo smiselno razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. To bi precej omejilo nepregledno financiranje medijev in ljudi, ki upravljajo z njimi.

V soočenjih, ki nam jih servirajo mediji v predvolilni kampanji, spremljamo zgolj tiste, ki se servirano "soočajo" že nekaj mesecev pred volitvami. O večini stvari odloča ravno ta neregulirana "pred-kampanja", ki je bolj ali manj zacementirala razmerja moči med ključnimi strankami. Resnične demokratične alternative v Sloveniji nimajo nobene možnosti. Nimajo denarja, povezav na medije in političnih botrov, ki bi jim pomagali v promociji. Krog je sklenjen: mediji te vses čas ignorirajo, zato te ni na teh vprašljivih javnomnenjskih anketah, in ker te ni anketah, te ne bomo povabili v soočenj. In ker te ni v soočenjih, ne obstajaš. V tem trenutku se bije anketno-plakatni boj za parlamentarni vstop političnih satelitov, ki bodo omogočili levo ali desno vlado. Vsebina, izzivi časa, resna politika … so nepomembni. Gre samo za to, ali bo Janša ali Nejanša.

 

To podalpsko demokratično deviacijo bi lahko rešili - ali pa vsaj vsaj omilili - že v nekaj korakih:

 

1. Nov Zakon o RTV Slovenija, kjer bi se člani Programskega sveta določili na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani v skladu z starostno, izobrazbeno in regionalno strukturo. Takšen Programski svet bi mogoče občasno zaneslo v levo, desno in še kam, a z žrebom bi vsaj izločili element sistemske korupcije in politične izpostavljenosti.

 

2. Ureditev trga podjetij, ki merijo javno mnenje. Zakon o podjetjih, ki se ukvarjajo z merjenjem javnega mnenja, vzpostavitev osnovnih kapitalskih in strokovnih standardov, vezanih na mednarodno združenje ESOMAR, vzpostavitev registra teh podjetij in pa predvsem inšpekcije, ki bi preverjala način delovanja teh podjetij. Hkrati se vpelje zakonska obveza razkritja virov prihodkov teh podjetij in uveljavi načelo javnosti premoženja lastnikov in direktorjev teh podjetij, agencij, za kar bi lahko pooblastili kar KPK.

  

3. Dopolnitev Zakona o volilni in referendumski kampanji. Izdajatelji vseh medijev ne glede na naravo lastništva morajo zagotoviti vsem organizatorjem, ki jih je potrdila DVK (Državna volilna komisija), enake pogoje za objavljanje volilnih promocijskih sporočil; zagotoviti so dolžni enakopravnost organizatorjev volilne kampanje. Vsak izdajatelj medija, ki se je odločil za posebne predstavitve, izdaje medija, oddaje, predvolilna soočenja, rubrike ali druge oblike predstavitve organizatorjev kampanj, mora zagotoviti vsebinsko in časovno enakopravnost vseh organizatorjev kampanje. Predstavitev organizatorjev kampanj, kandidatov, političnih strank in njihovih programov v okviru uredniških informativnih rubrik in oddaj izdajatelja medija mora slediti enakopravnosti vseh organizatorjev in mora biti jasno ločena od drugih informativnih vsebin medija. Z drugimi besedami, vsak medij v Republiki Sloveniji, ki bi se odločil za predvolilna soočenja strank oziroma njihovih predstavnikov, je dolžan nameniti enakovredno pozornost vsem, tj. parlamentarnim in neparlamentarnim strankam, ki kandidirajo na volitvah. Brez razlik, brez diskriminacije.

 

4. Dopolnitev Zakona o medijih, ki ureja objavljanje anket javnega mnenja tudi izven meseca uradne predvolilne kampanje. Pri objavah raziskav javnega mnenja in anket o različnih družbenih vprašanjih, o podpori političnim strankam, politikom, kandidatom na volitvah, o referendumskih vprašanjih ipd., mora zaradi zagotavljanja preglednosti in objektivnega informiranja javnosti izdajatelj medija navesti firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov naročnika, plačnika in izvajalca, poleg tega pa še čas, v katerem je bila opravljena raziskava javnega mnenja oziroma anketa, način izvedbe, vzorec, odzivnost vprašanih, natančen vprašalnik, način ter obliko, kako so bila vprašanja zastavljena, ali so anketiranci odgovarjali na priklic, ali so izbirali v naprej pripravljene opcije odgovorov, vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake. O vsebini pritožb lahko odloča inšpekcija na podlagi vpisa posameznega podjetja v register podjetij, ki merijo javno mnenje.

 

 

***

 

Ob vsem nevednem bi bilo glede na obseg korupcije v Sloveniji, ki je pogosto povezana z mediji, politiko, različnimi povezavami z državnimi podjetji, potrebno zavezance za razkritje virov premoženja pri KPK razširiti tudi z odgovornimi uredniki in direktorji medijev. S tem nepreglednega financiranja medijev sicer ne bi bilo konec, bi pa vsaj otežili in omejili sporne prakse, ki so huda deviacija naše demokracije in ki so iz leta v leto hujše.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.703
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.476
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.249
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.232
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 479
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.742