Komentar

Uredniški komentar: Cmok imam v grlu, ko to pišem, in gre mi na jok. Kričal bi, pa ne morem.

Vojna v Evropi, ki se je začela 24. februarja, bo dolga. Vedno bolj samoumevna se nam bo zdela. Iz otopelosti, ki jo povzroči banalnost zla, nas bodo zdramili le še najhuši zločini, najgrozovitejši prizori. Kot tiste fotografije, ki sem jih videl včeraj. Pobiti otroci. Dečki. Deklice. Pretresle so me do te mere, da sem se počutil kot ženske iz Teherana, ki zvečer na strehah svojih hiš kričijo, da bi spravile iz sebe jezo in bes. Da bi glasno izjokale svojo nemoč.

08.04.2022 22:50
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Teheran   ženske   nemoč   Ukrajina   Rusija   Evropa   Slovenija   Putin   SIJ   Andrej Zubitski

Počasi bo treba odpreti tudi tisto res neprijetno vprašanje: koliko podkupnin so plačali Rusi za večje posle v Sloveniji, za prevzeme, nakupe podjetij?

Zmagovalna fotografija mednarodnega fotografskega natečaja World Press Photo Award 2009, umetnina italijanskega fotoreporterja Pietra Mastruza, prikazuje skupino žensk na strehah hiš v iranski prestolnici. Tja so prihajale na večer, da bi v mraku, na samem, intimno in brez prisotnosti opazovalcev iz sebe izkričale jezo in gnev, ki ju je sprožila goljufija na predsedniških volitvah. Kričale so na balkonih in strehah svojih stanovanj, ker so samo tako lahko ostale neopažene. Če bi to počele javno, bi imele težave z oblastjo, verjetno bi tvegale tudi aretacijo. Prav ta ganljivi prizor, ki s svojo silovito emotivnostjo ostaja večno aktualen v tem čedalje bolj norem svetu, sem pred leti uporabil v eni svojih kolumn z naslovom Ženske kričijo na strehah Teherana. Toda takrat sem pisal o frustracijah slovenskih intelektualcev, o njihovem molku, o pasivizaciji, ko gre za družbene in politične razmere v Sloveniji. Dvomim, da se je v zadnjih letih na tem področju kaj spremenilo na bolje, bržkone prej nasprotno, vendar se mi naše infantilne podalpske zdrahe ne zdijo omembe vredne v primerjavi z grozodejstvi, ki se dogajajo zgolj tisoč kilometrov vzhodno od nas. Živimo na obrobju vojne, ki se z vsakim dnem zdi bolj podobna zadnji svetovni, le da so vloge nekoliko zamenjane in hitlerjanci, zbrani pod enigmatično črko Z, zdaj derejo iz vzhoda proti zahodu ...

 

 

+++

 

Nekako sem že ponotranjil bolečino ob spoznanju, da smo se v kolektivnem smislu sprijaznili s tem, da nimamo vpliva na to vojno. Da vsak dan bolj apatično opazujemo neizmerno barbarstvo, ki ga vojna prinaša. Nimamo vpliva, ker evropske in zahodne politične elite nočejo poseči v spopad in se postaviti na stran šibkejšega, na stran napadenega. Na stran žrtve. Nič novega, pred tremi desetletji je Zahod več let tiho opazoval klavnico na Balkanu in puščal proste roke srbskemu nacionalizmu. Desettisoči so morali umreti, preden je zveza NATO aktivno posegla in Miloševića prisilila k popuščanju in umiku.

 

 

Max Richter: On The Nature Of Daylight

 

 

Slovenija se je glede Ukrajine celo nadpovprečno izpostavila in angažirala. Slovenska vlada je doslej ravnala pravilno in pravično. Ne moremo se delati, da se ne dogaja nič pretresljivega. Na politični ravni je manevrskega prostora še nekaj, v Ljubljani se še vedno prosto giblje med 100 in 150 ruskih državljanov, zaposlenih na različnih "kulturnih" organizacijah, ki jih financira Putinov režim. Med njimi so zanesljivo tudi agenti FSB. Kaj vse počnejo pri nas v teh časih, ko smo Evropejci de facto v vojni z Rusijo, raje ne ugibam.

 

Tisto, česar se moramo bati, niso le sofisticirani kibernetski napadi ali propagandna vojna proti nekaterim politikom, ampak predvsem nepredvidljive poteze na področju ekonomije. Morda nas čaka celo poskus likvidacije Slovenske industrije jekla (SIJ) s strani njenih ruskih lastnikov, ki razmišljajo samo še o tem, kako bi se iz zapletene situacije čim prej umaknili domov s čim bolj polnimi kovčki denarja. Da lahko zaradi njihovih mahinacij brez dela ostane več tisoč slovenskih delavcev, jih ne zanima. Če bi v stečaj poslali jeseniški Acroni, to ne bi bilo posebno presenečenje. S kakšnim izgovorom, je drugo vprašanje. Vsekakor pa odnos, ki so ga Rusi v minulih letih izkazovali do slovenskih solastnikov (SDH) kot tudi do slovenske države, kaže na komaj prikrito aroganco. Kot da jim je bilo (skoraj vse) dovoljeno. Tudi to, da se  Andrej Zubitski, predsednik uprave Skupine SIJ, po Sloveniji vozi s črnim maybachom z diplomatskimi tablicami, ki mu jih je nezakonito (!) priskrbela ruska ambasada v Ljubljani. Rusi so si pač veliko dovolili in vrsto let so se obnašali tako, kot da zakoni zanje ne veljajo.

 

Evropska ekonomija je sicer že žrtev ruske agresije na Ukrajino in lahko se samo strinjamo, da najhujše šele prihaja. Ni le Nemčija tista, ki jo skrbi prihodnost. Od leta 2007 se je tudi naša država lahkomiselno, nekritično in po mojem prepričanju zelo verjetno koruptivno podajala v posle z Rusijo. Zakaj smo se odrekli alžirskemu plinu in na vrat na nos sklenili pogodbo z Gazpromom? O tem bi zagotovo kaj vedel Boštjan Napast, ta Borut Jamnik slovenske ekonomske desnice, ki je danes predsednik uprave Luke Koper, dolga leta pa je veljal za eno ključnih eminenc slovenske energetike, posebej trga energentov oziroma zemeljskega plina. Napast se ne brez razloga skrbno izogiba prevelikemu medijskemu pojavljanju, kar ima zagotovo svoj razlog.

 

 

+++

 

Toda na koncu dneva je ekonomija zreducirana na številke, na denar. Zeblo nas prihodnjo zimo zagotovo ne bo, saj imamo za najmanj trideset let zalog premoga. Zelena alternativa bo morala v najslabšem primeru še malce počakati. Vojna niso samo izgubljeni dobički, prekinjene pogodbe ali pretrgane dobave. Če se že iz druge svetovne vojne nismo naučili, da ima krvavi denar kratko življenjsko dobo, potem nas očitno čaka popravni izpit v primeru Rusije. Vse zahodne kritike, sankcije in celo vojaška pomoč se zdijo dvolične v trenutku, ko po ruskih plinovodih v Evropo mirno, nemoteno prihaja plin. Nafta je manj pomembna, vsaj v primeru Slovenije, ki jo iz Rusije uvozi v zanemarljivih količinah. Plin pa je druga zgodba. Od ruskega plina smo po prekinitvi sodelovanje z Alžirci postali 100% odvisni. In z vsakim evrom, ki ga plačamo Putinovemu režimu za plin, sofinanciramo njegov vojaški stroj, njegovo posiljevalsko, morilsko soldatesko, ki si ne zasluži naziva vojska, njegovo propagando, njegov zločinski režim, ki pretepa in zapira opozicijo, mirovnike, homoseksualce, aktiviste, novinarje ...

 

V nekem trenutku bo tega moralo biti konec. V nekem trenutku bodo prizori množičnih grobišč, umorjenih civilistov, iznekaženih in oskrunjenih ženskih trupel postali pretežko breme za naše politike. Ki so na oblasti zato, ker smo jih izvolili. Za razliko od Putina in podobnih odpadnikov morajo zahodni politiki vsakih nekaj let na volitve, kjer se preverja njihovo zaupanje. In če bodo predolgo oklevali z zares odločnimi ukrepi proti Rusiji, med katerimi bo tudi popolna zračna, pomorska in kopenska izolacija te države, bo javnost vznemirjena in začela bo postavljati neprijetna vprašanja. Nemci ne bodo več tiho, ko gre za vprašanje kupovanja njihovih bivših politikov s strani ruskih oligarhov. Podobno velja za Avstrijce.

 

Pri nas bo treba odpreti vprašanje, koliko podkupnin so plačali Rusi za večje posle v Sloveniji, za prevzeme, nakupe podjetij. Saj vendar nismo tako naivni, da bi verjeli v njihovo transparentno, pošteno poslovanje. Tega tam ni. Še bolj bo zanimivo izbrskati, kdo vse pri nas je dobival (ali še vedno dobiva) denar od Rusov; med "sponzoriranci" so bili zagotovo tudi politiki. Bolj ko bo Putinov režim tonil v somrak vojnih zločinov, manj razlogov bo imel, da se svojim dovčerajšnjim prijateljem na Zahodu ne bi maščeval z razkritji vseh skritih finančnih transakcij. Panama Papers bodo malenkost v primerjavi s tem, kar lahko prileti iz Kremlja oziroma sedeža FSB ...

 

 

+++

 

Kako dolgo bomo Evropejci, ki nas prizori iz Ukrajine ganejo in prizadanejo, še tolerirali počasno in mlahavo politiko do Putina, je v marsičem odvisno od slik, ki bodo prihajale iz osvobojenih krajev, ki so jih Rusi zapustili v kataklizmičnem stanju. Predstavljam si, da so ruski vojaki s pomočjo enormnih količin vodke, plačanci iz Sirije in čečenskimi klavci povzročili toliko zla, da bo teža teh zločinov v nekem trenutku premagala neodločnost, celo strah pred Putinom. Kajti vedno in povsod je (t)ista tanka rdeča črta, ki loči življenje od smrti, svetlobo od teme ter Dobro od Zla. Strah pred psihopatom, ki med vrsticami grozi, da bo v primeru ogroženosti pritisnil na jedrski gumb, lahko premagamo tako, da ga osamimo, da v vseh pogledih popolnoma izoliramo Rusijo. Za več let. Ekonomska cena bo enormna, ampak če je to alternativa jedrski vojni, posebne dileme ne more biti. Rusija bo počasi drsela nazaj v srednji vek, njihova alternativa bo Kitajska, ki komaj čaka, da Putinu iz rok izpuli rodovitna polja in pašnike južne Sibirije.

 

Vojna, ki se je začela 24. februarja, bo dolga. Vedno bolj samoumevna se nam bo zdela in iz otopelosti, ki jo povzroči banalnost zla, nas bodo zdramili le še najhuši zločini, najgrozovitejši prizori. Kot fotografije, ki sem jih videl včeraj. Pobiti otroci. Dečki. Deklice. Pretresle so me do te mere, da sem se počutil kot ženske iz Teherana, ki zvečer na strehah svojih hiš kričijo, da bi spravile iz sebe jezo in bes. Da bi glasno izjokale svojo nemoč. Kajti če človeške oči vidijo stvari, ki jih ne bi smele nikoli videti, je telo v šoku, čustva vrejo, razum je za hip izgubljen. Pobijati majhne otroke ... otrokeee. Znotraj zla - kajti vojna je sama po sebi najhujše zlo - so grozodejstva proti otrokom, če parafraziram Dantejev koncept inferna (pekla), najhujši smrtni greh. Ne glede na to, ali Bog obstaja ali ne, morajo Putin in njegova zločinska soldateska pristati v zadnjem krogu inferna.

 

Kdo so pošasti, ki zvežejo otroke, jih pobijejo. Majhne deklice pred tem še posilijo. Cmok imam v grlu, ko to pišem, in moje oči se začenjajo solziti. Kričal bi, pa ne morem. Šel bi na streho in se drl nekam v daljavo, kričal, kolikor bi lahko, da bi mi odneslo cmok iz grla, ki me duši, da bi mi padlo svinčeno breme z prsi, zaradi katerega ne morem dihati.

 

Pa ne morem ničesar spremeniti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745