Komentar

Uredniški komentar: Cmok imam v grlu, ko to pišem, in gre mi na jok. Kričal bi, pa ne morem.

Vojna v Evropi, ki se je začela 24. februarja, bo dolga. Vedno bolj samoumevna se nam bo zdela. Iz otopelosti, ki jo povzroči banalnost zla, nas bodo zdramili le še najhuši zločini, najgrozovitejši prizori. Kot tiste fotografije, ki sem jih videl včeraj. Pobiti otroci. Dečki. Deklice. Pretresle so me do te mere, da sem se počutil kot ženske iz Teherana, ki zvečer na strehah svojih hiš kričijo, da bi spravile iz sebe jezo in bes. Da bi glasno izjokale svojo nemoč.

08.04.2022 22:50
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Teheran   ženske   nemoč   Ukrajina   Rusija   Evropa   Slovenija   Putin   SIJ   Andrej Zubitski

Počasi bo treba odpreti tudi tisto res neprijetno vprašanje: koliko podkupnin so plačali Rusi za večje posle v Sloveniji, za prevzeme, nakupe podjetij?

Zmagovalna fotografija mednarodnega fotografskega natečaja World Press Photo Award 2009, umetnina italijanskega fotoreporterja Pietra Mastruza, prikazuje skupino žensk na strehah hiš v iranski prestolnici. Tja so prihajale na večer, da bi v mraku, na samem, intimno in brez prisotnosti opazovalcev iz sebe izkričale jezo in gnev, ki ju je sprožila goljufija na predsedniških volitvah. Kričale so na balkonih in strehah svojih stanovanj, ker so samo tako lahko ostale neopažene. Če bi to počele javno, bi imele težave z oblastjo, verjetno bi tvegale tudi aretacijo. Prav ta ganljivi prizor, ki s svojo silovito emotivnostjo ostaja večno aktualen v tem čedalje bolj norem svetu, sem pred leti uporabil v eni svojih kolumn z naslovom Ženske kričijo na strehah Teherana. Toda takrat sem pisal o frustracijah slovenskih intelektualcev, o njihovem molku, o pasivizaciji, ko gre za družbene in politične razmere v Sloveniji. Dvomim, da se je v zadnjih letih na tem področju kaj spremenilo na bolje, bržkone prej nasprotno, vendar se mi naše infantilne podalpske zdrahe ne zdijo omembe vredne v primerjavi z grozodejstvi, ki se dogajajo zgolj tisoč kilometrov vzhodno od nas. Živimo na obrobju vojne, ki se z vsakim dnem zdi bolj podobna zadnji svetovni, le da so vloge nekoliko zamenjane in hitlerjanci, zbrani pod enigmatično črko Z, zdaj derejo iz vzhoda proti zahodu ...

 

 

+++

 

Nekako sem že ponotranjil bolečino ob spoznanju, da smo se v kolektivnem smislu sprijaznili s tem, da nimamo vpliva na to vojno. Da vsak dan bolj apatično opazujemo neizmerno barbarstvo, ki ga vojna prinaša. Nimamo vpliva, ker evropske in zahodne politične elite nočejo poseči v spopad in se postaviti na stran šibkejšega, na stran napadenega. Na stran žrtve. Nič novega, pred tremi desetletji je Zahod več let tiho opazoval klavnico na Balkanu in puščal proste roke srbskemu nacionalizmu. Desettisoči so morali umreti, preden je zveza NATO aktivno posegla in Miloševića prisilila k popuščanju in umiku.

 

 

Max Richter: On The Nature Of Daylight

 

 

Slovenija se je glede Ukrajine celo nadpovprečno izpostavila in angažirala. Slovenska vlada je doslej ravnala pravilno in pravično. Ne moremo se delati, da se ne dogaja nič pretresljivega. Na politični ravni je manevrskega prostora še nekaj, v Ljubljani se še vedno prosto giblje med 100 in 150 ruskih državljanov, zaposlenih na različnih "kulturnih" organizacijah, ki jih financira Putinov režim. Med njimi so zanesljivo tudi agenti FSB. Kaj vse počnejo pri nas v teh časih, ko smo Evropejci de facto v vojni z Rusijo, raje ne ugibam.

 

Tisto, česar se moramo bati, niso le sofisticirani kibernetski napadi ali propagandna vojna proti nekaterim politikom, ampak predvsem nepredvidljive poteze na področju ekonomije. Morda nas čaka celo poskus likvidacije Slovenske industrije jekla (SIJ) s strani njenih ruskih lastnikov, ki razmišljajo samo še o tem, kako bi se iz zapletene situacije čim prej umaknili domov s čim bolj polnimi kovčki denarja. Da lahko zaradi njihovih mahinacij brez dela ostane več tisoč slovenskih delavcev, jih ne zanima. Če bi v stečaj poslali jeseniški Acroni, to ne bi bilo posebno presenečenje. S kakšnim izgovorom, je drugo vprašanje. Vsekakor pa odnos, ki so ga Rusi v minulih letih izkazovali do slovenskih solastnikov (SDH) kot tudi do slovenske države, kaže na komaj prikrito aroganco. Kot da jim je bilo (skoraj vse) dovoljeno. Tudi to, da se  Andrej Zubitski, predsednik uprave Skupine SIJ, po Sloveniji vozi s črnim maybachom z diplomatskimi tablicami, ki mu jih je nezakonito (!) priskrbela ruska ambasada v Ljubljani. Rusi so si pač veliko dovolili in vrsto let so se obnašali tako, kot da zakoni zanje ne veljajo.

 

Evropska ekonomija je sicer že žrtev ruske agresije na Ukrajino in lahko se samo strinjamo, da najhujše šele prihaja. Ni le Nemčija tista, ki jo skrbi prihodnost. Od leta 2007 se je tudi naša država lahkomiselno, nekritično in po mojem prepričanju zelo verjetno koruptivno podajala v posle z Rusijo. Zakaj smo se odrekli alžirskemu plinu in na vrat na nos sklenili pogodbo z Gazpromom? O tem bi zagotovo kaj vedel Boštjan Napast, ta Borut Jamnik slovenske ekonomske desnice, ki je danes predsednik uprave Luke Koper, dolga leta pa je veljal za eno ključnih eminenc slovenske energetike, posebej trga energentov oziroma zemeljskega plina. Napast se ne brez razloga skrbno izogiba prevelikemu medijskemu pojavljanju, kar ima zagotovo svoj razlog.

 

 

+++

 

Toda na koncu dneva je ekonomija zreducirana na številke, na denar. Zeblo nas prihodnjo zimo zagotovo ne bo, saj imamo za najmanj trideset let zalog premoga. Zelena alternativa bo morala v najslabšem primeru še malce počakati. Vojna niso samo izgubljeni dobički, prekinjene pogodbe ali pretrgane dobave. Če se že iz druge svetovne vojne nismo naučili, da ima krvavi denar kratko življenjsko dobo, potem nas očitno čaka popravni izpit v primeru Rusije. Vse zahodne kritike, sankcije in celo vojaška pomoč se zdijo dvolične v trenutku, ko po ruskih plinovodih v Evropo mirno, nemoteno prihaja plin. Nafta je manj pomembna, vsaj v primeru Slovenije, ki jo iz Rusije uvozi v zanemarljivih količinah. Plin pa je druga zgodba. Od ruskega plina smo po prekinitvi sodelovanje z Alžirci postali 100% odvisni. In z vsakim evrom, ki ga plačamo Putinovemu režimu za plin, sofinanciramo njegov vojaški stroj, njegovo posiljevalsko, morilsko soldatesko, ki si ne zasluži naziva vojska, njegovo propagando, njegov zločinski režim, ki pretepa in zapira opozicijo, mirovnike, homoseksualce, aktiviste, novinarje ...

 

V nekem trenutku bo tega moralo biti konec. V nekem trenutku bodo prizori množičnih grobišč, umorjenih civilistov, iznekaženih in oskrunjenih ženskih trupel postali pretežko breme za naše politike. Ki so na oblasti zato, ker smo jih izvolili. Za razliko od Putina in podobnih odpadnikov morajo zahodni politiki vsakih nekaj let na volitve, kjer se preverja njihovo zaupanje. In če bodo predolgo oklevali z zares odločnimi ukrepi proti Rusiji, med katerimi bo tudi popolna zračna, pomorska in kopenska izolacija te države, bo javnost vznemirjena in začela bo postavljati neprijetna vprašanja. Nemci ne bodo več tiho, ko gre za vprašanje kupovanja njihovih bivših politikov s strani ruskih oligarhov. Podobno velja za Avstrijce.

 

Pri nas bo treba odpreti vprašanje, koliko podkupnin so plačali Rusi za večje posle v Sloveniji, za prevzeme, nakupe podjetij. Saj vendar nismo tako naivni, da bi verjeli v njihovo transparentno, pošteno poslovanje. Tega tam ni. Še bolj bo zanimivo izbrskati, kdo vse pri nas je dobival (ali še vedno dobiva) denar od Rusov; med "sponzoriranci" so bili zagotovo tudi politiki. Bolj ko bo Putinov režim tonil v somrak vojnih zločinov, manj razlogov bo imel, da se svojim dovčerajšnjim prijateljem na Zahodu ne bi maščeval z razkritji vseh skritih finančnih transakcij. Panama Papers bodo malenkost v primerjavi s tem, kar lahko prileti iz Kremlja oziroma sedeža FSB ...

 

 

+++

 

Kako dolgo bomo Evropejci, ki nas prizori iz Ukrajine ganejo in prizadanejo, še tolerirali počasno in mlahavo politiko do Putina, je v marsičem odvisno od slik, ki bodo prihajale iz osvobojenih krajev, ki so jih Rusi zapustili v kataklizmičnem stanju. Predstavljam si, da so ruski vojaki s pomočjo enormnih količin vodke, plačanci iz Sirije in čečenskimi klavci povzročili toliko zla, da bo teža teh zločinov v nekem trenutku premagala neodločnost, celo strah pred Putinom. Kajti vedno in povsod je (t)ista tanka rdeča črta, ki loči življenje od smrti, svetlobo od teme ter Dobro od Zla. Strah pred psihopatom, ki med vrsticami grozi, da bo v primeru ogroženosti pritisnil na jedrski gumb, lahko premagamo tako, da ga osamimo, da v vseh pogledih popolnoma izoliramo Rusijo. Za več let. Ekonomska cena bo enormna, ampak če je to alternativa jedrski vojni, posebne dileme ne more biti. Rusija bo počasi drsela nazaj v srednji vek, njihova alternativa bo Kitajska, ki komaj čaka, da Putinu iz rok izpuli rodovitna polja in pašnike južne Sibirije.

 

Vojna, ki se je začela 24. februarja, bo dolga. Vedno bolj samoumevna se nam bo zdela in iz otopelosti, ki jo povzroči banalnost zla, nas bodo zdramili le še najhuši zločini, najgrozovitejši prizori. Kot fotografije, ki sem jih videl včeraj. Pobiti otroci. Dečki. Deklice. Pretresle so me do te mere, da sem se počutil kot ženske iz Teherana, ki zvečer na strehah svojih hiš kričijo, da bi spravile iz sebe jezo in bes. Da bi glasno izjokale svojo nemoč. Kajti če človeške oči vidijo stvari, ki jih ne bi smele nikoli videti, je telo v šoku, čustva vrejo, razum je za hip izgubljen. Pobijati majhne otroke ... otrokeee. Znotraj zla - kajti vojna je sama po sebi najhujše zlo - so grozodejstva proti otrokom, če parafraziram Dantejev koncept inferna (pekla), najhujši smrtni greh. Ne glede na to, ali Bog obstaja ali ne, morajo Putin in njegova zločinska soldateska pristati v zadnjem krogu inferna.

 

Kdo so pošasti, ki zvežejo otroke, jih pobijejo. Majhne deklice pred tem še posilijo. Cmok imam v grlu, ko to pišem, in moje oči se začenjajo solziti. Kričal bi, pa ne morem. Šel bi na streho in se drl nekam v daljavo, kričal, kolikor bi lahko, da bi mi odneslo cmok iz grla, ki me duši, da bi mi padlo svinčeno breme z prsi, zaradi katerega ne morem dihati.

 

Pa ne morem ničesar spremeniti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.032
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.196
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 736
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474