Komentar

Levica je uspešno prepričala javnost, kdo ali kaj je pri nas "prava civilna družba"

Poseben izziv za komentiranje civilne družbe in aktivnega državljana sem začutil pred dvema ali tremi tedni ob ogledu na prvi pogled zelo všečne izjave Roberta Goloba, ki jo je dal novinarjem. In sicer, da je civilna družba pri nas najbolj svobodomiselni del naše družbe ... In potem je posebej poudaril, da bo takoj po volitvah naredil koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe, in da bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade. Na prvi pogled nekaj najlepšega, kar lahko sliši od politika nekdo, ki se že leta in leta ukvarja z aktivnim državljanom in civilno družbo. Na prvi pogled.

13.04.2022 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   aktivni državljan   volitve   levica   desnica   Robert Golov   Povežimo Slovenijo

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

(Robert Golob)

Sedaj, pred volitvami, se v raznih soočenjih velikokrat omenja besedno zvezo civilna družba ali pa celo Aktivno državljanstvo. A neizpodbitno dejstvo je, da vlada v Sloveniji glede teh besednih zvez popolna zmeda, diametralno nasprotne trditve, kdo, kdaj, kako je Aktivni državljan, ali pa kaj oziroma kdo je civilna družba. In to je velik problem. Sam se s tem problemom ukvarjam že dolgo, bralci portala+ boste morda pripomnili, da že predolgo, vendar bom stanje okrog tega problema pokomentiral še enkrat, ravno zaradi volitev, ker je ta problem v resnici res velik. Na koncu prispevka pa bom ponovno podal - na tem portalu sem to storil že nekajkrat - nekaj osnovnih predlogov izboljšave tega problema.

 

Poseben izziv za komentiranje tega problema sem začutil pred dvema ali tremi tedni ob ogledu na prvi pogled zelo všečne izjave Roberta Goloba, ki jo je dal novinarjem. In sicer:

 

"Civilna družba je pri nas najbolj svobodomiselni del naše družbe ... Civilna družba je pripravila kopico predlogov za izboljšanje demokracije pri nas ... "

 

In potem je posebej poudaril:

 

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

 

 

Zgoraj sem zapisal "na prvi pogled", kajti kaj je lahko prijetnejša melodija za nekoga kot sem jaz, ki se že leta ukvarjam z večjim upoštevanjem civilne družbe in Aktivnih državljanov, kot pa taki lepi stavki gospoda Goloba; a na drugi pogled, naj samo ponovim svojo uvodno trditev, da vlada v Sloveniji popolna zmeda kaj oziroma kdo je civilna družba ali Aktivni državljan. Bo morda Golob preciziral kaj oziroma kdo je civilna družba? Ali pa bo ostal kot vsa levica pri osnovni definiciji, saj se "itak ve, kdo je prava civilna družba", kdo je "pravi aktivni državljan".

 

Dejstvo je, da imajo vse razvite demokratične države bolj ali manj razvito civilno družbo. Da je razvita in delujoča civilna družba nujen del demokracije, koristna za njeno dobro delovanje, poudarja takorekoč vsak politični teoretik kot tudi večina demokratičnih voditeljev povsod po svetu. Glavni problem v Sloveniji pa je, naj ponovim tretjič, ne samo da je pri nas velika zmeda glede civilne družbe ali aktivnega državljana, pač pa da je politična levica zelo spretno in uspešno - seveda za nekatere - uveljavila v javnosti prepričanje, da je "prava" civilna družba, "pravi" Aktivni državljan svetovnonazorsko bližje njej kot desnici. Ki je to njihovo definicijo na žalost tudi sprejela. To dokazujejo navsezadnje tudi bolj desničarsko usmerjeni komentatorji Golobove izjave za novinarje, recimo na twitterju, ki v celoti kritizirajo vso civilno družbo in ponavljajo, češ saj smo vendar parlamentarna demokracija, ne rabimo nobene civilne družbe. In ne vidijo, da s tem samo prilivajo olje na gorečnost levice, na njeno trditev, da se "itak ve, kdo je prava civilna družba".

 

Edina konkretna napoved glede določitve, kdo, kdaj, kako kot Aktivni državljan in kaj oziroma kdo je civilna družba, je sedaj podana v programskih izhodiščih gibanja Povežimo Slovenijo. Naj citiram nekatera:

 

"Odklenili bomo potencial od države neodvisnega posameznika in podali recept za omejitev korupcije, nepotizma in nepravilnosti – sistematično uvajanje polne transparentnosti, zunanjega nadzora in odgovornosti odločevalca v vseh javnih zadevah, pomembno pa je, da se ob tem razvije tudi javni prostor, kjer se ljudje počutijo varne ter lahko izrazijo tudi svoje nestrinjanje. To mora biti prioriteta moderne demokracije ..."

 

Ta programska izhodišča so osnovni elementi za določitev kdo, kdaj, kako kot Aktivni državljan in kaj oziroma kdo je civilna družba.

 

Naj na koncu - kot sem napovedal že na začetku - podam še nekaj osnovnih predlogov izboljšave tega problema. Na prvem mestu bi morale državne institucije, preden vabijo kogarkoli k participaciji pri reševanju javnih, skupnostnih problemov, sodelovanje ločiti na dva sklopa. In sicer glede na to, ali se obravnava problem, ki se dotika oziroma ukvarja z javnimi problemi, ali pa izhaja iz t.i. posebnih vrednot, lahko rečemo tudi jasno določljivih vrednot, izrazito interesnih vrednot, kot so telesno zdravje, ohranjanje vodnega življa, skrb za ekonomsko prizadete. Kdaj pa se obravnava problem, ki se dotika oziroma izhaja iz splošnih, univerzalnih vrednot, kot so lepo, dobro, pravično, demokratično, ki pa so v osnovi nedoločljive.

 

Na prvi pogled zgleda komplicirano, zato naj poenostavim tako, da naj v prvem sklopu vabi država k sodelovanju tisto civilno družbo oziroma Aktivnega državljana, ki sta interesno izrazito določljiva, od društev za telovadbo ali ohranitev rib, do organizacij za takšne ali drugačne dobrodelne dejavnosti. Naj država to interesno civilno družbo in Aktivne državljane, ki so dokazljivo strokovno usposobljeni, še bolje podpira in financira. Da pa v drugem sklopu ne vabi k sodelovanju, še manj pa finančno podpira razna društva in organizacije, ki po navadi že v svojem nazivu nosijo oznako ali so celo registrirane za ukvarjanje s t.i. splošnimi, univerzalnimi vrednotami. K reševanju problemov iz tega sklopa, bi morale državne institucije vabiti k sodelovanju (in prav nič financirati) samo samostojne Aktivne državljane.  

 

Tako kot nastopa državljan samostojno, po svoji vesti in prepričanju na volitvah, tako kot in so za volitve pripravljena določena pravila po zelo precizni zakonodaji, tako bi lahko nastopal državljan kot samostojni Aktivni državljan, ko ima v zvezi s kakšnim skupnostnim javnim problemom, ki se tiče univerzalnih vrednot, svoje mnenje ali pa samo glas ZA ali PROTI kakšnemu predlogu rešitve tega problema. Za vse to so pripravljena določena pravila po zelo precizni zakonodaji. Naj navedem samo še en preprost predlog glede kdo in kako kot samostojni Aktivni državljan za sodelovanje pri obravnavi javnih splošnih problemov: obvezna neanonimnost in izjava, morda samo pisna, o želji, aktivno povedati ali sporočiti svoje glede obravnavanega problema in sicer na dva načina: zgolj dati svoj DA ali NE za določeno rešitev, ali pa še dodatno izraziti tudi pripravljenost za tako ali drugačno predvideno institucionalizirano argumentacijo o obravnavanem problemu.

 

Naj bo dovolj. Še enkrat, ali res zgleda komplicirano? Pa v resnici ni, če je le volja po boljšem in pravičnejšem reševanju skupnostnih javnih problemov.

 

Miha Burger je samostojni Aktivni državljan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 919
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 915
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249