Komentar

Putinisti med nami: Vzrok so bili najhitrejši spermiji, posledica so Butalci!

Ta komentar je namenjen vsaj delni razjasnitvi nenavadnih pogledov na rusko invazijo na Ukrajino. Putinofili ves čas poudarjajo, da so ruske brutalnosti samo posledica vzroka, ki naj bi ga z zatiranjem na ukrajinskem ozemlju živečih Rusov zakuhali domačini. Vojne s tem tekstom ne bomo rešili, upam pa, da bomo omilili ozračje, ki je postalo podobno spremljanju pomembne nogometne tekme. Le da gre tu za življenja. Zato začnimo tam, kjer se je vse dejansko začelo. Na začetku. S spočetjem. Z najhitrejšim spermijem.

14.04.2022 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   Dunning Krugerjev efekt   pamet   anticepilci   Krško   Evropa

Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

Pri oploditvi na cilj vedno pridrvi najhitrejši spermij. Da je najhitrejši, mora biti tudi najsposobnejši, najmočnejši, najspretnejši in oh-in-sploh genetsko najboljši. Do tu vse lepo in prav. Tudi ko se superiorni spermij razvije v zarodek in pride na svet, je preprosto čudovit. Vsi novorojenčki so lepi in nebeško nedolžni. Nato pa se prej ali slej začnejo problemi. Ciljam na čisto resno vprašanje, kako je možno, da se iz teh vrhunskih skupkov celic, konkretno iz najsuperiornejših spermijev, razvijejo totalni kreteni?

 

To je vprašanje za Nobelovo nagrado. Psihologa David Dunning in Justin Kruger, ki sta raziskovala pojav kognitivne pristranskosti, zaradi katere se neusposobljeni posamezniki ne zavedajo lastne ravni znanja o določenem področju in zaradi osebne nesposobnosti niso zmožni prepoznati niti lastnih napak, sta dotično nagrado - njeno satirično verzijo Ig Nobelova nagrada -, tudi dobila. Satirična verzija ni nič manj vredna, izsledki študije dotičnih psihologov so realni in jih ne moremo spregledati v vsakdanjem življenju.

 

Kot kritični primer nesposobnežev naj navedem nasilneža iz okolice Krškega, ki sta pred leti do smrti pretepla prijatelja, ker naj bi ta med popivanjem v šali dejal "mamicu ti jebem". Na sodišču sta se izgovarjala, da sta bila močno vinjena, in da se vsega sploh ne spominjata, a sta vztrajala, da je nasilje v primeru, če nekdo žali ugled tvoje mame, dovoljeno. Izvedenec psihiatrične stroke je ugotovil, da sta inteligenčno podpodpovprečna. Čeprav sta ubila lastnega prijatelja zaradi popolnoma nepomembne kletvice, izrečene pod vplivom alkohola, še vedno nista bila sposobna razumeti, da je bilo njuno dejanje - tj. umor! - napačno in popolnoma nesprejemljivo. 

 

Srčno upam, da bodo tudi tisti, ki v primeru Ukrajine tulijo in včasih tudi kričijo, da je potrebno najprej pogledati vzroke in šele potem posledice, na tem preprostem primeru iz Krškega dojeli, da ni civilizacijsko sprejemljivo, če zaradi ene kletvice človeka kar ubiješ. Zato tudi ni civilizacijsko sprejemljivo, da tuja vojska kar naenkrat vkoraka na ozemlje druge suverene države in začne moriti. Bila sem prepričana, da v 21. stoletju česa takega vsaj na območju Evrope več ne bomo videli, saj smo konec koncev napredna civilizacija, a lej ga zlomka, ruski vampir je dokazal, da je politična matrica bivše Sovjetske zveze še vedno retardirana.

 

Zaradi posameznih obmejnih incidentov - ki jih ruski propagandni stroj, specializiran za pretiravanja in izmišljotine, povzdiguje že skoraj v mučeništvo -, pride cela armada in pobija ljudi. Mentalno podhranjeni so tudi putinofili in rusofili, ki nikakor ne uspejo dojeti, da noben obmejni incident ne more biti vzrok za grozljivosti, ki jih te dni spremljamo iz ukrajinskih mest, ki so, nekatera, dobesedno zravnana z zemljo. Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

 

Putinovi podporniki se običajno izgovarjajo na diplomatski dogovor iz Minska, kjer naj bi se, trdijo, NATO obvezal, da se ne bo širil proti ruskim mejam. Pa dobro, so te besede kje dejansko res zapisane? Smo mar v otroškem vrtcu?  Dunning-Krugerjev efekt ne napada samo tistih, ki jim Bog ni namenil pameti, pač pa tudi visoko usposobljene posameznike, ki znanje podcenjujejo. Ti si zmotno predpostavljajo, da so naloge, ki so enostavne za njih, enostavne tudi za vse druge ljudi.

 

V času najtežjih valov covida smo videli kopico nedvomno visoko usposobljenih zdravnikov, tujih in domačih, ki so dvomili v virus, javno nastopali in povzročali kaos tako med stroko kot med laično javnostjo. Eden takšnih je znani ginekolog dr. Stanko Pušenjak, ki ga osebno izjemno cenim, saj sem mu konec koncev zaupala, da mi je na začetku obeh nosečnosti zapičil v trebuh iglo, ki je še najbolj spominjala na tisto za štrikanje. Dvakrat mi je opravil amniocentezo, prenatalno invazivno diagnostično metodo, s katero medicina ugotavlja morebitne okvare na plodu. Metoda je skoraj 100-odstotna in tako sijajna, da v naprednejših evropskih državah, recimo na Irskem, nosečnic več ne pošiljajo na kup obskurnih preiskav. Opravijo kar amniocentezo in tako se rodi manjše število otrok z raznimi okvarami. In potem ta vrhunski specialist, ki vsekakor premore um, vid, roko in občutek virtuoza, trosi o covidu traparije. Splošno dramo je povzročil, ko se mu je zaletelo, da cepivo proti covidu morda povzroča neplodnost. Gospod se neprimerno oglaša tudi sedaj, v primeru Ukrajine. Naj mu vljudno svetujem, naj utihne in se raje drži področja, na katerem je alfa in omega v slovenski medicini. 

 

Zanimivo je, da gre v obeh primerih, tako v primeru anticepilcev kot v primeru rusofilov, za bolj ali manj ene in iste ljudi. Kaj je narobe z njihovimi možganskimi nevroni? Zakaj ti ljudje tako drugače čutijo in napačno razmišljajo? Je poleg Dunning-Krugerjevega sindroma, ki ga je pravzaprav razkrinkal vzpon interneta, še zlasti spletnega iskalnika Google, z njimi še kaj narobe? Tragiki z Dunning-Krugerjem pameti ne dojamejo in jo zamenjujejo z norostjo. Ne ločijo kredibilnih virov in trolanja od namerne škodoželjne propagande. Še več, v lastnih traparijah vidno uživajo, ker z njimi žanjejo pozornost širšega občestva. Na razumne argumente odgovarjajo zgolj s huronskim (po)smehom. Srečni so. Mi pa ne.

 

Slavoj Žižek je ob priliki dejal, da ga nič ne dela bolj depresivnega kot to, ko gleda, kako so butasti ljudje srečni. Hvala enako. Tudi sama se ob goltanju antidepresivov večkrat vprašam, zakaj nisem vsaj toliko butasta, da bi lahko bila vsaj malo srečna? Čeprav se bojujem z resno depresijo, mi dejanskih razlogov za srečo v realnosti ne manjka. Si pa resno zastavljam še eno zanimivo vprašanje: kakšni ljudje bi šele hodili po Zemlji, če bi v odločilni tekmi za življenje zmagovali najslabši spermiji, če se že iz najboljših rojevajo Butalci? Kaj mislite vi?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.539
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.072
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 731
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.421