Komentar

Putinisti med nami: Vzrok so bili najhitrejši spermiji, posledica so Butalci!

Ta komentar je namenjen vsaj delni razjasnitvi nenavadnih pogledov na rusko invazijo na Ukrajino. Putinofili ves čas poudarjajo, da so ruske brutalnosti samo posledica vzroka, ki naj bi ga z zatiranjem na ukrajinskem ozemlju živečih Rusov zakuhali domačini. Vojne s tem tekstom ne bomo rešili, upam pa, da bomo omilili ozračje, ki je postalo podobno spremljanju pomembne nogometne tekme. Le da gre tu za življenja. Zato začnimo tam, kjer se je vse dejansko začelo. Na začetku. S spočetjem. Z najhitrejšim spermijem.

14.04.2022 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   Dunning Krugerjev efekt   pamet   anticepilci   Krško   Evropa

Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

Pri oploditvi na cilj vedno pridrvi najhitrejši spermij. Da je najhitrejši, mora biti tudi najsposobnejši, najmočnejši, najspretnejši in oh-in-sploh genetsko najboljši. Do tu vse lepo in prav. Tudi ko se superiorni spermij razvije v zarodek in pride na svet, je preprosto čudovit. Vsi novorojenčki so lepi in nebeško nedolžni. Nato pa se prej ali slej začnejo problemi. Ciljam na čisto resno vprašanje, kako je možno, da se iz teh vrhunskih skupkov celic, konkretno iz najsuperiornejših spermijev, razvijejo totalni kreteni?

 

To je vprašanje za Nobelovo nagrado. Psihologa David Dunning in Justin Kruger, ki sta raziskovala pojav kognitivne pristranskosti, zaradi katere se neusposobljeni posamezniki ne zavedajo lastne ravni znanja o določenem področju in zaradi osebne nesposobnosti niso zmožni prepoznati niti lastnih napak, sta dotično nagrado - njeno satirično verzijo Ig Nobelova nagrada -, tudi dobila. Satirična verzija ni nič manj vredna, izsledki študije dotičnih psihologov so realni in jih ne moremo spregledati v vsakdanjem življenju.

 

Kot kritični primer nesposobnežev naj navedem nasilneža iz okolice Krškega, ki sta pred leti do smrti pretepla prijatelja, ker naj bi ta med popivanjem v šali dejal "mamicu ti jebem". Na sodišču sta se izgovarjala, da sta bila močno vinjena, in da se vsega sploh ne spominjata, a sta vztrajala, da je nasilje v primeru, če nekdo žali ugled tvoje mame, dovoljeno. Izvedenec psihiatrične stroke je ugotovil, da sta inteligenčno podpodpovprečna. Čeprav sta ubila lastnega prijatelja zaradi popolnoma nepomembne kletvice, izrečene pod vplivom alkohola, še vedno nista bila sposobna razumeti, da je bilo njuno dejanje - tj. umor! - napačno in popolnoma nesprejemljivo. 

 

Srčno upam, da bodo tudi tisti, ki v primeru Ukrajine tulijo in včasih tudi kričijo, da je potrebno najprej pogledati vzroke in šele potem posledice, na tem preprostem primeru iz Krškega dojeli, da ni civilizacijsko sprejemljivo, če zaradi ene kletvice človeka kar ubiješ. Zato tudi ni civilizacijsko sprejemljivo, da tuja vojska kar naenkrat vkoraka na ozemlje druge suverene države in začne moriti. Bila sem prepričana, da v 21. stoletju česa takega vsaj na območju Evrope več ne bomo videli, saj smo konec koncev napredna civilizacija, a lej ga zlomka, ruski vampir je dokazal, da je politična matrica bivše Sovjetske zveze še vedno retardirana.

 

Zaradi posameznih obmejnih incidentov - ki jih ruski propagandni stroj, specializiran za pretiravanja in izmišljotine, povzdiguje že skoraj v mučeništvo -, pride cela armada in pobija ljudi. Mentalno podhranjeni so tudi putinofili in rusofili, ki nikakor ne uspejo dojeti, da noben obmejni incident ne more biti vzrok za grozljivosti, ki jih te dni spremljamo iz ukrajinskih mest, ki so, nekatera, dobesedno zravnana z zemljo. Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

 

Putinovi podporniki se običajno izgovarjajo na diplomatski dogovor iz Minska, kjer naj bi se, trdijo, NATO obvezal, da se ne bo širil proti ruskim mejam. Pa dobro, so te besede kje dejansko res zapisane? Smo mar v otroškem vrtcu?  Dunning-Krugerjev efekt ne napada samo tistih, ki jim Bog ni namenil pameti, pač pa tudi visoko usposobljene posameznike, ki znanje podcenjujejo. Ti si zmotno predpostavljajo, da so naloge, ki so enostavne za njih, enostavne tudi za vse druge ljudi.

 

V času najtežjih valov covida smo videli kopico nedvomno visoko usposobljenih zdravnikov, tujih in domačih, ki so dvomili v virus, javno nastopali in povzročali kaos tako med stroko kot med laično javnostjo. Eden takšnih je znani ginekolog dr. Stanko Pušenjak, ki ga osebno izjemno cenim, saj sem mu konec koncev zaupala, da mi je na začetku obeh nosečnosti zapičil v trebuh iglo, ki je še najbolj spominjala na tisto za štrikanje. Dvakrat mi je opravil amniocentezo, prenatalno invazivno diagnostično metodo, s katero medicina ugotavlja morebitne okvare na plodu. Metoda je skoraj 100-odstotna in tako sijajna, da v naprednejših evropskih državah, recimo na Irskem, nosečnic več ne pošiljajo na kup obskurnih preiskav. Opravijo kar amniocentezo in tako se rodi manjše število otrok z raznimi okvarami. In potem ta vrhunski specialist, ki vsekakor premore um, vid, roko in občutek virtuoza, trosi o covidu traparije. Splošno dramo je povzročil, ko se mu je zaletelo, da cepivo proti covidu morda povzroča neplodnost. Gospod se neprimerno oglaša tudi sedaj, v primeru Ukrajine. Naj mu vljudno svetujem, naj utihne in se raje drži področja, na katerem je alfa in omega v slovenski medicini. 

 

Zanimivo je, da gre v obeh primerih, tako v primeru anticepilcev kot v primeru rusofilov, za bolj ali manj ene in iste ljudi. Kaj je narobe z njihovimi možganskimi nevroni? Zakaj ti ljudje tako drugače čutijo in napačno razmišljajo? Je poleg Dunning-Krugerjevega sindroma, ki ga je pravzaprav razkrinkal vzpon interneta, še zlasti spletnega iskalnika Google, z njimi še kaj narobe? Tragiki z Dunning-Krugerjem pameti ne dojamejo in jo zamenjujejo z norostjo. Ne ločijo kredibilnih virov in trolanja od namerne škodoželjne propagande. Še več, v lastnih traparijah vidno uživajo, ker z njimi žanjejo pozornost širšega občestva. Na razumne argumente odgovarjajo zgolj s huronskim (po)smehom. Srečni so. Mi pa ne.

 

Slavoj Žižek je ob priliki dejal, da ga nič ne dela bolj depresivnega kot to, ko gleda, kako so butasti ljudje srečni. Hvala enako. Tudi sama se ob goltanju antidepresivov večkrat vprašam, zakaj nisem vsaj toliko butasta, da bi lahko bila vsaj malo srečna? Čeprav se bojujem z resno depresijo, mi dejanskih razlogov za srečo v realnosti ne manjka. Si pa resno zastavljam še eno zanimivo vprašanje: kakšni ljudje bi šele hodili po Zemlji, če bi v odločilni tekmi za življenje zmagovali najslabši spermiji, če se že iz najboljših rojevajo Butalci? Kaj mislite vi?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.104
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.357
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.158
04/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.957
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.323
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.406
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 941
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.952
10/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 293