Komentar

Putinisti med nami: Vzrok so bili najhitrejši spermiji, posledica so Butalci!

Ta komentar je namenjen vsaj delni razjasnitvi nenavadnih pogledov na rusko invazijo na Ukrajino. Putinofili ves čas poudarjajo, da so ruske brutalnosti samo posledica vzroka, ki naj bi ga z zatiranjem na ukrajinskem ozemlju živečih Rusov zakuhali domačini. Vojne s tem tekstom ne bomo rešili, upam pa, da bomo omilili ozračje, ki je postalo podobno spremljanju pomembne nogometne tekme. Le da gre tu za življenja. Zato začnimo tam, kjer se je vse dejansko začelo. Na začetku. S spočetjem. Z najhitrejšim spermijem.

14.04.2022 21:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   Dunning Krugerjev efekt   pamet   anticepilci   Krško   Evropa

Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

Pri oploditvi na cilj vedno pridrvi najhitrejši spermij. Da je najhitrejši, mora biti tudi najsposobnejši, najmočnejši, najspretnejši in oh-in-sploh genetsko najboljši. Do tu vse lepo in prav. Tudi ko se superiorni spermij razvije v zarodek in pride na svet, je preprosto čudovit. Vsi novorojenčki so lepi in nebeško nedolžni. Nato pa se prej ali slej začnejo problemi. Ciljam na čisto resno vprašanje, kako je možno, da se iz teh vrhunskih skupkov celic, konkretno iz najsuperiornejših spermijev, razvijejo totalni kreteni?

 

To je vprašanje za Nobelovo nagrado. Psihologa David Dunning in Justin Kruger, ki sta raziskovala pojav kognitivne pristranskosti, zaradi katere se neusposobljeni posamezniki ne zavedajo lastne ravni znanja o določenem področju in zaradi osebne nesposobnosti niso zmožni prepoznati niti lastnih napak, sta dotično nagrado - njeno satirično verzijo Ig Nobelova nagrada -, tudi dobila. Satirična verzija ni nič manj vredna, izsledki študije dotičnih psihologov so realni in jih ne moremo spregledati v vsakdanjem življenju.

 

Kot kritični primer nesposobnežev naj navedem nasilneža iz okolice Krškega, ki sta pred leti do smrti pretepla prijatelja, ker naj bi ta med popivanjem v šali dejal "mamicu ti jebem". Na sodišču sta se izgovarjala, da sta bila močno vinjena, in da se vsega sploh ne spominjata, a sta vztrajala, da je nasilje v primeru, če nekdo žali ugled tvoje mame, dovoljeno. Izvedenec psihiatrične stroke je ugotovil, da sta inteligenčno podpodpovprečna. Čeprav sta ubila lastnega prijatelja zaradi popolnoma nepomembne kletvice, izrečene pod vplivom alkohola, še vedno nista bila sposobna razumeti, da je bilo njuno dejanje - tj. umor! - napačno in popolnoma nesprejemljivo. 

 

Srčno upam, da bodo tudi tisti, ki v primeru Ukrajine tulijo in včasih tudi kričijo, da je potrebno najprej pogledati vzroke in šele potem posledice, na tem preprostem primeru iz Krškega dojeli, da ni civilizacijsko sprejemljivo, če zaradi ene kletvice človeka kar ubiješ. Zato tudi ni civilizacijsko sprejemljivo, da tuja vojska kar naenkrat vkoraka na ozemlje druge suverene države in začne moriti. Bila sem prepričana, da v 21. stoletju česa takega vsaj na območju Evrope več ne bomo videli, saj smo konec koncev napredna civilizacija, a lej ga zlomka, ruski vampir je dokazal, da je politična matrica bivše Sovjetske zveze še vedno retardirana.

 

Zaradi posameznih obmejnih incidentov - ki jih ruski propagandni stroj, specializiran za pretiravanja in izmišljotine, povzdiguje že skoraj v mučeništvo -, pride cela armada in pobija ljudi. Mentalno podhranjeni so tudi putinofili in rusofili, ki nikakor ne uspejo dojeti, da noben obmejni incident ne more biti vzrok za grozljivosti, ki jih te dni spremljamo iz ukrajinskih mest, ki so, nekatera, dobesedno zravnana z zemljo. Možgani Putinovih podpornikov preprosto nimajo sposobnosti, da bi dojeli realno situacijo. Zato jim je zastonj karkoli dopovedovati, saj jim kognitivni manko onemogoča razumetje celotne situacije.

 

Putinovi podporniki se običajno izgovarjajo na diplomatski dogovor iz Minska, kjer naj bi se, trdijo, NATO obvezal, da se ne bo širil proti ruskim mejam. Pa dobro, so te besede kje dejansko res zapisane? Smo mar v otroškem vrtcu?  Dunning-Krugerjev efekt ne napada samo tistih, ki jim Bog ni namenil pameti, pač pa tudi visoko usposobljene posameznike, ki znanje podcenjujejo. Ti si zmotno predpostavljajo, da so naloge, ki so enostavne za njih, enostavne tudi za vse druge ljudi.

 

V času najtežjih valov covida smo videli kopico nedvomno visoko usposobljenih zdravnikov, tujih in domačih, ki so dvomili v virus, javno nastopali in povzročali kaos tako med stroko kot med laično javnostjo. Eden takšnih je znani ginekolog dr. Stanko Pušenjak, ki ga osebno izjemno cenim, saj sem mu konec koncev zaupala, da mi je na začetku obeh nosečnosti zapičil v trebuh iglo, ki je še najbolj spominjala na tisto za štrikanje. Dvakrat mi je opravil amniocentezo, prenatalno invazivno diagnostično metodo, s katero medicina ugotavlja morebitne okvare na plodu. Metoda je skoraj 100-odstotna in tako sijajna, da v naprednejših evropskih državah, recimo na Irskem, nosečnic več ne pošiljajo na kup obskurnih preiskav. Opravijo kar amniocentezo in tako se rodi manjše število otrok z raznimi okvarami. In potem ta vrhunski specialist, ki vsekakor premore um, vid, roko in občutek virtuoza, trosi o covidu traparije. Splošno dramo je povzročil, ko se mu je zaletelo, da cepivo proti covidu morda povzroča neplodnost. Gospod se neprimerno oglaša tudi sedaj, v primeru Ukrajine. Naj mu vljudno svetujem, naj utihne in se raje drži področja, na katerem je alfa in omega v slovenski medicini. 

 

Zanimivo je, da gre v obeh primerih, tako v primeru anticepilcev kot v primeru rusofilov, za bolj ali manj ene in iste ljudi. Kaj je narobe z njihovimi možganskimi nevroni? Zakaj ti ljudje tako drugače čutijo in napačno razmišljajo? Je poleg Dunning-Krugerjevega sindroma, ki ga je pravzaprav razkrinkal vzpon interneta, še zlasti spletnega iskalnika Google, z njimi še kaj narobe? Tragiki z Dunning-Krugerjem pameti ne dojamejo in jo zamenjujejo z norostjo. Ne ločijo kredibilnih virov in trolanja od namerne škodoželjne propagande. Še več, v lastnih traparijah vidno uživajo, ker z njimi žanjejo pozornost širšega občestva. Na razumne argumente odgovarjajo zgolj s huronskim (po)smehom. Srečni so. Mi pa ne.

 

Slavoj Žižek je ob priliki dejal, da ga nič ne dela bolj depresivnega kot to, ko gleda, kako so butasti ljudje srečni. Hvala enako. Tudi sama se ob goltanju antidepresivov večkrat vprašam, zakaj nisem vsaj toliko butasta, da bi lahko bila vsaj malo srečna? Čeprav se bojujem z resno depresijo, mi dejanskih razlogov za srečo v realnosti ne manjka. Si pa resno zastavljam še eno zanimivo vprašanje: kakšni ljudje bi šele hodili po Zemlji, če bi v odločilni tekmi za življenje zmagovali najslabši spermiji, če se že iz najboljših rojevajo Butalci? Kaj mislite vi?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.707
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.484
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.267
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.241
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.793
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.002
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745