Komentar

Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."

Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže rešitev za trajnostni razvoj. Obe organizaciji, ki delujeta pod patronatom Organizacije združenih narodov, se obračata na vse države članice Združenih narodov in njihove voditelje z apelom po takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in sklenitvi miru med Rusijo in Ukrajino, saj gre za konflikt, ki ogroža prihodnost človeštva. Mreža Združenih narodov za trajnostne rešitve je svetovna mreža univerz, znanstvenikov, politikov, poslovnih in verskih voditeljev, ki delujejo pod pokroviteljstvom sekretarja Združenih narodov Antónia Guterresa. Njihov cilj je pomagati prepoznati poti k trajnostnemu razvoju. Mrežo rešitev za trajnostni razvoj (SDSN) pa je leta 2012 ustanovil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, da bi mobiliziral svetovno znanstveno in strokovno tehnološko znanje ter izkušnje za spodbujanje praktičnega reševanja problemov trajnostnega razvoja in izvajanje njegovih ciljev.

19.04.2022 22:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   vojna   Rusija   Ukrajina   OZN   Varnostni svet   Volodimir Zelenski   NATO   mir   premirje   človeštvo   ZDA   Ustanovna listina OZN

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo vse članice OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Vojna v Ukrajini ne ogroža samo trajnostnega razvoja, temveč tudi preživetje človeštva. Pozivamo vse države, ki delujejo v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov, naj postavijo diplomacijo v službo človeštva in končajo vojno s pogajanji, preden vojna pokonča vse nas. Svet se mora nujno vrniti na pot miru. Blagor tistim, ki prinašajo mir, uči Jezus v evangelijih. Koran vabi pravične v Dar as-Salaam, bivališče miru. Buda uči ahimso, nenasilje nad vsemi živimi bitji. Izaija prerokuje, da bo napočil dan, ko se noben narod ne bo več bojeval proti drugemu narodu niti se ne bo uril za vojno. 

 

Mednarodni mir in varnost sta prioriteti Združenih narodov. Svetovne države si ne drznejo, da bi jim v teh pomembnih prihodnjih urah spodletelo pri vzpostavljanju miru v Ukrajini. Ruska invazija v Ukrajino je, z besedami papeža Frančiška, odvratna, kruta in bogokletna; s temi besedami je iskanje miru označil za našo najnujnejšo nalogo. To je še zlasti res, ker v vzhodni Ukrajini nastaja še bolj uničujoč vojaški spopad. Predsednik Vladimir Putin je pred kratkim proglasil mirovne pogovore za "slepo ulico". Svet tega ne more sprejeti. Vse države v Združenih narodih morajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da obudijo mirovna pogajanja in pripravijo obe strani do uspešnega in čimprejšnjega sporazuma. 

 

Mir zahteva dialog in diplomacijo, ne pa več težkega orožja, ki bo nazadnje do popolnoma porušil Ukrajino. Krepitev vojaške sile v Ukrajini vodi v zagotovljeno trpljenje in obup. Še slabše, stopnjevanje vojne povečuje tveganje za konflikt, ki bo prerastel v armagedon

 

Zgodovina uči, da je kubanska raketna kriza skoraj pripeljala do jedrske vojne celo potem, ko sta voditelja ZDA in Sovjetske zveze dosegla diplomatsko rešitev. Zaradi nesporazuma je poškodovana sovjetska podmornica skoraj izstrelila torpedo z atomsko konico, ki bi lahko izzval močan jedrski odgovor Združenih držav. Le pogumna dejanja enega samega sovjetskega partijskega častnika na podmornici so preprečila izstrelitev torpeda in s tem rešila svet. 

 

Rusija in Ukrajina gotovo lahko dosežeta sporazum, ki bo izpolnil dva osnovna cilja Listine Združenih narodov: ozemeljsko celovitost in varnost tako za Ukrajino kot za Rusijo.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejansko že nakazal diplomatsko rešitev, nevtralnost Ukrajine – brez članstva v NATO – in njeno ozemeljsko celovitost, zavarovano z mednarodnim pravom. Ruske čete morajo zapustiti Ukrajino, vendar jih ne bodo zamenjale čete Nata ali težka oborožitev. Ugotavljamo, da Listina ZN devetinštiridesetkrat uporabi besedi mir in miroljuben, toda nikoli besede "zavezništvo" ali fraze "vojaško zavezništvo".

 

Do naraščanja konflikta pride vse preveč zlahka, medtem ko pogajanja zahtevajo modrost in moč volje. Članice OZN so globoko razdeljene v njihovem razumevanju konflikta, vendar bi morale popolnoma poenotiti svoje deljene interese za takojšnje premirje, ustavitev napadov na civiliste in vzpostavitev miru. 

 

Vojna povzroča strahotne smrti in pretresljivo uničenje – stotine milijard dolarjev škode ukrajinskim mestom, ki so se spremenila v ruševine v samo nekaj tednih – in naraščajoč ekonomski kaos po vsem svetu: hitro rastoče cene hrane in pomanjkanje, milijoni beguncev, prekinitev svetovne trgovine in dobavnih verig, naraščajoča politična nestabilnost po svetu, so prizadeli najrevnejše države in gospodinjstva z uničujočimi bremeni. 

 

Varnostni svet Združenih narodov (VS) ima pri vzdrževanju miru najsvetejšo odgovornost na svetu. Nekateri pravijo, da VS ne more igrati te vloge, če je v Varnostnem svetu Rusija. Vendar je tako stališče napačno. VS lahko zagotovi mir natančno zato, ker so Rusija, Kitajska, ZDA, Francija in Združeno kraljestvo stalne članice VS. Te stalne članice, skupaj z ostalimi desetimi članicami VS, se morajo pogajati med seboj, da bi našle pot, ki bo ohranila ozemeljsko celovitost Ukrajine in uskladila varnostne potrebe Ukrajine, Rusije in ostalih 191 držav članic OZN. 

  

Pozdravljamo drzne in ustvarjalne napore turškega predsednika Tayyipa Erdogana, ki obema stranema pomaga, da bi sklenili sporazum, vendar obžalujemo pomanjkanje neposrednih pogovorov v Varnostnem svetu. Ne pozivamo h glasnejšim parolam in zmerljivkam, s katerimi se obmetavajo diplomati. Pozivamo k resničnim pogajanjem na osnovi smernic Ustanovne listine OZN. Govorimo o miru na podlagi vladavine prava OZN in ne na osnovi moči, groženj in spornih vojaških zavezništev. 

 

Držav po svetu ne bi smeli opominjati na srhljivo krhkost teh dni. Vojna grozi, da bo vsako uro hujša. In to se dogaja med še vedno trajajočo pandemija covida-19, ki dnevno terja okoli 5000 življenj. Celo zdaj, v tretjem letu pandemije, svetu ni uspelo zagotoviti cepiva za najrevnejše in najranljivejše, v veliki meri mu je spodletelo zaradi geopolitičnih napetosti med državami, ki proizvajajo cepivo.

  

Masovnemu razseljevanju beguncev in naraščajoči lakoti širom sveta zaradi vojne v Ukrajini zdaj grozi še večji porast bolezni, smrti, nestabilnosti in globlja finančna stiska v revnih državah. Polega tega se za vojno in pandemijo skriva počasna zver podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek – dodatno gorje, ki potiska človeštvo proti breznu. Najnovejše poročilo Medvladnega foruma za klimatske spremembe (IPCC) nas opozarja, da smo načeli mejo podnebne varnosti. Nujno je takojšnje ukrepanje. Vendar vojna slabi pozornost, multilateralno sodelovanje in financiranje, ki je potrebno za reševanje izrednih podnebnih sprememb, ki jih je zakrivil človek. 

 

Kot pedagogi in vodje univerz se zavedamo tudi lastne povečane odgovornosti do naših študentov. Učiti moramo ne samo znanstvena in tehnološka znanja, kako doseči trajnosten razvoj, čeprav so te teme danes zelo pomembne, temveč tudi poti do miru, reševanja problemov in konfliktov. Izobraževati moramo mlade ljudi tako, da bo današnja mladina pridobila modrost in bo spoštovala svetovno različnost in reševala spore mirno, s premišljenimi pogajanji in sporazumi. 

  

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo države Generalne skupščine OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Pozivamo Varnostni svet OZN, da se sestane na nujni seji, ki naj traja, dokler bo potrebno, da bi zagotovil polno uveljavljanje Ustanovne listine OZN za končanje vojne v Ukrajini po diplomatski poti. 

 

Pozivamo stalne članice VS, naj se pogajajo z diplomacijo namesto z jezo, in priznajo, da mora resnični mir zadovoljiti varnostne potrebe vseh držav. Ni prostora niti potrebe za veto; pravičen sporazum bodo podprle vse države, lahko ga vzdržujejo mirovne sile Združenih narodov. 

 

Ukrajina, kar je njena častna zasluga, je pokazala pripravljenost, da se sestane z Rusijo pod razumnimi pogoji; zdaj mora tudi Rusija storiti enako. In svet mora pomagati tema dvema državama, da opravita to težko nalogo. 

 

Nazadnje pozivamo vse vlade in politike, naj poudarijo diplomacijo in zatrejo žolč, klice po stopnjevanju in celo odkritemu premišljevanju o svetovni vojni. Dandanašnji mora svetovna vojna ostati nepredstavljiva, nemogoča, saj ne bi pomenila nič drugega kot samomorilsko pogodbo za človeštvo oziroma morilski pakt politikov. 

 

Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva. 

 

 

Jeffrey Sachs, President, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN); University Professor, Columbia University


Anthony Annett, Gabelli Fellow, Fordham University


Tamer Atabarut, Director, Bogazici University Lifelong Learning Centre (BULLC); Board Member, Sustainability Academy (SA); High Council Member & Readers’ Representative, Press Council of Turkey; Steering Committee Member & Past President, Council of Turkish Universities Continuing Education Centres (TUSEM)


Ambassador Richard L. Bernal, Professor of Practice, SALISES, University of the West Indies


Irina Bokova, Former Director-General of UNESCO


Jacqueline Corbelli, Founder and CEO, US Coalition on Sustainability


Mouhamadou Diakhaté, Professor, Université Gaston Berger


Hendrik du Toit, Founder & CEO, Ninety One


Pavel Kabat, Secretary-General, Human Frontier Science Program; Former Chief Scientist, WMO-UN; Former Director General, IIASA


Brighton Kaoma, Global Director, UN Sustainable Development Solutions Network – Youth


Young Mok Kim, Former President, Korea International Cooperation Agency


Phoebe Koundouri, Professor, School of Economics, Athens University of Economics & Business; President, European Association of Environmental and Natural Resource Economists (EAERE)


Zlatko Lagumdzija, Professor, Former Prime Minister of Bosnia and Herzegovina; co-chair Western Balkan SDSN


Upmanu Lall, Director, Columbia Water Center; Senior Research Scientist, International Research Institute for Climate & Society; Alan & Carol Silberstein Professor of Engineering, Columbia University


Klaus M. Leisinger, President, Foundation Global Values Alliance; Former Special Advisor to the UN Secretary-General on the UN Global Compact


Justin Yifu Lin, Dean, Institute of New Structural Economics & Institute for South-South Cooperation and Development, National School of Development, Peking University


Gordon G. Liu, Peking University BOYA Distinguished Professor of Economics at National School of Development; and Dean of PKU Institute for Global Health and Development


Siamak Loni, Director, Global Schools Program, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN)


Gordon McCord, Associate Teaching Professor & Associate Dean, School of Global Policy and Strategy, The University of California, San Diego


Miguel Ángel Moratinos, Former Minister of Foreign Affairs of Spain


Joanna Newman, Senior Research Fellow, King’s College London


Amadou Ibra Niang, CEO, Afrik Innovations


Roza Otunbayeva, Former President of Kyrgyzstan, Head of Foundation "Initiatives of Roza Otunbayeva"


Antoni Plasència, Director General, Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)


Labode Popoola, Professor of Forest Economics & Sustainable Development, Department of Social and Environmental Forestry, Faculty of Renewable Natural Resources, University of Ibadan


Stefano Quintarelli, Internet Entrepreneur


Sabina Ratti, Italian Alliance for Sustainable Development, Laudato Si Action Platform and Fuori Quota executive board member


Irwin Redlener, Senior Research Scholar, Columbia University; Clinical Professor of Pediatrics, Albert Einstein College of Medicine


Angelo Riccaboni, Professor, School of Economics and Management, University of Siena; Chair, PRIMA Foundation
S.E. Mons. Marcelo Sánchez, Chancellor, The Pontifical Academy of Sciences


His Highness Muhammad Sanusi II, Khalifa of the Tijjaniya and 14th Emir of Kano


Marco F. Simoes CoelhoProfessor and Researcher, COPPEAD Center for International Business Studies, Rio de Janeiro


Nicolaos Theodossiou, Associate Professor, Department of Civil Engineering, School of Technology, Aristotle University of Thessaloniki


Rocky S. Tuan, Vice-Chancellor and President, The Chinese University of Hong Kong


Albert van Jaarsveld, Director-General, International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA)


Patrick Paul Walsh, Full Professor of International Development Studies, University College Dublin


Soogil Young, Honorary Chairman, SDSN South Korea

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 727
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.420