Komentar

Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."

Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže rešitev za trajnostni razvoj. Obe organizaciji, ki delujeta pod patronatom Organizacije združenih narodov, se obračata na vse države članice Združenih narodov in njihove voditelje z apelom po takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in sklenitvi miru med Rusijo in Ukrajino, saj gre za konflikt, ki ogroža prihodnost človeštva. Mreža Združenih narodov za trajnostne rešitve je svetovna mreža univerz, znanstvenikov, politikov, poslovnih in verskih voditeljev, ki delujejo pod pokroviteljstvom sekretarja Združenih narodov Antónia Guterresa. Njihov cilj je pomagati prepoznati poti k trajnostnemu razvoju. Mrežo rešitev za trajnostni razvoj (SDSN) pa je leta 2012 ustanovil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, da bi mobiliziral svetovno znanstveno in strokovno tehnološko znanje ter izkušnje za spodbujanje praktičnega reševanja problemov trajnostnega razvoja in izvajanje njegovih ciljev.

19.04.2022 22:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   vojna   Rusija   Ukrajina   OZN   Varnostni svet   Volodimir Zelenski   NATO   mir   premirje   človeštvo   ZDA   Ustanovna listina OZN

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo vse članice OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Vojna v Ukrajini ne ogroža samo trajnostnega razvoja, temveč tudi preživetje človeštva. Pozivamo vse države, ki delujejo v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov, naj postavijo diplomacijo v službo človeštva in končajo vojno s pogajanji, preden vojna pokonča vse nas. Svet se mora nujno vrniti na pot miru. Blagor tistim, ki prinašajo mir, uči Jezus v evangelijih. Koran vabi pravične v Dar as-Salaam, bivališče miru. Buda uči ahimso, nenasilje nad vsemi živimi bitji. Izaija prerokuje, da bo napočil dan, ko se noben narod ne bo več bojeval proti drugemu narodu niti se ne bo uril za vojno. 

 

Mednarodni mir in varnost sta prioriteti Združenih narodov. Svetovne države si ne drznejo, da bi jim v teh pomembnih prihodnjih urah spodletelo pri vzpostavljanju miru v Ukrajini. Ruska invazija v Ukrajino je, z besedami papeža Frančiška, odvratna, kruta in bogokletna; s temi besedami je iskanje miru označil za našo najnujnejšo nalogo. To je še zlasti res, ker v vzhodni Ukrajini nastaja še bolj uničujoč vojaški spopad. Predsednik Vladimir Putin je pred kratkim proglasil mirovne pogovore za "slepo ulico". Svet tega ne more sprejeti. Vse države v Združenih narodih morajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da obudijo mirovna pogajanja in pripravijo obe strani do uspešnega in čimprejšnjega sporazuma. 

 

Mir zahteva dialog in diplomacijo, ne pa več težkega orožja, ki bo nazadnje do popolnoma porušil Ukrajino. Krepitev vojaške sile v Ukrajini vodi v zagotovljeno trpljenje in obup. Še slabše, stopnjevanje vojne povečuje tveganje za konflikt, ki bo prerastel v armagedon

 

Zgodovina uči, da je kubanska raketna kriza skoraj pripeljala do jedrske vojne celo potem, ko sta voditelja ZDA in Sovjetske zveze dosegla diplomatsko rešitev. Zaradi nesporazuma je poškodovana sovjetska podmornica skoraj izstrelila torpedo z atomsko konico, ki bi lahko izzval močan jedrski odgovor Združenih držav. Le pogumna dejanja enega samega sovjetskega partijskega častnika na podmornici so preprečila izstrelitev torpeda in s tem rešila svet. 

 

Rusija in Ukrajina gotovo lahko dosežeta sporazum, ki bo izpolnil dva osnovna cilja Listine Združenih narodov: ozemeljsko celovitost in varnost tako za Ukrajino kot za Rusijo.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejansko že nakazal diplomatsko rešitev, nevtralnost Ukrajine – brez članstva v NATO – in njeno ozemeljsko celovitost, zavarovano z mednarodnim pravom. Ruske čete morajo zapustiti Ukrajino, vendar jih ne bodo zamenjale čete Nata ali težka oborožitev. Ugotavljamo, da Listina ZN devetinštiridesetkrat uporabi besedi mir in miroljuben, toda nikoli besede "zavezništvo" ali fraze "vojaško zavezništvo".

 

Do naraščanja konflikta pride vse preveč zlahka, medtem ko pogajanja zahtevajo modrost in moč volje. Članice OZN so globoko razdeljene v njihovem razumevanju konflikta, vendar bi morale popolnoma poenotiti svoje deljene interese za takojšnje premirje, ustavitev napadov na civiliste in vzpostavitev miru. 

 

Vojna povzroča strahotne smrti in pretresljivo uničenje – stotine milijard dolarjev škode ukrajinskim mestom, ki so se spremenila v ruševine v samo nekaj tednih – in naraščajoč ekonomski kaos po vsem svetu: hitro rastoče cene hrane in pomanjkanje, milijoni beguncev, prekinitev svetovne trgovine in dobavnih verig, naraščajoča politična nestabilnost po svetu, so prizadeli najrevnejše države in gospodinjstva z uničujočimi bremeni. 

 

Varnostni svet Združenih narodov (VS) ima pri vzdrževanju miru najsvetejšo odgovornost na svetu. Nekateri pravijo, da VS ne more igrati te vloge, če je v Varnostnem svetu Rusija. Vendar je tako stališče napačno. VS lahko zagotovi mir natančno zato, ker so Rusija, Kitajska, ZDA, Francija in Združeno kraljestvo stalne članice VS. Te stalne članice, skupaj z ostalimi desetimi članicami VS, se morajo pogajati med seboj, da bi našle pot, ki bo ohranila ozemeljsko celovitost Ukrajine in uskladila varnostne potrebe Ukrajine, Rusije in ostalih 191 držav članic OZN. 

  

Pozdravljamo drzne in ustvarjalne napore turškega predsednika Tayyipa Erdogana, ki obema stranema pomaga, da bi sklenili sporazum, vendar obžalujemo pomanjkanje neposrednih pogovorov v Varnostnem svetu. Ne pozivamo h glasnejšim parolam in zmerljivkam, s katerimi se obmetavajo diplomati. Pozivamo k resničnim pogajanjem na osnovi smernic Ustanovne listine OZN. Govorimo o miru na podlagi vladavine prava OZN in ne na osnovi moči, groženj in spornih vojaških zavezništev. 

 

Držav po svetu ne bi smeli opominjati na srhljivo krhkost teh dni. Vojna grozi, da bo vsako uro hujša. In to se dogaja med še vedno trajajočo pandemija covida-19, ki dnevno terja okoli 5000 življenj. Celo zdaj, v tretjem letu pandemije, svetu ni uspelo zagotoviti cepiva za najrevnejše in najranljivejše, v veliki meri mu je spodletelo zaradi geopolitičnih napetosti med državami, ki proizvajajo cepivo.

  

Masovnemu razseljevanju beguncev in naraščajoči lakoti širom sveta zaradi vojne v Ukrajini zdaj grozi še večji porast bolezni, smrti, nestabilnosti in globlja finančna stiska v revnih državah. Polega tega se za vojno in pandemijo skriva počasna zver podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek – dodatno gorje, ki potiska človeštvo proti breznu. Najnovejše poročilo Medvladnega foruma za klimatske spremembe (IPCC) nas opozarja, da smo načeli mejo podnebne varnosti. Nujno je takojšnje ukrepanje. Vendar vojna slabi pozornost, multilateralno sodelovanje in financiranje, ki je potrebno za reševanje izrednih podnebnih sprememb, ki jih je zakrivil človek. 

 

Kot pedagogi in vodje univerz se zavedamo tudi lastne povečane odgovornosti do naših študentov. Učiti moramo ne samo znanstvena in tehnološka znanja, kako doseči trajnosten razvoj, čeprav so te teme danes zelo pomembne, temveč tudi poti do miru, reševanja problemov in konfliktov. Izobraževati moramo mlade ljudi tako, da bo današnja mladina pridobila modrost in bo spoštovala svetovno različnost in reševala spore mirno, s premišljenimi pogajanji in sporazumi. 

  

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo države Generalne skupščine OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Pozivamo Varnostni svet OZN, da se sestane na nujni seji, ki naj traja, dokler bo potrebno, da bi zagotovil polno uveljavljanje Ustanovne listine OZN za končanje vojne v Ukrajini po diplomatski poti. 

 

Pozivamo stalne članice VS, naj se pogajajo z diplomacijo namesto z jezo, in priznajo, da mora resnični mir zadovoljiti varnostne potrebe vseh držav. Ni prostora niti potrebe za veto; pravičen sporazum bodo podprle vse države, lahko ga vzdržujejo mirovne sile Združenih narodov. 

 

Ukrajina, kar je njena častna zasluga, je pokazala pripravljenost, da se sestane z Rusijo pod razumnimi pogoji; zdaj mora tudi Rusija storiti enako. In svet mora pomagati tema dvema državama, da opravita to težko nalogo. 

 

Nazadnje pozivamo vse vlade in politike, naj poudarijo diplomacijo in zatrejo žolč, klice po stopnjevanju in celo odkritemu premišljevanju o svetovni vojni. Dandanašnji mora svetovna vojna ostati nepredstavljiva, nemogoča, saj ne bi pomenila nič drugega kot samomorilsko pogodbo za človeštvo oziroma morilski pakt politikov. 

 

Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva. 

 

 

Jeffrey Sachs, President, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN); University Professor, Columbia University


Anthony Annett, Gabelli Fellow, Fordham University


Tamer Atabarut, Director, Bogazici University Lifelong Learning Centre (BULLC); Board Member, Sustainability Academy (SA); High Council Member & Readers’ Representative, Press Council of Turkey; Steering Committee Member & Past President, Council of Turkish Universities Continuing Education Centres (TUSEM)


Ambassador Richard L. Bernal, Professor of Practice, SALISES, University of the West Indies


Irina Bokova, Former Director-General of UNESCO


Jacqueline Corbelli, Founder and CEO, US Coalition on Sustainability


Mouhamadou Diakhaté, Professor, Université Gaston Berger


Hendrik du Toit, Founder & CEO, Ninety One


Pavel Kabat, Secretary-General, Human Frontier Science Program; Former Chief Scientist, WMO-UN; Former Director General, IIASA


Brighton Kaoma, Global Director, UN Sustainable Development Solutions Network – Youth


Young Mok Kim, Former President, Korea International Cooperation Agency


Phoebe Koundouri, Professor, School of Economics, Athens University of Economics & Business; President, European Association of Environmental and Natural Resource Economists (EAERE)


Zlatko Lagumdzija, Professor, Former Prime Minister of Bosnia and Herzegovina; co-chair Western Balkan SDSN


Upmanu Lall, Director, Columbia Water Center; Senior Research Scientist, International Research Institute for Climate & Society; Alan & Carol Silberstein Professor of Engineering, Columbia University


Klaus M. Leisinger, President, Foundation Global Values Alliance; Former Special Advisor to the UN Secretary-General on the UN Global Compact


Justin Yifu Lin, Dean, Institute of New Structural Economics & Institute for South-South Cooperation and Development, National School of Development, Peking University


Gordon G. Liu, Peking University BOYA Distinguished Professor of Economics at National School of Development; and Dean of PKU Institute for Global Health and Development


Siamak Loni, Director, Global Schools Program, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN)


Gordon McCord, Associate Teaching Professor & Associate Dean, School of Global Policy and Strategy, The University of California, San Diego


Miguel Ángel Moratinos, Former Minister of Foreign Affairs of Spain


Joanna Newman, Senior Research Fellow, King’s College London


Amadou Ibra Niang, CEO, Afrik Innovations


Roza Otunbayeva, Former President of Kyrgyzstan, Head of Foundation "Initiatives of Roza Otunbayeva"


Antoni Plasència, Director General, Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)


Labode Popoola, Professor of Forest Economics & Sustainable Development, Department of Social and Environmental Forestry, Faculty of Renewable Natural Resources, University of Ibadan


Stefano Quintarelli, Internet Entrepreneur


Sabina Ratti, Italian Alliance for Sustainable Development, Laudato Si Action Platform and Fuori Quota executive board member


Irwin Redlener, Senior Research Scholar, Columbia University; Clinical Professor of Pediatrics, Albert Einstein College of Medicine


Angelo Riccaboni, Professor, School of Economics and Management, University of Siena; Chair, PRIMA Foundation
S.E. Mons. Marcelo Sánchez, Chancellor, The Pontifical Academy of Sciences


His Highness Muhammad Sanusi II, Khalifa of the Tijjaniya and 14th Emir of Kano


Marco F. Simoes CoelhoProfessor and Researcher, COPPEAD Center for International Business Studies, Rio de Janeiro


Nicolaos Theodossiou, Associate Professor, Department of Civil Engineering, School of Technology, Aristotle University of Thessaloniki


Rocky S. Tuan, Vice-Chancellor and President, The Chinese University of Hong Kong


Albert van Jaarsveld, Director-General, International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA)


Patrick Paul Walsh, Full Professor of International Development Studies, University College Dublin


Soogil Young, Honorary Chairman, SDSN South Korea

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474