Komentar

Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?

Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj.

24.04.2022 07:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   Slovenija   DVK   vučko   Janša   Golob   koalicija

Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči. Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

Današnje volitve so osrednji dogodek slovenskega mikrokozmosa, ki v najboljšem primeru sega nekaj deset ali sto kilometrov preko meja. Rezultati bodo krojili slovensko prihodnost prihodnjih nekaj let, medtem ko jih v globalnem svetu praktično ne bo moč zaznati. Slepiti se, da gre za nekakšne prelomne, usodne volitve, je bil zadnji mesec bolj kot ne izgovor za suspenz spodobnosti in korektnosti. Zategadelj se ne gre čuditi, da je bila tokratna kampanja še bolj toksična in umazana kot prejšnja, z reprizo vse politične patetike levo-desnega pola.

 

Drugače pa drži, danas bo v Sloveniji ponovno referendum o Janši. Ga pustiti še štiri leta na oblasti, ali raje tvegati z genijem Robertom kot premierjem? Bolje Golob v roki kot Janša na strehi? Oziroma - če se bo na koncu izšlo drugače - pustiti levi koaliciji (KUL), da skladno s svojim predvolilnim dogovorom sestavi vlado in ponudi resno alternativno dosedanji "strahovladi"?

 

 

***

 

Ni prvič, da na volilno nedeljo ne morem voliti, ker sem v tujini. Je pa prvič, da sem pred odhodom v Mehiko poskušal elektronsko oddati vlogo za volitve po pošti na spletni strani Državne volilne komisije (DVK). Žal neuspešno, saj vučkoti, ki tam skrbijo za IT, niso premaknili ure na poletni čas, zato smo vsi tisti, ki smo marca želeli vlogo oddati med 23. uro in polnočjo (zadnjega možnega dne), ostali z dolgimi nosovi in obvestilom, da smo "zamudili rok". Jasno, da to ni prav in da bi moral za nedopusten spodrsljaj nekdo odgovarjati. Omejevanje aktivne volilne pravice je hud poseg v temeljne človekove in državljanske pravice, zato je marčevsko "skrajšanje" roka za oddajo vloge za glasovanje po pošti kršitev teh pravic. Tudi če je šlo "zgolj za eno uro". Korektno bi bilo, da glavni vučko Državne volilne komisije odstopi. Ne zaradi mene. Zaradi množice pritožb čez delo DVK v prihodnjih dneh, saj slišim, da je prihajalo do zapletov tudi tam, kjer so se bili volivci uspešno registrirali, vendar pa potem niso (pravočasno) dobili glasovnic ...

 

Mimogrede, DVK oziroma nekdanja Republiška volilna komisija je še en primer državne institucije, za katero praktično nihče ne ve, kaj se tam dogaja takrat, ko ni volitev. Če me spomin ne vara, ima DVK šele drugega predsednika po letu 1990 (!), kajti prvi, znameniti Marko Golobič, je tej komisiji načeloval približno četrt stoletja. Morda so predsedniške funkcije na DVK rezervirane za posebej zaslužne oblastne kadre, ki so lahko na položaju brez omejitev mandata? 

 

Ko govorimo o izvedbi volitev pri nas - vseeno, za katere gre -, me vedno fascinira nek šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj. Ankete se lahko objavijo kadarkoli, če so naročniki in mediji za to zainteresirani. In nenazadnje, zakaj ne bi imeli volitve od sobote zjutraj do nedelje zvečer? Predvsem pa, zakaj za božjo voljo nam oblast ne dovoli e-volitev? Koga je strah 90% volilne udeležbe, kajti prepričan sem, da bi v tem primeru mladina brez posebnih težav glasovala?

 

 

***

 

V Sloveniji imamo talent, da do najmanjših detajlov uredimo stvari, ki so dejansko povsem irelevantne, kozmetične in nimajo nobene zveze z vsebino, dejstvi ali resničnostjo. Bolj kot svobodna objava anket bi nas moralo skrbeti vprašanje profesionalizma medijev, posebej tistih, ki pripravljajo televizijska soočenja. Z volilnim molkom ali brez, ključno vprašanje bi se moralo nanašati na doslednost pri predstavitvi kandidatov, še posebej v primeru nacionalnih medijev, ki delujejo v javnem interesu. Ali so volivci res izvedeli vse o kandidatih, sploh tistih ključnih? Jim lahko verjamejo? So vredni zaupanja? Ali so javnosti kaj zamolčali, so se v čem zlagali?

 

Skrbi me, da so se. Da bomo post festum izvedeli kaj, kar ne bo dobro vplivalo na povolilno sestavljanje koalicije. Kajti ne glede na zakulisne igrice, lobiranja in pritiske, ki jih letos seveda ni manjkalo, je na koncu nemogoče izigrati javnost in ustoličiti premierja, ki ga ljudje nočejo. Tega se zavedajo vsi, ki tako ali drugače kreirajo politiko, a se ne izpostavljajo javno, še manj pa izkoristijo svojo pasivno volilno pravico.

 

 

***

 

Rezultat današnjih volitev bo v vsakem primeru v glavnem pošten in demokratičen. V glavnem pravim zato, ker bo nekaj promilov ali morda celo kak odstotek volivcev dejansko doživel kršitve volilne pravice. Eni smo jih že, ker nam je bilo onemogočeno, da bi se registrirali za glasovanje po pošti. Drugi jih doživljajo danes, ko v rokah nimajo glasovnice, s katero bi lahko glasovali, čeprav bi jo po zakonu morali imeti. Posamezne kršitve "na terenu" se in se bodo bržkone dogajale ves današnji dan. Nenazadnje je oblika pritiska na volivce tudi vandalizem, torej uničevanje volilnih plakatov, sploh če je v 99,99 odstotkih tarča ena in ista stranka oziroma njen predsednik. Letošnje volitve so na tem področju brez dvoma rekordne, saj takšnega vandalizma še nismo videli. Je pa res, kot bi dejali psihoanalitiki in terapevti, da lahko to na volivce generalno deluje tudi v nasprotni smeri in pripelje do solidariziranja z žrtvijo, v tem primeru s stranko in njenim voditeljem, ki sta glavni tarči tovrstnih "specialnih operacij". 

 

Toda ali vse to - od kršenja in omejevanje volilne pravice do trganja plakatov - pomeni, da bi tem volitvam lahko oporekali legalnost? Vprašajte tri ustavne pravnike - in dobili boste tri do štiri različne odgovore. Celo tega, da doslej nobene volitve v državni zbor niso bile zakonite, saj napačna formulacija v 7. členu tega zakona izjemno ozko definira volilno pravico. Skratka, odgovor v nobenem primeru ne bo povsem nedvoumen, kajti poraženec bo iskal vse možne načine, da povozi rezultat volitev in poskuša doseči, da bi po sodni poti postal - zmagovalec.

 

Nisem napisal, da nas čaka Florida oziroma leto 2020, ko se je tekma za Belo hišo sprevrgla v (neuspeli) poskus prevrata. Skrbi pa me je, da bi v trenutno izjemno pregretem ozračju v Sloveniji kdo naredil kakšno neumnost, ki bi lahko zanetila večji konflikt. Odgovornost za to je lekarniško odmerjena na oba politična pola, brez najmanjšega dvoma. Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči.

 

Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.135
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.964
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.784
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 989
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 727
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.420