Komentar

Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?

Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj.

24.04.2022 07:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   Slovenija   DVK   vučko   Janša   Golob   koalicija

Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči. Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

Današnje volitve so osrednji dogodek slovenskega mikrokozmosa, ki v najboljšem primeru sega nekaj deset ali sto kilometrov preko meja. Rezultati bodo krojili slovensko prihodnost prihodnjih nekaj let, medtem ko jih v globalnem svetu praktično ne bo moč zaznati. Slepiti se, da gre za nekakšne prelomne, usodne volitve, je bil zadnji mesec bolj kot ne izgovor za suspenz spodobnosti in korektnosti. Zategadelj se ne gre čuditi, da je bila tokratna kampanja še bolj toksična in umazana kot prejšnja, z reprizo vse politične patetike levo-desnega pola.

 

Drugače pa drži, danas bo v Sloveniji ponovno referendum o Janši. Ga pustiti še štiri leta na oblasti, ali raje tvegati z genijem Robertom kot premierjem? Bolje Golob v roki kot Janša na strehi? Oziroma - če se bo na koncu izšlo drugače - pustiti levi koaliciji (KUL), da skladno s svojim predvolilnim dogovorom sestavi vlado in ponudi resno alternativno dosedanji "strahovladi"?

 

 

***

 

Ni prvič, da na volilno nedeljo ne morem voliti, ker sem v tujini. Je pa prvič, da sem pred odhodom v Mehiko poskušal elektronsko oddati vlogo za volitve po pošti na spletni strani Državne volilne komisije (DVK). Žal neuspešno, saj vučkoti, ki tam skrbijo za IT, niso premaknili ure na poletni čas, zato smo vsi tisti, ki smo marca želeli vlogo oddati med 23. uro in polnočjo (zadnjega možnega dne), ostali z dolgimi nosovi in obvestilom, da smo "zamudili rok". Jasno, da to ni prav in da bi moral za nedopusten spodrsljaj nekdo odgovarjati. Omejevanje aktivne volilne pravice je hud poseg v temeljne človekove in državljanske pravice, zato je marčevsko "skrajšanje" roka za oddajo vloge za glasovanje po pošti kršitev teh pravic. Tudi če je šlo "zgolj za eno uro". Korektno bi bilo, da glavni vučko Državne volilne komisije odstopi. Ne zaradi mene. Zaradi množice pritožb čez delo DVK v prihodnjih dneh, saj slišim, da je prihajalo do zapletov tudi tam, kjer so se bili volivci uspešno registrirali, vendar pa potem niso (pravočasno) dobili glasovnic ...

 

Mimogrede, DVK oziroma nekdanja Republiška volilna komisija je še en primer državne institucije, za katero praktično nihče ne ve, kaj se tam dogaja takrat, ko ni volitev. Če me spomin ne vara, ima DVK šele drugega predsednika po letu 1990 (!), kajti prvi, znameniti Marko Golobič, je tej komisiji načeloval približno četrt stoletja. Morda so predsedniške funkcije na DVK rezervirane za posebej zaslužne oblastne kadre, ki so lahko na položaju brez omejitev mandata? 

 

Ko govorimo o izvedbi volitev pri nas - vseeno, za katere gre -, me vedno fascinira nek šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj. Ankete se lahko objavijo kadarkoli, če so naročniki in mediji za to zainteresirani. In nenazadnje, zakaj ne bi imeli volitve od sobote zjutraj do nedelje zvečer? Predvsem pa, zakaj za božjo voljo nam oblast ne dovoli e-volitev? Koga je strah 90% volilne udeležbe, kajti prepričan sem, da bi v tem primeru mladina brez posebnih težav glasovala?

 

 

***

 

V Sloveniji imamo talent, da do najmanjših detajlov uredimo stvari, ki so dejansko povsem irelevantne, kozmetične in nimajo nobene zveze z vsebino, dejstvi ali resničnostjo. Bolj kot svobodna objava anket bi nas moralo skrbeti vprašanje profesionalizma medijev, posebej tistih, ki pripravljajo televizijska soočenja. Z volilnim molkom ali brez, ključno vprašanje bi se moralo nanašati na doslednost pri predstavitvi kandidatov, še posebej v primeru nacionalnih medijev, ki delujejo v javnem interesu. Ali so volivci res izvedeli vse o kandidatih, sploh tistih ključnih? Jim lahko verjamejo? So vredni zaupanja? Ali so javnosti kaj zamolčali, so se v čem zlagali?

 

Skrbi me, da so se. Da bomo post festum izvedeli kaj, kar ne bo dobro vplivalo na povolilno sestavljanje koalicije. Kajti ne glede na zakulisne igrice, lobiranja in pritiske, ki jih letos seveda ni manjkalo, je na koncu nemogoče izigrati javnost in ustoličiti premierja, ki ga ljudje nočejo. Tega se zavedajo vsi, ki tako ali drugače kreirajo politiko, a se ne izpostavljajo javno, še manj pa izkoristijo svojo pasivno volilno pravico.

 

 

***

 

Rezultat današnjih volitev bo v vsakem primeru v glavnem pošten in demokratičen. V glavnem pravim zato, ker bo nekaj promilov ali morda celo kak odstotek volivcev dejansko doživel kršitve volilne pravice. Eni smo jih že, ker nam je bilo onemogočeno, da bi se registrirali za glasovanje po pošti. Drugi jih doživljajo danes, ko v rokah nimajo glasovnice, s katero bi lahko glasovali, čeprav bi jo po zakonu morali imeti. Posamezne kršitve "na terenu" se in se bodo bržkone dogajale ves današnji dan. Nenazadnje je oblika pritiska na volivce tudi vandalizem, torej uničevanje volilnih plakatov, sploh če je v 99,99 odstotkih tarča ena in ista stranka oziroma njen predsednik. Letošnje volitve so na tem področju brez dvoma rekordne, saj takšnega vandalizma še nismo videli. Je pa res, kot bi dejali psihoanalitiki in terapevti, da lahko to na volivce generalno deluje tudi v nasprotni smeri in pripelje do solidariziranja z žrtvijo, v tem primeru s stranko in njenim voditeljem, ki sta glavni tarči tovrstnih "specialnih operacij". 

 

Toda ali vse to - od kršenja in omejevanje volilne pravice do trganja plakatov - pomeni, da bi tem volitvam lahko oporekali legalnost? Vprašajte tri ustavne pravnike - in dobili boste tri do štiri različne odgovore. Celo tega, da doslej nobene volitve v državni zbor niso bile zakonite, saj napačna formulacija v 7. členu tega zakona izjemno ozko definira volilno pravico. Skratka, odgovor v nobenem primeru ne bo povsem nedvoumen, kajti poraženec bo iskal vse možne načine, da povozi rezultat volitev in poskuša doseči, da bi po sodni poti postal - zmagovalec.

 

Nisem napisal, da nas čaka Florida oziroma leto 2020, ko se je tekma za Belo hišo sprevrgla v (neuspeli) poskus prevrata. Skrbi pa me je, da bi v trenutno izjemno pregretem ozračju v Sloveniji kdo naredil kakšno neumnost, ki bi lahko zanetila večji konflikt. Odgovornost za to je lekarniško odmerjena na oba politična pola, brez najmanjšega dvoma. Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči.

 

Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.707
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.484
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.267
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.241
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.793
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.002
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745