Komentar

Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT

Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne prihodke. Igralniško-zabaviščni turizem je bil slovenski premium turistični produkt. Sploh novogoriška družba HIT. Politiki so se lepili na denar igralništva. Sponzorstva, vlaganja v lokalna skupnost, donacije … HIT se je kljub vsemu večinoma obnašal odgovorno. Ne glede na trenutno politično strukturo. Bil pa je tudi tarča političnih, osebnih in poslovnih manipulacij, ki pa niso predmet današnje obravnave. V kontekstvu nedeljskih volitev je zagotovo zelo zanimivo, da se na temo igralništva takorekoč ni spregovorilo niti besede ...

21.04.2022 19:51
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   HIT   igralništvo   Nova Gorica   Novomatic   turizem   Slovenija   gospodarstvo

Foto: HIT, d.d.

Glede na invazivno politiko avstrijskega Novomatica pa je zaskrbljujoče dejstvo, da HIT kljub splošni, pokoronski visoki rasti slovenskega gospodarstva, posebej turističnega segmenta, na področju igralništva še vedno stagnira.

Bistvo je, da je Slovenija v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Novi Gorici vzpostavila izredno konkurenčen, celo globalni igralniško-zabaviščni produkt. Hoteli, igralništvo, turizem. HIT. Delniška družba, ki je komaj preživela dolga leta političnega mrcvarjenja, nerazumevanja "Ljubljane", nastavljanja ubogljivih, a nesposobnih kadrov, pa potem še dve leti covida ... Danes je družba HIT dobesedno zadnji ostanek slovenske igralniške industrije, kajti "olupke" slovenskega igralništva oziroma tistega, kar je od njega še ostalo, pod normalno ceno pobira avstrijska družba Novomatic, ki je pokupila tudi praktično že vse igralne salone v Sloveniji. Ni skrivnost, da si Avstrijci ogledujejo tudi HIT, ki pa glede na zakonodajo in lastništvo lokalne skupnosti vseeno ne bo tako lahek plen.

 

Ključno strateško vprašanje naslednjega vladnega mandata je torej, ali bo država uporabila družbo HIT za razvoj, ali pa bo podlegla osebnim interesom posameznikov, ki tako levim kot desnim zdaj prodajajo novogoriško igralniško podjetje Novomaticu za en evro, če prevzame vse njegove dolgove. V bistvu je najslabša rešitev nadaljnja stagnacija, nadaljevanje trenutne brezidejnosti. Poleg tega se trenutna lokalna skupnost poskuša izviti iz odvisnosti od igralniških prihodkov, zato nekih posebnih razvojnih idej ali interesov glede igralništva nima.

 

Skupina HIT se je do leta 2008 počasi približevala prihodkom v višini 300 milijonov evrov (za primerjavo: leta 2020 niso dosegli niti 100 milijonov). Bila je steber lokalnega, tudi slovenskega gospodarstva. Odgovoren del gospodarstva, določene negativne elemente svojega poslovanja je v skladu z neko nenapisano družbeno pogodbo omejevala, plačevala, kompenzirala. V nasprotju s strategijami Republike Slovenije, ki so igralniško-zabaviščni turizem opredeljevale kot dodatek, del celovite turistične ponudbe, ki ne povzroča negativnih učinkov, se je slovensko igralništvo razvilo v bifejski turizem lokalcev, ki ima največje negativne učinke. Dnevno obiskovanje igralnih salonov s strani lokalnega prebivalstva na področjih, ki nimajo omembe vredne zveze s turizmom, je namreč tisto, kar je nabolj škodljivo in povzroča največje stroške in negativne posledice.

 

Za razkroj resnega zabaviščnega turizma so odgovorni vsi vladajoči v zadnjih petnajstih, dvajsetih letih; levi in desni, ki so brez resnih analiz podeljevali koncesije za igralne salone svojim prijateljem, sorodnikom in financerjem kampanj.

 

 

Igralništvo kot zlato jajce

 

Državna družba HIT, v delnem solastništvu lokalne skupnosti, deluje v zakonodajnem sistemu, ki v osnovi izvira iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kljub različnim državnim strategijam, ki na načelni ravni ves čas poudarjajo nadgradnjo klasičnega igralniškega produkta z raznovrstno turistično ponudbo, ki bo dodala atraktivnost in dodano vrednost samemu igralništvu, v praksi zakonodaja te turistične nadgradnje ne spodbuja. Država, predvsem pa pristojno ministrstvo za finance, deloma pa tudi lokalna skupnost, namreč v igralništvu vidi le nekakšen vzporedni davčni sistem za zadovoljevanje svojih javno-finančnih potreb.

 

Druga značilnost igralniške dejavnosti - in pri tem v veliki meri družbe HIT, ki je pri razvoju igralništva orala ledino - je, da je nekako odmaknjena od osnovnega zanimanja politike (izjema so seveda kadrovanja v upravi ali večji projekti, kot je bil denimo načrtovana gradnja igralniško-zabaviščnega centra v sodelovanju z družbo Harrah's Entertainment ipd..). In to kljub temu, da je podjetje v večinski državni lasti. Velik del razlogov za to leži v percepciji velikega dela splošne ter politične javnosti, da je igralništvo "nekaj mejnega", če ne že sumljivega, zato s tem vsaj uradno ne želijo imeti opravka, del razlogov pa verjetno tudi v fizični oddaljenosti Nove Gorice od Ljubljane.

 

Na podlagi navedenega se je tudi v družbi HIT skozi leta oblikovala določena samozadostna, rigidna organizacijska in vodstvena klima, ki je tudi občasna kadrovanja ljudi, ki niso zgodovinsko ali geografsko povezani z razvojem družbe HIT, niso uspela spremeniti. V tem, pa tudi v objektivnih tržnih razlogih in precejšnji brezciljnosti, neambicioznosti lastnikov, ležijo glavni razlogi za neuspešno prilagajanje družbe izredno spremenljivim poslovnim razmeram v zadnjem desetletju. Korona je zgolj zabila žebelj v krsto.

 

Pomemben element poslovanja je partnerski odnos z zaposlenimi, ki so jedro kakovostne turistične storitve. Dosedanje Hitove uprave zaposlenih niso razumele kot gradnika kakovostne storitve, ampak kot nujni strošek. Iz tega izvirajo tudi kontinuirana trenja med sindikati in vodstvom družbe.

 

 

Od afer do napačnih strategij

 

Družbo HIT je slovenska javnost žal najprej pobližje spoznala zaradi afer v devetdesetih in parlamentarnih preiskovalnih komisij, kar je v veliki meri zaznamovalo tudi odnos do samega podjetja in dejavnosti. Po letu 2002 je prišlo do določenih davčnih razbremenitev, ki so izboljšale razvojni potencial podjetja. Z današnjega vidika je precej očitni, da je bil ta v sicer intenzivnem razvojnem ciklu 2003-2007 slabo ali napačno izkoriščen. Glede na trdo, ozko igralniško logiko vodilnih v Hitu je podjetje večino sredstev usmerilo v povečanje klasičnih igralniških kapacitet brez komplementarnih zabaviščnih produktov, hkrati pa je velik del investicij usmerilo v tujino, s čimer je sicer poskušalo omejiti odvisnost od samo enega trga (severna Italija), kar pa se je zaradi različnih razlogov, tudi ponavljajočih napak pri definiranju sodobnega zabaviščnega produkta, izkazalo za neuspešno.

 

Na načelni, tudi trženjski ravni (z uveljavitvijo nove celostne podobe, znamko Vesolje zabave – Universe of Fun, z aktivnostmi za povečevanje turistične prepoznavnosti ipd.) je sicer celotna skupina HIT poskušala storiti korake od ozkega igralniškega pedigreja podjetja k turistično-zabaviščni družbi, vendar ti poskusi pogosto niso imeli iskrene podpore ali osnovnega razumevanja na ravni uprav in ključnih kadrov. Družba je očitno tudi precenila potencial severne Italije, ni upoštevala izrednega tveganja odvisnosti od zgolj enega trga, ni tudi upoštevala, da so bili izredno pozitivni, skoraj neverjetni učinki protikadilskega zakona po letu 2000 v Italiji izrazito kratkoročni. Investicijske strategije so tako v marsičem temeljile na napačnih predpostavkah, namesto v širitev produkta, večjo kakovost, stabilnost itd. se je vlagalo v očitno presežne igralniške kapacitete. Vse skupaj se je najbolj plastično pokazalo po letu 2008, ko celotna skupina ob padcu igralniške realizacije ni bila sposobna servisirati kreditnih obveznosti.

 

 

Ali je HIT sploh lahko še hit?

 

Če vsemu navedenemu v zadnjih letih dodamo še izrazito nerazvojno in politično kadrovanje, je jasno, da se lastniki in uprave družbe niso bili sposobni učinkovito spoprijeti z učinki krize, povečano konkurenco, novimi konkurenčnimi produkti, novimi tehnologijami, ustreznimi reorganizacijami procesov, učinkovitimi instrumenti politike človeških virov ... Potrebno je sicer poudariti, da je družba v zadnjih letih ob določenih ustreznih ukrepih finančne sanacije po koncu krize uspela vsaj stabilizirati poslovanje, povsem jasno pa je, da je današnji pokoronski HIT daleč od družbe denimo v letu 2007, predvsem pa je zaskrbljujoča t. i. sistemska optimistična stagnacija, ki sicer zadošča za preživetje podjetja ob minimalni rasti, ne zagotavlja pa novega razvojnega koraka.

 

HIT ima danes približno 80 milijonov evrov prihodkov na leto, kar je približno šetkrat manj kot v zlatih časih, ko je Nova Gorica veljala za "slovenski Las Vegas". Z današnjim prometom je HIT le še srednje veliko podjetje, zaradi česar niti ni več zanimiv za politiko, kadrovanja.

 

Glede na invazivno politiko avstrijskega Novomatica pa je zaskrbljujoče dejstvo, da HIT kljub splošni, pokoronski visoki rasti slovenskega gospodarstva, posebej turističnega segmenta, na področju igralništva še vedno stagnira. Iz tega izhaja, da ima družba sistemske, strukturne probleme pri oblikovanju in trženju svojih storitev. Družba nima odgovora na agresivno politiko regionalne konkurence, nima strokovnih služb, ki bi lahko kredibilno lobirale za ustrezne spremembe zakonodaje, ki so že v pripravi, pišejo jih pa birokrati brez izkušenj, pogosto pod vplivom lobističnih pritiskov konkurenčnih družb.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474