Komentar

Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem

Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ustavila desnico. Orbanizaciji so šteti dnevi! Slovenija se vrača v svojo post-tranzicijsko normalno stanje. Kakor nam je zagotavljala leva inteligenca, je z dveletno desno vlado nastala (skoraj) nepopravljiva škoda. Statistiko vladanja po osamosvojitvi je desnica v tem času popravila iz 25,4 odstotka na 30,3 (kar je natanko 12.6 % od leta 1945 naprej). To je kar 30,3 % preveč, da bi Slovenija lahko postala funkcionalna demokracija! Nič čudnega, da zaostajamo za Švico! Kako naj levica uredi zadeve, če pa se občasno desnica zrine na oblast in dela po svoje?

 

26.04.2022 06:50
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   volitve   Slovenija   levica   desnica   Golob   mediji   vlada

Po Haiderjevih svobodnjakih in Berlusconijevi stranki Hiša svoboščin ima tudi Slovenija svoje svobodnjake. 

Slovenski narod si lahko oddahne, tudi ta nevihta je minila! Nedemokratični tornado je zrinil nekaj dreves, a večina rastlin v tej državi ima zdrave in predvsem globoke korenine, zato so uspešno preživele tudi ta (kadrovski) cunami. Podsistemi so načeti, vendar čvrsti, dobri dve leti fašistoidnosti jih ne more kar tako uničiti. Je pa res, da vsak tovrstni potres državi škoduje in upočasni njeno pot do slovanske Švice.

 

Slovenska levica v resnici sploh še ni imela časa, da bi se lahko ukvarjala s prihodnostjo. Graditi je težje kot rušiti; vsaka leva vlada potrebuje najmanj trikrat toliko časa, kot ga je imela na voljo rušilna desnica, da popravi škodo, ki jo je slednja povzročila. Posledično Slovenija stopica na mestu.

 

Začenja se še eno svetlo obdobje za slovensko demokracijo. Razlogov za optimizem je veliko.

 

 

Končno demokracija!

 

1. Država je rešena pred "oblastniško samovoljo, avtoritarno državo in družbo brez prihodnosti", kakor je lani pisalo v pobudi Koalicije ustavnega loka (KUL). Dobra, napredna in svobodomiselna Slovenija je še enkrat premagala zlo. Po ulicah ne bo več kolesarjev, v naslednjih letih bomo plesali od veselja, sploh če bo novi predsednik v imenu ljudstva vladal hitro in odločno.

 

2. Državo bo spet vodila koalicija, ki je demokratična, inkluzivna, tolerantna, sočutna, nesovražna (ljubezniva), kulturi naklonjena in ni žaljiva do nikogar - razen do tistih, ki si to res zaslužijo. Če bi se sprehodili po Ljubljani in preštevali grafite, ki vsebujejo besedo smrt, bi sicer lahko napačno sklepali, da ni zmagala posebej tolerantna opcija. Vendar so grafiti so t.i. street art, avantgardna umetnost in torej po definiciji kulturni, četudi komu grozijo. Sovražni govor pa je značilnost desničarjev; levičarske žaljivke so le prefinjena satira ali poezija, ki jo nekulturni desničarji ne razumejo.

 

3. Po fašistoidni vodji bomo končno imeli na čelu vlade demokratično stranko z izdelanim programom, ki ne sloni na eni sami osebi. Po Haiderjevih svobodnjakih in Berlusconijevi stranki Hiša svoboščin ima tudi Slovenija svoje svobodnjake. 

 

4. Ker vlada ne bo več avtokratska, bo v njej veliko notranje demokracije. Kljub trdni večini, nas golobizacija Slovenije ne sme skrbeti, saj je bila leva orbanizacija že zdavnaj izvedena. 

 

5. Kadrovskega cunamija bo konec. Kadrovske menjave bodo seveda potrebne, da lahko vlada izvaja svojo politiko. Predvsem pa bo šlo za vrnitev v naravno stanje in popravljanje škode, ki jo je povzročila desna vlada. Lojalne strankarske kadre brez referenc bo zamenjala t.i. stroka, kakor vselej kadar kadruje levica. Spremljajte mainstream medije in vam bo vse jasno: ob vsaki kadrovski menjavi vas bodo opozorili, da novoimenovani strokovnjak zamenjuje osebo, ki je bila politično nastavljena s strani Janševe vlade (torej po definiciji nelegalno ali vsaj nelegitimno).

 

6. Državljani bodo končno dosledno spoštovali vladne ukrepe (katerekoli že), saj jih bo diktirala stroka in ne več desna vlada, ki je izkoriščala pandemijo za omejevanje pravic državljanov, teptala človekove pravice in na sploh uvajala diktaturo. In to niti ne tisto ta pravo in človeku prijazno, ki se ji reče diktatura proletariata.

 

7. Civilna družba (tista ta prava) ne bo več le podajala mnenja o zakonih, ampak jih bo kar sama pisala, poslanci pa jih bodo dolžni sprejemati. Slovenija bi lahko v naslednjem mandatu kar ukinila Državni zbor in volitve vanj, saj v državi, kjer vlada ljudstvo, volitve predstavljajo nepotreben strošek.

 

 

Vladavina prava in neodvisno sodstvo

 

8. Slovenija bo spet zgled za spoštovanje vladavine prava. Večmilijonske zasebne dolgove se bo v skladu s pravom odpisalo, posnetke o izsiljevanju spolnega odnosa v zameno za službo se bo pravno izbrisalo, spise o kaznivih dejanjih se bo selektivno, a pravno pozabilo v omarah, preiskave o bančnih luknjah in pranju iranskega denarja bodo v neskončnem pravnem limbu. Ker tega stroka ne bo problematizirala, bo Slovenija pridobila veliko mest na lestvicah najbolj pravnih in najmanj skorumpiranih držav.

 

9. Ustavno sodišče bo še naprej popolnoma neodvisno od desne politike. Še več, neodvisno bo celo od časovnega obdobja v katerem odloča. V letu 2022 bo lahko sprejemalo sodbe v skladu z letom 1960 in zagotovilo, da bo v vsakem slovenskem naselju osrednja cestica, ki pelje od glavnega trga do britofa, poimenovana Avenija Maršala Tita.

 

 

Konec represije in strahovlade

 

10. Tudi v primeru pojavu bolj smrtonosnega različka Covida maske ne bodo več obvezne, ne glede na to, če jih bodo uporabljali v celi Evropski uniji. V normalnih državah so maske priporočljive le za izvedbo bančnih ropov. 

 

11. Ponovno bomo živeli v državi, v kateri so neprijavljene ulične demonstracije nezaželene in nelegitimne. Če se bo zbralo nekaj sto protestnikov, jih mainstream mediji ne bodo več označili za ljudstvo, temveč za ekstremiste, ki želijo na ulici rušiti legitimno vlado. 

 

12. Nasprotniki vlade bodo lahko brez skrbi organizirali proteste, v katerih bodo zaustavljali promet in povzročali malo simpatičnega destruktivnega kaosa, saj imajo zagotovilo, da jih policija ne bo oglobila, uporabljala solzivec ali vodni top. Slednji bo postal atrakcija v Čateških toplicah. Pozivi k smrti bodo obravnavani kot črni humor, z izjemo poziva smrti golobov ali kosov, saj je nasilje proti živalim neustavno.

 

 

Kultura

 

13. Kultura kot vselej, kadar vlada leva opcija, bo ponovno v ospredju. Namesto teatra absurda Šarčeve vlade bo tokrat poudarek na plesu. Po profesionalnem komiku, ki je znal uprizoriti izvrstne vodvil burleske, bomo imeli predsednika vlade, ki je že po frizuri sodeč naelektrena reinkarnacija Prešerna.

 

14. Končno se bo lahko vlagalo v obnovo kulturnih spomenikov, začenši s Titovim kipom v Velenju in Kidričevim pred Cankarjevim domom. Ker je CD kulturna ustanova, se obeta še kip kakšnega izrednega sodobnega kulturnika (Zlatko se zdi trenutno naravni kandidat za tovrstno čast).Tudi spomenik revolucije na Trgu republike si zasluži več pozornosti, saj stoji nasproti Državnega zbora v čast enemu najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine. 

 

15. Jaša Jenull in Tea Jarc bosta lahko končno odlikovana kot organizatorja spontanega odpora ljudstva proti diktaturi. Podelitev dosmrtne penzije se zdi zaslužena, predvsem ker zna Jarčeva plezati po gorah in ker gospod Jenull tudi dobro pleše.

 

 

Konec ustrahovanja medijev

 

16. Slovenci so se izkazali kot najbolj inteligentni narod na svetu. Kljub vladnemu ruskemu ali madžarskemu vplivu na medije niso nasedli propagandi in so množično glasovali za opozicijo, ki je delovala iz ilegale in dostopa do medijev tako rekoč ni več imela.

 

17. Nacionalna RTV Slovenija si lahko oddahne: še naprej bo neodvisna in neopredeljena kljub poskusom prevzema desnice. Tistih par novinarjev, ki imajo desne svetovnonazorske poglede, pa naj resno razmisli, če je prav, da s svojimi prispevki še naprej kvarijo podobo profesionalnega in popolno neopredeljenega informativnega programa javne televizije. Kakor jih je prijazno opozoril Marcel Štefančič: "Vsi vemo, kdo so."

 

18. Studio City, ki ga v tujini preučujejo kot prototip informativne oddaje nepristranskega javnega medija, se bo lahko vrnil k svojemu osnovnemu evergreen poslanstvu: agitaciji proti kapitalizmu in neoliberalizmu ter kritiki nestrpne opozicije.

 

19. Mainstream medijem ne bo več potrebno gledati oblasti pod prste. Končno nas bodo lahko državotvorno pozivali k enotnosti, saj moramo v teh težkih časih vsi stopiti skupaj! Nova vlada si bo ponovno zaslužila (najmanj) 100 dni miru (a kaj, ko ji bo opozicija nagajala!). Mainstream intelektualci in mediji bodo modro svarili opozicijo, da naj ne bo destruktivna! Čas nabiranja političnih točk na račun človeških življenj je mimo!

 

20. Pogovori s predsednikom vlade na javni RTV bodo ponovno manj polemični kot pogovori z opozicijo, kar je razumljivo. Uravnoteženi mediji morajo biti izmenično kritični do oblasti in do opozicije; v prejšnjem mandatu so imeli pod drobnogledom vlado, zdaj bo upravičeno na vrsti opozicija. 

 

21. Neodvisnim pravnim strokovnjakom in komentatorjem ne bo več potrebno nenehno opozarjati o protipravnosti in neustavnosti vladnih zakonskih predlogov. Zaslužen odmor, nasvidenje v naslednji vojni!

 

22. Tarči se ne bo več treba ukvarjati s škandali na najvišji ravni (saj na najvišjem nivoju jih v normalni Sloveniji ne bo več). Končno se bodo lahko vrnili k splošnim družbenim tematikam in škandalčkom, ki oblasti ne bodo škodovale. Napočil je čas za oddajo o sovražnem govoru (desnice) in nevarnosti desnega ekstremizma v Sloveniji. 

 

23. Slovenija bo med državami, ki bodo najbolj napredovale glede državljanskih pravic in medijske svobode. To bo vlada dosegla brez truda: naši neodvisni strokovnjaki bodo preprosto nehali pošiljati v tujino alarmantne ocene stanja! 

 

 

Gospodarstvo

 

24. Leva vlada bo izvajala nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, preko katerega Slovenija črpa 5,2 mlrd evrov iz EU Sklada za okrevanje in odpornost. Lahko si oddahnemo, saj gre za veliko denarja: to, da ga bo razporejala leva vlada, je garancija, da ne bo prišlo do zlorab in dodelitev sredstev po političnih kriterijih. Saj levim strankam ni mar za denar.

 

 

Zunanja politika: preko Moskve spet na nemško-francoskem vlaku

 

25. Končno vlada ne bo več zrla samo v EU (in to njen politično nekorektni del), saj je svet velik! Slovenija se bo ponovno vkrcala na nemško-francoski vlak tako, da bo zaobšla Poljsko in Madžarsko in se peljala direktno v Moskvo brez nabiranja predvolilnih točk v Kijevu. Na nemško-francoski vlak se pride tako, kot se je v času Šarčeve vlade: privilegira se odnose z Rusijo. Kljub temu je poletna slovesnost pri ruski kapelici žal pod velikim vprašajem.

 

26. Odnosi z vsemi sosednimi državami se bodo nedvomno otoplili. Vsaj poleti.

 

 

Počitek za intelektualce

 

27. Intelektualcem ne bo več treba izgubljati časa s podpisovanjem manifestov in deklaracij o koncu slovenske demokracije. SAZU se bo lahko spet posvetil znanosti in umetnosti, slovenski sekciji Pena pa se ne bo več treba ukvarjati s politiko. Po reševanju demokracije se bodo nekateri intelektualci spet lahko posvetili svojim sekundarnim popoldanskim dejavnostim, ki pa niso nujno vse dobičkonosne.

 

28. Zakonca Hribar se bosta lahko ponovno upokojila, posebej, če bo general Aksentijević končno prejel slovensko državljanstvo. Mission accomplished: desnica je spet ustavljena!

 

 

Konstruktivni sindikati 

 

29. Sindikati ne bodo več grozili s stavkami, saj se bodo s Štrukljem na čelu zavedali, da to v teh hudih časih ne bi bilo primerno. Pa boljše plače gor ali dol!

 

 

Ideološke teme

 

30. Stoj Tito, stoj, je pred leti napisala podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos o Titovem kipu v Velenju. Vlada ne bo več odpirala ideoloških tem, saj se bo o komunizmu in Socialistični federativni republiki Jugoslaviji govorilo le še v superlativih.

 

 

Vrača se prijazna komunikacija

 

31. Državo bo vodil politik, ki zna umirjeno in prijazno komunicirati z državljani in z opozicijo. Tako prijazno, da lahko s hudomušno izjavo državljane prisrčno nasmeje. Na primer, da bo parlament sprejemal zakone, še predno bo formirana in potrjena vlada, in da bo zakone pisala kar civilna družba. Ker je smeh pol zdravja, lahko upravičeno pričakujemo, da bo to blagodejno vplivalo na čakalne vrste v našem zdravstvenem sistemu.

 

 

Šport

 

32. Kolesarji bodo spet lahko trenirali vzpone v hribe in se odpravili na bolj zahtevne ture. Z neskončnim kolesarjenjem po ravnini okoli Državnega zbora Slovenija ne bi proizvedla novih Pogačarjev, Rogličev in Mohoričev.

 

 

Visoki cilji

 

33. Če bo jeseni Marta Kos izvoljena za predsednico republike, bo Slovenija z duom Golob-Kos postala država, ki bo lahko visoko letela. 

 

 

Apokalipsa kasneje

 

Apokalipsa demokracije je torej preložena do takrat, ko nam bo spet grozila desna vlada. Levica je lahko optimistična: če je tolerantna in svobodomiselna Slovenija uspešno ustavila Pučnika, Peterleta, Bajuka, Arharja in (večkrat) Janšo, bo kos komur koli. 

 

Šalo na stran, Slovenija ne potrebuje toliko desnih vlad ali politik kot redno menjavo oblasti med različnimi opcijami. Tega leva opcija preprosto ni pripravljena sprejeti; kot razvajen otrok se začne dreti fašisti!, ko drugi vzamejo v roke njene igrače. Volivci so ji igrače vrnili. 

 

KUL nam je zagotavljal, da pod Janševo oblastjo Slovenije leta 2022 praktično ne bo več mogoče prepoznati. Tudi tokrat bo nekaj kadrovskih rošad čisto dovolj za vrnitev v normalno stanje. Do naslednjega poskusa nelegitimnega prevzema oblasti s strani desnice in naslednjega novega obraza.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 916
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249