Komentar

Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!

Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, morda celo prepozno. Šele zdaj so zahodni, predvsem pa evropski politiki dojeli, da se proti ruskemu primitivizmu in barbarstvu ne da boriti z diplomacijo in pogajanji, temveč zgolj in samo s silo. Kot da bi videli že videno in bi namesto Putina v Kremlju sedel Stalin. Zelo podobna mentaliteta, zelo podobna oblika primitivizma. Če bi zveza NATO nekaj dni pred ruskim napadom na Ukrajino formalno sprejela prošnjo Kijeva glede zagotavljanja prepovedi poletov nad Ukrajino, potem si Putin ne bi upal napasti, saj zastarelo rusko letalstvo ne bi imelo nobenih možnosti proti zahodnim lovcem in prestreznikom.

28.04.2022 05:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Kijev   vojna   Slovenija   Pridnjesterska republika   Moldavija   Donbas   Putin   Kremelj   Evropska unija   OZN

Vojna v Ukrajini je zdaj bitka za preživetje vojnega zločinca Vladimirja Putina in njegovih pajdašev.

Ker pa se je Zahod predolgo obotavljal in primitivcem v Kremlju žugal le z ekonomskimi sankcijami, se je Putin lahko zadovoljno smehljal in naročil "posebno vojaško operacijo" v Ukrajini. Samo nepričakovano učinkovit odpor Kijeva je povzročil zmedo in zastoj v ruski invaziji. Srečen splet okoliščin je ustavil rusko napredovanje na severu in vzhodu, ogromne žrtve med agresorji, med drugim tudi smrt sedmih generalov, pa so pokazale na vse slabosti prislovično zanikrne, zanemarjene postsovjetske vojaške mašinerije. Slaba logistika, kamor ne sodi le pomanjkanje goriva in streliva, temveč celo vode in hrane, je razkrila, da Putinova soldateska niti ni bila pripravljena na resen vojaški spopad, kaj šele vojno. Zato Moskva še danes molči o resnični ceni, ki jo je zaradi zgrešenih in napačnih strateških ocen plačala ruska vojska. Je umrlo "samo" 9.000 njenih pripadnikov? Ali pa 12.000, morda celo več? Kar nekaj indicev govori o tem, da Kremelj dejansko število umrlih varuje kot največjo državno skrivnost.

 

Toda ne glede na katastrofalen začetek in vsesplošno zmedo pri uvodnih operacijah so se Rusi po dveh mesecih vojne vseeno uspeli reorganizirati in sedaj precej bolj previdno in taktično izvajajo svoje vojaške operacije. V zadnjih dneh jih sicer ovira spomladansko deževje, vendar bo tudi tega enkrat konec in takrat čaka branilce najtežji del vojne, saj bodo imeli pred seboj reogranizirano, okrepljeno in verjetno tudi bolje oboroženo rusko vojsko. Časa za priprave torej zmanjkuje, zato so čim večje dobave težkega orožja Ukrajini dejansko postale vprašanje biti aii ne biti za vlado v Kijevu. Slovenska pripravljenost, da priskoči na pomoč s svojo zalogo starih, vendar obnovljenih jugoslovanskih tankov T72 in T84, ki bi jih v nasprotnem uvrstili med staro železo, je torej dobrodošla. Če bo Ministrstvo za obrambo za vsak kos tega orožja izposlovalo vsaj en oklepnik, ki ustreza natovim standardom, potem je to tudi v slovenskem nacionalnem interesu.

 

 

***

 

Ves čas vojne je na delu tudi ruska diplomacija, ki z grožnjami, manipulacijami, obljubami in finančnimi nagradami na svoji strani drži še vedno med 70 in 80 držav članic OZN. Če k temu prištejemo še članice BRICS, potem je na ruski strani oziroma se je doslej vsaj vzdržalo obsodbe ruskega početja preveč držav, da bi lahko govorili, kako "mednarodna skupnost" obsoja rusko agresijo in politiko Vladimirja Putina. Kajti na žalost to ne drži in zlasti države tretjega sveta (Afrika, Bližnji in Srednji Vzhod, JV Azija, Latinska Amerika itd.) so bolj dovzetne za ruski pristop oziroma jim zahodno pridiganje o demokraciji, svobodnih volitvah, človekovih pravicah in vladavini prava ne diši. Nekatere države Putina podpirajo samo zato, ker se posredno bori proti Zahodu, tj. Združenim državam Amerike.

 

Evropska unija ne bi smela podcenjevati aktivnosti ruske diplomacije, ki se poslužuje vseh metod za doseganje svojih ciljev. V Sloveniji, denimo, so v zadnjih letih počeli marsikaj, kar je v diplomaciji prepovedano. Mimogrede, so Rusi z ambasade v Ljubljani že poslali domov tistih 33 "diplomatov", ki jim je Slovenija skladno z načelom vzajemnosti odpovedala gostoljubje? Saj menda ne računajo na to, da jim bo bodoča slovenska vlada bolj naklonjena? Namigovanja o nekakšnem ruskem vpletanju v slovenske parlamentarne volitve 24. aprila 2022, čemur je presenetljivo nasedla celo Evropska ljudska stranka, so namreč povsem deplasirana in posledica slovenskih notranjepolitičnih frustracij. Sporočilo tovrstnih manipulacij, ki izvirajo predvsem iz krogov poraženke volitev, gre razumeti kot izgovor za poraz SDS na eni oziroma opravičilo v stilu teorije zarote za zmago Gibanja Svobode na drugi strani. Sprememb slovenske zunanje politike glede Ukrajine oziroma Rusije in Putina ne gre pričakovati, kvečjemu se bo proevropska usmeritev slovenske vlade okrepila na račun ohladitve odnosov z največjim Putinovim zaveznikom v EU - tj. madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

 

 

***

 

A če se vrnemo k vojni v Ukrajini, ki je vstopila v tretji mesec: nedvomno so bili evropski in zahodni politiki doslej pri odločnejšem angažiranju v rusko-ukrajinski vojni previdni tudi zaradi svojih volivcev. Za razliko od Putina in podobnih diktatorjev imajo namreč politiki v Evropski uniji in na Zahodu vsakih nekaj let volitve in prevelika podpora napadeni državi bi lahko pomenila zanje tveganje. Še danes ni povsem jasno, koliko milijonov "donacij" so ruski oziroma prokremeljski dobrotniki v zadnjih dveh desetletjih namenili v podporo in pomoč političnim strankam v Evropi. Resda so bili najbolj radodarni pri radikalnejših, antievropskih strankah, vendar se počasi razkriva, da so pomagali tudi večjim, bolj etabliranim strankam. In to na obeh polih političnega spektra.

 

Naivno bi bilo misliti, da se bo vojna končala do poletnih počitnic. Skoraj zagotovo se ne bo. Končala se bo šele takrat, ko bo ena izmed strani začutila, da je v njenem nacionalnem, celo eksistenčnem interesu, da pride do premirja, kasneje pa tudi do podpisa mirovne pogodbe. Rusija računa, da bi zmaga njenih sil na vzhodu in jugu prisilila Kijev, da sprejme njene pogoje in konča sovražnosti. Toda za Ukrajino bi to pomenilo izgubo vsaj tretjine ozemlja in to za vedno. Rusi si namreč Ukrajino zdaj že povsem javno, uradno lastijo kot svojo, Ukrajincem zdaj že odkrito odrekajo nacionalno samobitnost, državotovrnost in celo pravico do obstoja.

 

Rusija se je v zadnjih mesecih pod Putinovo taktirko tako zelo radikalizirala, da ni več nobeno pretiravanje, če potegnemo vzporednice s tretjim Reichom. Če bi cenzura, represija in šovinistična, totalitarna ideologija ruske večvrednosti ostajali omejeni na ozemlje Ruske federacije, potem bi glede vojne v Ukrajini obstajalo vsaj nekaj optimizma v smislu, da gre za teritorialno omejen konflikt, ki bi lahko do začetka zime v glavnem izzvenel v neke vrste status quo (po analogiji s spopadi v Donbasu, ki so trajali skoraj osem let, a vendar vse do 24. februarja letos niso eskalirali v klasično vojno med dvema državama).

 

Žal je tovrstni "optimizem" pretiran. Putinove osvajalske ambicije še zdaleč niso izčrpane. Naslednja bo na vrsti t.i. Pridnjestrska republika oziroma proevropsko usmerjena Moldavija, ki jo lahko ruske sile obvladajo v nekaj dnevih, če ne celo prej. S podreditvijo Moldavije oziroma prizanjem proruske Transnistrije bi ruska vojska z zahoda in v hrbet napadla jugovzhodni oziroma južni del Ukrajine in Kijev poskušala odrezati tudi od črnomorske obale (azovska je za Ukrajino takorekoč že izgubljena).

 

Sočasni prošnji za sprejem v zvezo NATO, ki sta v Bruselj prišli iz Helsinkov in Stockholma, bosta prilili olje na ogenj Putinovega besa, ker je z invazijo na zahodno sosedo sprožil verižno reakcijo z nepredvidenimi posledicami. Da bi Rusija lahko izvedla vojaške operacije proti Švedski ali Finski, se danes ne zdi prav verjetno, vendar je po drugi strani res, da živimo v časih, ko je lahko že jutrišnji dan povsem drugačen in se še včeraj ali danes nepredstavljivo spremeni v povsem možno.

 

 

***

 

 

Ni odveč tudi ponovno spomniti na nam neprimerno bližje potencialno žarišče, s katerim bi Putin zadal še en nevaren udarec evropski enotnosti. Bosna in Hercegovina. Natančneje, Republika Srbska. Resda je njen skorumpirani voditelj Milorad Dodik že pred časom začel dvigovati pritisk z grožnjami z odcepitvijo srbske entitete, s čemer bi de facto razpadla država Bosna in Hercegovina, vendar je po drugi strani res tudi to, da se pospešeno oborožujejo tudi muslimani in da kakšne provokacije z njihove strani niso izključene. Marsikdo se bo ob tem spomnil na začetek vojne v Bosni leta 1992, na streljanje na poroki v Sarajevu, čemur je sledilo medetnično nasilje takorekoč po vsej državi.

 

Prav potencialno novo krizno žarišče na Balkanu je za Slovenijo nekakšna ura resnice, ko gre za uspodobljenost Slovenske vojske, še posebej v primeru, če bi morala Evropska unija ali zveza NATO v Bosno in Hercegovino napotiti večje število bojnih enot za zagotavljanje miru in varnosti. Zahodni Balkan je zagotovo v našem nacionalnem interesu, zato bi morali biti pripravljeni na vse, tudi najbolj črne scenarije.

 

Investicije v orožje ne morejo žrtev cenenega populističnega politiziranja, kakršnega si običajno privošči stranka Levica, občasno celo Socialni demokrati, pač pa so del strategije nacionalne varnosti. Ni pomembno, kdo je na oblasti; ko gre za zagotavljanje miru in varnosti, je vlada tista, ki mora s sodelovanjem vrhovnega poveljnika (tj. predsednika republike) storiti vse, kar je v njeni moči, da država ni ogrožena na noben način. Če bo potrebno za investicije v obrambo nameniti še 500 milijonov evrov, potem je to zgolj številka, ki je lahko predmet pogajanj s finančnim ministrom, ne more pa biti predmet referendumskega odločanja. O tem je pred dnevi na srečo in na glas svoje povedalo tudi Ustavno sodišče.

 

 

***

 

Ko smo se februarja in marca 2020 prvič soočili z epidemijo novega koronavirusa, smo bili na portalu+ sprva edini slovenski medij, ki je opozarjal na resnost razmer, zlasti pa svarili pred tem, kar prihaja. Da bo trajalo vsaj nekaj mesecev, smo napovedovali. Kasneje so nam kritiki nekoliko cinično očitali, da smo se zmotili oziroma da ljudem nismo povedali, da bo epidemija trajala tako dolgo, tj. dve leti. No, z vojno v Ukrajini, se bojim, je podobno. Tokrat smo ga sicer polomili na začetku, tj. pred invazijo, saj smo bili prepričani, da do napada ne bo prišlo. Za napačno oceno razmer in napoved dogodkov sem se bralcem že opravičil. Ali si upam zdaj tvegati z oceno, kako dolgo bo trajala vojna v Ukrajni?

 

Ne, tega si ne upam. Seveda si želim, da bi bilo vojne čim prej konec. A obenem me spreletava srh ob misli, da lahko traja še mesece in mesece, morda celo prihodnje leto. Vse je odvisno od tega, kdaj se bo Putinov režim začel lomiti in kaj vse bo pripravljen še zagrešiti za to, da se ohrani na oblasti. Kajti vojna v Ukrajini je zdaj bitka za preživetje vojnega zločinca Vladimirja Putina in njegovih pajdašev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598