Komentar

Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke

Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s plebiscitno udeležbo, z več legitimnosti kot je bilo kadarkoli odgovornosti! Pričakujte takšno demokracijo in inkluzivnost, da bo ekskluzivnost družbeni standard! Če ste nam pripadni, potem nam pripada. Tradicija šteje od tu naprej. Če Narava pravi, da jo spoštuj in bo vse ok, mi pravimo, da smo večji od Narave!

Tako nekako bi lahko zvenel oglas za novo vladajočo oblast, ki jo je naplavila Covid-19 kriza. 

02.05.2022 05:40
Piše: Igor Vlačič
Ključne besede:   volitve   Slovenci   razum   socializem   EU   kriza   vodenje   Avstro-Ogrska   avtoriteta

Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba.

Po prvem letu krize sem prijateljem dejal, da ne glede na rezultate nobena politična oblast v Sloveniji ne bi doživela novega mandata. Predvsem pa glede na trende zadnjih 30 let moja napoved ni bila ravno drzna. Nato pa mednarodne in EU statistike prikazujejo Slovenijo skorajda kot samoroga, z gospodarskimi rezultati, ki so statistično že skorajda outlierji (visoko odstopanje od sredine). Slovenija je na vrhuncu svojega EU bivanja! In to v času krize! Pravijo, da številke ne lažejo. Torej, kdo tokrat laže, mediji ali politika, saj nam baje gre katastrofalno slabo po oceni medijskega poročanja in pony ekspress protestnikov. Sam da so "stajliš".

 

Potem pa se je odvila ukrajinska kriza, na stežaj so se odprla vrata edinemu aktivnemu evropskemu liderju, ki je dal skozi že eno vojno. Izkušnje v tako novih in izrednih okoliščinah bi morale šteti. Pa vendarle so prevladali - kot že ničkolikokrat - stari vzorci in občutki, tako v politiki kot volivnem telesu. In Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba, ki je še vedno in predvsem lačna zahodnega korporativizma, tistega načina življenja, ki presega realnost in objektivnost, je za človeka in naravo škodljiv, se skriva v senčni sredini in vedno znova izbira šibkega liderja, saj smo se močnih liderjev znebili z Avstro-Ogrsko.

 

Covid-19 kriza je naplavila vso nesnago in nerazrešene družbene konflikte. Pokazala se je vsa disfunkcionalnost tipičnega Slovenca, ki je po svojem obnašanju primerljiv z majhnim otrokom, ki v trgovini ni dobil svoje sladkarije. Cepetanje in čustveno izsiljevanje je postalo slovenski družbeni standard. Nove vikend aktivnosti so športno-politično udejstvovanje po ulicah glavnega mesta, ker pa smo vajeni adrenalina, smo to počeli v času globalne zdravstvene krize.

 

A smo Slovenci lahko bolj nori?

 

 

Potenciala je ogromno, vendar ...

 

Slovenci smo tako ekološki pri izbiri političnih liderjev, da nam niti reciklirati ni potrebno. Vedno izberemo tistega, ki je najbolj glasen, aroganten, deloma v senci, niti ni važno, če kaj zna, važno, da je naš! Številke, dejstva in rezultati štejejo ... dobesedno nič. Rdeči smo itak vsi, tudi temni princ. V Sloveniji ne poznamo prave konservsativne politične opcije, saj menim, da obiskovanje hrama in kupovanje odpustkov ni nujno stvar politične in ideološke opredelitve. Kot ni dovolj odpor do že propadlega socialističnega režima, saj komunizma pač svet še ni povsem zares okusil. Volitve naj bi pokazale, koliko je povprečen slovenski volivec čustven in koliko pragmatičen, saj zdaj počasi že vemo, da je človek najprej čustven, razum pa uporabi, da opraviči svojo izbiro.

 

Ko poskušam razumeti trenutno stanje duha v družbi, se vedno znova zataknem že pri vprašanju, zakaj se volivci odločajo tako kot se. Nekoč so veljale neke šablone tipičnega volivca, danes pa je z dostopnostjo informacij in avtoritete vpliv politika praktično izničen, zato je vedno manj "razumno", zakaj imamo takšen izid. Pričakovanja tipičnega slovenskega volivca niso uglašena z realnostjo ponudbe. Povprečen slovenski volivec verjame, da je poklic politika zadetek na tomboli, saj tam nihče nič ne dela in vsi samo nastopajo, tako ali tako pa vsi lažejo in nič ni resnično. In nato povprečen Slovenec stopi na politični parket in udejani svojo percepcijo politike (dejstvo: vsake volitve naplavijo več kot 70 % novih obrazov). To prepričanje ni od včeraj, saj nobeno prepričanje ne nastane v enem trenutku, potrebna so leta ponavljanja okoliščin in utrjevanja lastnih občutkov v čustvovanje, da to postane fiksna resnica, prepričanje, ki kroji nadaljne čustvovanje.

 

Realnost slovenskega političnega prostora je ujetost v lastna prepričanja, ki ne resonirajo z objektivno stvarnostjo. Revolucionarni moment, ki se vedno znova odvije ob nastopu t.i. konservativne oblasti, nato pa večno isti incestni konflikt ob nastopu liberalne vlade, ki jo Slovenci zelo narobe dojemamo kot "levo oblast", omogoča dobesedno napačno interpretacijo stvarnosti in tega, kaj naj bilo za naše blagostanje dobro. Ko cesarja slečeš, spoznaš, da je pod obleko gol. Zakaj torej tako začudenje, jeza in gnev ob spoznanju, da vloga ne naredi človeka, ampak človek odigra vlogo? Zakaj potem izbiremo šibke in nekompetentne ljudi, da opravijo vplivno vlogo? Po eni strani bi radi verjeli, da lahko kdorkoli opravlja vlogo politika, ko pa ta ne izpolni nerealnih pričakovanj, pa je treba nanj stresti ves gnev svoje slabe in nekompetentne odločitve, saj se slabe volje še nismo uspeli znebiti v zadnjih 30 letih samostojnega, pa vendarle ne najbolj zrelega odraščanja.

 

Potencial Slovenije je izjemen, kar se je pokazalo v dveh letih kriznega bivanja na mednarodnem političnem paketu. Z nekoliko manj liberalno politiko, še vedno ekstremno socialno naravnano (čeprav socioekonomi trdijo, da nimamo socialne politike, kar pa je naravnost absurdno), predvsem pa z nepopuščanjem mafijskim medijem pri izsiljevanju politike je slovenski čoln prijadral čez krizno črto med najboljšimi v regati. Majhnost in okretnost je tokrat bila prednost navkljub nečimrnosti volilnega telesa. A za Slovenca to ni dovolj. Iz vsega skupaj lahko potegnem, da nam gre v Sloveniji na ravni povprečja ekstremno dobro, saj se v času krize odločamo na podlagi stila vodenja, ne pa dejanskih rezultatov.

 

 

Ideologija 

 

Tipična politična razdrobljenost, ki je veljala za slovenski prostor, je bila pokazatelj visoke stopnje liberalne demokracije kot prevladajoči politični orientaciji. Po eni strani je slovenska kultura tipična slovanska, postsocialistična družba, ki se jo poskuša dojeti skozi lečo obdobja od leta 1945 naprej. Kakor da slovenstvo pred tem ni obstajalo, razen tu pa tam v kakšnem zgodovinskem učbeniku. Slovenski jezik je svetovna specifika z dvojino ter visoko stopnjo podobnosti s sanskritom (vir), enim izmed izvornih jezikov človeštva. No, ta odsev Slovencu ni preveč povšeči, zato svojo podobo poskuša prirediti z uveljavljanjem pravic. Sliši se čudno, vendar je psihološka kompenzacija zanimiv pojav, ki marsikaj razloži. 

 

Ponos Slovenca naj bi bil... Saj res, kaj pa je ponos Slovenca? Katera je tista postavka, ki v Slovencih zbudi občutke povezanosti, pripadnosti in lojalnosti? Kaj je za Slovenca navdih? Šport? Triglav? Nerazvitost? Konflikt? Roglič?

 

Po drugi strani pa je tista tradicionalna nota zapisana v slovenskih pravljičnih junakih, revnih in močnih fantkih, tihotapskih hrustih ter partizanskih tragičnih junakih; skoraj tako groteskno kot so danske kulturne predpostavke iz naslova Andersen. A smo zato kaj podobni Skandinavcem? Dvomim. Danci so tako demokratični, da leta 2021 koljejo delfine in kite zato, da si rečejo moški, medtem ko bo slovenski moški v parih letih svoj zaimek uporabljal v ženskem spolu. Sam preziram oboje.

 

Slovenci ne maramo biti Balkanci kot ne maramo biti južnjaki. Za Nemce smo draga delovna sila, za Italijane sužnji, za Avstrijce smo okupatorji njihovega cesarstva, medtem ko nas bivši sonarodnjaki še vedno poveličujejo kot severne brate. Kaj nam torej ostane? Nismo Alpski Balkanci, nismo "južna brača", zato nam preostane pravljični Midland, ki ga ne najdete na nobenem zemljevidu ali v učbeniku, je pa v pravljicah tipa Hobit, kjer je junak sence Smeagol (Gollum) ujetnik svojega nevidnega bogastva. Ne maramo komunizma in socializma, vseeno pa vladajo njihovi nasledniki, saj v tridesetih letih samostojnosti nismo zgradili politične kulture in nasledstva, ki bi nas osvobodila preteklosti in ki bi omogočala dejansko spremembo režima.

 

Aja, pa tudi kapitalizma ne maramo, saj veste, uravnilovka, pa to... Tipični slovenski volivec je pravzaprav neka podvrsta suverenista.

 

 

Razvetljeni absolutist Robert I.

 

Čeprav ne vemo natančno, kaj Slovenci pravzaprav hočemo, smo zelo strogi pri ocenjevanju drugih. Ne vemo točno, kje smo, kako stojimo, vemo pa, kaj nas moti. Ni nam povsem jasno, katere resurse že imamo na razpolago, saj smo sami sebe prepričali, da je praktično vso sadje iz zastrupljenih dreves. In ker se ne zavedamo sebe in kje dejansko smo v danem trenutku, težko določimo, kam bi radi šli, predvsem pa nam ni jasna smer, v katero bi radi šli. Smo odrasli, debelo v tridesetih, pa vendarle vztrajamo pri študentskem načinu bivanja. Iz danes na jutri, medtem ko se klin izbija s klinom.

 

Zato je izbira nove vladajoče opcije logična – nekdo, ki je totalno politično neizkušen, dovolj prevzeten, da celo verjame, da so vsi okoli njega nesposobni, predvsem pa se odloča iz povsem napačnih vzgibov. Dobili smo praktično z znanjem ekstremno šibko in absolutno oblast, kar nekateri vidijo kot že dobljeno bitko nad desnim populizmom, novega potencialnega liderja pa bo slovenska t.i. elita poskušala ustoličiti in upravičiti kot razsvetljenega absolutista. Ker na papirju je takšen lider najboljši. In zgradili bomo svoj lasten milni mehurček, ki pa se bo razpočil ob prvi resnejši preizkušnji, saj trenutni lideršip ni nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnje drugega bloka nuklearke.

 

Še vedno verjamete, da je pernata vlada dobra izbira?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.424
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.961
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.708
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.302
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155