Komentar

Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke

Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s plebiscitno udeležbo, z več legitimnosti kot je bilo kadarkoli odgovornosti! Pričakujte takšno demokracijo in inkluzivnost, da bo ekskluzivnost družbeni standard! Če ste nam pripadni, potem nam pripada. Tradicija šteje od tu naprej. Če Narava pravi, da jo spoštuj in bo vse ok, mi pravimo, da smo večji od Narave!

Tako nekako bi lahko zvenel oglas za novo vladajočo oblast, ki jo je naplavila Covid-19 kriza. 

02.05.2022 05:40
Piše: Igor Vlačič
Ključne besede:   volitve   Slovenci   razum   socializem   EU   kriza   vodenje   Avstro-Ogrska   avtoriteta

Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba.

Po prvem letu krize sem prijateljem dejal, da ne glede na rezultate nobena politična oblast v Sloveniji ne bi doživela novega mandata. Predvsem pa glede na trende zadnjih 30 let moja napoved ni bila ravno drzna. Nato pa mednarodne in EU statistike prikazujejo Slovenijo skorajda kot samoroga, z gospodarskimi rezultati, ki so statistično že skorajda outlierji (visoko odstopanje od sredine). Slovenija je na vrhuncu svojega EU bivanja! In to v času krize! Pravijo, da številke ne lažejo. Torej, kdo tokrat laže, mediji ali politika, saj nam baje gre katastrofalno slabo po oceni medijskega poročanja in pony ekspress protestnikov. Sam da so "stajliš".

 

Potem pa se je odvila ukrajinska kriza, na stežaj so se odprla vrata edinemu aktivnemu evropskemu liderju, ki je dal skozi že eno vojno. Izkušnje v tako novih in izrednih okoliščinah bi morale šteti. Pa vendarle so prevladali - kot že ničkolikokrat - stari vzorci in občutki, tako v politiki kot volivnem telesu. In Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba, ki je še vedno in predvsem lačna zahodnega korporativizma, tistega načina življenja, ki presega realnost in objektivnost, je za človeka in naravo škodljiv, se skriva v senčni sredini in vedno znova izbira šibkega liderja, saj smo se močnih liderjev znebili z Avstro-Ogrsko.

 

Covid-19 kriza je naplavila vso nesnago in nerazrešene družbene konflikte. Pokazala se je vsa disfunkcionalnost tipičnega Slovenca, ki je po svojem obnašanju primerljiv z majhnim otrokom, ki v trgovini ni dobil svoje sladkarije. Cepetanje in čustveno izsiljevanje je postalo slovenski družbeni standard. Nove vikend aktivnosti so športno-politično udejstvovanje po ulicah glavnega mesta, ker pa smo vajeni adrenalina, smo to počeli v času globalne zdravstvene krize.

 

A smo Slovenci lahko bolj nori?

 

 

Potenciala je ogromno, vendar ...

 

Slovenci smo tako ekološki pri izbiri političnih liderjev, da nam niti reciklirati ni potrebno. Vedno izberemo tistega, ki je najbolj glasen, aroganten, deloma v senci, niti ni važno, če kaj zna, važno, da je naš! Številke, dejstva in rezultati štejejo ... dobesedno nič. Rdeči smo itak vsi, tudi temni princ. V Sloveniji ne poznamo prave konservsativne politične opcije, saj menim, da obiskovanje hrama in kupovanje odpustkov ni nujno stvar politične in ideološke opredelitve. Kot ni dovolj odpor do že propadlega socialističnega režima, saj komunizma pač svet še ni povsem zares okusil. Volitve naj bi pokazale, koliko je povprečen slovenski volivec čustven in koliko pragmatičen, saj zdaj počasi že vemo, da je človek najprej čustven, razum pa uporabi, da opraviči svojo izbiro.

 

Ko poskušam razumeti trenutno stanje duha v družbi, se vedno znova zataknem že pri vprašanju, zakaj se volivci odločajo tako kot se. Nekoč so veljale neke šablone tipičnega volivca, danes pa je z dostopnostjo informacij in avtoritete vpliv politika praktično izničen, zato je vedno manj "razumno", zakaj imamo takšen izid. Pričakovanja tipičnega slovenskega volivca niso uglašena z realnostjo ponudbe. Povprečen slovenski volivec verjame, da je poklic politika zadetek na tomboli, saj tam nihče nič ne dela in vsi samo nastopajo, tako ali tako pa vsi lažejo in nič ni resnično. In nato povprečen Slovenec stopi na politični parket in udejani svojo percepcijo politike (dejstvo: vsake volitve naplavijo več kot 70 % novih obrazov). To prepričanje ni od včeraj, saj nobeno prepričanje ne nastane v enem trenutku, potrebna so leta ponavljanja okoliščin in utrjevanja lastnih občutkov v čustvovanje, da to postane fiksna resnica, prepričanje, ki kroji nadaljne čustvovanje.

 

Realnost slovenskega političnega prostora je ujetost v lastna prepričanja, ki ne resonirajo z objektivno stvarnostjo. Revolucionarni moment, ki se vedno znova odvije ob nastopu t.i. konservativne oblasti, nato pa večno isti incestni konflikt ob nastopu liberalne vlade, ki jo Slovenci zelo narobe dojemamo kot "levo oblast", omogoča dobesedno napačno interpretacijo stvarnosti in tega, kaj naj bilo za naše blagostanje dobro. Ko cesarja slečeš, spoznaš, da je pod obleko gol. Zakaj torej tako začudenje, jeza in gnev ob spoznanju, da vloga ne naredi človeka, ampak človek odigra vlogo? Zakaj potem izbiremo šibke in nekompetentne ljudi, da opravijo vplivno vlogo? Po eni strani bi radi verjeli, da lahko kdorkoli opravlja vlogo politika, ko pa ta ne izpolni nerealnih pričakovanj, pa je treba nanj stresti ves gnev svoje slabe in nekompetentne odločitve, saj se slabe volje še nismo uspeli znebiti v zadnjih 30 letih samostojnega, pa vendarle ne najbolj zrelega odraščanja.

 

Potencial Slovenije je izjemen, kar se je pokazalo v dveh letih kriznega bivanja na mednarodnem političnem paketu. Z nekoliko manj liberalno politiko, še vedno ekstremno socialno naravnano (čeprav socioekonomi trdijo, da nimamo socialne politike, kar pa je naravnost absurdno), predvsem pa z nepopuščanjem mafijskim medijem pri izsiljevanju politike je slovenski čoln prijadral čez krizno črto med najboljšimi v regati. Majhnost in okretnost je tokrat bila prednost navkljub nečimrnosti volilnega telesa. A za Slovenca to ni dovolj. Iz vsega skupaj lahko potegnem, da nam gre v Sloveniji na ravni povprečja ekstremno dobro, saj se v času krize odločamo na podlagi stila vodenja, ne pa dejanskih rezultatov.

 

 

Ideologija 

 

Tipična politična razdrobljenost, ki je veljala za slovenski prostor, je bila pokazatelj visoke stopnje liberalne demokracije kot prevladajoči politični orientaciji. Po eni strani je slovenska kultura tipična slovanska, postsocialistična družba, ki se jo poskuša dojeti skozi lečo obdobja od leta 1945 naprej. Kakor da slovenstvo pred tem ni obstajalo, razen tu pa tam v kakšnem zgodovinskem učbeniku. Slovenski jezik je svetovna specifika z dvojino ter visoko stopnjo podobnosti s sanskritom (vir), enim izmed izvornih jezikov človeštva. No, ta odsev Slovencu ni preveč povšeči, zato svojo podobo poskuša prirediti z uveljavljanjem pravic. Sliši se čudno, vendar je psihološka kompenzacija zanimiv pojav, ki marsikaj razloži. 

 

Ponos Slovenca naj bi bil... Saj res, kaj pa je ponos Slovenca? Katera je tista postavka, ki v Slovencih zbudi občutke povezanosti, pripadnosti in lojalnosti? Kaj je za Slovenca navdih? Šport? Triglav? Nerazvitost? Konflikt? Roglič?

 

Po drugi strani pa je tista tradicionalna nota zapisana v slovenskih pravljičnih junakih, revnih in močnih fantkih, tihotapskih hrustih ter partizanskih tragičnih junakih; skoraj tako groteskno kot so danske kulturne predpostavke iz naslova Andersen. A smo zato kaj podobni Skandinavcem? Dvomim. Danci so tako demokratični, da leta 2021 koljejo delfine in kite zato, da si rečejo moški, medtem ko bo slovenski moški v parih letih svoj zaimek uporabljal v ženskem spolu. Sam preziram oboje.

 

Slovenci ne maramo biti Balkanci kot ne maramo biti južnjaki. Za Nemce smo draga delovna sila, za Italijane sužnji, za Avstrijce smo okupatorji njihovega cesarstva, medtem ko nas bivši sonarodnjaki še vedno poveličujejo kot severne brate. Kaj nam torej ostane? Nismo Alpski Balkanci, nismo "južna brača", zato nam preostane pravljični Midland, ki ga ne najdete na nobenem zemljevidu ali v učbeniku, je pa v pravljicah tipa Hobit, kjer je junak sence Smeagol (Gollum) ujetnik svojega nevidnega bogastva. Ne maramo komunizma in socializma, vseeno pa vladajo njihovi nasledniki, saj v tridesetih letih samostojnosti nismo zgradili politične kulture in nasledstva, ki bi nas osvobodila preteklosti in ki bi omogočala dejansko spremembo režima.

 

Aja, pa tudi kapitalizma ne maramo, saj veste, uravnilovka, pa to... Tipični slovenski volivec je pravzaprav neka podvrsta suverenista.

 

 

Razvetljeni absolutist Robert I.

 

Čeprav ne vemo natančno, kaj Slovenci pravzaprav hočemo, smo zelo strogi pri ocenjevanju drugih. Ne vemo točno, kje smo, kako stojimo, vemo pa, kaj nas moti. Ni nam povsem jasno, katere resurse že imamo na razpolago, saj smo sami sebe prepričali, da je praktično vso sadje iz zastrupljenih dreves. In ker se ne zavedamo sebe in kje dejansko smo v danem trenutku, težko določimo, kam bi radi šli, predvsem pa nam ni jasna smer, v katero bi radi šli. Smo odrasli, debelo v tridesetih, pa vendarle vztrajamo pri študentskem načinu bivanja. Iz danes na jutri, medtem ko se klin izbija s klinom.

 

Zato je izbira nove vladajoče opcije logična – nekdo, ki je totalno politično neizkušen, dovolj prevzeten, da celo verjame, da so vsi okoli njega nesposobni, predvsem pa se odloča iz povsem napačnih vzgibov. Dobili smo praktično z znanjem ekstremno šibko in absolutno oblast, kar nekateri vidijo kot že dobljeno bitko nad desnim populizmom, novega potencialnega liderja pa bo slovenska t.i. elita poskušala ustoličiti in upravičiti kot razsvetljenega absolutista. Ker na papirju je takšen lider najboljši. In zgradili bomo svoj lasten milni mehurček, ki pa se bo razpočil ob prvi resnejši preizkušnji, saj trenutni lideršip ni nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnje drugega bloka nuklearke.

 

Še vedno verjamete, da je pernata vlada dobra izbira?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.703
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.476
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.249
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.232
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 479
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.742