Komentar

Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja

NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na morebitne težke razmere zaradi covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči virus SARS-Cov-2.

03.05.2022 05:10
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Ukrajina   Ursula von der Layen   EU   Slovenija   vlada   volitve

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo.

Vstopamo v tretji mesec spopadov med Rusijo in Ukrajino in to vsekakor ni dobro ne za Evropo ne za svet. Kot specialist javnega zdravja se zavedam, da ima poslabšanje mednarodnih odnosov velikokrat posledice tudi na ekonomskem področju, slabšanje ekonomije posameznih držav pa ima za posledico zmanjšanje standarda prebivalstva. Svetovna banka opozarja, da bo vojna v Ukrajini povzročila največji cenovni šok v zadnjih 50 letih. V novi napovedi opozarjajo, da bi lahko motnje, ki jih je povzročil konflikt v Ukrajini, prispevale k rekordnemu dvigu cen blaga – vse od zemeljskega plina, pšenice in bombaža (tudi do 40 %). Svetovna banka ugotavlja, da bi se lahko cene energije dvignile za več kot 50 odstotkov. Najbolj se bo podražil zemeljski plin v Evropi, cena naj bi se več kot podvojila. Cene naj bi padle prihodnje leto oziroma šele 2024, a bodo tudi takrat ostale za 15 odstotkov višje, kot so bile lani. Svetovna banka je opozorila da gre za največje 23-mesečno zvišanje cen energentov od povišanja cen nafte leta 1973, ko je cene dvignila vojna na Bližnjem vzhodu.

 

Vse to ima za posledico slabšanje zdravstvenega stanja prebivalstva (predvsem nižjih slojev) in tudi zdravstvenega in socialnega sistema v posamezni državi, v posameznih območjih sveta, kar pomeni več obolenj, vrnitev nekaterih nalezljivih obolenj, ki so zaradi zmanjšanja odpornosti prebivalstva zaradi revščine veliko bolj usodne za posameznika. Priča bomo veliko večjemu številu predčasnih smrti, ker so zdravstveni sistemi prekomerno obremenjeni in kadrovsko podhranjeni, zato se težko soočajo z povišanim povpraševanjem po zdravljenju prebivalcev. Zaradi zmanjšanja finančnih sredstev se ustavi razvoj znanosti in družba stagnira, vse dokler se razmere ne izboljšajo, posledice pa se čutijo še dolga leta.

 

 

***

 

V takih težkih časih smo imeli v Sloveniji volitve. Ljudje smo na volitvah izbrali kot glavno favoritinjo popolnoma novo stranko Gibanje Svoboda, kateri smo podelili veliko odgovornost. V parlament je prišlo veliko manj strank, kar je morda dobro za delo parlamenta. Hkrati pa je odšlo veliko starih poslancev in prihajajo novi. Pričakujem višjo kulturo dialoga in učinkovito delo parlamenta in vlade, ker v takih časih je to za državo nujni predpogoj, da se lahko uspešno spoprimemo z resnimi izzivi. 

 

Na NIJZ se že nekaj časa organizirano pripravljamo na to novo obdobje, ki bo težko tudi za javno zdravje. Pred nami so težki izzivi in pričakujem, da bomo tokrat v družbi bolje sodelovali, da bodo stranke konstruktivne in bodo omogočile uspešno zdravstveno politiko v izredno težkih zdravstvenih razmerah, ko imamo na eni strani covid in na drugi stran vojne razmere z begunci v neposrednji bližini, ki pa pomembno vplivajo tudi na gospodarstvo posamezne države in standard prebivalstva, kar ima posledice tudi na zdravstveno stanje prebivlastva. 

 

Tako kot v času covid krize bosta pomembna solidarnost in spoštovanje vsakega izmed nas kot enakopravnega člana družbe in kreatorja naše prihodnosti. Čas je, da se bolje povežemo in pomagamo drug drugemu, da bi bili bolj uspešni in manj občutili neprijetnosti, ki nam jih prinaša nejasna prihodnost. 

 

Spopadi v Ukrajini so glavni motor dražitve hrane in prihajajoče ekonomske stiske, zato se moramo z vsemi silami potruditi, da se vpostavi premirje v Ukrajini. 

 

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo. Komisija poziva vse članice EU, da okrepijo cepljenje proti covidu, nadzor nad širjenjem virusa in da vlagajo v zdravstvene sisteme, da se bodo lahko učinkovito odzvali, ko bo prišlo do krize. Kot sem že omenil zgoraj, se NIJZ intenzivno pripravlja na težke razmere, ki bi se lahko razvile na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na naslednji val covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči ponoven izbruh virusa SARS-Cov-2.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.184
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474