Komentar

Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja

NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na morebitne težke razmere zaradi covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči virus SARS-Cov-2.

03.05.2022 05:10
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Ukrajina   Ursula von der Layen   EU   Slovenija   vlada   volitve

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo.

Vstopamo v tretji mesec spopadov med Rusijo in Ukrajino in to vsekakor ni dobro ne za Evropo ne za svet. Kot specialist javnega zdravja se zavedam, da ima poslabšanje mednarodnih odnosov velikokrat posledice tudi na ekonomskem področju, slabšanje ekonomije posameznih držav pa ima za posledico zmanjšanje standarda prebivalstva. Svetovna banka opozarja, da bo vojna v Ukrajini povzročila največji cenovni šok v zadnjih 50 letih. V novi napovedi opozarjajo, da bi lahko motnje, ki jih je povzročil konflikt v Ukrajini, prispevale k rekordnemu dvigu cen blaga – vse od zemeljskega plina, pšenice in bombaža (tudi do 40 %). Svetovna banka ugotavlja, da bi se lahko cene energije dvignile za več kot 50 odstotkov. Najbolj se bo podražil zemeljski plin v Evropi, cena naj bi se več kot podvojila. Cene naj bi padle prihodnje leto oziroma šele 2024, a bodo tudi takrat ostale za 15 odstotkov višje, kot so bile lani. Svetovna banka je opozorila da gre za največje 23-mesečno zvišanje cen energentov od povišanja cen nafte leta 1973, ko je cene dvignila vojna na Bližnjem vzhodu.

 

Vse to ima za posledico slabšanje zdravstvenega stanja prebivalstva (predvsem nižjih slojev) in tudi zdravstvenega in socialnega sistema v posamezni državi, v posameznih območjih sveta, kar pomeni več obolenj, vrnitev nekaterih nalezljivih obolenj, ki so zaradi zmanjšanja odpornosti prebivalstva zaradi revščine veliko bolj usodne za posameznika. Priča bomo veliko večjemu številu predčasnih smrti, ker so zdravstveni sistemi prekomerno obremenjeni in kadrovsko podhranjeni, zato se težko soočajo z povišanim povpraševanjem po zdravljenju prebivalcev. Zaradi zmanjšanja finančnih sredstev se ustavi razvoj znanosti in družba stagnira, vse dokler se razmere ne izboljšajo, posledice pa se čutijo še dolga leta.

 

 

***

 

V takih težkih časih smo imeli v Sloveniji volitve. Ljudje smo na volitvah izbrali kot glavno favoritinjo popolnoma novo stranko Gibanje Svoboda, kateri smo podelili veliko odgovornost. V parlament je prišlo veliko manj strank, kar je morda dobro za delo parlamenta. Hkrati pa je odšlo veliko starih poslancev in prihajajo novi. Pričakujem višjo kulturo dialoga in učinkovito delo parlamenta in vlade, ker v takih časih je to za državo nujni predpogoj, da se lahko uspešno spoprimemo z resnimi izzivi. 

 

Na NIJZ se že nekaj časa organizirano pripravljamo na to novo obdobje, ki bo težko tudi za javno zdravje. Pred nami so težki izzivi in pričakujem, da bomo tokrat v družbi bolje sodelovali, da bodo stranke konstruktivne in bodo omogočile uspešno zdravstveno politiko v izredno težkih zdravstvenih razmerah, ko imamo na eni strani covid in na drugi stran vojne razmere z begunci v neposrednji bližini, ki pa pomembno vplivajo tudi na gospodarstvo posamezne države in standard prebivalstva, kar ima posledice tudi na zdravstveno stanje prebivlastva. 

 

Tako kot v času covid krize bosta pomembna solidarnost in spoštovanje vsakega izmed nas kot enakopravnega člana družbe in kreatorja naše prihodnosti. Čas je, da se bolje povežemo in pomagamo drug drugemu, da bi bili bolj uspešni in manj občutili neprijetnosti, ki nam jih prinaša nejasna prihodnost. 

 

Spopadi v Ukrajini so glavni motor dražitve hrane in prihajajoče ekonomske stiske, zato se moramo z vsemi silami potruditi, da se vpostavi premirje v Ukrajini. 

 

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo. Komisija poziva vse članice EU, da okrepijo cepljenje proti covidu, nadzor nad širjenjem virusa in da vlagajo v zdravstvene sisteme, da se bodo lahko učinkovito odzvali, ko bo prišlo do krize. Kot sem že omenil zgoraj, se NIJZ intenzivno pripravlja na težke razmere, ki bi se lahko razvile na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na naslednji val covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči ponoven izbruh virusa SARS-Cov-2.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.694
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.472
03/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.785
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
05/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.234
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 997
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.730
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598