Komentar

Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja

NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na morebitne težke razmere zaradi covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči virus SARS-Cov-2.

03.05.2022 05:10
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Covid-19   Ukrajina   Ursula von der Layen   EU   Slovenija   vlada   volitve

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo.

Vstopamo v tretji mesec spopadov med Rusijo in Ukrajino in to vsekakor ni dobro ne za Evropo ne za svet. Kot specialist javnega zdravja se zavedam, da ima poslabšanje mednarodnih odnosov velikokrat posledice tudi na ekonomskem področju, slabšanje ekonomije posameznih držav pa ima za posledico zmanjšanje standarda prebivalstva. Svetovna banka opozarja, da bo vojna v Ukrajini povzročila največji cenovni šok v zadnjih 50 letih. V novi napovedi opozarjajo, da bi lahko motnje, ki jih je povzročil konflikt v Ukrajini, prispevale k rekordnemu dvigu cen blaga – vse od zemeljskega plina, pšenice in bombaža (tudi do 40 %). Svetovna banka ugotavlja, da bi se lahko cene energije dvignile za več kot 50 odstotkov. Najbolj se bo podražil zemeljski plin v Evropi, cena naj bi se več kot podvojila. Cene naj bi padle prihodnje leto oziroma šele 2024, a bodo tudi takrat ostale za 15 odstotkov višje, kot so bile lani. Svetovna banka je opozorila da gre za največje 23-mesečno zvišanje cen energentov od povišanja cen nafte leta 1973, ko je cene dvignila vojna na Bližnjem vzhodu.

 

Vse to ima za posledico slabšanje zdravstvenega stanja prebivalstva (predvsem nižjih slojev) in tudi zdravstvenega in socialnega sistema v posamezni državi, v posameznih območjih sveta, kar pomeni več obolenj, vrnitev nekaterih nalezljivih obolenj, ki so zaradi zmanjšanja odpornosti prebivalstva zaradi revščine veliko bolj usodne za posameznika. Priča bomo veliko večjemu številu predčasnih smrti, ker so zdravstveni sistemi prekomerno obremenjeni in kadrovsko podhranjeni, zato se težko soočajo z povišanim povpraševanjem po zdravljenju prebivalcev. Zaradi zmanjšanja finančnih sredstev se ustavi razvoj znanosti in družba stagnira, vse dokler se razmere ne izboljšajo, posledice pa se čutijo še dolga leta.

 

 

***

 

V takih težkih časih smo imeli v Sloveniji volitve. Ljudje smo na volitvah izbrali kot glavno favoritinjo popolnoma novo stranko Gibanje Svoboda, kateri smo podelili veliko odgovornost. V parlament je prišlo veliko manj strank, kar je morda dobro za delo parlamenta. Hkrati pa je odšlo veliko starih poslancev in prihajajo novi. Pričakujem višjo kulturo dialoga in učinkovito delo parlamenta in vlade, ker v takih časih je to za državo nujni predpogoj, da se lahko uspešno spoprimemo z resnimi izzivi. 

 

Na NIJZ se že nekaj časa organizirano pripravljamo na to novo obdobje, ki bo težko tudi za javno zdravje. Pred nami so težki izzivi in pričakujem, da bomo tokrat v družbi bolje sodelovali, da bodo stranke konstruktivne in bodo omogočile uspešno zdravstveno politiko v izredno težkih zdravstvenih razmerah, ko imamo na eni strani covid in na drugi stran vojne razmere z begunci v neposrednji bližini, ki pa pomembno vplivajo tudi na gospodarstvo posamezne države in standard prebivalstva, kar ima posledice tudi na zdravstveno stanje prebivlastva. 

 

Tako kot v času covid krize bosta pomembna solidarnost in spoštovanje vsakega izmed nas kot enakopravnega člana družbe in kreatorja naše prihodnosti. Čas je, da se bolje povežemo in pomagamo drug drugemu, da bi bili bolj uspešni in manj občutili neprijetnosti, ki nam jih prinaša nejasna prihodnost. 

 

Spopadi v Ukrajini so glavni motor dražitve hrane in prihajajoče ekonomske stiske, zato se moramo z vsemi silami potruditi, da se vpostavi premirje v Ukrajini. 

 

Evropska komisija je povabila vse države članice EU k intenzivni pripravi na jesensko soočenje s Covid-19 boleznijo. Komisija poziva vse članice EU, da okrepijo cepljenje proti covidu, nadzor nad širjenjem virusa in da vlagajo v zdravstvene sisteme, da se bodo lahko učinkovito odzvali, ko bo prišlo do krize. Kot sem že omenil zgoraj, se NIJZ intenzivno pripravlja na težke razmere, ki bi se lahko razvile na koncu poletja. Ob tem pa vabimo vse ostale, da se tudi pripravijo na naslednji val covida v jeseni. Z dobro pripravo na izbruh lahko pomembno zmanjšamo škodo, ki nam jo lahko povzroči ponoven izbruh virusa SARS-Cov-2.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
6
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
9
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.805
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.828
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.270
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.195
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.064
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 684
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.034
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.895