Komentar

Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je bila ta ideologija sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo mladi vedeli, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš.

09.05.2022 04:43
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   mediji   komunizem   Studio City   RTV   Marcel Štefančič   useful idiots

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist.

Useful idiots. Uporabni idioti. Če je to frazo resnično že pričel uporabljati Lenin, ne morem trditi, so jo pa prav gotovo uporabljali in jo več ali manj še uporabljamo v povezavi z nerazgledanimi, inteligenčno omejenimi ali primitivno pokvarjenimi in dobro "podmazanimi" državljani. V bistvu so to lahko tudi člani SAZU, novinarskih društev, stoterih nevladnih organizacij in podpisniki raznih peticij ki brez pomislekov igrajo vlogo kmetov na šahovnici. Izraz se je v resnici pričel uporabljati za vse brezoblične podanike zločinskih odtenkov komunistične ideologije. Bizarno je dejansko dejstvo, da je šahovnica zasedena tudi z nosilci doktorskih naslovov, kar je še večji dokaz, da razgledanost ni njihov obvezni sopotnik, prav tako tudi ne pokončna drža in borba za resnico. Za katero pravijo, da ima samo en odtenek, laž pa jih ima tisoč. Torej je manipulacija tista kategorija, katero useful idiots sprejmejo za svojo, ne da bi preverili dejansko ozadje in ga v tisoč odtenkih posredujejo naprej. Torej tudi laž. Za to potrebuješ slepo vdanost.

 

Marcel Štefančič jr. je vmesni člen te ideološke podlage, ki jo posreduje svojim malikovalcem, da je distribucija uspešna. Njegove oddaje sem v začetku še gledal, čeprav v veliki meri le zato, da sem si ostril um in zaznavanje stanja mlade demokracije. Ker sem živel diktaturo proletariata in bil med mnogimi podporniki protestov, ki so nas na koncu pripeljali - vsaj mnogi smo upali - v demokratično družbeno ureditev. A trdim, da nas niso.

 

Nosilci ideološke podlage, ki je bila de facto zapovedana desetletja prej, so zamenjali le oblačila. Ohranili pa več ali manj revolucionarno razumevanje prava, kontrolo nad mediji in, kar je bistveno za vsako ideologijo, šolski ter sodni sistem.

 

Demokracija je kot glasba. Ni tam v rajskem vrtu samo Bach. Ali klasika. Tam je domala vse, kar si človeški um lahko poželi in navdahne svoje bivanje. Tako tudi ena ideologija ne mora zapolniti prostora človeškega bivanja in njegove demokratične ureditve. A ravno to je ostalina preteklosti, ki jo pooseblja tudi Štefančič. Ne bi bilo v demokratični ureditvi čisto nič narobe, če bi njegove oddaje in njeni avtorji ter snovalci sobivali v konglomeratu ponudnikov, ki naj bi med drugim naša nacionala RTV bila. 

 

Pa niso. Ker ta ideologija tega ne dovoljuje. Ker se je tudi profilirala kot edinstvena in vseobsegajoča, ker je bila vzdrževana z nasiljem, distribucijo zla in odrekanjem pravice do drugačnosti. Če imate posluh in širino razmišljanja glede katere koli ideološke manipulacije, tudi te, ki so jo ti gospodje ustvarjali, vam je lahko jasno, da je to dobro naoljen sistem fatalnega enoumja, katerega steber je ta oddaja bila.

 

Prostor za drugačnost naj bi bil. A majhen in še ta dirigiran. Spomnim se znanega izraza iz zgodovine: "Pa nek štrajkuju!" Ta floskula je bila dobro podprta s tisoči agentov, špicljev in njim podobnih kadrov zločinske tajne policije, totalno podrejene partiji. Na kratko. Štrajk je bil pod kontrolo. Tako je tudi s prostorom, namenjenim drugače mislečim na RTV. Tako rekoč nezaznaven je. In tisti, ki so si dovolili biti drugačni, so postavljeni v zakotne termine gledanosti. In ko se je, tu jo bom sedaj omenil, globoka država odločila, da so presegli dovoljeno, jih je enostavno onemogočila. So ti Don Kihoti nacionalke imeli stanovsko podporo, podporo ulice, medijev in vseh možnih mikrofonov ter zvočnikov? Niso! Pristali so tudi te dni na spiskih, podkrepljenimi ter poosebljenimi s Štefančičevim izrekom, "da so prešteti". Janšisti in fašisti. In bo prišel v zgodovino norosti enoumja.

 

To, da se je voditelj razdajal z vsem svojim zanosom in energijo, je jasno. Glede tega mu lahko nesporno pritrdimo in ga pohvalimo. Dobro bi seveda bilo imeti tudi podatke o gledanosti. A to v tem primeru sploh ni relevantno. Kompletna histerija, z odlično podporo useful idiots, je dobro zasnovana manipulacija nosilcev ideološke podlage in enoumja. Da se je ta medij skozi njih prikazoval kot nekaj, kar bi moralo ob ukinitvi skrbeti vse nas in seveda Evropo. Izvoz lokalnih zdrah v Evropo poteka po dobro zastavljenem načrtu. Brez podpore dominantnih medijev, ki so več ali manj vsi v službi ene ideološke strani, je ta problem, ki sploh ne bi bil problem, izzvenel v udarne novice pred in po volitvah. Gledanost kot podatek, ki bi moral zanimati delodajalce, sploh ni faktor v tej zgodbi. Bistvo zgodbe so useful idiots, Ki so to zgodbo napihnili in nas danes prepričujejo, da se je zgodila krivica desetletja. In da je nosilec te oddaje junak našega časa.

 

Ni. Le mašinerija te ideološke podlage je spet naredila virtualnega junaka risanke, ki jo že desetletja na desetletja podlage vrti po medijih in si tako ustvarja podlago za okupacijo države. Ker bi ob razumevanju takšne logike gledalci te nadaljevanke brez muke lahko dojeli bistvo. A bistvo je jasno. Brez zajetnih pralnic šolskega sistema, totalne medijske manipulacije mlade demokracije in na koncu resnično problematične narodove nerazgledanosti, to risanko ne bi nihče več gledal, ampak bi le bila spomin na čase, ko je enoumje imelo svojo moč.

 

Hčerka mi je povedala, kako to enoumje izgleda v šoli, ki je bila vedno bila ortolevičarska čistilnica. Zakaj niste volili JJ? Zato, ker je bil zaprt. Odgovor tej nerazgledanosti in fatalni manipulaciji so tudi meritve te dni, ki kažejo enormni skok zaupanja v delo vlade. Pa je na delu še stara vlada in nova sploh še ni bila izvoljena ...

 

Laž je kanonični evangelij te ideologije. Za njo stoji cel aparat, izpiljen in dognan na študiju Slovencev. In še prej Jugoslovanov. Ta laž in vsi njeni odtenki so steber tega enoumja, katerega podporni zidovi so šolstvo in sodna oblast ter mediji (skoraj v izključni domeni njihove provenience).

 

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist. Svoj fašizem lepijo na raznoliko množico drugače mislečih in nenasilnih državljanov. In tu nas hočejo štefančiči prepričati, da je JJ edini problem in bi brez njega zavladala resnična demokracija. O sveta preproščina, a s podlago zločeste primitivnosti. Odgovor je, če ne bi bil JJ, bi bil in bo ustvarjen nekdo drug. Zato v njegove čevlje nihče noče stopiti. Tako kot vedno na novo ideologi tega bednega enoumja ustvarijo lutke in bodo uničevali vsakogar, ki bi znal okoli sebe agregirati to, kar je uspelo JJ. Igra je preprosta. Opisana v nešteto knjigah, sodnih papirjih, arhivih tajnih policij, takšnih in drugačnih umorov ljudi, ki se v svoji veličini niso znali boriti z lažjo in spustiti na nivo primitivizmov vseh vrst.

 

Štefančič je le eden izmed nosilcev. On je le kanal za distribucijo in agregacijo isto mislečih. Zdi se mi, da je po vsem, že malo pretiranem in otročjem dretju te dni sam glasnik zaslepljen. Zdi se mi, da še vedno živi v Titovi burleski in Woodstock generaciji. Del že davnaj prežvečene hipijevske kulture.

 

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je ta ideologija bila sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo vedeli mladi, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš. 

 

Ustvarili ste si svet, kjer si v nekem ideološkem balončku delite diplome, priznanja, nalepke vse vrst in en drugemu prikimavate in se klanjate. In mislite, v bistvu ste prepričani, da je to ves svet. Servirajo vam ta potrdila mediji. Kruta realnost je seveda drugačna. Da je teh balončkov ogromno in tam smo zatrta večina. Vi svoj balonček branite z lažjo, sprenevedanjem, podtikanjem. Ti, dragi Štefančič, v svoji vnemi tega mogoče sploh ne čutiš ali sploh ne veš. Če je tako, potem sem žalosten. Da si ob vseh knjigah, člankih in oddajah tudi ti uporaben medij. A boš potem tudi zavržen, kot mnogi, ki so na to vlogo pristali. Vem, da nisi sam. A vrtec, v katerem se igrate in je za otroka lahko ves svet, ni ves svet. Zato se vedno bolj sprašujem, ali res verjameš v vse, kar se okoli tebe sedaj dogaja? Ali pa je to le spoznanje ideološkega niča, ki si ga ustvarjal in je to breme preveliko in v zadnjih mukah bremena, ki ga nosiš, prosiš za pomoč?

 

Boš videl in spoznal, da je v tej pluralnosti izziv. Ko se boš vsak dan boril za svoje mesto ter moral dokazovati in ne bo v parterju kimavcev, za katere veš, da so in si jih že sam sit. Ker čutim tvoj inteligenčni naboj in vem, da si prepoznal mnoge, ki ti kot psi sledijo, čakajo, da kaj narediš, potem pa malo premečejo besede in s svojimi podpisi ponesejo v svet. Velikokrat sem prebral tvoje misli in komentarje, potem pa domala prepisane in podpisane z drugimi imeni po medijih. Jaz v tem ne bi užival. In verjamem, da ti tudi ne.

 

Želim ti, da bo tvoj nov Studio City št. 2 najbolj gledana in finančno neodvisna oddaja. In bom z veseljem v parterju. 

 

 

Post scriptum

 

Tule sta dva znana izreka. Oba imam zelo rad. Se jih držim in  skušam razumeti.

 

"Ne strinjam se s teboj, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da tako misliš."

? Voltaire

 

 

In seveda briljantni Oscar Wilde:

 

"Morda se ne strinjam s tabo, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da iz sebe narediš bedaka."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
10
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.942
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.375
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.296
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.132
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.020
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 896
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 603
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 642
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.470