Komentar

Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je bila ta ideologija sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo mladi vedeli, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš.

09.05.2022 04:43
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   mediji   komunizem   Studio City   RTV   Marcel Štefančič   useful idiots

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist.

Useful idiots. Uporabni idioti. Če je to frazo resnično že pričel uporabljati Lenin, ne morem trditi, so jo pa prav gotovo uporabljali in jo več ali manj še uporabljamo v povezavi z nerazgledanimi, inteligenčno omejenimi ali primitivno pokvarjenimi in dobro "podmazanimi" državljani. V bistvu so to lahko tudi člani SAZU, novinarskih društev, stoterih nevladnih organizacij in podpisniki raznih peticij ki brez pomislekov igrajo vlogo kmetov na šahovnici. Izraz se je v resnici pričel uporabljati za vse brezoblične podanike zločinskih odtenkov komunistične ideologije. Bizarno je dejansko dejstvo, da je šahovnica zasedena tudi z nosilci doktorskih naslovov, kar je še večji dokaz, da razgledanost ni njihov obvezni sopotnik, prav tako tudi ne pokončna drža in borba za resnico. Za katero pravijo, da ima samo en odtenek, laž pa jih ima tisoč. Torej je manipulacija tista kategorija, katero useful idiots sprejmejo za svojo, ne da bi preverili dejansko ozadje in ga v tisoč odtenkih posredujejo naprej. Torej tudi laž. Za to potrebuješ slepo vdanost.

 

Marcel Štefančič jr. je vmesni člen te ideološke podlage, ki jo posreduje svojim malikovalcem, da je distribucija uspešna. Njegove oddaje sem v začetku še gledal, čeprav v veliki meri le zato, da sem si ostril um in zaznavanje stanja mlade demokracije. Ker sem živel diktaturo proletariata in bil med mnogimi podporniki protestov, ki so nas na koncu pripeljali - vsaj mnogi smo upali - v demokratično družbeno ureditev. A trdim, da nas niso.

 

Nosilci ideološke podlage, ki je bila de facto zapovedana desetletja prej, so zamenjali le oblačila. Ohranili pa več ali manj revolucionarno razumevanje prava, kontrolo nad mediji in, kar je bistveno za vsako ideologijo, šolski ter sodni sistem.

 

Demokracija je kot glasba. Ni tam v rajskem vrtu samo Bach. Ali klasika. Tam je domala vse, kar si človeški um lahko poželi in navdahne svoje bivanje. Tako tudi ena ideologija ne mora zapolniti prostora človeškega bivanja in njegove demokratične ureditve. A ravno to je ostalina preteklosti, ki jo pooseblja tudi Štefančič. Ne bi bilo v demokratični ureditvi čisto nič narobe, če bi njegove oddaje in njeni avtorji ter snovalci sobivali v konglomeratu ponudnikov, ki naj bi med drugim naša nacionala RTV bila. 

 

Pa niso. Ker ta ideologija tega ne dovoljuje. Ker se je tudi profilirala kot edinstvena in vseobsegajoča, ker je bila vzdrževana z nasiljem, distribucijo zla in odrekanjem pravice do drugačnosti. Če imate posluh in širino razmišljanja glede katere koli ideološke manipulacije, tudi te, ki so jo ti gospodje ustvarjali, vam je lahko jasno, da je to dobro naoljen sistem fatalnega enoumja, katerega steber je ta oddaja bila.

 

Prostor za drugačnost naj bi bil. A majhen in še ta dirigiran. Spomnim se znanega izraza iz zgodovine: "Pa nek štrajkuju!" Ta floskula je bila dobro podprta s tisoči agentov, špicljev in njim podobnih kadrov zločinske tajne policije, totalno podrejene partiji. Na kratko. Štrajk je bil pod kontrolo. Tako je tudi s prostorom, namenjenim drugače mislečim na RTV. Tako rekoč nezaznaven je. In tisti, ki so si dovolili biti drugačni, so postavljeni v zakotne termine gledanosti. In ko se je, tu jo bom sedaj omenil, globoka država odločila, da so presegli dovoljeno, jih je enostavno onemogočila. So ti Don Kihoti nacionalke imeli stanovsko podporo, podporo ulice, medijev in vseh možnih mikrofonov ter zvočnikov? Niso! Pristali so tudi te dni na spiskih, podkrepljenimi ter poosebljenimi s Štefančičevim izrekom, "da so prešteti". Janšisti in fašisti. In bo prišel v zgodovino norosti enoumja.

 

To, da se je voditelj razdajal z vsem svojim zanosom in energijo, je jasno. Glede tega mu lahko nesporno pritrdimo in ga pohvalimo. Dobro bi seveda bilo imeti tudi podatke o gledanosti. A to v tem primeru sploh ni relevantno. Kompletna histerija, z odlično podporo useful idiots, je dobro zasnovana manipulacija nosilcev ideološke podlage in enoumja. Da se je ta medij skozi njih prikazoval kot nekaj, kar bi moralo ob ukinitvi skrbeti vse nas in seveda Evropo. Izvoz lokalnih zdrah v Evropo poteka po dobro zastavljenem načrtu. Brez podpore dominantnih medijev, ki so več ali manj vsi v službi ene ideološke strani, je ta problem, ki sploh ne bi bil problem, izzvenel v udarne novice pred in po volitvah. Gledanost kot podatek, ki bi moral zanimati delodajalce, sploh ni faktor v tej zgodbi. Bistvo zgodbe so useful idiots, Ki so to zgodbo napihnili in nas danes prepričujejo, da se je zgodila krivica desetletja. In da je nosilec te oddaje junak našega časa.

 

Ni. Le mašinerija te ideološke podlage je spet naredila virtualnega junaka risanke, ki jo že desetletja na desetletja podlage vrti po medijih in si tako ustvarja podlago za okupacijo države. Ker bi ob razumevanju takšne logike gledalci te nadaljevanke brez muke lahko dojeli bistvo. A bistvo je jasno. Brez zajetnih pralnic šolskega sistema, totalne medijske manipulacije mlade demokracije in na koncu resnično problematične narodove nerazgledanosti, to risanko ne bi nihče več gledal, ampak bi le bila spomin na čase, ko je enoumje imelo svojo moč.

 

Hčerka mi je povedala, kako to enoumje izgleda v šoli, ki je bila vedno bila ortolevičarska čistilnica. Zakaj niste volili JJ? Zato, ker je bil zaprt. Odgovor tej nerazgledanosti in fatalni manipulaciji so tudi meritve te dni, ki kažejo enormni skok zaupanja v delo vlade. Pa je na delu še stara vlada in nova sploh še ni bila izvoljena ...

 

Laž je kanonični evangelij te ideologije. Za njo stoji cel aparat, izpiljen in dognan na študiju Slovencev. In še prej Jugoslovanov. Ta laž in vsi njeni odtenki so steber tega enoumja, katerega podporni zidovi so šolstvo in sodna oblast ter mediji (skoraj v izključni domeni njihove provenience).

 

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist. Svoj fašizem lepijo na raznoliko množico drugače mislečih in nenasilnih državljanov. In tu nas hočejo štefančiči prepričati, da je JJ edini problem in bi brez njega zavladala resnična demokracija. O sveta preproščina, a s podlago zločeste primitivnosti. Odgovor je, če ne bi bil JJ, bi bil in bo ustvarjen nekdo drug. Zato v njegove čevlje nihče noče stopiti. Tako kot vedno na novo ideologi tega bednega enoumja ustvarijo lutke in bodo uničevali vsakogar, ki bi znal okoli sebe agregirati to, kar je uspelo JJ. Igra je preprosta. Opisana v nešteto knjigah, sodnih papirjih, arhivih tajnih policij, takšnih in drugačnih umorov ljudi, ki se v svoji veličini niso znali boriti z lažjo in spustiti na nivo primitivizmov vseh vrst.

 

Štefančič je le eden izmed nosilcev. On je le kanal za distribucijo in agregacijo isto mislečih. Zdi se mi, da je po vsem, že malo pretiranem in otročjem dretju te dni sam glasnik zaslepljen. Zdi se mi, da še vedno živi v Titovi burleski in Woodstock generaciji. Del že davnaj prežvečene hipijevske kulture.

 

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je ta ideologija bila sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo vedeli mladi, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš. 

 

Ustvarili ste si svet, kjer si v nekem ideološkem balončku delite diplome, priznanja, nalepke vse vrst in en drugemu prikimavate in se klanjate. In mislite, v bistvu ste prepričani, da je to ves svet. Servirajo vam ta potrdila mediji. Kruta realnost je seveda drugačna. Da je teh balončkov ogromno in tam smo zatrta večina. Vi svoj balonček branite z lažjo, sprenevedanjem, podtikanjem. Ti, dragi Štefančič, v svoji vnemi tega mogoče sploh ne čutiš ali sploh ne veš. Če je tako, potem sem žalosten. Da si ob vseh knjigah, člankih in oddajah tudi ti uporaben medij. A boš potem tudi zavržen, kot mnogi, ki so na to vlogo pristali. Vem, da nisi sam. A vrtec, v katerem se igrate in je za otroka lahko ves svet, ni ves svet. Zato se vedno bolj sprašujem, ali res verjameš v vse, kar se okoli tebe sedaj dogaja? Ali pa je to le spoznanje ideološkega niča, ki si ga ustvarjal in je to breme preveliko in v zadnjih mukah bremena, ki ga nosiš, prosiš za pomoč?

 

Boš videl in spoznal, da je v tej pluralnosti izziv. Ko se boš vsak dan boril za svoje mesto ter moral dokazovati in ne bo v parterju kimavcev, za katere veš, da so in si jih že sam sit. Ker čutim tvoj inteligenčni naboj in vem, da si prepoznal mnoge, ki ti kot psi sledijo, čakajo, da kaj narediš, potem pa malo premečejo besede in s svojimi podpisi ponesejo v svet. Velikokrat sem prebral tvoje misli in komentarje, potem pa domala prepisane in podpisane z drugimi imeni po medijih. Jaz v tem ne bi užival. In verjamem, da ti tudi ne.

 

Želim ti, da bo tvoj nov Studio City št. 2 najbolj gledana in finančno neodvisna oddaja. In bom z veseljem v parterju. 

 

 

Post scriptum

 

Tule sta dva znana izreka. Oba imam zelo rad. Se jih držim in  skušam razumeti.

 

"Ne strinjam se s teboj, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da tako misliš."

? Voltaire

 

 

In seveda briljantni Oscar Wilde:

 

"Morda se ne strinjam s tabo, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da iz sebe narediš bedaka."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598