Komentar

Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj - to je sedaj dejstvo - Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo na skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

10.05.2022 04:29
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   Rado Pezdir   Tomaž Vernik   globoka država   Slovenija   denar   Watergate   Planet TV

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj

Kot že mnogokrat od afere Watergate dalje se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju.

Nedavno sem si na televiziji Planet TV z zanimanjem ogledal dokumentarno oddajo Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi Rada Pezdirja. Link na Planet TV je bil - namenoma ali ne - sicer povezan na Lego Masters, a oddaja se je prej kot v nekaj urah po uradnem predvajanju v celoti pojavila tudi na YouTube, ki mi je po ogledu ponudil tudi oddajo Intervju, v kateri gospod Pezdir dodatno povzame celo vrsto konkretnih primerov, imen gospodarskih družb in bankirjev, posameznikov in politikov.

 

Ko to pišem, počasi procesiram videno in v misli se mi prikradejo razne afere in nepojasnjeni dogodki zadnjih tridesetih let, ki v luči videnega morda dobivajo nova ozadja in razlage. Nikakor nisem pripadnik teorij zarot, vendar pa prikazano ponuja marsikatero enostavno razlago za narobe svet v tej državi. Kot že mnogokrat od afere Watergate v sedemdesetih se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju. Follow the money. Ob besu me hkrati prevzema občutek olajšanja, saj je po 30 letih samostojne države končno z dokumenti dokazano kako, zakaj in kdo ter predvsem to, da problemi nikoli niso bili pri nas samih, pač pa so bili sistemski, nelegalni in razlogi zanje poznani le kriminalcem.

 

Kot sem na portalu+ že nekajkrat napisal, je izobrazba v Sloveniji vredna toliko kot parkirni listek. Ovire, s katerimi se sooča širše misleči in nadobuden posameznik, ki je željan uspeha, so pogosto neusmiljene. Vsebina videnega delno potrdi moj takratni zaključek, da pa te za razliko od izobrazbe ustrezen pedigre in poznanstva v Sloveniji pripeljejo tako rekoč kamor koli. Ker ni razloga, zakaj bi tovrstna praksa ne bila še vedno živa, se pod vprašaj postavljajo mnoga imenovanja t.i. novih obrazov v politiki, gospodarstvu in še kje. Bili bi neumni, če bi verjeli, da so oziroma bodo tako učinkovito pumpo za denar prepustili komurkoli.

 

Kot v polsnu mi na misel prihajajo utrinki iz medijev: kofetkanje Jankovića in Kučana v slaščičarni Zvezda, obiski Zemljariča na vladi pri Borutu Pahorju (sklepam, da si k Janši ni upal), razigrani Zidar na otroški gugalnici, pa vrsta afer brez epiloga, ki se berejo kot filmski trilerji, začenši z orožjem na mariborskem letališču, iranskim pranjem denarja v NLB (obe omenjeni tudi v dokumentarnem filmu), slavnih kovčkih denarja za obljubo molka, samomoru Danila Slivnika, prostem gibanju s tiralicami iskanih članov italijanske mafije v Sloveniji, glavne tihotapske poti za drogo čez Slovenijo, atentatom na direktorja Kemijskega inštituta in bizarne afere bulmastifi … vse brez jasnega epiloga, razlage ali javne obsodbe. Morda vidite, kam merim?

 

Pa če se omejimo na v oddaji dokumentirane denarne tokove; ali ste po videnem res še vedno tako prepričani, da je bil pred leti objavljen faksimile bančnega izpiska Stefanie "Štefke" Kučan pri mehiški podružnici banke HSBC v višini 220 milijonov ameriških dolarjev (in drobiž) tako neverjeten in celo ponarejen? Da zgodba morda le ni tako neverjetna, naj omenim še pričevanje prijateljic nekdanje žene visokega slovenskega bankirja, ki so se hvalile, da so v začetku devetdesetih kar nekajkrat potovale na all-inclusive počitnice v Mehiko. V zameno so morale vsakič v stilu Chantelle (aka. Katarina Čas v filmu The Wolf of Wall Street), na svojem telesu "izvoziti" precejšnje količine tuje valute, za katero pa se seveda ne ve, kje je bila deponirana in porabljena.

 

Da ne zaidem. Razkritja in dokumenti prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim (kljub izobrazbi in izkušnjam) nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj (to je sedaj dejstvo) Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav, sicer z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo s skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

 

Ko to pišem, sem ravno izvedel za rezultate nedeljskega glasovanja. Od leta 2014 se je zgodilo prvič, da me je Republika Slovenija razveselila z obvestilom o volitvah, navkljub dejstvu, da sem skozi leta vestno sporočal spremembe svojega sprva začasnega in kasneje stalnega naslova ambasadi v Londonu. Pošto sem prejel 4 dni (!) pred skrajnim rokom za oddajo glasovnice po pošti, in upravičeno dvomim, da se je enako izšlo za rojake v Avstraliji, Argentini in bolj oddaljenih državah sveta. 

 

Rezultati in novi obrazi kažejo, da je bila kontinuiteta ponovno zagotovljena. 

 

Sprašujem se, kdaj bomo imeli dovolj?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.473
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.239
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.786
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 998
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.738
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598