Komentar

Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj - to je sedaj dejstvo - Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo na skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

10.05.2022 04:29
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   Rado Pezdir   Tomaž Vernik   globoka država   Slovenija   denar   Watergate   Planet TV

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj

Kot že mnogokrat od afere Watergate dalje se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju.

Nedavno sem si na televiziji Planet TV z zanimanjem ogledal dokumentarno oddajo Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi Rada Pezdirja. Link na Planet TV je bil - namenoma ali ne - sicer povezan na Lego Masters, a oddaja se je prej kot v nekaj urah po uradnem predvajanju v celoti pojavila tudi na YouTube, ki mi je po ogledu ponudil tudi oddajo Intervju, v kateri gospod Pezdir dodatno povzame celo vrsto konkretnih primerov, imen gospodarskih družb in bankirjev, posameznikov in politikov.

 

Ko to pišem, počasi procesiram videno in v misli se mi prikradejo razne afere in nepojasnjeni dogodki zadnjih tridesetih let, ki v luči videnega morda dobivajo nova ozadja in razlage. Nikakor nisem pripadnik teorij zarot, vendar pa prikazano ponuja marsikatero enostavno razlago za narobe svet v tej državi. Kot že mnogokrat od afere Watergate v sedemdesetih se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju. Follow the money. Ob besu me hkrati prevzema občutek olajšanja, saj je po 30 letih samostojne države končno z dokumenti dokazano kako, zakaj in kdo ter predvsem to, da problemi nikoli niso bili pri nas samih, pač pa so bili sistemski, nelegalni in razlogi zanje poznani le kriminalcem.

 

Kot sem na portalu+ že nekajkrat napisal, je izobrazba v Sloveniji vredna toliko kot parkirni listek. Ovire, s katerimi se sooča širše misleči in nadobuden posameznik, ki je željan uspeha, so pogosto neusmiljene. Vsebina videnega delno potrdi moj takratni zaključek, da pa te za razliko od izobrazbe ustrezen pedigre in poznanstva v Sloveniji pripeljejo tako rekoč kamor koli. Ker ni razloga, zakaj bi tovrstna praksa ne bila še vedno živa, se pod vprašaj postavljajo mnoga imenovanja t.i. novih obrazov v politiki, gospodarstvu in še kje. Bili bi neumni, če bi verjeli, da so oziroma bodo tako učinkovito pumpo za denar prepustili komurkoli.

 

Kot v polsnu mi na misel prihajajo utrinki iz medijev: kofetkanje Jankovića in Kučana v slaščičarni Zvezda, obiski Zemljariča na vladi pri Borutu Pahorju (sklepam, da si k Janši ni upal), razigrani Zidar na otroški gugalnici, pa vrsta afer brez epiloga, ki se berejo kot filmski trilerji, začenši z orožjem na mariborskem letališču, iranskim pranjem denarja v NLB (obe omenjeni tudi v dokumentarnem filmu), slavnih kovčkih denarja za obljubo molka, samomoru Danila Slivnika, prostem gibanju s tiralicami iskanih članov italijanske mafije v Sloveniji, glavne tihotapske poti za drogo čez Slovenijo, atentatom na direktorja Kemijskega inštituta in bizarne afere bulmastifi … vse brez jasnega epiloga, razlage ali javne obsodbe. Morda vidite, kam merim?

 

Pa če se omejimo na v oddaji dokumentirane denarne tokove; ali ste po videnem res še vedno tako prepričani, da je bil pred leti objavljen faksimile bančnega izpiska Stefanie "Štefke" Kučan pri mehiški podružnici banke HSBC v višini 220 milijonov ameriških dolarjev (in drobiž) tako neverjeten in celo ponarejen? Da zgodba morda le ni tako neverjetna, naj omenim še pričevanje prijateljic nekdanje žene visokega slovenskega bankirja, ki so se hvalile, da so v začetku devetdesetih kar nekajkrat potovale na all-inclusive počitnice v Mehiko. V zameno so morale vsakič v stilu Chantelle (aka. Katarina Čas v filmu The Wolf of Wall Street), na svojem telesu "izvoziti" precejšnje količine tuje valute, za katero pa se seveda ne ve, kje je bila deponirana in porabljena.

 

Da ne zaidem. Razkritja in dokumenti prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim (kljub izobrazbi in izkušnjam) nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj (to je sedaj dejstvo) Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav, sicer z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo s skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

 

Ko to pišem, sem ravno izvedel za rezultate nedeljskega glasovanja. Od leta 2014 se je zgodilo prvič, da me je Republika Slovenija razveselila z obvestilom o volitvah, navkljub dejstvu, da sem skozi leta vestno sporočal spremembe svojega sprva začasnega in kasneje stalnega naslova ambasadi v Londonu. Pošto sem prejel 4 dni (!) pred skrajnim rokom za oddajo glasovnice po pošti, in upravičeno dvomim, da se je enako izšlo za rojake v Avstraliji, Argentini in bolj oddaljenih državah sveta. 

 

Rezultati in novi obrazi kažejo, da je bila kontinuiteta ponovno zagotovljena. 

 

Sprašujem se, kdaj bomo imeli dovolj?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.959
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.125
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 938
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472