Komentar

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta RIKO, d.o.o., za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. Srečen sem, da mi je uspelo.

11.05.2022 05:19
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   Magnet Design   Expo Dubai 2020   Slovenija   paviljon   Združeni arabski emirati  

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče.

Ljudje smo sami po sebi srečna, a prestrašena bitja. Ko prijokamo na svet, nam je vse tuje, ko spoznamo starše, okolico, smo srečni. Vseskozi se nam vrstijo vzponi in padci. Pri vsakem novem koraku je tako. Pri vsaki novi zgodbi. Strah in negotovost sta pomešana s srečo.

 

Življenje, ki ga ustvarjamo in rišemo z odločitvami in ga s tem prisvajamo, zelo hitro pridobi lastno rutino. Ta nas umiri. In kreativni ljudje, ki si želimo napredka, razvoja in razburjenja, se ne bojimo pogledati čez rob. Stopiti tja, na drugo stran.

 

In tako živimo jin in jang koncept čustev zelo intenzivno, za srečo okolice, soljudi in nas samih. Nekaterim je to čudno, nas ne razumejo. A če pogledamo v sebe, vidimo, da vsak od nas večkrat naredi tak skok spontano, v nameri človečnosti. Spontano, trenutki, ko smo se zaljubili, ko smo spoznali partnerja, njo, njega. Ko smo dobili otroka. Ko smo šli iz ene v drugo šolo. In ker je bilo to nekaj, kar je rutina, smo sprijaznjeno šli preko tega in se tako prilagodili, začutili novo okolje in zaživeli.

 

Pogledati preko roba in pogledati v svet je meni dano v zibelko. Rojen v Nemčiji. Otroštvo preživljal na Dolenjskem. Živel v Ljubljani. Potoval in že zelo zgodaj občudoval kraje, o katerih smo samo brali. Tako gre pesem naprej, ne da bi pomislil, da se ti lahko zgodi nekaj slabega, kar te bo zabolelo, kar te bo utrudilo.

 

Večkrat se sprašujem, zakaj sem tako srečen v sebi, zakaj me tisti, ki me sprejmejo, iskreno sprejmejo in me imajo radi, kot imam jaz rad njih. Zakaj je ta delitev čustev brezpogojna, dolga in iskrena?

 

Ko sem pisal to kolumno, je bil zadnji dan čudovitega, magičnega dogodka EXPO Dubai in s tem zadnji dan, ko sem bil "zvezda" arhitekture in designa, sem bil še posebej izpopolnjen. Srečen sem, ker sem sam sebi dokazal, da moje kreacije, kreacije v designu, prinašajo ne samo nasmeh, ampak gospodarski učinek, ekonomsko blaginjo in razvoj, in predvsem, ker se videl, da prava kreacija osrečuje ljudi. Slovenijo. Kreacija, ki preko forme, preko simbola, gradi zapis.

 

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

 

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo - na srečo že kmalu bivšim! -, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta (RIKO, d.o.o.) za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. 

 

Srečen sem, da mi je uspelo. Srečen, ker to pomeni nove poti, nova odkrivanja in nove zapise.

 

Preko 200 držav se je predstavilo, preko 180 dni norih dogodkov in povezovanj, preko 20 milijonov obiskovalcev, od katerih jih je vsaj milijon videlo ali šlo mimo ali v paviljon in bilo deležnih pozitivnih vibracij, zarisov, ki so se celo leto tkali v moji glavi in prešli preko načrtov v čudovito kreacijo.

 

Srečen sem, ker so Slovenci srečni, ker sem dnevno dobival ali videval zapise sreče na socialnih omrežjih in v zasebni pošti. Ker je Slovenija dobila pomemben čas v prostoru in ker nas zdaj pozna veliko več ljudi. S tem sem opravil svoje poslanstvo. Naredil dobro delo.

 

Sreča je energija. Sreča je rdeča, je bela, je zelena. Sreča je v tebi in ti jo izžarevaš samo, če si srečen. Veste, da je človek lepši, ko je zaljubljen? Žari. Ja, v sreči se delajo neverjetni premiki, v sreči se pišejo neverjetne zgodbe in zgodbe Slovenije so obarvane v vse barve sveta in jaz z njimi vred.

 

Ko zjutraj odpreš oči, si želiš več, si želiš še, si želiš odkrivati. Odkrivati svet, ljudi, črte, zapise, besedne zveze. To je sreča. In nekdo bo rekel, da je hudo in je. Vsak dan, predvsem tam, kjer ljudje trpijo, a samo če je sreča nekje, nekje v srcu, se ta lahko razlije tudi tam, kjer je ni.

 

Tam, kjer jo drugi potrebujejo in tako razmišljam. Tako delam. Moja arhitektura osrečuje. Osrečuje na delovnih mestih, v domovih družin, posameznikov, v prostoru in času, ki ga živimo.

 

Zdaj, ko to pišem, sem sredi lepega novega projekta, novega projekta za svet. Ne samo za Slovenijo, ampak za svet. Da bo svet še bolj cvetel, da bo svet še bolj dostopen in zanimiv. In tudi ta in drugi projekti me polnijo, da lahko napišem Dubaj, hvala! Hvala Združeni arabski emirati, hvala moji arabski prijatelji, hvala direktor EXPO Dubai, arhitekt Amer in vsi ostali sodelavci, da ste me sprejeli, da ste mi pokazali, kako pomembno je biti iskren, biti pokončen in povezovalen.

 

Vsi vi ste tisti, ki ste z mojimi sodelavci omogočili tako izjemno, tako magično druženje in povezovanje. Zapisi sreče bodo za vedno ostali v predalčkih možganov vseh obiskovalcev, vseh tistih, ki so se dotaknili te prireditve in našega designa za magičen projekt slovenskega paviljina na EXPO Dubai 2020.

 

Nekaj, kar bo vedno naše, nekaj, kar bo vedno ostalo in je zapisano kot največja slovenska predstavitev v svetu. Slovenski paviljon na EXPU izpod kreacije biroja Magnet Design, ki jo je vodil Robert Klun, arhitekt.

 

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče. Biti del tega je biti blagoslovljen, biti in dajati je odgovornost in le tako se kreirajo sveti zapisi in sveti prostori.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
11
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.944
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.377
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.297
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.137
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.022
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 896
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 632
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 642
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.470