Komentar

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta RIKO, d.o.o., za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. Srečen sem, da mi je uspelo.

11.05.2022 05:19
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   Magnet Design   Expo Dubai 2020   Slovenija   paviljon   Združeni arabski emirati  

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče.

Ljudje smo sami po sebi srečna, a prestrašena bitja. Ko prijokamo na svet, nam je vse tuje, ko spoznamo starše, okolico, smo srečni. Vseskozi se nam vrstijo vzponi in padci. Pri vsakem novem koraku je tako. Pri vsaki novi zgodbi. Strah in negotovost sta pomešana s srečo.

 

Življenje, ki ga ustvarjamo in rišemo z odločitvami in ga s tem prisvajamo, zelo hitro pridobi lastno rutino. Ta nas umiri. In kreativni ljudje, ki si želimo napredka, razvoja in razburjenja, se ne bojimo pogledati čez rob. Stopiti tja, na drugo stran.

 

In tako živimo jin in jang koncept čustev zelo intenzivno, za srečo okolice, soljudi in nas samih. Nekaterim je to čudno, nas ne razumejo. A če pogledamo v sebe, vidimo, da vsak od nas večkrat naredi tak skok spontano, v nameri človečnosti. Spontano, trenutki, ko smo se zaljubili, ko smo spoznali partnerja, njo, njega. Ko smo dobili otroka. Ko smo šli iz ene v drugo šolo. In ker je bilo to nekaj, kar je rutina, smo sprijaznjeno šli preko tega in se tako prilagodili, začutili novo okolje in zaživeli.

 

Pogledati preko roba in pogledati v svet je meni dano v zibelko. Rojen v Nemčiji. Otroštvo preživljal na Dolenjskem. Živel v Ljubljani. Potoval in že zelo zgodaj občudoval kraje, o katerih smo samo brali. Tako gre pesem naprej, ne da bi pomislil, da se ti lahko zgodi nekaj slabega, kar te bo zabolelo, kar te bo utrudilo.

 

Večkrat se sprašujem, zakaj sem tako srečen v sebi, zakaj me tisti, ki me sprejmejo, iskreno sprejmejo in me imajo radi, kot imam jaz rad njih. Zakaj je ta delitev čustev brezpogojna, dolga in iskrena?

 

Ko sem pisal to kolumno, je bil zadnji dan čudovitega, magičnega dogodka EXPO Dubai in s tem zadnji dan, ko sem bil "zvezda" arhitekture in designa, sem bil še posebej izpopolnjen. Srečen sem, ker sem sam sebi dokazal, da moje kreacije, kreacije v designu, prinašajo ne samo nasmeh, ampak gospodarski učinek, ekonomsko blaginjo in razvoj, in predvsem, ker se videl, da prava kreacija osrečuje ljudi. Slovenijo. Kreacija, ki preko forme, preko simbola, gradi zapis.

 

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

 

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo - na srečo že kmalu bivšim! -, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta (RIKO, d.o.o.) za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. 

 

Srečen sem, da mi je uspelo. Srečen, ker to pomeni nove poti, nova odkrivanja in nove zapise.

 

Preko 200 držav se je predstavilo, preko 180 dni norih dogodkov in povezovanj, preko 20 milijonov obiskovalcev, od katerih jih je vsaj milijon videlo ali šlo mimo ali v paviljon in bilo deležnih pozitivnih vibracij, zarisov, ki so se celo leto tkali v moji glavi in prešli preko načrtov v čudovito kreacijo.

 

Srečen sem, ker so Slovenci srečni, ker sem dnevno dobival ali videval zapise sreče na socialnih omrežjih in v zasebni pošti. Ker je Slovenija dobila pomemben čas v prostoru in ker nas zdaj pozna veliko več ljudi. S tem sem opravil svoje poslanstvo. Naredil dobro delo.

 

Sreča je energija. Sreča je rdeča, je bela, je zelena. Sreča je v tebi in ti jo izžarevaš samo, če si srečen. Veste, da je človek lepši, ko je zaljubljen? Žari. Ja, v sreči se delajo neverjetni premiki, v sreči se pišejo neverjetne zgodbe in zgodbe Slovenije so obarvane v vse barve sveta in jaz z njimi vred.

 

Ko zjutraj odpreš oči, si želiš več, si želiš še, si želiš odkrivati. Odkrivati svet, ljudi, črte, zapise, besedne zveze. To je sreča. In nekdo bo rekel, da je hudo in je. Vsak dan, predvsem tam, kjer ljudje trpijo, a samo če je sreča nekje, nekje v srcu, se ta lahko razlije tudi tam, kjer je ni.

 

Tam, kjer jo drugi potrebujejo in tako razmišljam. Tako delam. Moja arhitektura osrečuje. Osrečuje na delovnih mestih, v domovih družin, posameznikov, v prostoru in času, ki ga živimo.

 

Zdaj, ko to pišem, sem sredi lepega novega projekta, novega projekta za svet. Ne samo za Slovenijo, ampak za svet. Da bo svet še bolj cvetel, da bo svet še bolj dostopen in zanimiv. In tudi ta in drugi projekti me polnijo, da lahko napišem Dubaj, hvala! Hvala Združeni arabski emirati, hvala moji arabski prijatelji, hvala direktor EXPO Dubai, arhitekt Amer in vsi ostali sodelavci, da ste me sprejeli, da ste mi pokazali, kako pomembno je biti iskren, biti pokončen in povezovalen.

 

Vsi vi ste tisti, ki ste z mojimi sodelavci omogočili tako izjemno, tako magično druženje in povezovanje. Zapisi sreče bodo za vedno ostali v predalčkih možganov vseh obiskovalcev, vseh tistih, ki so se dotaknili te prireditve in našega designa za magičen projekt slovenskega paviljina na EXPO Dubai 2020.

 

Nekaj, kar bo vedno naše, nekaj, kar bo vedno ostalo in je zapisano kot največja slovenska predstavitev v svetu. Slovenski paviljon na EXPU izpod kreacije biroja Magnet Design, ki jo je vodil Robert Klun, arhitekt.

 

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče. Biti del tega je biti blagoslovljen, biti in dajati je odgovornost in le tako se kreirajo sveti zapisi in sveti prostori.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745