Komentar

Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini

Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej zmagala, v resnici pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje dogovora o miru, kakršen je bil na mizi marca, a je bil po ruskih grozodejstvih v Buči opuščen. V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na pogajalski mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

11.05.2022 23:16
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   pogajanja   mir   Kuba   Buča   IMF   NATO   ZDA   Evropa

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi teh parametrov: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

Vojne pogosto izbruhnejo in vztrajajo zaradi napačnih izračunov obeh strani glede njune relativne moči. V primeru Ukrajine je Rusija močno zgrešila, saj je podcenjevala odločenost Ukrajincev za boj kot tudi učinkovitost orožja, ki ga je Ukrajini dobavila zveza NATO. Vendar pa tudi Ukrajina in NATO tudi precenjujeta svojo sposobnost, da bi premagala Rusijo na bojišču. Rezultat je vojna na izčrpavanje, kjer vsaka stran verjame, da bo zmagala. Vendar pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje rešitev v mirovnih pogajanjih takšne vrste, kakršna so bila na mizi konec marca, vendar jih je nato opustila, ko so na dan prišli dokazi o ruskih grozodejstvih v Buči – in morda tudi zaradi spremenjenega dojemanja svojih vojaških zmožnosti.

 

Mirovni pogoji, o katerih so ruski in ukrajinski pogajalci razpravljali konec marca, so zahtevali nevtralnost Ukrajine, podprto z varnostnimi jamstvi in časovnico za reševanje spornih vprašanj, kot sta status Krima in Donbasa. Ruski in ukrajinski pogajalci so izjavili, da je bil v pogajanjih narejen napredek, enako so menili turški posredniki. Pogajanja so nato propadla po poročilih iz Buče, pri čemer je ukrajinski pogajalec izjavil, da je "ukrajinska družba zdaj veliko bolj negativna glede vsakega pogajalskega koncepta, ki zadeva Rusko federacijo".

 

Vendar so pogajanja še vedno nujna in prepričljiva pot do miru. Alternativa ni zmaga Ukrajine, ampak uničujoča vojna v izčrpavanju. Za dosego sporazuma morata obe strani ponovno prilagoditi svoja pričakovanja. Ko je Rusija napadla Ukrajino, je očitno pričakovala hitro in lahko zmago; močno podcenila nadgradnjo ukrajinske vojske po letih ameriške, britanske in druge vojaške podpore in usposabljanja od leta 2014. Poleg tega je Rusija podcenila obseg, v katerem bi se vojaška tehnologija zveze NATO zoperstavila večjemu številu ruskih vojakov. Brez dvoma pa je bila največja napaka Rusije domneva, da se Ukrajinci sploh ne bodo borili – ali da morda celo zamenjali strani.

 

Vendar zdaj Ukrajina in njeni zahodni podporniki precenjujejo možnosti, da bi premagali Rusijo na bojišču. Ideja, da je ruska vojska v Ukrajini tik pred propadom, je samo pobožna želja. Rusija ima vojaške zmogljivosti, da uniči ukrajinsko infrastrukturo (kot so železniške proge, ki so zdaj napadene) ter osvoji in zadrži ozemlje v regiji Donbas in na obali Črnega morja. Ukrajinci se odločno borijo, vendar je zelo malo verjetno, da bi lahko izsilili ruski poraz.

 

Prav tako ne morejo Rusije poraziti zahodne finančne sankcije, ki so veliko manj obsežne in učinkovite kot priznavajo vlade, ki so jih uvedle. Ameriške sankcije proti Venezueli, Iranu, Severni Koreji in drugim niso spremenile politike teh režimov, sankcije proti Rusiji pa že zaostajajo za hrupom, s katerim so bile uvedene. Izključitev ruskih bank iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT ni bila "jedrska možnost", kot so mnogi trdili. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se bo rusko gospodarstvo leta 2022 resda skrčilo za približno 8,5 % – kar je slabo, a nikakor ne katastrofalno.

 

Poleg tega sankcije ustvarjajo resne gospodarske posledice za ZDA in zlasti Evropo. Inflacija v Združenih državah je na najvišji 40-letni ravni in bo verjetno vztrajala zaradi bilijonov dolarjev likvidnosti, ki jih je v zadnjih letih ustvarila ameriška centralna banka (Federal Reserve). Hkrati se ameriško in evropsko gospodarstvo upočasnjuje, morda celo krči, saj se motnje v dobavni verigi povečujejo.

 

Notranjepolitični položaj ameriškega predsednika Joeja Bidna je šibek in bo verjetno še bolj oslabel, ko se bodo gospodarske težave v prihodnjih mesecih povečale. Javna podpora vojni se bo verjetno zmanjšala tudi, ko se bo gospodarstvo poslabšalo. Republikanska stranka je razdeljena glede vojne, Trumpova frakcija pa ni prav zainteresirana za konfrontacijo z Rusijo zaradi Ukrajine. Tudi Demokrati bodo vse bolj obžalovali stagflacijo, ki bo stranko na novembrskih vmesnih volitvah verjetno stala večine v enem ali celo v obeh domovih kongresa.

 

Škodljive gospodarske posledice vojne in sankcijskega režima bodo dosegle strašne razsežnosti tudi v desetinah držav v razvoju, ki so odvisne od uvoza hrane in energije. Gospodarske motnje v teh državah bodo vodile do nujnih pozivov po vsem svetu k prenehanju vojne in sankcijam proti ruskem režimu.

 

Medtem Ukrajina še naprej močno trpi zaradi smrti, beguncev in uničenja. IMF zdaj napoveduje 35-odstotno krčenje ukrajinskega gospodarstva v letu 2022, kar odraža brutalno uničenje stanovanj, tovarn, železniških prog, zmogljivosti za shranjevanje in prenos energije ter druge vitalne infrastrukture.

 

Najbolj nevarna pa je, dokler se vojna nadaljuje, nevarnost jedrske eskalacije. Če bi bile ruske konvencionalne sile dejansko potisnjene v kot in bi jim grozil poraz, kot si zdaj prizadevajo ZDA, bi se Rusija lahko zoperstavila s taktičnim jedrskim orožjem. Nad Črnim morjem bi lahko nasprotna stran sestrelila ameriško ali rusko letalo, kar bi lahko povzročilo neposreden vojaški spopad med ZDA in Rusijo. Poročila medijev, da vodijo ZDA v Ukrajini prikrite operacije, razkritje ameriške obveščevalne skupnosti, da so pomagali Ukrajini s podatki pri likvidacijah ruskih generalov in potopitvi ruske vodilne ladje v Črnem morju, še poudarjajo takšno nevarnost.

 

Realnost jedrske grožnje pomeni, da se obe strani ne bi smeli nikoli odreči možnosti pogajanj. To je osrednja lekcija kubanske raketne krize, ki se je zgodila pred skoraj 60 leti (oktobra 1962). Predsednik John F. Kennedy je takrat rešil svet s pogajanji o koncu krize – strinjal se je, da ZDA nikoli več ne bodo napadle Kube in da bodo Američani odstranili svoje rakete iz Turčije v zameno za umik sovjetskih raket s Kube. To ni bilo popuščanje pred sovjetskim jedrskim izsiljevanjem. To je bil Kennedy, ki se je modro izogibal Armagedonu.

 

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter ruski umik. To ostaja edina realna in varna pot za Ukrajino, Rusijo in svet. Svet bi stopil skupaj za tak sporazum, za lastno preživetje in blaginjo pa bi se mu morala pridružiti tudi Ukrajina.

 

Copyright © Project Syndicate

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.100
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
03/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.345
04/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.138
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.320
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.404
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.951
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509