Komentar

Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini

Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej zmagala, v resnici pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje dogovora o miru, kakršen je bil na mizi marca, a je bil po ruskih grozodejstvih v Buči opuščen. V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na pogajalski mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

11.05.2022 23:16
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   pogajanja   mir   Kuba   Buča   IMF   NATO   ZDA   Evropa

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi teh parametrov: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

Vojne pogosto izbruhnejo in vztrajajo zaradi napačnih izračunov obeh strani glede njune relativne moči. V primeru Ukrajine je Rusija močno zgrešila, saj je podcenjevala odločenost Ukrajincev za boj kot tudi učinkovitost orožja, ki ga je Ukrajini dobavila zveza NATO. Vendar pa tudi Ukrajina in NATO tudi precenjujeta svojo sposobnost, da bi premagala Rusijo na bojišču. Rezultat je vojna na izčrpavanje, kjer vsaka stran verjame, da bo zmagala. Vendar pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje rešitev v mirovnih pogajanjih takšne vrste, kakršna so bila na mizi konec marca, vendar jih je nato opustila, ko so na dan prišli dokazi o ruskih grozodejstvih v Buči – in morda tudi zaradi spremenjenega dojemanja svojih vojaških zmožnosti.

 

Mirovni pogoji, o katerih so ruski in ukrajinski pogajalci razpravljali konec marca, so zahtevali nevtralnost Ukrajine, podprto z varnostnimi jamstvi in časovnico za reševanje spornih vprašanj, kot sta status Krima in Donbasa. Ruski in ukrajinski pogajalci so izjavili, da je bil v pogajanjih narejen napredek, enako so menili turški posredniki. Pogajanja so nato propadla po poročilih iz Buče, pri čemer je ukrajinski pogajalec izjavil, da je "ukrajinska družba zdaj veliko bolj negativna glede vsakega pogajalskega koncepta, ki zadeva Rusko federacijo".

 

Vendar so pogajanja še vedno nujna in prepričljiva pot do miru. Alternativa ni zmaga Ukrajine, ampak uničujoča vojna v izčrpavanju. Za dosego sporazuma morata obe strani ponovno prilagoditi svoja pričakovanja. Ko je Rusija napadla Ukrajino, je očitno pričakovala hitro in lahko zmago; močno podcenila nadgradnjo ukrajinske vojske po letih ameriške, britanske in druge vojaške podpore in usposabljanja od leta 2014. Poleg tega je Rusija podcenila obseg, v katerem bi se vojaška tehnologija zveze NATO zoperstavila večjemu številu ruskih vojakov. Brez dvoma pa je bila največja napaka Rusije domneva, da se Ukrajinci sploh ne bodo borili – ali da morda celo zamenjali strani.

 

Vendar zdaj Ukrajina in njeni zahodni podporniki precenjujejo možnosti, da bi premagali Rusijo na bojišču. Ideja, da je ruska vojska v Ukrajini tik pred propadom, je samo pobožna želja. Rusija ima vojaške zmogljivosti, da uniči ukrajinsko infrastrukturo (kot so železniške proge, ki so zdaj napadene) ter osvoji in zadrži ozemlje v regiji Donbas in na obali Črnega morja. Ukrajinci se odločno borijo, vendar je zelo malo verjetno, da bi lahko izsilili ruski poraz.

 

Prav tako ne morejo Rusije poraziti zahodne finančne sankcije, ki so veliko manj obsežne in učinkovite kot priznavajo vlade, ki so jih uvedle. Ameriške sankcije proti Venezueli, Iranu, Severni Koreji in drugim niso spremenile politike teh režimov, sankcije proti Rusiji pa že zaostajajo za hrupom, s katerim so bile uvedene. Izključitev ruskih bank iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT ni bila "jedrska možnost", kot so mnogi trdili. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se bo rusko gospodarstvo leta 2022 resda skrčilo za približno 8,5 % – kar je slabo, a nikakor ne katastrofalno.

 

Poleg tega sankcije ustvarjajo resne gospodarske posledice za ZDA in zlasti Evropo. Inflacija v Združenih državah je na najvišji 40-letni ravni in bo verjetno vztrajala zaradi bilijonov dolarjev likvidnosti, ki jih je v zadnjih letih ustvarila ameriška centralna banka (Federal Reserve). Hkrati se ameriško in evropsko gospodarstvo upočasnjuje, morda celo krči, saj se motnje v dobavni verigi povečujejo.

 

Notranjepolitični položaj ameriškega predsednika Joeja Bidna je šibek in bo verjetno še bolj oslabel, ko se bodo gospodarske težave v prihodnjih mesecih povečale. Javna podpora vojni se bo verjetno zmanjšala tudi, ko se bo gospodarstvo poslabšalo. Republikanska stranka je razdeljena glede vojne, Trumpova frakcija pa ni prav zainteresirana za konfrontacijo z Rusijo zaradi Ukrajine. Tudi Demokrati bodo vse bolj obžalovali stagflacijo, ki bo stranko na novembrskih vmesnih volitvah verjetno stala večine v enem ali celo v obeh domovih kongresa.

 

Škodljive gospodarske posledice vojne in sankcijskega režima bodo dosegle strašne razsežnosti tudi v desetinah držav v razvoju, ki so odvisne od uvoza hrane in energije. Gospodarske motnje v teh državah bodo vodile do nujnih pozivov po vsem svetu k prenehanju vojne in sankcijam proti ruskem režimu.

 

Medtem Ukrajina še naprej močno trpi zaradi smrti, beguncev in uničenja. IMF zdaj napoveduje 35-odstotno krčenje ukrajinskega gospodarstva v letu 2022, kar odraža brutalno uničenje stanovanj, tovarn, železniških prog, zmogljivosti za shranjevanje in prenos energije ter druge vitalne infrastrukture.

 

Najbolj nevarna pa je, dokler se vojna nadaljuje, nevarnost jedrske eskalacije. Če bi bile ruske konvencionalne sile dejansko potisnjene v kot in bi jim grozil poraz, kot si zdaj prizadevajo ZDA, bi se Rusija lahko zoperstavila s taktičnim jedrskim orožjem. Nad Črnim morjem bi lahko nasprotna stran sestrelila ameriško ali rusko letalo, kar bi lahko povzročilo neposreden vojaški spopad med ZDA in Rusijo. Poročila medijev, da vodijo ZDA v Ukrajini prikrite operacije, razkritje ameriške obveščevalne skupnosti, da so pomagali Ukrajini s podatki pri likvidacijah ruskih generalov in potopitvi ruske vodilne ladje v Črnem morju, še poudarjajo takšno nevarnost.

 

Realnost jedrske grožnje pomeni, da se obe strani ne bi smeli nikoli odreči možnosti pogajanj. To je osrednja lekcija kubanske raketne krize, ki se je zgodila pred skoraj 60 leti (oktobra 1962). Predsednik John F. Kennedy je takrat rešil svet s pogajanji o koncu krize – strinjal se je, da ZDA nikoli več ne bodo napadle Kube in da bodo Američani odstranili svoje rakete iz Turčije v zameno za umik sovjetskih raket s Kube. To ni bilo popuščanje pred sovjetskim jedrskim izsiljevanjem. To je bil Kennedy, ki se je modro izogibal Armagedonu.

 

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter ruski umik. To ostaja edina realna in varna pot za Ukrajino, Rusijo in svet. Svet bi stopil skupaj za tak sporazum, za lastno preživetje in blaginjo pa bi se mu morala pridružiti tudi Ukrajina.

 

Copyright © Project Syndicate

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.969
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.000
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 941
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.834
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472