Komentar

Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini

Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej zmagala, v resnici pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje dogovora o miru, kakršen je bil na mizi marca, a je bil po ruskih grozodejstvih v Buči opuščen. V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na pogajalski mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

11.05.2022 23:16
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   pogajanja   mir   Kuba   Buča   IMF   NATO   ZDA   Evropa

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi teh parametrov: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter seveda popoln ruski umik.

Vojne pogosto izbruhnejo in vztrajajo zaradi napačnih izračunov obeh strani glede njune relativne moči. V primeru Ukrajine je Rusija močno zgrešila, saj je podcenjevala odločenost Ukrajincev za boj kot tudi učinkovitost orožja, ki ga je Ukrajini dobavila zveza NATO. Vendar pa tudi Ukrajina in NATO tudi precenjujeta svojo sposobnost, da bi premagala Rusijo na bojišču. Rezultat je vojna na izčrpavanje, kjer vsaka stran verjame, da bo zmagala. Vendar pa bosta obe strani izgubili. Ukrajina bi morala okrepiti iskanje rešitev v mirovnih pogajanjih takšne vrste, kakršna so bila na mizi konec marca, vendar jih je nato opustila, ko so na dan prišli dokazi o ruskih grozodejstvih v Buči – in morda tudi zaradi spremenjenega dojemanja svojih vojaških zmožnosti.

 

Mirovni pogoji, o katerih so ruski in ukrajinski pogajalci razpravljali konec marca, so zahtevali nevtralnost Ukrajine, podprto z varnostnimi jamstvi in časovnico za reševanje spornih vprašanj, kot sta status Krima in Donbasa. Ruski in ukrajinski pogajalci so izjavili, da je bil v pogajanjih narejen napredek, enako so menili turški posredniki. Pogajanja so nato propadla po poročilih iz Buče, pri čemer je ukrajinski pogajalec izjavil, da je "ukrajinska družba zdaj veliko bolj negativna glede vsakega pogajalskega koncepta, ki zadeva Rusko federacijo".

 

Vendar so pogajanja še vedno nujna in prepričljiva pot do miru. Alternativa ni zmaga Ukrajine, ampak uničujoča vojna v izčrpavanju. Za dosego sporazuma morata obe strani ponovno prilagoditi svoja pričakovanja. Ko je Rusija napadla Ukrajino, je očitno pričakovala hitro in lahko zmago; močno podcenila nadgradnjo ukrajinske vojske po letih ameriške, britanske in druge vojaške podpore in usposabljanja od leta 2014. Poleg tega je Rusija podcenila obseg, v katerem bi se vojaška tehnologija zveze NATO zoperstavila večjemu številu ruskih vojakov. Brez dvoma pa je bila največja napaka Rusije domneva, da se Ukrajinci sploh ne bodo borili – ali da morda celo zamenjali strani.

 

Vendar zdaj Ukrajina in njeni zahodni podporniki precenjujejo možnosti, da bi premagali Rusijo na bojišču. Ideja, da je ruska vojska v Ukrajini tik pred propadom, je samo pobožna želja. Rusija ima vojaške zmogljivosti, da uniči ukrajinsko infrastrukturo (kot so železniške proge, ki so zdaj napadene) ter osvoji in zadrži ozemlje v regiji Donbas in na obali Črnega morja. Ukrajinci se odločno borijo, vendar je zelo malo verjetno, da bi lahko izsilili ruski poraz.

 

Prav tako ne morejo Rusije poraziti zahodne finančne sankcije, ki so veliko manj obsežne in učinkovite kot priznavajo vlade, ki so jih uvedle. Ameriške sankcije proti Venezueli, Iranu, Severni Koreji in drugim niso spremenile politike teh režimov, sankcije proti Rusiji pa že zaostajajo za hrupom, s katerim so bile uvedene. Izključitev ruskih bank iz mednarodnega plačilnega sistema SWIFT ni bila "jedrska možnost", kot so mnogi trdili. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) se bo rusko gospodarstvo leta 2022 resda skrčilo za približno 8,5 % – kar je slabo, a nikakor ne katastrofalno.

 

Poleg tega sankcije ustvarjajo resne gospodarske posledice za ZDA in zlasti Evropo. Inflacija v Združenih državah je na najvišji 40-letni ravni in bo verjetno vztrajala zaradi bilijonov dolarjev likvidnosti, ki jih je v zadnjih letih ustvarila ameriška centralna banka (Federal Reserve). Hkrati se ameriško in evropsko gospodarstvo upočasnjuje, morda celo krči, saj se motnje v dobavni verigi povečujejo.

 

Notranjepolitični položaj ameriškega predsednika Joeja Bidna je šibek in bo verjetno še bolj oslabel, ko se bodo gospodarske težave v prihodnjih mesecih povečale. Javna podpora vojni se bo verjetno zmanjšala tudi, ko se bo gospodarstvo poslabšalo. Republikanska stranka je razdeljena glede vojne, Trumpova frakcija pa ni prav zainteresirana za konfrontacijo z Rusijo zaradi Ukrajine. Tudi Demokrati bodo vse bolj obžalovali stagflacijo, ki bo stranko na novembrskih vmesnih volitvah verjetno stala večine v enem ali celo v obeh domovih kongresa.

 

Škodljive gospodarske posledice vojne in sankcijskega režima bodo dosegle strašne razsežnosti tudi v desetinah držav v razvoju, ki so odvisne od uvoza hrane in energije. Gospodarske motnje v teh državah bodo vodile do nujnih pozivov po vsem svetu k prenehanju vojne in sankcijam proti ruskem režimu.

 

Medtem Ukrajina še naprej močno trpi zaradi smrti, beguncev in uničenja. IMF zdaj napoveduje 35-odstotno krčenje ukrajinskega gospodarstva v letu 2022, kar odraža brutalno uničenje stanovanj, tovarn, železniških prog, zmogljivosti za shranjevanje in prenos energije ter druge vitalne infrastrukture.

 

Najbolj nevarna pa je, dokler se vojna nadaljuje, nevarnost jedrske eskalacije. Če bi bile ruske konvencionalne sile dejansko potisnjene v kot in bi jim grozil poraz, kot si zdaj prizadevajo ZDA, bi se Rusija lahko zoperstavila s taktičnim jedrskim orožjem. Nad Črnim morjem bi lahko nasprotna stran sestrelila ameriško ali rusko letalo, kar bi lahko povzročilo neposreden vojaški spopad med ZDA in Rusijo. Poročila medijev, da vodijo ZDA v Ukrajini prikrite operacije, razkritje ameriške obveščevalne skupnosti, da so pomagali Ukrajini s podatki pri likvidacijah ruskih generalov in potopitvi ruske vodilne ladje v Črnem morju, še poudarjajo takšno nevarnost.

 

Realnost jedrske grožnje pomeni, da se obe strani ne bi smeli nikoli odreči možnosti pogajanj. To je osrednja lekcija kubanske raketne krize, ki se je zgodila pred skoraj 60 leti (oktobra 1962). Predsednik John F. Kennedy je takrat rešil svet s pogajanji o koncu krize – strinjal se je, da ZDA nikoli več ne bodo napadle Kube in da bodo Američani odstranili svoje rakete iz Turčije v zameno za umik sovjetskih raket s Kube. To ni bilo popuščanje pred sovjetskim jedrskim izsiljevanjem. To je bil Kennedy, ki se je modro izogibal Armagedonu.

 

V Ukrajini je še vedno mogoče vzpostaviti mir na podlagi parametrov, ki so bili na mizi konec marca: nevtralnost, varnostna jamstva, okvir za obravnavo Krima in Donbasa ter ruski umik. To ostaja edina realna in varna pot za Ukrajino, Rusijo in svet. Svet bi stopil skupaj za tak sporazum, za lastno preživetje in blaginjo pa bi se mu morala pridružiti tudi Ukrajina.

 

Copyright © Project Syndicate

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.704
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.478
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.261
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.237
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 539
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745