Komentar

Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič

Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani ...

16.05.2022 21:09
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   Darren Linvill   Mihail Hodorkovski   Putin   državljani   Robert Golob   portal+

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade." (Robert Golob pred volitvami)

If you don’t believe in anything, you’re not going to fight for anything and you are more likely to go along with Putin, sem 2. maja na spletni strani Guardiana prebral besede ameriškega profesorja Darrena Linvilla z univerze Clemson v Južni Karolini. Kakšna preprosta, jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, kot je rekel profesor Linvill: ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani, ki  sicer na našo srečo pač nimajo tiste moči kot Putin in raje ostajajo v ozadju.

 

Po volitvah ne potrebujemo posebno poglobljene analize za spoznanje, da je večinsko razpoloženje slovenskih državljanov zelo blizu trditvi omenjenega profesorja, morda edino z že omenjeno razliko, da pač obraz, za katerega so se odločili voliti, k sreči res ni Putin. In so se - verjetno dodatno zaradi fenomena novega obraza - večinsko odločili, kot so se.

 

Do tu nisem sicer povedal nič posebno novega, a se je na razmišljanje Darrena Linvilla obesil še citat iz intervjuja  Mihaila Hodorkovskega  (enega redkih od ruskih oligarhov, ki je pobegnil Putinu) pred nekaj tedni za CNN; ko ga je novinar vprašal, kdo v Rusiji bi sploh lahko zamenjal Putina, je Hodorkovski povedal (po spominu) takole:

 

"Ne gre za osebo, ne more priti do rešitve preko nekega boljšega, recimo dobrega Putina, ampak gre za spremembo Sistema."  

 

Vem, ta odgovor verjetno ostaja težko razumljiv, tudi v nadaljevanju intervjuja nisem zasledil, da bi Hodorkovski kaj dodatno razpredal o tem, kako doseči spremembo Sistema. Pa vendar, dajmo še enkrat skupaj oba stavka, prvega, iz ust profesorja Darrena Linvilla, in drugega, ki pripada Mihailu Hodorkovskemu. 

 

Kaj dobimo?

 

Dobimo sledeče: Ker najbolj od vsega verjamem, da si velika večina državljanov ne želi iti po Putinovi poti, bi bilo dobro in koristno, da dovoljšna količina državljanov naredi kakšen korak k boljši demokraciji, k dopolnitvi oziroma spremembi obstoječega Sistema. Da se končno znebimo te nore polarizacije, ki navsezadnje tudi pri nas lahko pripelje do kakega miniaturnega putina, čistvo vseeno na katerem, desnem ali levem polu. Seveda jim mora, namreč državljanom, nekdo ta korak vsaj poskusiti nekako pokazati, predočiti, približati, jih opogumiti ...

 

Sam verjamem v nujnost korakov k boljši demokraciji. K dopolnitvi obstoječega Sistema. Delam poskuse na tej poti. Že več kot trideset let. O tem pišem na portalu+ že sedem let. Zadnja leta sem prišel do ključnega spoznanja, da brez večjega aktiviranja državljanov in to preko zapisanih standardov ali postopkovnih pravil o tem, kako državljani sploh lahko učinkovito participirajo, pač ne gre. O tem sem napisal celo knjigo z naslovom Aktivni državljan, ki je izšla letošnjo spomlad.

 

V uvodnem stavku v svojem zadnjem prispevku na portalu+ Levica je uspešno prepričala javnost, kdo ali kaj je pri nas "prava ciivlna družba" (vir) sem zapisal:

 

"Neizpodbitno dejstvo je, da vladajo v Sloveniji diametralno nasprotne trditve, kdo, kdaj, kako je Aktivni državljan, ali pa kaj oziroma kdo je civilna družba."

 

V nadaljevanju istega prispevka pa citiram Roberta Goloba, ki je napovedal:

 

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

 

In če hoče Golob uresničiti svojo napoved, mora najprej odgovoriti na vprašanja, navedena v mojem uvodnem stavku, kajti sprejemati predloge nekoga in ne vedeti kdo je to, torej voditi državo, kjer vladajo glede teh vprašanj diametralno nasprotne trditve, je preprosto - nesmiselno. Morda so bodočemu mandatarju in premierju lahko v oporo pri tem odgovoru tudi kakšni stavki iz moje omenjene knjige. Da pa ne bo zapisano izpadlo kot kakšna promocija za knjigo, naj navedem, da tudi v knjigi stoji v uvodu stavek:

 

"To knjigo dajem v uporabo kateremukoli državljanu, lahko ga kakorkoli reproducira, ali celoto, ali posamezen del, ker pač preprosto upam, da lahko komu koristi pri kakšnem koraku oziroma poskusu na poti k boljši demokraciji."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.418
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.298
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153