Komentar

Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič

Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani ...

16.05.2022 21:09
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   Darren Linvill   Mihail Hodorkovski   Putin   državljani   Robert Golob   portal+

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade." (Robert Golob pred volitvami)

If you don’t believe in anything, you’re not going to fight for anything and you are more likely to go along with Putin, sem 2. maja na spletni strani Guardiana prebral besede ameriškega profesorja Darrena Linvilla z univerze Clemson v Južni Karolini. Kakšna preprosta, jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, kot je rekel profesor Linvill: ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani, ki  sicer na našo srečo pač nimajo tiste moči kot Putin in raje ostajajo v ozadju.

 

Po volitvah ne potrebujemo posebno poglobljene analize za spoznanje, da je večinsko razpoloženje slovenskih državljanov zelo blizu trditvi omenjenega profesorja, morda edino z že omenjeno razliko, da pač obraz, za katerega so se odločili voliti, k sreči res ni Putin. In so se - verjetno dodatno zaradi fenomena novega obraza - večinsko odločili, kot so se.

 

Do tu nisem sicer povedal nič posebno novega, a se je na razmišljanje Darrena Linvilla obesil še citat iz intervjuja  Mihaila Hodorkovskega  (enega redkih od ruskih oligarhov, ki je pobegnil Putinu) pred nekaj tedni za CNN; ko ga je novinar vprašal, kdo v Rusiji bi sploh lahko zamenjal Putina, je Hodorkovski povedal (po spominu) takole:

 

"Ne gre za osebo, ne more priti do rešitve preko nekega boljšega, recimo dobrega Putina, ampak gre za spremembo Sistema."  

 

Vem, ta odgovor verjetno ostaja težko razumljiv, tudi v nadaljevanju intervjuja nisem zasledil, da bi Hodorkovski kaj dodatno razpredal o tem, kako doseči spremembo Sistema. Pa vendar, dajmo še enkrat skupaj oba stavka, prvega, iz ust profesorja Darrena Linvilla, in drugega, ki pripada Mihailu Hodorkovskemu. 

 

Kaj dobimo?

 

Dobimo sledeče: Ker najbolj od vsega verjamem, da si velika večina državljanov ne želi iti po Putinovi poti, bi bilo dobro in koristno, da dovoljšna količina državljanov naredi kakšen korak k boljši demokraciji, k dopolnitvi oziroma spremembi obstoječega Sistema. Da se končno znebimo te nore polarizacije, ki navsezadnje tudi pri nas lahko pripelje do kakega miniaturnega putina, čistvo vseeno na katerem, desnem ali levem polu. Seveda jim mora, namreč državljanom, nekdo ta korak vsaj poskusiti nekako pokazati, predočiti, približati, jih opogumiti ...

 

Sam verjamem v nujnost korakov k boljši demokraciji. K dopolnitvi obstoječega Sistema. Delam poskuse na tej poti. Že več kot trideset let. O tem pišem na portalu+ že sedem let. Zadnja leta sem prišel do ključnega spoznanja, da brez večjega aktiviranja državljanov in to preko zapisanih standardov ali postopkovnih pravil o tem, kako državljani sploh lahko učinkovito participirajo, pač ne gre. O tem sem napisal celo knjigo z naslovom Aktivni državljan, ki je izšla letošnjo spomlad.

 

V uvodnem stavku v svojem zadnjem prispevku na portalu+ Levica je uspešno prepričala javnost, kdo ali kaj je pri nas "prava ciivlna družba" (vir) sem zapisal:

 

"Neizpodbitno dejstvo je, da vladajo v Sloveniji diametralno nasprotne trditve, kdo, kdaj, kako je Aktivni državljan, ali pa kaj oziroma kdo je civilna družba."

 

V nadaljevanju istega prispevka pa citiram Roberta Goloba, ki je napovedal:

 

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

 

In če hoče Golob uresničiti svojo napoved, mora najprej odgovoriti na vprašanja, navedena v mojem uvodnem stavku, kajti sprejemati predloge nekoga in ne vedeti kdo je to, torej voditi državo, kjer vladajo glede teh vprašanj diametralno nasprotne trditve, je preprosto - nesmiselno. Morda so bodočemu mandatarju in premierju lahko v oporo pri tem odgovoru tudi kakšni stavki iz moje omenjene knjige. Da pa ne bo zapisano izpadlo kot kakšna promocija za knjigo, naj navedem, da tudi v knjigi stoji v uvodu stavek:

 

"To knjigo dajem v uporabo kateremukoli državljanu, lahko ga kakorkoli reproducira, ali celoto, ali posamezen del, ker pač preprosto upam, da lahko komu koristi pri kakšnem koraku oziroma poskusu na poti k boljši demokraciji."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.663
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.345
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.459
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.009
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.316
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.372
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.192
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224