Razkrivamo

Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin

Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje šli na svoje. Vsako njihovo težnjo po samostojnosti je bil Kremelj vedno pripravljen zatreti z brutalno silo. Ena zadnjih odmevnejših pacifikacij znotraj imperija je znana pod imenom 'druga čečenska vojna' (1999-2009). Seveda pa je etnične manjšine vedno mogoče zatirati še kako drugače in ne le z vojsko. Recimo z ostrimi ukrepi proti njihovi kulturni infrastrukturi. Tako so npr. leta 2017 v Rusiji z zakonom odpravili obvezni tečaj manjšinskih jezikov v etničnih republikah. Etnične manjšine v Rusiji so tako danes pod velikim pritiskom rusifikacije.

13.05.2022 20:06
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Putin   imperializem   vojna   manjšine   Donbas   Kamil Galeev   Ilja Repin   Sibirija   Kavkaz   Moskva   Sankt Petersburg

Foto: Twitter

Galeev poudarja, da se ruski režimi iz strahu pred izgubo oblasti od nekdaj bojijo lastne vojske, zato je tudi Putinov režim že od začetka delal vse, da vojska ne bi postala premočen dejavnik v Rusiji.

S februarsko invazijo na Ukrajino se je Putin ujel v past, ki si jo je sam nastavil. Njegova odločitev za t.i. specialno operacijo je sicer temeljila na racionalnem premisleku (takšnem, kot ga pač opravijo psihopati), vendar pa je po besedah ruskega samostojnega raziskovalca in novinarja Kamila Galeeva pri tem izhajal iz napačnih predpostavk, saj je bil slabo obveščen. Za despota je namreč najslabše, če se obda s kimavci, od katerih si mu nihče ne upa prinašati slabih novic in stvari kazati v pravi luči, da ne bi izgubil njegove naklonjenosti in s tem privilegijev.

 

Putin se sicer spozna na takšne in drugačne specialne operacije, saj jih je izvajal vso svojo kariero: najprej kot agent KGB, nato kot svetovalec za mednarodne zadeve v mestni hiši v Sankt Petersburgu, kjer se je pečal z ilegalno preprodajo blaga iz sovjetskih skladišč na Zahod. Nasploh je v devetdesetih letih veliko in uspešno posloval z ruskim kriminalnim podzemljem, recimo z razvpitim mafijskim botrom Aslanom Usoyanom. Ko ga je Boris Jelcin nato izbral za svojega naslednika, je nadaljeval s specialnimi operacijami, in je na ta način vsakič, ko je začutil potrebo, da potrdi svoj alfa status, opustošil kakšno majhno deželo: najprej Čečenijo, nato Gruzijo in pozneje Sirijo.

 

Ko pa se je tokrat s specialno operacijo spravil nad Ukrajino, je nehote zabredel v čisto pravo vojno. Na katero pa ni bil pripravljen. Hitro je postalo jasno, da je v zvezi z Ukrajino lahkomiselno storil kolosalno strateško napako: potem ko je leta 2014 ukrajinski vojski s takšno lahkoto prizadejal boleč (ne pa tudi usoden) poraz, se namreč ni odločil, da bi z Ukrajino že takrat opravil do konca, temveč je s tem počakal še osem let. Toda s tem, ko je leta 2014 Ukrajino in njeno nacijo spravil v globoko eksistenčno stisko, je v ukrajinski vojski in družbi sprožil nesluten intenziven razvoj, ki ga pa ni uspel predvideti. Tako je zdaj v Ukrajini presenečen naletel na prenovljeno ukrajinsko vojsko prekaljenih veteranov, ki so si minulih osem let pridobivali bojne izkušnje na bojiščih v Donbasu, medtem ko večina vojakov ruske vojske, ki jo je poslal čez mejo, ni imela nobenih izkušenj v vojni, še manj pa v bojih z neko drugo redno vojsko.

 

 

Vojaške analitike preseneča hitrost razpada ruske armade, ki je v Ukrajni doživela prvi večji angažma po letu 1945.

 

 

V tem pogledu je bila pravzaprav edina drobna izjema nekajdnevna ekspedicija v neprimerljivo manjšo Gruzijo leta 2008, sicer pa ruski vojaški stroj kot celota ni bil zares preverjen v spopadu z večjo redno vojsko že vse od leta 1945. Tako se je zdaj na veliko presenečenje mnogih po svetu izkazalo, da je bila moč ruske vojske v konvencionalni vojni zelo precenjena, moč ukrajinske pa zelo podcenjena. Toda Putin se zdaj ni mogel več umakniti iz Ukrajine, ne da bi domači javnosti dostavil zmago ali nekaj zmagi zelo podobnega. Rusi namreč tradicionalno globoko prezirajo vojskovodje, ki ne uspejo premagati na papirju veliko šibkejših nasprotnikov. S tem bi Putin pred svojim narodom izgubil obraz in to bi zanj in za njegov režim pomenilo konec.

 

 

Mit o slavni ruski armadi

 

Kako to, da se je ruska vojska izkazala za tako šibko? Če pogledamo njen hardver, tj. število tankov, letal in druge oborožitve, je na papirju seveda zelo močna. Njen softver pa kaže drugačno stanje; pri tem imamo v mislih njeno institucionalno kulturo, notranji sistem spodbud, vlogo znotraj širšega družbeno-političnega sistema in njene odnose z varnostnimi službami. Pri oceni realne moči neke vojske pa sta njen hardver in softver neločljiva. Galeev poudarja, da se ruski režimi iz strahu pred izgubo oblasti od nekdaj bojijo lastne vojske, zato je tudi Putinov režim že od začetka delal vse, da vojska ne bi postala premočen dejavnik v Rusiji. K temu sodi onemogočanje, tudi ubijanje visokih častnikov, ki zaradi uspešnega poveljevanja postanejo preveč vplivni v svojih enotah, nastavljanje neizkušenih pripadnikov državne varnostne službe na visoke vojaške položaje namesto izkušenih vojaških kadrov (varnostne službe so tudi sicer najmočnejše in najbolj lojalno orodje Putinovega režima) in pa spodbujanje antiintelektualizma med vojaškimi častniki.

 

 

"V Putinovi Rusiji gredo med vojake večinoma revni, naivni in brezperspektivni fantje iz province, ki jih k podpisu pogodbe premamijo z obljubo, da jim bo na ta način država zagotovila lastno stanovanje."

 

 

Dihotomija med opevanim mitom o slavni ruski vojski na eni strani in njeno kastriranostjo na drugi tako skoraj ne bi mogla biti večja. Nizek družbeni status ruske vojske se posebej nazorno kaže v tem, da gredo med vojake večinoma le revni, naivni in brezperspektivni fantje iz province, ki jih k podpisu pogodbe najpogosteje premamijo z obljubo, da jim bo na ta način država zagotovila lastno stanovanje.

 

Sploh najnižje na hierarhiji pa so vojaški obvezniki, ki so v enotah pogosto deležni takšnih in drugačnih zlorab (med drugim niso redka tudi poročila o siljenju teh fantov v gejevsko prostitucijo, da bi svojim nadrejenim na ta način zaslužili nekaj denarja). Med vojaškimi obvezniki boste poleg tega zelo težko našli fante iz Moskve ali Sankt Petersburga, pač pa spet predvsem revne, slabše izobražene fante iz province, ki so manj vešči izmikanja služenju vojaščine. In prav ti vojaški obvezniki so bili del ruske vojske, ki jo je Putin februarja poslal nad Ukrajino. Socialna omrežja so se kmalu napolnila s podobami mladih ruskih fantov v ukrajinskem ujetništvu in posnetkov, kako nekateri od njih s sposojenimi mobilnimi telefoni kličejo domov v Rusijo svoje mame. 

 

Še bolj povedno pa je, kdo v resnici umira v Ukrajini na ruski strani. Večino žrtev v tej vojni zelo verjetno predstavljajo predvsem ukrajinski državljani, ki so imeli to smolo, da so živeli na ozemlju Doneške in Luganske oblasti, ko so leta 2014 proruski separatisti (to je bila še ena od Putinovih specialnih operacij) tam razglasili Ljudski republiki Doneck in Lugansk. Rekrutiranje vojakov se je v teh dveh "ljudskih republikah" odvilo v treh stopnjah: najprej so v vojno v Donbasu od tod odhajali prostovoljci, a teh je zelo hitro zmanjkalo. Nato so sledili plačanci, kajti v Donbasu, ki je medtem postal socialno in gospodarsko uničen ter je zdaj že dlje časa v stanju humanitarne katastrofe, je zmanjkalo drugih virov dohodka za preživetje.

 

Denar za plačance je "ljudskima republikama" priskrbela Rusija. Toda zaradi visokega števila žrtev med plačanci je kmalu zmanjkalo tudi teh. Zato so že leta 2015 v obeh "ljudskih republikah" začeli uvajati prisilno mobilizacijo, kar je bilo za rusko stran tudi sicer veliko ceneje od plačancev, ki so prejemali 25.000 rubljev na mesec. Zdaj v Donbasu že nekaj časa poteka totalna mobilizacija, kar pomeni, da prisilno pošiljajo na fronto vse moške, ki so stari od 18 do 60 let. Posebne oborožene skupine dobesedno lovijo moške po ulicah Donecka in Luganska in jih kot aretirance dostavljajo neposredno v vojsko. Zato se preostali moški bodisi množično skrivajo na svojih domovih ali pa živijo na delovnih mestih in nikoli ne zapuščajo poslopij, kjer so zaposleni, kajti v primeru, da se pojavijo na ulici, obstaja velika verjetnost, da se kmalu znajdejo neposredno na fronti kot topovska hrana.

 

Nad utrjene ukrajinske položaje jih namreč pošiljajo brez urjenja, oblečene v stare sovjetske vojaške cunje, kolikor jih je še ostalo v skladiščih po Rusiji, in z zastarelim sovjetskim orožjem, kot so puške mosinke, ki so bile razvite še v 19. stoletju. S tem seveda Rusija uspešno vzdržuje uradne številke žrtev na svoji strani na razmeroma nizki ravni, saj pri prisilnih mobilizirancih iz obeh "ljudskih republik" sploh ne gre za ruske državljane. In v interesu Rusije je, da se ta model prisilne mobilizacije razširi še na druge regije v vzhodni Ukrajini.

 

Po drugi strani pa je Putinu na ta način uspelo v zgolj osmih letih ekspresno in nepovratno derusificirati vzhodno Ukrajino in Ukrajince povezati med seboj veliko bolj, kot so bili prej. Ukrajinci namreč lahko vidijo, kako izgleda življenje v Donbasu pod nadzorom tolp proruskih gospodarjev vojn, in nihče si ne želi, da bi se stanje splošnega razsula, kot ga vidijo v tej izložbi ruskega sveta, razširilo še v druge dele Ukrajine. Zato je proruski sentiment, kar ga je bilo v teh krajih pred osmimi leti, od začetka vojne v Donbasu pospešeno izginjal, februarska invazija pa je nato ta proces pripeljala do nepovratnega konca. Danes tako tista nekdanja proruska vzhodna Ukrajina ne obstaja več. Tudi vsi poveljniki ostanka bataljona Azov, ki še vedno vztraja na položajih v mariupolski jeklarni Azovstal, so po poreklu iz vzhodne Ukrajine.   

     

 

Ilja Repin, Ukrajinka pri ograji (1876): Vojna med Ukrajino in Rusijo je vojna med dvema hitro starajočima se narodoma, ki jima akutno primanjkuje mladine. Posebej za Ukrajino bodo demografske posledice vojne strahotne.

 

 

Med padlimi vojaki v sami ruski vojski pa obstaja veliko nesorazmerje med številom padlih Rusov na eni strani in številom padlih pripadnikov etničnih manjšin na drugi, glede na to, kolikšen delež znotraj celotnega prebivalstva Ruske federacije predstavljajo Rusi in kolikšen etnične manjšine. Še posebej velik odstotek padlih beležijo etnične manjšine iz severnega Kavkaza in južne Sibirije, kot so Dagestanci, Inguši ali pa budistični Burjati. Zadnjih je recimo zgolj 0,3 % prebivalstva Rusije, a predstavljajo 2,8 % vseh ruskih žrtev (!), kar za to etnično manjšino pomeni pravo nacionalno katastrofo.

 

Kar je skupno tem regijam, kjer je doma velik delež etničnih manjšin in veliko vojnih žrtev, je to, da gre v glavnem za revne province, ki so daleč od centrov moči, zato nerazpoloženost tamkajšnjega ruralnega prebivalstva v tako centralizirani državi kot je Rusija ne predstavlja nobenega političnega problema. Moskva in Sankt Petersburg po drugi strani do zdaj ne beležita skoraj nobenih žrtev, kar ni zgolj posledica dejstva, da so tamkajšnji fantje številčno precej slabo zastopani v ruski vojski, temveč je rezultat tega, da jih nadrejeni ne pošiljajo v Ukrajino, ker se bojijo nezadovoljstva v obeh prestolnicah, če bi se jih nenadoma preveč začelo vračati v krstah.

 

Ne nepomemben stranski učinek visoke udeležbe pripadnikov etničnih manjšin v tej vojni je sicer tudi lažje ohranjanje obstoječega demografskega ravnovesja v Rusiji: nataliteta je namreč pri etničnih manjšinah veliko višja kot pri Rusih, kar pomeni, da je Rusov po naravni poti iz leta v leto manj, delež pripadnikov etničnih manjšin v celotnem prebivalstvu pa se nenehno povečuje. Vsekakor pa je visoka udeležba etničnih manjšin v tej vojni ironija, saj gre za rusko etnonacionalistično vojno, in tudi ideologija te vojne je izraz ruskega etnonacionalizma, ki je sam po sebi globoko sovražen do manjšin. Zato je ruska zmaga, ki bi predstavljala triumf ruskega etnonacionalizma, pravzaprav v nasprotju z njihovimi interesi, saj bi nato kmalu izgubili še zadnje ostanke svoje avtonomije in si zgolj pridobili pravico do popolne asimilacije.

 

Iz ruske imperialne perspektive je namreč vsaka etnična republika znotraj Rusije zgolj še ena Ukrajina.

 

(konec jutri)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 919
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 915
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249