Komentar

Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"

Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem kanalu Rete4, enem od kanalov mreže Mediaset, ki je v lasti bivšega predsednika vlade Silvia Berlusconija, je v Italiji sprožil burno debato ne le o vsebini intervjuja, temveč tudi o tem, ali je bil sploh higieničen. Pri več gledalcih se je porajalo vprašanje: kako je sploh mogoče govoriti, se pogovarjati z vodjo diplomacije v državi, ki je napadla drugo suvereno državo? Ni treba, da čas podarjamo nekomu, katerega roke so umazane s krvjo, predstavniki ruske politike ne potrebujejo intervjujev. V dneh po intervjuju je bil novinar, ki se je z Lavrovom pogovarjal, deležen številnih kritik, na katere pa je suvereno odgovarjal: "Imam čisto vest, opravljal sem svoje delo."

20.05.2022 20:47
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Lavrov   intervju   Brindisi   Putin   vrednote   mediji   Berlusconi

Vseeno mislim, da pod vprašaj ne bi smeli postavljati pomembnosti tega intervjuja, saj živimo v demokratičnem svetu in moramo naše vrednote braniti tudi tako.

Sergej Lavrov, ki je dejansko Putinova desna roka in številka dve v Kremlju, se je tako prvič po začetku spopadov pojavil na kakšni evropski televiziji. V intervjuju je izrekel nekaj spornih trditev. Zaradi ene od opazk o Hitlerju in Judih se je moral Putin kasneje celo opravičiti svojemu izraelskemu kolegu Naftaliju Bennettu. Poklic novinarja zahteva poročanje o novicah, cilj, ki ga je novinar Giuseppe Brindisi skupaj s svojo ekipo zagotovo dosegel, če sodimo po reakcijah, ki jih je sprožil intervju. Kot pravi sam novinar, je največja težava vedno bolj razširjeno prepričanje, ki bi od njega zahtevalo, da Lavrova pričaka z žaljenjem in obtožbami, Lavrov pa bi ob tem prekinil video povezavo. "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo", je Brindisi trdil v dneh po intervjuju. Poudaril je, da so tisti, ki so od njega zahtevali preklic vabila Lavrovu, ravno tisti, ki potem Rusijo kritizirajo zaradi diktatorske narave njenega režima. Tistim pa, ki so ga obtožili, da je Lavrovu predhodno razkril vprašanja, pa Brindisi pravi: Tako se dogaja z vsemi političnimi gosti v televizijskih oddajah, v Italiji in povsod drugje. 

 

Tudi predsednik vlade Mario Draghi je v krajši izjavi obsodil profesionalnost in novinarsko etiko, po kateri se je Brindisi ravna,l ter poudaril, da njegova strokovnost napeljuje k "čudnim idejam". Ne vem, kakšne ideje bi to bile, a se spominjam reakcij profesionalnega novinarskega sindikata, ko je imel nekoč podobne komentarje bivši predsednik vlade Silvio Berlusconi, če navedem le en primer. 

 

Sam menim, da so intervjuji, dialog in vključenost vseh strani v javno debato bistvenega pomena: naj spomnim na intervju Oriane Fallaci z ajatolo Homeinijem ali pa, ne tako daleč nazaj, pogovor BBC-jevega novinarja Jeremyja Bowna in peščice izbranih zahodnih novinarjev (3) z libijskim voditeljem Gadafijem pred njegovim padcem. Gre za občutljive zadeve, ki pa so bistvenega pomena, da pridemo do vira informacij in se borimo proti dezinformacijam, pa tudi zato, da branimo našo demokracijo.

 

Danes so dezinformacije ogromna pošast z lovkami, ki se širi kot oljni madež in lahko računa na ogromno podpornikov, ki se tega več ali manj zavedajo in so dobro pripravljeni. Od politike, ki je lažne novice izbrala kot novo obliko propagande, pa do tradicionalnega novinarstva, ki ga ogrožajo nove tehnologije in tekmovanje s spletom in se zato vedno bolj zateka k senzacionalizmu in bitki za klike - pogosto tukaj žrtvuje verodostojnost podatkov in kakovost novic - pa vse do ogromne moči dosega spletnih platform, novih "sodnikov", ki jih zanima resnica: ta se vedno bolj umika v ozadje, morda zato, ker nam ni dovolj všeč.

 

Medtem, ko poteka preoblikovanje novice v produkt in se kot takšna obravnava, smo uporabniki, ki smo zaradi tradicionalnih lažnih novic pogosto dezorientirani, še bolj zapeljani s poti. Krivec za to so profiliranje in algoritmi, ki za nas izbirajo vire informacij. Gre za zelo nestabilen okvir, v katerem je naprej pandemija, nato pa iz nje izhajajoča infodemija, pripomogla k nastanku popolne zmede. Pa vseeno imamo tudi mi, uporabniki, svojo lastno odgovornost. Pogosto smo preleni za preverjanje, včasih preveč polni predsodkov, da bi se prevprašali o stvareh, ki jih preberemo: tako postajami zasvojeni z obliko informacij, ki bi jih tudi zahvaljujoč spletu lahko preverili. Če bi nam le resnica bila bolj všeč.

 

Prepričan sem, da je bila odločitev za intervju pravilna - lahko se pogovarjamo o vrsti vprašanj, o načinu, o televizijskem času - vedno se je pojavil zamik zaradi tolmačenja iz ruščine in v ruščino, tudi pri vprašanjih samih - po bitki je lahko biti general. Vseeno mislim, da pod vprašaj ne bi smeli postavljati pomembnosti tega intervjuja, saj živimo v demokratičnem svetu in moramo naše vrednote braniti tudi tako.

 

Propaganda, lažne novice niso izključna pristojnost našega modernega globaliziranega sveta, ki mu (morda) vlada splet. Tudi v antičnem svetu so krožile umetne novice, ki so se skozi čas združevale z večjimi ali manjšimi koščki resnice. Ponavadi jih je čarovnikov vajenec (ali pa sam čarovnik), ki jih je ustvaril, obvladoval premalo časa, zato so postale last vseh. Zgodovina z veliko začetnico pravzaprav ne pozna "politično korektnega", torej objave popravka v tisku in pravice odgovora. Živimo v času, ki nam omogoča debato, pogovor, pa tudi neposredni dostop do virov. Do teh pa nočemo vedno dostopati, zaradi lenobe, prepričanj in pristranskosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.469
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.670
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.625
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.810
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.799
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.097
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 691
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.579
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.369