Komentar

Marle pa ni več

Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. Vsi smo kdaj jezni, razočarani, polni žalostnih čustev. Ranjeni smo. Žal mi je, da je oddaja Studio City na nacionalki doživela ukinitev. Želim si, da bi lahko kaj naredila, pa sem nemočna, kot večina. Ampak - karma is a bitch - Janez Janša je volitve izgubil. Upam, da zdaj tuhta, kaj je počel narobe, in da mu je v glavo uspela prodreti modrost, da nikoli ne počni drugim tistega, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi. Četudi meniš, da imaš prav. Zakaj se nekaterih nič ne dotakne? Stanje? Depresija. Sploh pa je vseeno. Vse enkrat gre. Tudi mi vsi bomo šli.

22.05.2022 00:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Marla   samomor   Evropa   Azija   Afrika   The Fight Club

Marla, lahko noč in upam, da si našla mir.

Marle ni več, mi je te dni, zjutraj, napisal prijatelj. Vem, ni zdravo spati v postelji s telefonom in poslej več res ne bom. Vedno je nekaj narobe. Odpisala sem: Kako to misliš? Kaj se je zgodilo? On: Umrla je. Šok. Srh me je spreletel. Po nekaj trenutkih sumljive tišine je pripisal: Samomor.

 

Ljudje v naših letih še ne umirajo kar tako. Starejši smo, raje nas bolezni imajo, a pred Marlo je bilo še toliko življenja. Koliko življenja je bilo šele v njej! Energična, odštekana, je počela reči, ki jih številni nikoli ne bi upali. Nazadnje si je upala vseeno preveč. Le kaj je mislila? Da skočiš z 9. nadstropja visoke stolpnice in poletiš z jato vran? Ali treščiš ob mrzli beton in obležiš kot izložbena lutka, polomljena na prafaktorje?

 

Saj v resnici ji ni bilo ime Marla. Bilo bi neokusno povedati njeno pravo ime. Celo sama sem ga izvedela šele po enem letu druženja z njo. V tem trenutku pa niti ne vem, če sem vedela res pravo ime. Ves čas je uporabljala dve imeni. Sčasoma sem ugotovila, da ima vsaj še tri druga. Wtf!? V tem hipu sem v možganih pritisnila na tipko delete. Vsa imena so izginila. Samo Marla je še tu. Fiktivna, pa čeprav je bila resnična. Tako jo kličem, ker me spominja na Marlo Singer iz filma Klub golih pesti, ki je verjetno edini konkretno nasilni film, fizično in psihično, ob katerem se krohotam. 

 

Ljudje se radi delimo na normalne in nenormalne. Neumnost. Nihče od nas ni normalen tako zelo, kot si domišlja, verjemite. Prav nihče. Vsak od nas je nenormalen. Vsak po svoje. Vsi nenormalni smo združeni v umetno ustvarjeni normalnosti, ki se kot fluidna kača vleče čez vso Zemljo, okrog in okrog, ter se spreminja od okolja do tradicije, znanosti, vedenja, izobrazbe, skratka, splošne stopnje razvoja. 

 

V Evropi vemo, da je menstruacija normalna neprijetnost, da so albino ljudje običajni, le da jih je prizadel okvarjeni gen, in da homoseksualnost ni bolezen, ampak naravna seksualnost posameznika. V nekaterih goratih predelih deželah Azije pa ženske še vedno osamijo, ko dobijo menstruacijo, ker so bojda nečiste, ponekod v najbolj zaostalih vaseh v Afriki albino otroke lovijo in ubijajo, saj verjamejo, da so prekleti - in velik del planeta je še vedno prepričan, da je homoseksualnost bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. Kar je za razvito Evropo večinoma normalno, običajno, je marsikje še vedno v srednjeveških povojih. Zato je zelena trata na Brniku vseeno fajn.

 

Ne bom sodila, kako zelo nenormalna in osebnostno multipla je bila Marla, a znala je biti tudi presneto normalna. Iz razuzdane, celo brezobzirne osebe, ki je vsepovprek opravljala - tako da je vmes že pozabila, kaj je komu rekla -, se je v sekundi prelevila v najprijaznejše in najslajše bitje na svetu. Iz osebe, ki je bila zmožno groziti in izsiljevati na prav bizarne načine, je bila v trenutku sposobna postati sočutna in pravična. Ko je prišla, je bil vedno kaos. V ponedeljek je iskala učitelja italijanščine, ker je rekla, da se bo preselila v Italijo. Slovenija je pač grozna. V torek je bila grozna tudi Italija, samo še hrvaška obala ji je bila všeč, nato si je spet premislila in odšla v Turčijo … hočem reči, wtf!? Kaos. Z večino je ravnala kot s papirnatimi robčki. Po uporabi zavrzi. Enkrat mi je v navalu besa, ki ga je sprožilo "kdo bi vedel kaj", poslala sporočilo, da bo vse najine dialoge preposlala tabloidnemu sociopatu. Prizor imam še zdaj jasno pred očmi, ker me je vrgel v glasen krohot. Pa, ljubica, prepošlji. Ne bi bila prva in tudi ne edina.

 

Bila je najbolje obveščen človek v državi. Vedela je vse o vseh. Tudi o tistih, ki sami zase mislijo, da vedo vse o vseh. Ne, Marla je vedela vse tudi o vas. Ne vem, kdaj natančno sem imela z njo zadnji kontakt. Pred kakšnimi štirimi leti. To je bil eden najbolj toksičnih odnosov v mojem življenju, kljub vsemu pa tudi eden najbolj zabavnih. Ni mi žal, ponovila pa vseeno ne bi. Kot na vrtiljaku, bi zaključila Marla: "You fuck me, then snub me. You love me, you hate me. You show me your sensitive side, then you turn into a total asshole."

 

Marla, lahko noč in upam, da si našla mir.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.665
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.349
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.462
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.010
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.324
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.374
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.194
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224