Komentar

Marle pa ni več

Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. Vsi smo kdaj jezni, razočarani, polni žalostnih čustev. Ranjeni smo. Žal mi je, da je oddaja Studio City na nacionalki doživela ukinitev. Želim si, da bi lahko kaj naredila, pa sem nemočna, kot večina. Ampak - karma is a bitch - Janez Janša je volitve izgubil. Upam, da zdaj tuhta, kaj je počel narobe, in da mu je v glavo uspela prodreti modrost, da nikoli ne počni drugim tistega, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi. Četudi meniš, da imaš prav. Zakaj se nekaterih nič ne dotakne? Stanje? Depresija. Sploh pa je vseeno. Vse enkrat gre. Tudi mi vsi bomo šli.

22.05.2022 00:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Marla   samomor   Evropa   Azija   Afrika   The Fight Club

Marla, lahko noč in upam, da si našla mir.

Marle ni več, mi je te dni, zjutraj, napisal prijatelj. Vem, ni zdravo spati v postelji s telefonom in poslej več res ne bom. Vedno je nekaj narobe. Odpisala sem: Kako to misliš? Kaj se je zgodilo? On: Umrla je. Šok. Srh me je spreletel. Po nekaj trenutkih sumljive tišine je pripisal: Samomor.

 

Ljudje v naših letih še ne umirajo kar tako. Starejši smo, raje nas bolezni imajo, a pred Marlo je bilo še toliko življenja. Koliko življenja je bilo šele v njej! Energična, odštekana, je počela reči, ki jih številni nikoli ne bi upali. Nazadnje si je upala vseeno preveč. Le kaj je mislila? Da skočiš z 9. nadstropja visoke stolpnice in poletiš z jato vran? Ali treščiš ob mrzli beton in obležiš kot izložbena lutka, polomljena na prafaktorje?

 

Saj v resnici ji ni bilo ime Marla. Bilo bi neokusno povedati njeno pravo ime. Celo sama sem ga izvedela šele po enem letu druženja z njo. V tem trenutku pa niti ne vem, če sem vedela res pravo ime. Ves čas je uporabljala dve imeni. Sčasoma sem ugotovila, da ima vsaj še tri druga. Wtf!? V tem hipu sem v možganih pritisnila na tipko delete. Vsa imena so izginila. Samo Marla je še tu. Fiktivna, pa čeprav je bila resnična. Tako jo kličem, ker me spominja na Marlo Singer iz filma Klub golih pesti, ki je verjetno edini konkretno nasilni film, fizično in psihično, ob katerem se krohotam. 

 

Ljudje se radi delimo na normalne in nenormalne. Neumnost. Nihče od nas ni normalen tako zelo, kot si domišlja, verjemite. Prav nihče. Vsak od nas je nenormalen. Vsak po svoje. Vsi nenormalni smo združeni v umetno ustvarjeni normalnosti, ki se kot fluidna kača vleče čez vso Zemljo, okrog in okrog, ter se spreminja od okolja do tradicije, znanosti, vedenja, izobrazbe, skratka, splošne stopnje razvoja. 

 

V Evropi vemo, da je menstruacija normalna neprijetnost, da so albino ljudje običajni, le da jih je prizadel okvarjeni gen, in da homoseksualnost ni bolezen, ampak naravna seksualnost posameznika. V nekaterih goratih predelih deželah Azije pa ženske še vedno osamijo, ko dobijo menstruacijo, ker so bojda nečiste, ponekod v najbolj zaostalih vaseh v Afriki albino otroke lovijo in ubijajo, saj verjamejo, da so prekleti - in velik del planeta je še vedno prepričan, da je homoseksualnost bolezen, ki jo je potrebno zdraviti. Kar je za razvito Evropo večinoma normalno, običajno, je marsikje še vedno v srednjeveških povojih. Zato je zelena trata na Brniku vseeno fajn.

 

Ne bom sodila, kako zelo nenormalna in osebnostno multipla je bila Marla, a znala je biti tudi presneto normalna. Iz razuzdane, celo brezobzirne osebe, ki je vsepovprek opravljala - tako da je vmes že pozabila, kaj je komu rekla -, se je v sekundi prelevila v najprijaznejše in najslajše bitje na svetu. Iz osebe, ki je bila zmožno groziti in izsiljevati na prav bizarne načine, je bila v trenutku sposobna postati sočutna in pravična. Ko je prišla, je bil vedno kaos. V ponedeljek je iskala učitelja italijanščine, ker je rekla, da se bo preselila v Italijo. Slovenija je pač grozna. V torek je bila grozna tudi Italija, samo še hrvaška obala ji je bila všeč, nato si je spet premislila in odšla v Turčijo … hočem reči, wtf!? Kaos. Z večino je ravnala kot s papirnatimi robčki. Po uporabi zavrzi. Enkrat mi je v navalu besa, ki ga je sprožilo "kdo bi vedel kaj", poslala sporočilo, da bo vse najine dialoge preposlala tabloidnemu sociopatu. Prizor imam še zdaj jasno pred očmi, ker me je vrgel v glasen krohot. Pa, ljubica, prepošlji. Ne bi bila prva in tudi ne edina.

 

Bila je najbolje obveščen človek v državi. Vedela je vse o vseh. Tudi o tistih, ki sami zase mislijo, da vedo vse o vseh. Ne, Marla je vedela vse tudi o vas. Ne vem, kdaj natančno sem imela z njo zadnji kontakt. Pred kakšnimi štirimi leti. To je bil eden najbolj toksičnih odnosov v mojem življenju, kljub vsemu pa tudi eden najbolj zabavnih. Ni mi žal, ponovila pa vseeno ne bi. Kot na vrtiljaku, bi zaključila Marla: "You fuck me, then snub me. You love me, you hate me. You show me your sensitive side, then you turn into a total asshole."

 

Marla, lahko noč in upam, da si našla mir.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.134
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.961
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.902
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.504
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 686
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860