Razkrivamo

V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu

Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in bodočega predsednika vlade Roberta Goloba naslovil Pismo mojemu prijatelju, bodočemu predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, v katerem ga poziva, naj skupaj s civilno družbo premakne meje svobode.

23.05.2022 18:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Vili Kovačič   Robert Golob   pismo   TIGR   antifašizem   praznik   Slovenija   Evropa

"Dragi Robert, s tem  predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi."

Dragi Robert, kralj sonca, vetra ter vseh podnebnih sil, ki jih boš moral pokoriti, da bodo v službi naroda, ne zgolj vladajoče koalicije. Da bo svoboda zasijala v celoti in v sijaju kakršnega si zasluži. Ker si Primorec in ker sva proti TEŠ 6 pred desetimileti zelo tesno in tvorno sodelovala, in me imaš od tedaj, kot sam praviš, v zelo dobrem spominu, čeprav takrat nisva mogla preprečiti katastrofe, pa se danes, dragi Robert, obračam nate kot na domoljuba v mnogo lažji in hitro uresničljivi zadevi.

 

Pri tem me zelo opogumlja dejstvo, da imaš v koaliciji prvo in zadnjo besedo, in kot razumem, pri tem sploh ni nujno, da se uskladiš z Levico in SD, torej z Lukom Mescem in Tanjo Fajon, ki bosta morda proti. Jaz pa te želim spodbujati v dobrem in opominjati v slabem. Predvsem pa me opogumlja tvoj koncept uresničevanja 3. člena ustave, po katerem ima v Sloveniji oblast ljudstvo in bo civilna družba, katere aktivni član sem že dve desetletji, zakonodajalec zakonov, ki bodo po meri ljudstva. In bosta svoboda in resnica nad strankarskim prestižem in politično prevlado. 

 

Moj predlog je izvedbeno zelo lahek, bi pa miselno pomenil ogromen korak v ozaveščanju ljudstva, s katerim nameravaš vladati. Tokrat začenjam s predlogom, ki se nanaša na državne praznike glede katerih vlada v Sloveniji totalna zmeda. Apeliram namreč na tvojo primorsko in antifašistično zavest, ki je nedvomna in nedvoumna, manjka ji samo dejavna potrditev v praksi. 

 

Dragi Robert, lepo te prosim, da kot nesporni vodja presekaš slovenski kaos z državnimi prazniki in v proceduro v Ddržavni zbor vložiš predlog civilne družbe, da 13. maj – spomin na TIGR, postane slovenski dan upora, in to kot nov državni praznik in dela prost dan. 

 

Skrajni čas je da prenehamo biti edina država na svetu, ki slavi kolaboracijo z nacisti kot nacionalni dan upora, resnični dogodek 13. maj pa ignoriramo in spregledujemo. Smrt fašizmu – SFSN, je bil v resnici tigrovski pozdrav in po kapitulaciji Italije septembra 1943 je ogromna večina Tigrovcev odšla v partizane. 

 

Dragi Robert, s tem  predlogom se boš trajno in izjemno pozitivno zapisal v zgodovino Slovencev in Evrope, kajti TIGR je bil prva antifašistična organizacija v Evropi. Prepričan sem, da bo ideja o novem prazniku tudi v tako imenovani jedrni Evropi dobro sprejeta, posebno zdaj v kontekstu vzpona za Evropo pogubne Putinove imperialistične nacifašistične politike.

 

Dragi Robert, ko boš to uresničil boš postal nesmrten, postal boš ne le sončni kralj, postal boš državnik evropskega pomena in vzor, kako je majhen narod sposoben velikih dejanj. S tigrovskim praznikom bomo poravnali zgodovinski dolg in Evropo spomnili, da so bili Tigrovci prvi antifašistični borci v Evropi, tedaj ko se drugim v Evropi o tem še sanjalo ni.     

 

Lepo te pozdravljam in ti želim vso srečo in uspeh na težki poti v neznano na katero si stopil.

 

 

Vili Kovačič,

predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.139
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.903
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.505
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.368
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 693
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 861