Razkrivamo

Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!

Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v skorajšnjo izvolitev novega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, saj javno pozivajo (za zdaj še aktualnega ministra Poklukarja), naj Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) "pisno sporoči, da Slovenija ne bo podpisnica novega predlaganega sporazuma o pandemiji in da Slovenija izstopa iz Svetovne zdravstvene organizacije". Ideja o izstopu se na prvi zdi takšna, kot da bi zrastla na zeljniku kakšnega Donalda Trumpa. A če relativno obsežno pismo skupine 22 zdravnikov ocenjujemo v vsebinskem smislu, kmalu pridemo do suma, da gre vseeno za pisanje v stilu teorije zarote, da so podpisniki zagotovo nasprotniki cepljenja in da njihova radikalna stališča zagotovo ne odražajo mnenja Slovenske zdravniške zbornice, ki nima 22, temveč preko 11.000 članov.

Pod pismom so sicer podpisani dr. Uroš Dobnikar, dr. Biljana Dušić, Vesna Gorjanc, Nada Hiti, Biserka Ilin, Gregor Knafelc, Živan Krevel, Petra Mihalek Novak, Miran Možina, Marko Novak, mag. Petar Papuga, Anda Perdan, Nedeljka Petrovič Koren, Franko Krbavčič, Sebastijan Piberl, mag. Vladimir Pirnat, Petra Planinc, mag. Stanko Pušenjak, dr. Martina Reberšek, Sabina Senčar, Urška Šalej, mag. Nada Tržan-Herman.

24.05.2022 21:04
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   iniciativa   zdravniki   pismo   WHO   izstop   Slovenija   Zdravniška zbornica Slovenije

Ker Svetovna zdravstvena organizacija, kot kaže, ne bo spremenila svojega načina delovanja, je zato edina možnost zaščite naše varnosti in suverenosti, da Slovenija izstopi iz WHO.

Svetovna zdravstvena organizacija (STO, WHO), se začenja pismo skupine zdravnikov, je bila ustanovljena 1948 kot neodvisen posvetovalni organ. Smisel delovanja WHO je že od začetka v promociji zdravja po vsem svetu, prispevanju k ohranjanju varnega sveta in v skrbi za najbolj ranljive. WHO skrbi za tehnično pomoč državam, postavlja mednarodna merila na področju zdravja, zbira podatke o zdravstvenem stanju v svetu in služi kot forum za razprave na področju različnih zdravstvenih tem. Ni nepomemben podatek, da so bila globalna priporočila WHO doslej neobvezujoča, vendat pa bi s podpisom nove pogodbe, objavljene 1. decembra 2021, Svetovna zdravstvena organizacija okrepila svoj položaj, saj bi bila postavljena nad nacionalne zakone in ustave članic.

 

Kritiki nove pogodbe opozarjajo, da bi v tem primeru vsa priporočila WHO postala obvezujoča. Kritike najboli skrbi, da bi članice WHO s tem tudi popolnoma izgubile svojo suverenost pri odločanju o ukrepih v primeru pojava nalezljivih bolezni, naravnih nesreč, klimatskih sprememb ali vojne. Preslikano na slovenske razmere naj bi to pomenilo, da se zaradi izgube nacionalne suverenosti na področju zdravstva Slovenija izpostavila tveganju, da bi WHO brez nacionalnih varovalnih mehanizmov razglasila pandemijo, narekovala obvezujoče kontraproduktivne ukrepe ter morda tudi obvezno cepljenje, s katerim bi pogojevali življenje. S tem bi izgubili temeljne človekove pravice, tudi pravico odločanja o svojem telesu in postali popolnoma brezpravni kot posameznik, kot družba in kot država, so prepričani v skupini zdravnikov.

 

Svetovna zdravstvena organizacija je bila ustanovljena kot posvetovalna inštitucija, brez finančnih interesov in se je financirala izključno iz članarin držav članic. V ospredju je bil javni interes. Kasneje so se stvari spremenile in danes se WHO financira iz dveh glavnih virov: (1) članarin držav članic, ki pokrijejo petino vseh finančnih virov, in (2) prostovoljnih prispevkov držav članic in privatnih donatorjev. Večino denarja dobi iz prostovoljnih prispevkov držav članic. Za leto 2020-2021 je prejela 5.8 milijarde dolarjev. Največ so prispevale Nemčija, fundacije Billa in Melinde Gates, Velika Britanija, Japonska, ZDA, Evropska komisija in Gatesova fundacija GAVI

 

 

Vir: WHO, 2020 (WHO)

 

 

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2009 spremenila definicijo, ki določa, kdaj lahko razglasi pandemijo in uvede ukrepe za njeno preprečevanje. Pred letom 2009 je bilo možno pandemijo razglasiti le ob pojavu "hitrega širjenja nalezljive bolezni na več kontinentov, ki je povzročila zelo veliko število hudo obolelih in izjemno visoko smrtnost". Iz definicije so izločili "veliko število težko obolelih in izjemno visoko smrtnost". Na ta način je WHO razširila svoja pooblastila in bi lahko pandemijo razglasila že pri običajnih sezonskih virozah. 

 

Leta 2020 je WHO spremenil definicijo t.i. čredne imunosti. Po predhodni definiciji se je čredna imunost lahko "razvila s prebolevanjem ali cepljenjem", kar je skladno z medicinsko znanostjo, po novi definiciji pa 'samo s cepljenjem', kar je v nasprotju z dosedanjimi spoznanji stroke (naravna imunost, ki se pridobi s prebolevanjem, je boljša od tiste, pridobljene s cepljenjem).

 

 

2021: Spremenjena tudi definicija cepiva

 

Če je predhodno veljalo "cepivo je produkt, ki stimulira imunski sistem osebe, da ustvari imunost na določeno bolezen ter jo ščiti pred to boleznijo", velja od septembra 2021 nova definicija cepiva: "Preparat, ki se uporablja za stimulacijo imunskega sistema proti bolezni'."

 

Razlika v definicijah ni zanemarljiva, še zlasti če ozavestimo, da nova mRNA in vektorska tehnologija že po naravi lahko stimulira imunski sistem ob vnosu tujega genskega zapisa ali vektorja v prejemnika produkta. Iz spremembe definicije bi bilo možno razumeti, da je zaščita pred boleznijo, kar je glavno poslanstvo cepiv (!), drugotnega pomena.

 

 

Vir: CDC, 2018

 

 

S spremembo definicije cepiva se WHO odpira možnost uvedbe različnih medicinskih produktov in postopkov/tehnologij, ki se razlikujejo od dosedanje tehnologije in mehanizma delovanja konvencionalnih cepiv. Načeloma uvedba novih tehnologij in novih produktov ni sporna, je pa nujno potrebno, da so za uporabo na ljudeh (v preventivne namene in morebitno masovno uporabo) preverjeni in varni. 

 

Proizvajalci cepiv proti Covidu-19 se v standardih za svoje predklinične raziskave sklicujejo na priporočila WHO iz leta 2005. To je jasno razvidno iz dokumenta, ki ga je ameriška organizacija Judicial Watch pridobila na osnovi zahteve za dostop do informacij javnega značaja (FOIA) za cepivo podjetja Pfizer.

 

Nedavna raziskava, ki je pokazala, da je možen reverzni prepis nukleotidnega zaporedja cepiva omenjenega proizvajalca ter desetletja dolgo poznavanje in priznavanje celičnega mehanizma reverzne transkripcije, ki omogoča vgradnjo mRNA molekul v celične genome, navaja k dodatni previdnosti in potrebi po spremembi WHO priporočil. WHO s svojimi priporočili ne sledi razvoju tehnologije in s tem hote ali nehote pomaga k nižanju varnostnih standardov glede uporabe farmacevtskih produktov za ljudi. 

 

Posledice navedenih sprememb so številne možnosti zlorab, npr. uvedba obveznega cepljenja zaradi nemedicinskih interesov (npr. finančni interesi donatorjev) ter uvedba uporabe medicinskih produktov z nižjim varnostnim standardom, in to v situacijah, ko to ni zares nujno. Za registracijo (novih) cepiv je namreč možna uporaba nižjih varnostnih standardov, kot za nekatere druge medicinske produkte. To omogoča uvajanje novih produktov in tehnologij pod nazivom "cepivo", kar je enostavneje in cenejše za proizvajalce. Pri tem pa je lahko žrtvovana varnost uporabnikov.

 

Ker Svetovna zdravstvena organizacija, kot kaže, ne bo spremenila svojega načina delovanja, ki ga sedaj obvladujejo korporacije oziroma mega kapital, je zato edina možnost zaščite naše varnosti in suverenosti, da Slovenija izstopi iz WHO, zaključuje svoje pismo 22 slovenskih zdravnikov.

 

Zdravniška zbornica Slovenije ima po naših podatkih 11.705 članov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.134
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.961
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.902
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.504
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 686
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860