Komentar

Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)

Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča vrata, ki jih je metaforično, predvsem pa vizionarsko odkril že Franz Kafka, 20. stoletje pa jih je s svojim totalitarističnim družbenim inženiringom spremenilo v simbol uničevanja, omejevanja in zapiranja. Železna vrata, ki jih je v nekem zgodovinskem trenutku nadgradila še železna zavesa, so bila za Pahorja alegorija taborišč, skozi katera se je opotekal v času, ko je Evropo zagrnil mrak fašizma in nacizma. Po koncu vojne je razočaran spoznal, da ima pošast v resnici tri glave in da je njegove rojake v Sloveniji zagrnil še mrak komunizma. 

30.05.2022 22:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Boris Pahor   Nekropola   Franz Kafka   In memoriam   Trst   Narodni dom   fašizem

Foto: Mediaspeed

Od njega smo se potihoma poslavljali že zadnjih deset let.

Včasih za koga, recimo za pomembnega državnika, ki umre v pozni starosti, pa je živel v dveh stoletjih, zapišemo, da je z njim "umrlo stoletje". V 20. stoletju je živelo precej takšnih osebnosti, ki so zaznamovale politično in družbeno dogajanje. Ob njihovih smrtih so se pisali nekrologi, v katerih so pisci večino spoštovali staro rimsko reklo "o mrtvih vse dobro" (de mortuis nil nisi bene), vsi po vrsti pa so se strinjali, da je pokojnik pomembno prispeval k dogodkom, ki so zaznamovali desetletja. Da je pustil svoj pečat, so radi dejali.

 

To so tiste obrabljene fraze, ki spremljajo slovo od pokojnika in ki v slovenskem jeziku zvenijo nekoliko togo, nerodno. Toda ob smrti Borisa Pahorja, ki je umrl v neverjetni starosti, takorekoč v 109. letu, to niso le fraze in leporečje. Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča vrata, ki jih je metaforično, predvsem pa vizionarsko odkril že Franz Kafka, 20. stoletje pa jih je s svojim totalitarističnim družbenim inženiringom spremenilo v simbol uničevanja, omejevanja in zapiranja. Železna vrata, ki jih je v nekem zgodovinskem trenutku nadgradila še železna zavesa, so bila za Pahorja alegorija taborišč, skozi katera se je opotekal v času, ko je Evropo zagrnil mrak fašizma in nacizma.

 

Ko sem se lani avgusta, ob njegovem 108. rojstnem dnevu, Borisu napisal homagge, v drugem ali tretjem poskusi le prebil skozi njegovo Nekropolo, sem zapisal naslednje:

 

Nekropola je zame eden najtežjih (slovenskih) romanov, pisana v posebni tehniki asociativnega toka zavesti, ko se bralec s pomočjo pripovedovalca začne pogrezati v lepljivo, morasto vzdušje taborišča smrti, v črno-beli svet senc, kjer je zasužnjeni homo sapiens vreden manj od posušene travne bilke na bližnji jasi, kjer celo narava noče gledati trpljenja taboriščnikov, podljudi, obsojenih na izginotje, ampak se obrača stran.  

 

 

 

 

Žalovanje, ki je včeraj zajelo državo, je svojevrstna zgodovinska ironija, sploh če pomislimo, da je bil Boris Pahor kot potencialno sovražna emigracija v nekem obdobju naše slavne polpretekle zgodovine celo persona non grata v Sloveniji. Pahorja je imela partijska nomenklatura v Ljubljani dolga leta skrbno na očeh, kot zamejski pisatelj in intelektualec je bil vse do začetka osemdesetih anatemiziran in potisnjen daleč na obrobje.

 

Po svoje se zdi ironično, da domovina danes objokuje laureata, ki so ga njeni oblastniki pred nekaj desetletji obravnavali kot sovražnika ljudstva, hkrati pa se zgraža nad ignoranco Pahorjeve administrativne domovine Italije, kjer so ga zares odkrili šele pred četrt stoletja, najpomembnejši prevodi pa so stari poldrugo desetletje.

 

Ampak v čem pa je Ljubljana boljša, če smo iskreni v svojem samoizpraševanju. Kajti ko gre za Borisa Pahorja in krokodilje solze ljubljanskega kulturnega establishmenta, se človek spomni na Kovačičeve Prišleke in obnašanje ljubljanske meščanske srenje, ki je med nemško okupacijo mrzlično iskala argumente in dokaze za svojo arijsko poreklo, 7. maja 1945 pa po vseh podstrešjih iskala slovenske zastave, da bi nanje še pred prihodom partizanov našili rdečo zvezdo.

 

O dvoličnosti govorim, da. O sprenevedanju. O partijski vrhuški v Ljubljani, ki je z udbovskimi metodami pozorno spremljala dogajanje v mestu v zalivu. Trstu je Pahor ostal zvest do konca. Zaradi fundamentalnega razočaranja nad razvojem Slovenije po osamosvojitvi je v zadnjih letih in s poslednjimi atomi intelektualne moči poskušal spregovoriti kot moralna avtoriteta, ki ni podvržena relativiziranju, cinizmu ali manipuliranju z dejstvi. Zanj dilem glede obsojanja vseh treh totalitarizmov ni bilo. Medtem ko nek bedak v vlogi novoizvoljenega poslanca ljubljanskega državnega zbora ob izvolitvi novemu predsedniku vlade čestita za Dan mladosti, je na drugi strani s tega sveta odhajal pričevalec stranpoti Titove socialistične federacije, ki je bila zgolj kozmetično popravljena verzija stalinistične države.

 

Boris Pahor je bil eden redkih intelektualcev, ki že ves čas opozarjajo na moralno in človeško izprijenost vseh treh -izmov. Na svoji koži, z lastnimi očmi se je znašel v spominu na požig Narodnega doma v Trstu, pa na fašistično preganjanje, čemur je sledil nacistični poskus "končne rešitve". Po teh izkušnjah je Pahor lahko brez trohice slabe vesti ignoriral domnevno levo-desni državljanski spopad v Sloveniji; kritičen do enih in drugih je ohranjal na svojo distanco do obeh taborov, ki zastrupljata državo.

 

Od njega smo se potihoma poslavljali že zadnjih deset let. Prišel je tudi ta trenutek in Boris Pahor je stopil v svoji dve stoletji, za njim pa so se zaprla tista železna vrata, ki vodijo nazaj v 20. stoletje, Pahorjevo stoletje. Navsezadnje je bilo to tudi sijajno obdobje, v katerem je vsake toliko zmagala tudi ljubezen. In prav ljubezen je tista absolutna vrednota, pred katero se je zlomil vsak, še tako nasilen, izprijen, zločinski in nečloveški režim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.126
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.956
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.900
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.504
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 949
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 672
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860