Komentar

Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)

Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča vrata, ki jih je metaforično, predvsem pa vizionarsko odkril že Franz Kafka, 20. stoletje pa jih je s svojim totalitarističnim družbenim inženiringom spremenilo v simbol uničevanja, omejevanja in zapiranja. Železna vrata, ki jih je v nekem zgodovinskem trenutku nadgradila še železna zavesa, so bila za Pahorja alegorija taborišč, skozi katera se je opotekal v času, ko je Evropo zagrnil mrak fašizma in nacizma. Po koncu vojne je razočaran spoznal, da ima pošast v resnici tri glave in da je njegove rojake v Sloveniji zagrnil še mrak komunizma. 

30.05.2022 22:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Boris Pahor   Nekropola   Franz Kafka   In memoriam   Trst   Narodni dom   fašizem

Foto: Mediaspeed

Od njega smo se potihoma poslavljali že zadnjih deset let.

Včasih za koga, recimo za pomembnega državnika, ki umre v pozni starosti, pa je živel v dveh stoletjih, zapišemo, da je z njim "umrlo stoletje". V 20. stoletju je živelo precej takšnih osebnosti, ki so zaznamovale politično in družbeno dogajanje. Ob njihovih smrtih so se pisali nekrologi, v katerih so pisci večino spoštovali staro rimsko reklo "o mrtvih vse dobro" (de mortuis nil nisi bene), vsi po vrsti pa so se strinjali, da je pokojnik pomembno prispeval k dogodkom, ki so zaznamovali desetletja. Da je pustil svoj pečat, so radi dejali.

 

To so tiste obrabljene fraze, ki spremljajo slovo od pokojnika in ki v slovenskem jeziku zvenijo nekoliko togo, nerodno. Toda ob smrti Borisa Pahorja, ki je umrl v neverjetni starosti, takorekoč v 109. letu, to niso le fraze in leporečje. Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča vrata, ki jih je metaforično, predvsem pa vizionarsko odkril že Franz Kafka, 20. stoletje pa jih je s svojim totalitarističnim družbenim inženiringom spremenilo v simbol uničevanja, omejevanja in zapiranja. Železna vrata, ki jih je v nekem zgodovinskem trenutku nadgradila še železna zavesa, so bila za Pahorja alegorija taborišč, skozi katera se je opotekal v času, ko je Evropo zagrnil mrak fašizma in nacizma.

 

Ko sem se lani avgusta, ob njegovem 108. rojstnem dnevu, Borisu napisal homagge, v drugem ali tretjem poskusi le prebil skozi njegovo Nekropolo, sem zapisal naslednje:

 

Nekropola je zame eden najtežjih (slovenskih) romanov, pisana v posebni tehniki asociativnega toka zavesti, ko se bralec s pomočjo pripovedovalca začne pogrezati v lepljivo, morasto vzdušje taborišča smrti, v črno-beli svet senc, kjer je zasužnjeni homo sapiens vreden manj od posušene travne bilke na bližnji jasi, kjer celo narava noče gledati trpljenja taboriščnikov, podljudi, obsojenih na izginotje, ampak se obrača stran.  

 

 

 

 

Žalovanje, ki je včeraj zajelo državo, je svojevrstna zgodovinska ironija, sploh če pomislimo, da je bil Boris Pahor kot potencialno sovražna emigracija v nekem obdobju naše slavne polpretekle zgodovine celo persona non grata v Sloveniji. Pahorja je imela partijska nomenklatura v Ljubljani dolga leta skrbno na očeh, kot zamejski pisatelj in intelektualec je bil vse do začetka osemdesetih anatemiziran in potisnjen daleč na obrobje.

 

Po svoje se zdi ironično, da domovina danes objokuje laureata, ki so ga njeni oblastniki pred nekaj desetletji obravnavali kot sovražnika ljudstva, hkrati pa se zgraža nad ignoranco Pahorjeve administrativne domovine Italije, kjer so ga zares odkrili šele pred četrt stoletja, najpomembnejši prevodi pa so stari poldrugo desetletje.

 

Ampak v čem pa je Ljubljana boljša, če smo iskreni v svojem samoizpraševanju. Kajti ko gre za Borisa Pahorja in krokodilje solze ljubljanskega kulturnega establishmenta, se človek spomni na Kovačičeve Prišleke in obnašanje ljubljanske meščanske srenje, ki je med nemško okupacijo mrzlično iskala argumente in dokaze za svojo arijsko poreklo, 7. maja 1945 pa po vseh podstrešjih iskala slovenske zastave, da bi nanje še pred prihodom partizanov našili rdečo zvezdo.

 

O dvoličnosti govorim, da. O sprenevedanju. O partijski vrhuški v Ljubljani, ki je z udbovskimi metodami pozorno spremljala dogajanje v mestu v zalivu. Trstu je Pahor ostal zvest do konca. Zaradi fundamentalnega razočaranja nad razvojem Slovenije po osamosvojitvi je v zadnjih letih in s poslednjimi atomi intelektualne moči poskušal spregovoriti kot moralna avtoriteta, ki ni podvržena relativiziranju, cinizmu ali manipuliranju z dejstvi. Zanj dilem glede obsojanja vseh treh totalitarizmov ni bilo. Medtem ko nek bedak v vlogi novoizvoljenega poslanca ljubljanskega državnega zbora ob izvolitvi novemu predsedniku vlade čestita za Dan mladosti, je na drugi strani s tega sveta odhajal pričevalec stranpoti Titove socialistične federacije, ki je bila zgolj kozmetično popravljena verzija stalinistične države.

 

Boris Pahor je bil eden redkih intelektualcev, ki že ves čas opozarjajo na moralno in človeško izprijenost vseh treh -izmov. Na svoji koži, z lastnimi očmi se je znašel v spominu na požig Narodnega doma v Trstu, pa na fašistično preganjanje, čemur je sledil nacistični poskus "končne rešitve". Po teh izkušnjah je Pahor lahko brez trohice slabe vesti ignoriral domnevno levo-desni državljanski spopad v Sloveniji; kritičen do enih in drugih je ohranjal na svojo distanco do obeh taborov, ki zastrupljata državo.

 

Od njega smo se potihoma poslavljali že zadnjih deset let. Prišel je tudi ta trenutek in Boris Pahor je stopil v svoji dve stoletji, za njim pa so se zaprla tista železna vrata, ki vodijo nazaj v 20. stoletje, Pahorjevo stoletje. Navsezadnje je bilo to tudi sijajno obdobje, v katerem je vsake toliko zmagala tudi ljubezen. In prav ljubezen je tista absolutna vrednota, pred katero se je zlomil vsak, še tako nasilen, izprijen, zločinski in nečloveški režim.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 913
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249