Razkrivamo

Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred

Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope. Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne bomo. Namesto tega se gre vprašati, kaj poganja motor ameriške zunanje politike. Pojavljajo se različna imena, toda eno ključnih je zagotovo Jake Sullivan, letnik 1976, svetovalec predsednika Josepha Bidna za nacionalno varnost. Vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

02.06.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Jake Sullivan   ZDA   Evropa   zunanja politika   nacionalna varnost   Joe Biden   Hillary Clinton   Washington   Donald Trump

Hillary Clinton je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico.

V več vidikih vojne med Ukrajino in Rusijo se je pokazal tudi globok prepad med interesi, vizijami in odločitvami Združenih držav Amerike in Evropske unije (EU). Z ene strani Washington narekuje ukrepanje v rokavicah, z druge pa si Bruselj prizadeva za kompaktno ukrepanje na kompleksni šahovnici, ki vpliva predvsem na varnostno sfero.

 

Redno se, sicer v posodobljeni različici, pojavlja slavno Kissingerjevo vprašanje: Kdo pozna telefonsko številko Evrope? Odgovor je vedno neprepričljiv, kot plastično prikazuje os med Macronom in Scholzem, utrjena v dneh Draghijevega obiska v ZDA. V tem novem okviru, ki se izrisuje, je mogoče prej omenjeno vprašanje zastaviti tudi tako: Kdo bo zavrtel nemogočo telefonsko številko Evrope? Oziroma še bolje: Kaj poganja motor ameriške zunanje politike? Pojavljajo se različna imena, a eno, ki je zasidrano na vrhu seznama, je zagotovo Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost ter vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

V jedru ameriške varnostne politike, ki jo vodi predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil, najdemo ravno Sullivana: zaradi vloge, kulturnega ozadja, pa tudi zaradi (ne)izkušenj, Sullivan pritiska z vpletanjem države v dolgotrajno vojno. Prepričan je, upravičeno, da mora ameriška zunanja politika služiti interesom ameriškega srednjega razreda, kot demokratska različica Trumpove strategije America First. Paradoks pa se skriva v tem, da se za inflacijo v ZDA krivi ruskega predsednika Vladimirja Putina: ameriška centralna banka (FED) je namreč prvič v več kot dvajsetih letih dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.

 

 

Kdo je Jake Sullivan?

 

Jake Sullivan je odraščal v družini srednjega razreda v Minneapolisu, med štirimi brati in sestrami. Študij so v družini vedno smatrali za prioritetni faktor, ki omogoča boljše življenje. Poleg študija prava na Yaleu je Sullivan prejel tudi prestižno štipendijo Rhodes na Oxfordu, kjer je diplomiral iz mednarodnih odnosov. Namesto klasične kariere v washingtonskem establishmentu se Sullivan po končanem študiju prava odloči za vrnitev v Minnesoto in delo v odvetniški pisarni, nato pa se zaposli pri demokratski senatorki Amy Klobuchar. Ta ga pozneje predstavi Hillary Clinton, ki je (bila) pravzaprav Sullivanova prava politična botra. 

 

Da bi poudarili pomembnost, ki jo Sullivan ima, so določeni opazovalci opozorili na seznam povabljencev na Sullivanovo poroko z Margaret Goodlander leta 2015 na Yaleu. Par se je namreč spoznal prav v tamkajšnjem univerzitetnem kampusu. Tedaj se je zdela demokratska stranka nepremagljiva, zdelo se je, da bo njeno tradicijo po obeh Obamovih mandatih v Beli hiši nadaljevala prva ženska predsednica ZDA. Med drugimi sta bila na poroki tudi Bill in Hillary Clinton, ki je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico. Poleg njiju sta bila med gosti tudi Antony J. Blinken, trenutni ameriški državni sekretar in zvest Clintonov privrženec, ter Stephen G. Bryer, sodnik ameriškega vrhovnega sodišča.

 

Potem pa so volitve leta 2016 prinesle presenečenje in na najbolj znan naslov na ulici Pennsylvania Avenue se je vselil Donald Trump. Če sodimo po enem redkih citatov, ki naj bi jih izrekel Sullivan, je "volilna kampanja leta 2016 name močno vplivala, pa ne v celoti po Trumpovi krivdi. Razumel sem, da velik del naše države meni, da vlada ne misli na njihove potrebe in interese". Od tukaj izvira prepričanje, da deli prebivalstva, deli srednjega razreda, ki mu tudi sam pripada, želijo, da se zadeve kot "neenakost, odmik in prepad med delavci in vlado", pojavijo na vseh sestankih v Beli hiši, tudi v t.i. krizni sobi (Situation Room, kjer se sprejemajo najobčutljivejše odločitve na področju nacionalne varnosti.

 

Ameriška zunanja politika za srednji razred bi se morala glede na Sullivanovo vizijo umakniti tako iz Afganistana, kot z Bližnjega vzhoda ter prenehati s kontra terorizmom, sočasno pa bi morala vzpostaviti partnerstvo z Avstralijo in Veliko Britanijo (Aukus). Glavni cilj vsega tega je povezati vse dejavnosti ZDA na globalnem prizorišču z življenji in dobrobitjo običajnih ameriških državljanov. Prvi koraki k uresničitvi tega cilja se niso začeli prav obetavno: bližajo se volitve na polovici mandata, ki bodo pokazale, kaj o vsem tem meni prav ta srednji razred, ki ga nagovarja Sullivan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
1
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.482
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.128
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889