Razkrivamo

Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred

Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope. Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne bomo. Namesto tega se gre vprašati, kaj poganja motor ameriške zunanje politike. Pojavljajo se različna imena, toda eno ključnih je zagotovo Jake Sullivan, letnik 1976, svetovalec predsednika Josepha Bidna za nacionalno varnost. Vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

02.06.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Jake Sullivan   ZDA   Evropa   zunanja politika   nacionalna varnost   Joe Biden   Hillary Clinton   Washington   Donald Trump

Hillary Clinton je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico.

V več vidikih vojne med Ukrajino in Rusijo se je pokazal tudi globok prepad med interesi, vizijami in odločitvami Združenih držav Amerike in Evropske unije (EU). Z ene strani Washington narekuje ukrepanje v rokavicah, z druge pa si Bruselj prizadeva za kompaktno ukrepanje na kompleksni šahovnici, ki vpliva predvsem na varnostno sfero.

 

Redno se, sicer v posodobljeni različici, pojavlja slavno Kissingerjevo vprašanje: Kdo pozna telefonsko številko Evrope? Odgovor je vedno neprepričljiv, kot plastično prikazuje os med Macronom in Scholzem, utrjena v dneh Draghijevega obiska v ZDA. V tem novem okviru, ki se izrisuje, je mogoče prej omenjeno vprašanje zastaviti tudi tako: Kdo bo zavrtel nemogočo telefonsko številko Evrope? Oziroma še bolje: Kaj poganja motor ameriške zunanje politike? Pojavljajo se različna imena, a eno, ki je zasidrano na vrhu seznama, je zagotovo Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost ter vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

V jedru ameriške varnostne politike, ki jo vodi predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil, najdemo ravno Sullivana: zaradi vloge, kulturnega ozadja, pa tudi zaradi (ne)izkušenj, Sullivan pritiska z vpletanjem države v dolgotrajno vojno. Prepričan je, upravičeno, da mora ameriška zunanja politika služiti interesom ameriškega srednjega razreda, kot demokratska različica Trumpove strategije America First. Paradoks pa se skriva v tem, da se za inflacijo v ZDA krivi ruskega predsednika Vladimirja Putina: ameriška centralna banka (FED) je namreč prvič v več kot dvajsetih letih dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.

 

 

Kdo je Jake Sullivan?

 

Jake Sullivan je odraščal v družini srednjega razreda v Minneapolisu, med štirimi brati in sestrami. Študij so v družini vedno smatrali za prioritetni faktor, ki omogoča boljše življenje. Poleg študija prava na Yaleu je Sullivan prejel tudi prestižno štipendijo Rhodes na Oxfordu, kjer je diplomiral iz mednarodnih odnosov. Namesto klasične kariere v washingtonskem establishmentu se Sullivan po končanem študiju prava odloči za vrnitev v Minnesoto in delo v odvetniški pisarni, nato pa se zaposli pri demokratski senatorki Amy Klobuchar. Ta ga pozneje predstavi Hillary Clinton, ki je (bila) pravzaprav Sullivanova prava politična botra. 

 

Da bi poudarili pomembnost, ki jo Sullivan ima, so določeni opazovalci opozorili na seznam povabljencev na Sullivanovo poroko z Margaret Goodlander leta 2015 na Yaleu. Par se je namreč spoznal prav v tamkajšnjem univerzitetnem kampusu. Tedaj se je zdela demokratska stranka nepremagljiva, zdelo se je, da bo njeno tradicijo po obeh Obamovih mandatih v Beli hiši nadaljevala prva ženska predsednica ZDA. Med drugimi sta bila na poroki tudi Bill in Hillary Clinton, ki je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico. Poleg njiju sta bila med gosti tudi Antony J. Blinken, trenutni ameriški državni sekretar in zvest Clintonov privrženec, ter Stephen G. Bryer, sodnik ameriškega vrhovnega sodišča.

 

Potem pa so volitve leta 2016 prinesle presenečenje in na najbolj znan naslov na ulici Pennsylvania Avenue se je vselil Donald Trump. Če sodimo po enem redkih citatov, ki naj bi jih izrekel Sullivan, je "volilna kampanja leta 2016 name močno vplivala, pa ne v celoti po Trumpovi krivdi. Razumel sem, da velik del naše države meni, da vlada ne misli na njihove potrebe in interese". Od tukaj izvira prepričanje, da deli prebivalstva, deli srednjega razreda, ki mu tudi sam pripada, želijo, da se zadeve kot "neenakost, odmik in prepad med delavci in vlado", pojavijo na vseh sestankih v Beli hiši, tudi v t.i. krizni sobi (Situation Room, kjer se sprejemajo najobčutljivejše odločitve na področju nacionalne varnosti.

 

Ameriška zunanja politika za srednji razred bi se morala glede na Sullivanovo vizijo umakniti tako iz Afganistana, kot z Bližnjega vzhoda ter prenehati s kontra terorizmom, sočasno pa bi morala vzpostaviti partnerstvo z Avstralijo in Veliko Britanijo (Aukus). Glavni cilj vsega tega je povezati vse dejavnosti ZDA na globalnem prizorišču z življenji in dobrobitjo običajnih ameriških državljanov. Prvi koraki k uresničitvi tega cilja se niso začeli prav obetavno: bližajo se volitve na polovici mandata, ki bodo pokazale, kaj o vsem tem meni prav ta srednji razred, ki ga nagovarja Sullivan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
3
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
36
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.592
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.796
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.397
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.359
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427