Razkrivamo

Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred

Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope. Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne bomo. Namesto tega se gre vprašati, kaj poganja motor ameriške zunanje politike. Pojavljajo se različna imena, toda eno ključnih je zagotovo Jake Sullivan, letnik 1976, svetovalec predsednika Josepha Bidna za nacionalno varnost. Vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

02.06.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Jake Sullivan   ZDA   Evropa   zunanja politika   nacionalna varnost   Joe Biden   Hillary Clinton   Washington   Donald Trump

Hillary Clinton je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico.

V več vidikih vojne med Ukrajino in Rusijo se je pokazal tudi globok prepad med interesi, vizijami in odločitvami Združenih držav Amerike in Evropske unije (EU). Z ene strani Washington narekuje ukrepanje v rokavicah, z druge pa si Bruselj prizadeva za kompaktno ukrepanje na kompleksni šahovnici, ki vpliva predvsem na varnostno sfero.

 

Redno se, sicer v posodobljeni različici, pojavlja slavno Kissingerjevo vprašanje: Kdo pozna telefonsko številko Evrope? Odgovor je vedno neprepričljiv, kot plastično prikazuje os med Macronom in Scholzem, utrjena v dneh Draghijevega obiska v ZDA. V tem novem okviru, ki se izrisuje, je mogoče prej omenjeno vprašanje zastaviti tudi tako: Kdo bo zavrtel nemogočo telefonsko številko Evrope? Oziroma še bolje: Kaj poganja motor ameriške zunanje politike? Pojavljajo se različna imena, a eno, ki je zasidrano na vrhu seznama, je zagotovo Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost ter vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

V jedru ameriške varnostne politike, ki jo vodi predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil, najdemo ravno Sullivana: zaradi vloge, kulturnega ozadja, pa tudi zaradi (ne)izkušenj, Sullivan pritiska z vpletanjem države v dolgotrajno vojno. Prepričan je, upravičeno, da mora ameriška zunanja politika služiti interesom ameriškega srednjega razreda, kot demokratska različica Trumpove strategije America First. Paradoks pa se skriva v tem, da se za inflacijo v ZDA krivi ruskega predsednika Vladimirja Putina: ameriška centralna banka (FED) je namreč prvič v več kot dvajsetih letih dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.

 

 

Kdo je Jake Sullivan?

 

Jake Sullivan je odraščal v družini srednjega razreda v Minneapolisu, med štirimi brati in sestrami. Študij so v družini vedno smatrali za prioritetni faktor, ki omogoča boljše življenje. Poleg študija prava na Yaleu je Sullivan prejel tudi prestižno štipendijo Rhodes na Oxfordu, kjer je diplomiral iz mednarodnih odnosov. Namesto klasične kariere v washingtonskem establishmentu se Sullivan po končanem študiju prava odloči za vrnitev v Minnesoto in delo v odvetniški pisarni, nato pa se zaposli pri demokratski senatorki Amy Klobuchar. Ta ga pozneje predstavi Hillary Clinton, ki je (bila) pravzaprav Sullivanova prava politična botra. 

 

Da bi poudarili pomembnost, ki jo Sullivan ima, so določeni opazovalci opozorili na seznam povabljencev na Sullivanovo poroko z Margaret Goodlander leta 2015 na Yaleu. Par se je namreč spoznal prav v tamkajšnjem univerzitetnem kampusu. Tedaj se je zdela demokratska stranka nepremagljiva, zdelo se je, da bo njeno tradicijo po obeh Obamovih mandatih v Beli hiši nadaljevala prva ženska predsednica ZDA. Med drugimi sta bila na poroki tudi Bill in Hillary Clinton, ki je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico. Poleg njiju sta bila med gosti tudi Antony J. Blinken, trenutni ameriški državni sekretar in zvest Clintonov privrženec, ter Stephen G. Bryer, sodnik ameriškega vrhovnega sodišča.

 

Potem pa so volitve leta 2016 prinesle presenečenje in na najbolj znan naslov na ulici Pennsylvania Avenue se je vselil Donald Trump. Če sodimo po enem redkih citatov, ki naj bi jih izrekel Sullivan, je "volilna kampanja leta 2016 name močno vplivala, pa ne v celoti po Trumpovi krivdi. Razumel sem, da velik del naše države meni, da vlada ne misli na njihove potrebe in interese". Od tukaj izvira prepričanje, da deli prebivalstva, deli srednjega razreda, ki mu tudi sam pripada, želijo, da se zadeve kot "neenakost, odmik in prepad med delavci in vlado", pojavijo na vseh sestankih v Beli hiši, tudi v t.i. krizni sobi (Situation Room, kjer se sprejemajo najobčutljivejše odločitve na področju nacionalne varnosti.

 

Ameriška zunanja politika za srednji razred bi se morala glede na Sullivanovo vizijo umakniti tako iz Afganistana, kot z Bližnjega vzhoda ter prenehati s kontra terorizmom, sočasno pa bi morala vzpostaviti partnerstvo z Avstralijo in Veliko Britanijo (Aukus). Glavni cilj vsega tega je povezati vse dejavnosti ZDA na globalnem prizorišču z življenji in dobrobitjo običajnih ameriških državljanov. Prvi koraki k uresničitvi tega cilja se niso začeli prav obetavno: bližajo se volitve na polovici mandata, ki bodo pokazale, kaj o vsem tem meni prav ta srednji razred, ki ga nagovarja Sullivan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
9
15.09.2022 19:00
Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah
11
31.08.2022 21:00
Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha
18
30.08.2022 21:30
Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in ... Več.
Piše: Uredništvo
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."
12
21.08.2022 21:27
Politični voditelji seredno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri ... Več.
Piše: T-Fai Yeung
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.941
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.373
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.294
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.129
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.019
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 894
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 574
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 640
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.469