Razkrivamo

Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred

Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope. Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne bomo. Namesto tega se gre vprašati, kaj poganja motor ameriške zunanje politike. Pojavljajo se različna imena, toda eno ključnih je zagotovo Jake Sullivan, letnik 1976, svetovalec predsednika Josepha Bidna za nacionalno varnost. Vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

02.06.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Jake Sullivan   ZDA   Evropa   zunanja politika   nacionalna varnost   Joe Biden   Hillary Clinton   Washington   Donald Trump

Hillary Clinton je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico.

V več vidikih vojne med Ukrajino in Rusijo se je pokazal tudi globok prepad med interesi, vizijami in odločitvami Združenih držav Amerike in Evropske unije (EU). Z ene strani Washington narekuje ukrepanje v rokavicah, z druge pa si Bruselj prizadeva za kompaktno ukrepanje na kompleksni šahovnici, ki vpliva predvsem na varnostno sfero.

 

Redno se, sicer v posodobljeni različici, pojavlja slavno Kissingerjevo vprašanje: Kdo pozna telefonsko številko Evrope? Odgovor je vedno neprepričljiv, kot plastično prikazuje os med Macronom in Scholzem, utrjena v dneh Draghijevega obiska v ZDA. V tem novem okviru, ki se izrisuje, je mogoče prej omenjeno vprašanje zastaviti tudi tako: Kdo bo zavrtel nemogočo telefonsko številko Evrope? Oziroma še bolje: Kaj poganja motor ameriške zunanje politike? Pojavljajo se različna imena, a eno, ki je zasidrano na vrhu seznama, je zagotovo Jake Sullivan, svetovalec predsednika Bidna za nacionalno varnost ter vzhajajoča zvezda establishmenta v Washingtonu. Dinamičen, pameten, predvsem pa s seznamom pomembnih stikov, ki štejejo. 

 

V jedru ameriške varnostne politike, ki jo vodi predsednik države in vrhovni poveljnik oboroženih sil, najdemo ravno Sullivana: zaradi vloge, kulturnega ozadja, pa tudi zaradi (ne)izkušenj, Sullivan pritiska z vpletanjem države v dolgotrajno vojno. Prepričan je, upravičeno, da mora ameriška zunanja politika služiti interesom ameriškega srednjega razreda, kot demokratska različica Trumpove strategije America First. Paradoks pa se skriva v tem, da se za inflacijo v ZDA krivi ruskega predsednika Vladimirja Putina: ameriška centralna banka (FED) je namreč prvič v več kot dvajsetih letih dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.

 

 

Kdo je Jake Sullivan?

 

Jake Sullivan je odraščal v družini srednjega razreda v Minneapolisu, med štirimi brati in sestrami. Študij so v družini vedno smatrali za prioritetni faktor, ki omogoča boljše življenje. Poleg študija prava na Yaleu je Sullivan prejel tudi prestižno štipendijo Rhodes na Oxfordu, kjer je diplomiral iz mednarodnih odnosov. Namesto klasične kariere v washingtonskem establishmentu se Sullivan po končanem študiju prava odloči za vrnitev v Minnesoto in delo v odvetniški pisarni, nato pa se zaposli pri demokratski senatorki Amy Klobuchar. Ta ga pozneje predstavi Hillary Clinton, ki je (bila) pravzaprav Sullivanova prava politična botra. 

 

Da bi poudarili pomembnost, ki jo Sullivan ima, so določeni opazovalci opozorili na seznam povabljencev na Sullivanovo poroko z Margaret Goodlander leta 2015 na Yaleu. Par se je namreč spoznal prav v tamkajšnjem univerzitetnem kampusu. Tedaj se je zdela demokratska stranka nepremagljiva, zdelo se je, da bo njeno tradicijo po obeh Obamovih mandatih v Beli hiši nadaljevala prva ženska predsednica ZDA. Med drugimi sta bila na poroki tudi Bill in Hillary Clinton, ki je Sullivanu obljubila, da bo s štiridesetimi leti postal najmlajši svetovalec za nacionalno varnost, ko bo sama izvoljena za predsednico. Poleg njiju sta bila med gosti tudi Antony J. Blinken, trenutni ameriški državni sekretar in zvest Clintonov privrženec, ter Stephen G. Bryer, sodnik ameriškega vrhovnega sodišča.

 

Potem pa so volitve leta 2016 prinesle presenečenje in na najbolj znan naslov na ulici Pennsylvania Avenue se je vselil Donald Trump. Če sodimo po enem redkih citatov, ki naj bi jih izrekel Sullivan, je "volilna kampanja leta 2016 name močno vplivala, pa ne v celoti po Trumpovi krivdi. Razumel sem, da velik del naše države meni, da vlada ne misli na njihove potrebe in interese". Od tukaj izvira prepričanje, da deli prebivalstva, deli srednjega razreda, ki mu tudi sam pripada, želijo, da se zadeve kot "neenakost, odmik in prepad med delavci in vlado", pojavijo na vseh sestankih v Beli hiši, tudi v t.i. krizni sobi (Situation Room, kjer se sprejemajo najobčutljivejše odločitve na področju nacionalne varnosti.

 

Ameriška zunanja politika za srednji razred bi se morala glede na Sullivanovo vizijo umakniti tako iz Afganistana, kot z Bližnjega vzhoda ter prenehati s kontra terorizmom, sočasno pa bi morala vzpostaviti partnerstvo z Avstralijo in Veliko Britanijo (Aukus). Glavni cilj vsega tega je povezati vse dejavnosti ZDA na globalnem prizorišču z življenji in dobrobitjo običajnih ameriških državljanov. Prvi koraki k uresničitvi tega cilja se niso začeli prav obetavno: bližajo se volitve na polovici mandata, ki bodo pokazale, kaj o vsem tem meni prav ta srednji razred, ki ga nagovarja Sullivan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
4
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.661
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.339
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.457
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.005
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.307
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.369
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.185
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224