Komentar

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!

Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa poglejmo, kako to izgleda v praksi: Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje postavljen preko javnega razpisa, da odstopim kot direkotor. Pravega razloga ne zna navesti, ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj. V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor - in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil.

05.06.2022 22:45
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   NIJZ   direktor   Robert Golob   depolitizacija   zdravstvo   Danijel Bešič Loredan   politika   Gibanje Svoboda

Foto: Regional Obala

Ko sem vprašal Loredana, če razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik.

Ko se je po volitvah sestavljal slovenski parlament, državni zbor, in ko se je oblikovala nova vlada, je novi predsednik vlade Robert Golob izjavil: "Tega sploh ne skrivamo: tako kot bo naloga državnega zbora depolitizacija medijev, bo naloga ministrstva za notranje zadeve depolitizacija policije. In to taka depolitizacija, da tudi, ko bo tukaj stal nekdo drug, poti nazaj ne bo več." Z vidika delitve oblasti v demokratični državi sta bili izjavi novega šefa vlade in predsednice parlamenta škandalozni. Za v učbenike. Šefi vlad v demokratičnih državah parlamentu, ko jih voli, ne odrejajo nalog. Zaradi načel ločitve oblasti. Premier parlamenta ne sme poniževati v izvajalca svoje politike "depolitizacije medijev". Toda nič manj škandalozno ni obnašanje Golobovega ministra za zdravje, ki mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, povedal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Mar res? 

 

Pa poglejmo, kako gre v praksi. Minister za zdravje že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja NIJZ postavljen preko javnega razpisa, da odstopim kot direktor. Pravega razloga ne zna navesti, ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj. V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa da je samo eksekutor, oster eksekutor, če se ne bom umaknil.  V javnosti se spretno izmika, da on nima ničesar pri tem, govori puhlice in daje prazne obljube ljudem.

 

No, in kako je s to depolitizacijo? Znanci iz stranke SD so povedali, da sta minister oziroma vlada v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane stranke socialnih demokratov. Posamezniki so tudi člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD, ki ga vodi Branko Gabrovec. Zelo malo časa sem potreboval, da sem ugotovil, zakaj minister politizira svet NIJZ. Sam mi je povedal, da hoče imeti za poslovnega direktroj Branka Gabrovca, ki je predsednik strokovnega sveta za zdravje v SD in kot tak tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta SD. In sedaj si zamislite, da minister za zdravje pove že v naprej, koga hoče kot direktorja, se pravi, še preden je sploh izdan razpis. Kaj pa, če se bo kdo drug javil na razpis? Ni panike, SD, torej Brankovi prijatelji, imajo večino v svetu zavoda! Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, čei bo kdo pogledal te rabote ...

 

Novi minister za zdravje je skratka v nekaj dneh že popolnoma spolitiziral NIJZ, kar je seveda proti mojim stališčem, ko vedno trdim, da se nacionalnega inštituta ne sme politizirati. Vedno sem bil proti temu in tudi sedaj sem proti, kajti mi nismo politični organ, ampak strokoven. Samo depolitizacija inštituta, ki omogoča stroki, da deluje neodvisno, je rešitev. To smo dokazali v zadnjih dveh letih. In ta "depolitizacija" zelo škodi kolektivu, saj smo v najbolj občutljivi točki spreminjanja organizacije NIJZ. Pa koga to briga, važno je, da bodo v vodstveni strukturi zavoda odslej "naši" in da bomo lahko rekli, da ni politizacije, čeprav bo v resnici veliko hujša kot v predhodnih vladah.

 

No, pritiski ministra za zdravje se ne ustavijo samo pri zahtevi po mojem odstopu. Grozi mi, da me bo razrešil svet zavoda, torej tisti svet, v katerem ima večino stranka SD – torej politično nastavljen svet. Gospodu ministru verjamem, da me bodo masakrirali na seji sveta zavoda, iskali napakice, zakaj moram ostopiti. In kot mi pravi minister, "to ne bo lepo". Tudi kasneje ne bo lepo, samo potem bo minister breme odgovornosti prevalil na druge, on pa bo izginil iz sistema.  

 

Razlog za takšno obnašanje je to, da so zmagali na volitvah. Zmagali so in ljudstvo jim je dalo, tako so prepričani, pravico, da zamenjajo vse. Mar res? Niti ne. Nekaj več kot 60 % volilcev ni glasovalo za Gibanje Svoboda. Odkod torej takšna vzvišenost ob nenehni mantri predsednika Goloba, da so skromni? Kajti vsaj pri zahtevah za odstope res niso skromni. Nisem namreč edini, ki ga silijo k odstopu. Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu včasih delovala Komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na Centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani, razen redkih izjem.

 

Ob vsem tem visoko doneče besede našega predsednika vlade in njegovega ministra za zdravje o "depolitizaciji" popolnoma zbledijo v vetru. Upam, da jima bo zrastel takšen nos kot Ostržku. Naj že nehata razlagati, kako bodo depolitizirali vse. V resnici je namreč ravno obratno! Vse politizirajo in to zelo hitro. Tako hitro, da temu tudi slediti ni več moč. Ovce smo volile volkove, preoblečene v ovce. To bomo prav kmalu tudi spoznali. Eni prej drugi kasneje, ko se bodo volkovi preoblekli nazaj v volkove. 

 

Seveda je to spet velika družbena napaka, za katero gospoda Golob in Bešič Loredan ter ostali ne bodo odgovarjali. Ne bodo, ker do sedaj tako ali tako ni odgovarjal za takšne napake nihče. Mi, delavci v zdravstvu, smo tisti, ki napake politikov saniramo in imamo zato nižje plače kot kolegi v sosednjih državah!

 

Ko sem vprašal Loredana, če razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik. A zdaj vidite, kako majhen korak je med zdravnikom upornikom in politikom? Upam, da bo Danijel vsaj ob koncih tedna, ko bo delal kot zdravnik, res zdravnik in da ne bo v svoji narcisoidni pozi pozabil tudi na to, ko bo držal v roki skalpel.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.139
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.903
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.505
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.368
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 693
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 861