Komentar

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!

Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa poglejmo, kako to izgleda v praksi: Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje postavljen preko javnega razpisa, da odstopim kot direkotor. Pravega razloga ne zna navesti, ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj. V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to od njega zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa je samo eksekutor - in to oster eksekutor, če se ne bom umaknil.

05.06.2022 22:45
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   NIJZ   direktor   Robert Golob   depolitizacija   zdravstvo   Danijel Bešič Loredan   politika   Gibanje Svoboda

Foto: Regional Obala

Ko sem vprašal Loredana, če razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik.

Ko se je po volitvah sestavljal slovenski parlament, državni zbor, in ko se je oblikovala nova vlada, je novi predsednik vlade Robert Golob izjavil: "Tega sploh ne skrivamo: tako kot bo naloga državnega zbora depolitizacija medijev, bo naloga ministrstva za notranje zadeve depolitizacija policije. In to taka depolitizacija, da tudi, ko bo tukaj stal nekdo drug, poti nazaj ne bo več." Z vidika delitve oblasti v demokratični državi sta bili izjavi novega šefa vlade in predsednice parlamenta škandalozni. Za v učbenike. Šefi vlad v demokratičnih državah parlamentu, ko jih voli, ne odrejajo nalog. Zaradi načel ločitve oblasti. Premier parlamenta ne sme poniževati v izvajalca svoje politike "depolitizacije medijev". Toda nič manj škandalozno ni obnašanje Golobovega ministra za zdravje, ki mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, povedal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Mar res? 

 

Pa poglejmo, kako gre v praksi. Minister za zdravje že tri dni pritiska name, ki sem dokazano nepolitični kader in ki sem bil na položaj direktorja NIJZ postavljen preko javnega razpisa, da odstopim kot direktor. Pravega razloga ne zna navesti, ponavlja, da pač ne bova mogla delati skupaj. V enem od telefonskih pogovorov mi je povedal, da to zahteva predsednik vlade. Torej tisti premier, ki bo vse depolitiziral. Minister mi pripoveduje, da predsednik vlade zahteva mojo zamenjavo, on pa da je samo eksekutor, oster eksekutor, če se ne bom umaknil.  V javnosti se spretno izmika, da on nima ničesar pri tem, govori puhlice in daje prazne obljube ljudem.

 

No, in kako je s to depolitizacijo? Znanci iz stranke SD so povedali, da sta minister oziroma vlada v svet zavoda NIJZ imenovala kar štiri člane stranke socialnih demokratov. Posamezniki so tudi člani strokovnega sveta za zdravstvo v stranki SD, ki ga vodi Branko Gabrovec. Zelo malo časa sem potreboval, da sem ugotovil, zakaj minister politizira svet NIJZ. Sam mi je povedal, da hoče imeti za poslovnega direktroj Branka Gabrovca, ki je predsednik strokovnega sveta za zdravje v SD in kot tak tudi šef nekaterih članov zdravstvenega sveta SD. In sedaj si zamislite, da minister za zdravje pove že v naprej, koga hoče kot direktorja, se pravi, še preden je sploh izdan razpis. Kaj pa, če se bo kdo drug javil na razpis? Ni panike, SD, torej Brankovi prijatelji, imajo večino v svetu zavoda! Smrdi po politični korupciji in zastavlja se vprašanje, čei bo kdo pogledal te rabote ...

 

Novi minister za zdravje je skratka v nekaj dneh že popolnoma spolitiziral NIJZ, kar je seveda proti mojim stališčem, ko vedno trdim, da se nacionalnega inštituta ne sme politizirati. Vedno sem bil proti temu in tudi sedaj sem proti, kajti mi nismo politični organ, ampak strokoven. Samo depolitizacija inštituta, ki omogoča stroki, da deluje neodvisno, je rešitev. To smo dokazali v zadnjih dveh letih. In ta "depolitizacija" zelo škodi kolektivu, saj smo v najbolj občutljivi točki spreminjanja organizacije NIJZ. Pa koga to briga, važno je, da bodo v vodstveni strukturi zavoda odslej "naši" in da bomo lahko rekli, da ni politizacije, čeprav bo v resnici veliko hujša kot v predhodnih vladah.

 

No, pritiski ministra za zdravje se ne ustavijo samo pri zahtevi po mojem odstopu. Grozi mi, da me bo razrešil svet zavoda, torej tisti svet, v katerem ima večino stranka SD – torej politično nastavljen svet. Gospodu ministru verjamem, da me bodo masakrirali na seji sveta zavoda, iskali napakice, zakaj moram ostopiti. In kot mi pravi minister, "to ne bo lepo". Tudi kasneje ne bo lepo, samo potem bo minister breme odgovornosti prevalil na druge, on pa bo izginil iz sistema.  

 

Razlog za takšno obnašanje je to, da so zmagali na volitvah. Zmagali so in ljudstvo jim je dalo, tako so prepričani, pravico, da zamenjajo vse. Mar res? Niti ne. Nekaj več kot 60 % volilcev ni glasovalo za Gibanje Svoboda. Odkod torej takšna vzvišenost ob nenehni mantri predsednika Goloba, da so skromni? Kajti vsaj pri zahtevah za odstope res niso skromni. Nisem namreč edini, ki ga silijo k odstopu. Tudi od drugih javnih zavodov s področja zdravstva dobivam informacije, da kličejo vodilne in jim kar po telefonu ukazujejo, naj odstopijo. Neverjetno! A ker sem že dovolj star, da imam nekaj zgodovinskega spomina, vam lahko zaupam, da je natančno tako, po istem kopitu včasih delovala Komunistična partija: povsod je imela svoje nastavljence, ki so poročali na Centralni komite, direktorji so bili lahko samo njihovi člani, razen redkih izjem.

 

Ob vsem tem visoko doneče besede našega predsednika vlade in njegovega ministra za zdravje o "depolitizaciji" popolnoma zbledijo v vetru. Upam, da jima bo zrastel takšen nos kot Ostržku. Naj že nehata razlagati, kako bodo depolitizirali vse. V resnici je namreč ravno obratno! Vse politizirajo in to zelo hitro. Tako hitro, da temu tudi slediti ni več moč. Ovce smo volile volkove, preoblečene v ovce. To bomo prav kmalu tudi spoznali. Eni prej drugi kasneje, ko se bodo volkovi preoblekli nazaj v volkove. 

 

Seveda je to spet velika družbena napaka, za katero gospoda Golob in Bešič Loredan ter ostali ne bodo odgovarjali. Ne bodo, ker do sedaj tako ali tako ni odgovarjal za takšne napake nihče. Mi, delavci v zdravstvu, smo tisti, ki napake politikov saniramo in imamo zato nižje plače kot kolegi v sosednjih državah!

 

Ko sem vprašal Loredana, če razume, da je zdravnik, mi je odvrnil, da je on sedaj politik. A zdaj vidite, kako majhen korak je med zdravnikom upornikom in politikom? Upam, da bo Danijel vsaj ob koncih tedna, ko bo delal kot zdravnik, res zdravnik in da ne bo v svoji narcisoidni pozi pozabil tudi na to, ko bo držal v roki skalpel.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.425
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155