Razkrivamo

(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade

Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo naključje: v prvem večernem dnevniku po zaprisegi Janševe vlade leta 2020 in po nastopu Golobove vlade 2. junija letos sta nastopala isti voditelj in ista politična komentatorka. V prispevku bomo preverili, kako objektivno in nepristransko poročanje deluje v praksi. So v skladu z obstoječim pravilnikom (statutom) uporabili enake vatle? Kakšno popotnico je dal Dnevnik RTV Slovenija novima vladama na njunem prvem dnevu dela? Rezultati naše raziskave vas bodo presenetili - ali pa tudi ne ...

06.06.2022 22:33
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   RTV Slovenija   poročanje   novinarji   pluralizem   mediji   Janša Golob   vlada   čistke

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

1. večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Janševe vlade, 14. marec 2020 

 

Najprej obširno poročajo o koronavirusu, kar je popolnoma razumljivo, saj smo na začetku prvega smrtonosnega vala. Prispevek o novi vladi se začne s primopredajami ministrov z opazko, da se nekateri zaradi virusa niso rokovali, drugi (na posnetku vidimo Mateja Tonina) pa so podali roko vsem. Sledi opomba, da je vlada zaradi fotografije svoje prve (nočne) seje, na kateri vsi njeni člani na nosijo (črne) zaščitne maske, "postala tarča kritik", ker so si maske nadeli zgolj za fototermin in jih niso ves čas nosili, medtem ko na drugi strani primanjkuje zaščitne opreme za zdravstveno osebje. Na ekranu se pojavi screenshot (posnetek zaslona) polemičnega tvita nekega zdravnika. 

 

Nato izvemo, da "poleg koronavirusa so bili kadri glavna tema prve seje nove vlade. Oditi je morala načelnica generalštaba slovenske vojske". Besedna zveza "oditi je morala" ima le naključno negativno konotacijo. Sledi novica o zamenjavi generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ki jo pospremi izjava notranjega ministra Aleša Hojsa, da si želi pripeljati ljudi, ki jim absolutno zaupa. Nato zvemo, da "si je Hojs za državnega sekretarja izbral nekdanjega mariborskega župana" Franca Kanglerja, ki pa ga na posnetku vidimo na zatožni klopi sodišča. Hojs obrazloži, da je Kangler "na lastni koži začutil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi"

 

Pozor, do te točke smo slišali "objektivni" prispevek in ne uredniškega komentarja. Smo pa mimogrede že zvedeli sledeče:

 

 • vlada še niti ni začela delati in ga glede koronavirusa že lomi z nepravilnim rokovanjem in nedoslednim nošenjem mask, medtem ko jih v zdravstvu primanjkuje. In da, prav ste prebrali, javna RTV uporablja tvit nekega niti ne javno znanega zdravnika kot dokaz javnih polemik proti vladi;

 

 • vlada zaposluje ljudi, ki so v preiskavi: "spornega" bivšega župana Maribora.

 

 

Uredniški komentar o novi vladi in njenemu kadrovanju

 

Sledi uredniški politični komentar. V spodnji tabeli navajam dobesedno, kar je bilo rečeno in v nasprotju s praksami na RTV Slovenija to ločujem od lastnega komentarja.

 

 

Transkript politične analize po zaprisegi Janševe vlade 

Komentar 

Saša KRAJNC: Za kratek komentar je z nami Tanja Gobec. Zelo hitro po potrditvi vlade so se zvrstile menjave na ključnih resorjih. Kot smo slišali, torej, v prispevku. Kakšna presenečenja, ki odmevajo?

 

Tanja GOBEC: Odmevajo manj zaradi, seveda, epidemije, ampak zagotovo zamenjava direktorice Policije na prvi seji vlade ni običajna, še posebej, ker ni daleč čas, ko je Žan Mahnič takrat v vlogi Knovsa prišel na Policijo in nekako zažugal, da bo zamenjana. Takrat je v javnosti to izzvenelo kot neprimerno, v resnici pa je nakazovalo, da je vlada tako rekoč že sestavljena in da bo do zamenjave tudi res prišlo, in sinoči je. Neobičajno je, da niso zamenjali direktorja Sove; to pa naredi vlada po navadi že na prvi seji, ampak Rajko Kozmelj bo zagotovo razrešen tudi zaradi zadnjega spora, spet s Knovsom. 

No, Franc Kangler kot državni sekretar na notranjem ministrstvu pa je tudi sodeč po odzivih na medmrežju mnoge pustil odprtih ust. Ne ve se, kaj bo s preiskovalno komisijo v parlamentu, ki ugotavlja prav domnevne zlorabe, tudi s strani policije, v njegovih postopkih. In to komisijo vodi Žan Mahnič, ki pa se seli v Janšev kabinet kot svetovalec. 

Ključne besede:

 • Zelo hitro zvrstile menjave

 • Ni običajna (zamenjava)

 • Zažugal 

 • V javnosti izzvenelo

 • Neprimerno

 • Neobičajno

 • Spor

 • Bo razrešen zaradi spora

 • Odzivi na medmrežju

 • Mnoge pustil odprtih ust

 • Domnevne zlorabe

Sporočilo

Vlada kadruje nenavadno, grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena.  

Saša KRAJNC: Se da oceniti, kakšna bodo razmerja moči v tej vladi?

 

Tanja GOBEC: Zagotovo bo SDS v premoči, tudi SDS-ovih kandidatov za ministre drugi koalicijski partnerji niso videli do zadnjega, tako so vsaj zagotavljali v javnosti, medtem ko je seveda premier hotel njihove odobriti in kakšnega tudi ne.

 

Torej trije predsedniki koalicijskih strank so postali, to je običajno, podpredsedniki vlade, pri čemer sta Pivčeva in Počivalšek dobila osebno varovanje; Tonin ga ima kot obrambni minister. Ni znano kakšne so strokovne ocene, argumenti za to, konec koncev to zagotovo veliko stane. In povečali so si število oseb, ki jih lahko na ministrstvih zaposlijo na tako imenovano zaupanje, na 7. Glede na to, da imamo 16 ministrstev, bomo šele v naslednjih dneh videli, koliko je to novih zaposlitev.

Ključne besede:

 • Premier hotel odobriti

 • Osebno varovanje

 • Strokovne ocene neznane

 • To veliko stane

 • Povečali so si 

 • Koliko novih zaposlitev

Sporočilo

SDS ni fer do koalicijskih partnerk, Janša se vede avtoritarno. Varovanje  podpredsednikov ni strokovno utemeljeno in bo davkoplačevalce drago stalo, prav tako dodatne zaposlitve v kabinetih. 

 

 

 

1. večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Golobove vlade, 2. junij 2022 (vir)

 

V napovedniku voditelj naznani, da smo dobili novo vlado, da se je "zavrtel tudi kadrovski vrtiljak" in da so potekale primopredaje. Predvaja se izjava nove notranje ministrice Tatjane Bobnar, da smo pri prejšnji vladi bili "priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov, ki so bili prepoznani kot protiustavni". Nato nam voditelj pove, da je nova vlada "hitro zavihala rokave", se že dvakrat sestala in da so "člani koalicije sporočili prve kadrovske zamenjave". V prispevku vidimo fototermin in zdravico novih ministrov, med katero se je novi predsednik vlade "že napotil proti vladni palači", kjer se je pogovoril z odhajajočim predsednikom vlade. Nato slišimo kratke izjave Roberta Goloba in Janeza Janše o njunem pogovoru in mimogrede izvemo še, da so novi ministri prišli na prvo sejo "večinoma peš".

 

Sledi nevtralno poročanje o številnih kadrovskih zamenjavah, "tudi v zdravstvenih ustanovah", in o sprejetju sklepa o reviziji vseh zaposlitev, premestitev in napredovanj od 1. januarja 2020 do danes, z Golobovo daljšo obrazložitvijo, da je ta sklep "tehnične narave" in bo zajemal tudi obdobje Šarčeve vlade (le zadnja dva meseca in pol). Novinar doda, da "to je po njegovem (Golobovem) prepričanju najbolj transparenten način, ali je kjerkoli prišlo do odstopanj od ustaljenih norm". Voditelj nato poroča o zamenjavi direktorja Sove in Policije. Nato se obrne na politično komentatorko.

 

Do te točke dnevnika smo slišali "objektivni" prispevek in ne uredniškega komentarja. Smo pa mimogrede že izvedeli sledeče:

 

 • vlada že pridno dela;

 

 • zamenjala je "razgrajaško in barbarsko vlado";

 

 • novi predsednik vlade se je odpovedal nazdravljanju, da se je takoj napotil v vladno palačo;

 

 • novi ministri so na sejo prišli večinoma peš (!);

 

 • kadrovske menjave potekajo kot običajno (tudi menjava na čelu Policije ni sporna);

 

 • bojazni, da gre v primeru spornega odloka o reviziji zaposlitev in premeščanj za priprave na "čistko", ni; sklep je kvečjemu korak k "transparentnosti". (Lahko tudi sklepamo, da "v javnosti" polemičnih tvitov o nastopu nove vlade in o zgornjem sklepu ni bilo, saj o njih v Dnevniku tokrat niso poročali.) 

 

 

Uredniški komentar o novi vladi in njenemu kadrovanju

 

 

Transkript politične analize po zaprisegi Golobove vlade 

Komentar 

Saša KRAJNC: O še nekaj kadrovskih zamenjavah oziroma popolnitvah pa zdaj s Tanjo Gobec.

 

Tanja GOBEC: Začnimo s kabinetom predsednika vlade Roberta Goloba. Kabinet bo vodila Petra Škofic, dolgoletna in izkušena predstavnica, med drugim LDS-a, Goloba je spremljala vse od začetka kampanje. Za zunanje zadeve bo svetovalec Vojko Vovk, izkušen diplomat, služboval je na Hrvaškem in Italiji, Igor Mally bo svetovalec za evropske zadeve, bil je državni sekretar za to področje v več vladah. Univerzitetni profesor Anton Grizold bo, čeprav se ga je omenjalo za položaj ministra za obrambo, prav za to področje svetoval premierju. V kabinet se selita bivši dve bivši poslanki Pozitivne Slovenije oziroma SAB-a. Za strateško komuniciranje Melita Župevc ter Maša Kociper, ki bo pristojna za vez med vlado in parlamentom. Izkušen diplomat, služboval je v Rusiji, bil predstavnik Slovenije pri Natu in vodja misije pri OVSE-ju, Andrej Benedejčič bo svetovalec za nacionalno in zunanjo varnost. Generalna sekretarka vlade bo odvetnica Barbara Kolenko Helbl, ki ji je zaradi novega položaja prenehal mandat poslanke. Kot je znano, bo namesto Uroša Urbanije na čelu vladnega urada za komuniciranje, torej vez z javnostmi, Dragan Barbutovski, vodja British Councila v Sloveniji.

Ključne besede:

 • Popolnitve

 • Dolgoletna in izkušena predstavnica

 • Izkušen diplomat (2X)

 • V več vladah

 • Univerzitetni profesor

 • Odvetnica

 • Vodja British Council

 

Sporočilo

Vlada imenuje zelo izkušene in strokovne kadre. Spornih imen ni (niti med kadri SABa in LMŠja, ki nista niti prišli v parlament ali imenovanje Benedejčiča, ki so ga v preteklosti obtožili vohunjenja za Rusijo).

Saša KRAJNC: Kdo pa bo zasedel položaje državnih sekretarjev na ministrstvih? So tudi tam kaka znana imena?

 

Tanja GOBEC: Poglejmo jih le nekaj, ker je spisek dolg. Zagotovo presenečenje so svetovalci ministra za zdravje Bešiča Loredana, med njimi sta kar dva ministra prejšnjih vlad, Šabeder in Marušič ter kirurg Erik Brecelj. Desna roka pravosodne ministrice Švarc Pipan bo nekdanji politik in predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, državni sekretar bo tudi odvetnik Sebastjan Zbičajnik. Na gospodarsko ministrstvo se k Matjažu Hanu seli strankarski kolega Dejan Židan, prejšnji predsednik SD-ja, kmetijski minister, tudi predsednik parlamenta. Drugi na volitvah neuspešen poslanec Marko Koprivc bo državni sekretar pri ministru za razvoj in kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku. Tesen sodelavec zunanje ministrice Tanje Fajon bo nekdanji minister Samuel Žbogar. Pri Luki Mescu bosta državna sekretarja, začasno, dokler sam ne prevzame resorja za delo, Simon Maljevac, in pa Dan Juvan. Med zadnjimi so razkrili najožja sodelavca notranje ministrice Tatjane Bobnar, to sta strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar in bivša poslanka LMŠ-ja Tina Heferle. Tudi obrambni minister Marjan Šarec je za državna sekretarja vzel ožja sodelavca, to sta Rudi Medved, nekdanji minister in poslanec, ter Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja.

Ključne besede:

 • Nekdanji ministri (5X)

 • Kirurg

 • Nekdanji Predsednik Računskega sodišča

 • Odvetnik

 • Strokovnjak (2X)

 

Sporočilo

Znanih imen je v novi vladi toliko, da jih tukaj ne moremo niti vseh našteti. Gre za izkušene in strokovne kadre. 

Saša KRAJNC: Tanja, na izbiro Črnčeca so se včeraj mnogi ostro odzvali. Koliko vpliva je imel Robert Golob pri izbiri državnih sekretarjev?

 

Tanja GOBEC: Rekla bi, da veliko. Naprej je postavil zamisel, želel je, hotel je in to so realizirali, da ima vsak minister oziroma vsaka ministrica, da si izbere ekipo iz svoje stranke. Torej, en resor, ena stranka in vsa odgovornost za področje je na eni stranki, ni tega prelaganja odgovornosti med strankami. Drugi dogovor je gentlemanski. Vsak v koaliciji skrbi za svojo ekipo in ne komentira druge ekipe, tako je bilo tudi včeraj, vsaj javno, pri že omenjenem Damirju Črnčecu, pri čemer je treba vedeti, da za Roberta Goloba to ime, Damir Črnčec, ni bilo presenečenje, predhodno je bil seznanjen z njim in ga je tudi odobril. Pri kadrih ima zadnjo besedo, to je pokazal že pri ministrskih kandidatih tudi iz drugih strank. Konec koncev je tistim, ki še čakajo svoje ministrstvo, dal jasno vedeti, če niste začasno zadovoljni z mestom državnega sekretarja, tudi ne računam na vas pri ministrstvih, in pa uspel je z zahtevo, da je v vodstvu parlamenta, da so iz koalicije, ki jo nadzira, same ženske. Kako bo vnaprej s kadrovskimi menjavami, je še vprašanje. Videli smo v zadnjih štirih letih vse mogoče. Prvi dve leti veliko odstopov iz najrazličnejših razlogov, zadnji dve leti pa odstop za nobeno ceno. Nimam pa glede na slišano in videno v zadnjih tednih, dvoma, da bo Robert Golob kot predsednik vlade znal zamenjati, če bodo za to utemeljeni razlogi, pa naj gre za kader iz njegove stranke Gibanje Svoboda, ali pa iz SD-ja in Levice.

Ključne besede:

 • Postavil zamisel

 • To so realizirali

 • Ni prelaganja odgovornosti

 • Gentlemanski dogovor

 • Golob je odobril

 • Ima zadnjo besedo

 • Same ženske

 • Odstop za nobeno ceno (v Janševi vladi)

 • Golob bo znal zamenjati

 • Utemeljeni razlogi

 

Sporočilo

Golob je zadeve odlično zastavil in ima vse pod nadzorom, tudi Črnčeca. To, da ima vsaka stranka "svoj vrtiček" in drugih ne sme komentirati, ne kaže na pomanjkanje demokracije ampak je znak discipline in gentlemanskega sodelovanja. Golob je odločen in odličen vodja. 

 

 

 

Še beseda o profesionalizmu

 

V dnevniku italijanske javne televizije RAI ob nastopu nove vlade tovrstnih komentarjev ne boste slišali tudi na ostalih javnih televizijah t.i. jedrne Evrope ne. So pa tovrstni neuravnoteženi komentarji možni na madžarski javni televiziji.

  

Izbor poudarkov novic je vedno selektiven, še posebej pri uredniških komentarjih, vendar so novinarji televizijskih poročil in dnevnikov na javnih televizijah primorani vsaj dajati vtis nepristranskosti. Pri nas pa osebno varovanje dveh ministrov "drago stane", medtem ko ustanovitev štirih novih ministrstev očitno ne. Predsednik vlade, ki ima zadnjo besedo pri kadrovanju ostalih strank, je lahko avtoritaren, ali pa vodja, ki ve, kaj želi. Odvisno od tega, kdo je predsednik vlade. Menjava direktorja Policije je lahko "nenavadna", lahko pa zgolj rutinska, kakor tudi menjave direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja, Sveta NIJZ in celo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki jih je takoj opravila Golobova vlada.

 

Pri medijski manipulaciji je skoraj bolj pomembno, česa se NE omenja, kot pa to, kaj se. Če nečesa ne veste in se to javno ne problematizira, potem ne obstaja.

 

Navijaštvo medijske hiše Nova24 je tako očitno, da prepriča le še najbolj prepričane. Ostali naključni ali radovedni gledalci vzamejo z rezervo vse, kar tam slišijo, saj vedo, da gre za "Janševo televizijo". Pri gledanju informacijskih oddaj RTV Slovenija pa so navijaška sporočila bolj subtilna in jih nepozoren gledalec niti ne zazna. Če dan za dnem, mesec za mesecem in leto za letom poslušate takšne komentarje, kakršna sta oba iz naše raziskave, ki sta dala ton novima vladama Janše in Goloba, potem boste sčasoma dojeli, katera stran je dobra, katera je slaba.

 

Igor Bergant, predstavnik Kolektiva Informativnega Programa TV Slovenija, trdi, da se v nacionalni RTV hiši ločujejo le med profesionalne in ostale novinarje in ne med "njihove" in "naše". Bržkone se je Bergant prav na podlagi tega kriterija ogradil od kolega Igorja Pirkoviča, ki mu je zadnje televizijsko soočenje pred volitvami povsem ušlo iz rok. Predstavniki takratne opozicije so Pirkoviča skoraj od začetka oddaje napadali in so nato (usklajeno?) zapustili studio. Igor Bergant ima v nečem prav: levim strankam naklonjeni novinarji so bolj profesionalni, saj so imeli veliko več časa se kaliti v vodilnih vlogah na predvolilnih soočenjih. Tudi gospod Bergant, ko se je pred leti iz nogometnega komentatorja prelevil v voditelja Odmevov, je na začetku deloval precej okorno. Bil je tarča kritik, a se je nato naredil. Dali so mu čas. 

 

Nogometni navdušenci sicer Bergantu bolj kot politično pristranskost zamerimo stavek, ki ga je izrekel med tekmo evropskega prvenstva Slovenija - Jugoslavija leta 2000. Pri vodstvu naše reprezentance s 3-0 je zmagoslavno izjavil, da lahko "le potres prepreči zmago Slovenije". Tekma se je končala 3-3. V Italiji bi ga zaradi tovrstne izjave med tekmo Azzurrov nagnali iz javne televizije zaradi "kršenja pravil vraževernosti", ne pa povišali v voditelja osrednje večerne informativne oddaje. A šalo na stran, navijanje za nacionalno reprezentanco je nekaj, kar se pričakuje od nogometnih komentatorjev po vsem svetu, in to tako na zasebnih kot na javnih televizijah.

 

Poročanje o notranji politiki na javni televiziji demokratične države pa je nekaj povsem drugega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
4
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.670
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.363
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.466
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.015
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.338
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.377
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.204
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.012
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.309
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.227