Razkrivamo

(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade

Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo naključje: v prvem večernem dnevniku po zaprisegi Janševe vlade leta 2020 in po nastopu Golobove vlade 2. junija letos sta nastopala isti voditelj in ista politična komentatorka. V prispevku bomo preverili, kako objektivno in nepristransko poročanje deluje v praksi. So v skladu z obstoječim pravilnikom (statutom) uporabili enake vatle? Kakšno popotnico je dal Dnevnik RTV Slovenija novima vladama na njunem prvem dnevu dela? Rezultati naše raziskave vas bodo presenetili - ali pa tudi ne ...

06.06.2022 22:33
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   RTV Slovenija   poročanje   novinarji   pluralizem   mediji   Janša Golob   vlada   čistke

Foto: Posnetek zaslona / TV Slovenija

1. večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Janševe vlade, 14. marec 2020 

 

Najprej obširno poročajo o koronavirusu, kar je popolnoma razumljivo, saj smo na začetku prvega smrtonosnega vala. Prispevek o novi vladi se začne s primopredajami ministrov z opazko, da se nekateri zaradi virusa niso rokovali, drugi (na posnetku vidimo Mateja Tonina) pa so podali roko vsem. Sledi opomba, da je vlada zaradi fotografije svoje prve (nočne) seje, na kateri vsi njeni člani na nosijo (črne) zaščitne maske, "postala tarča kritik", ker so si maske nadeli zgolj za fototermin in jih niso ves čas nosili, medtem ko na drugi strani primanjkuje zaščitne opreme za zdravstveno osebje. Na ekranu se pojavi screenshot (posnetek zaslona) polemičnega tvita nekega zdravnika. 

 

Nato izvemo, da "poleg koronavirusa so bili kadri glavna tema prve seje nove vlade. Oditi je morala načelnica generalštaba slovenske vojske". Besedna zveza "oditi je morala" ima le naključno negativno konotacijo. Sledi novica o zamenjavi generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ki jo pospremi izjava notranjega ministra Aleša Hojsa, da si želi pripeljati ljudi, ki jim absolutno zaupa. Nato zvemo, da "si je Hojs za državnega sekretarja izbral nekdanjega mariborskega župana" Franca Kanglerja, ki pa ga na posnetku vidimo na zatožni klopi sodišča. Hojs obrazloži, da je Kangler "na lastni koži začutil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi"

 

Pozor, do te točke smo slišali "objektivni" prispevek in ne uredniškega komentarja. Smo pa mimogrede že zvedeli sledeče:

 

 • vlada še niti ni začela delati in ga glede koronavirusa že lomi z nepravilnim rokovanjem in nedoslednim nošenjem mask, medtem ko jih v zdravstvu primanjkuje. In da, prav ste prebrali, javna RTV uporablja tvit nekega niti ne javno znanega zdravnika kot dokaz javnih polemik proti vladi;

 

 • vlada zaposluje ljudi, ki so v preiskavi: "spornega" bivšega župana Maribora.

 

 

Uredniški komentar o novi vladi in njenemu kadrovanju

 

Sledi uredniški politični komentar. V spodnji tabeli navajam dobesedno, kar je bilo rečeno in v nasprotju s praksami na RTV Slovenija to ločujem od lastnega komentarja.

 

 

Transkript politične analize po zaprisegi Janševe vlade 

Komentar 

Saša KRAJNC: Za kratek komentar je z nami Tanja Gobec. Zelo hitro po potrditvi vlade so se zvrstile menjave na ključnih resorjih. Kot smo slišali, torej, v prispevku. Kakšna presenečenja, ki odmevajo?

 

Tanja GOBEC: Odmevajo manj zaradi, seveda, epidemije, ampak zagotovo zamenjava direktorice Policije na prvi seji vlade ni običajna, še posebej, ker ni daleč čas, ko je Žan Mahnič takrat v vlogi Knovsa prišel na Policijo in nekako zažugal, da bo zamenjana. Takrat je v javnosti to izzvenelo kot neprimerno, v resnici pa je nakazovalo, da je vlada tako rekoč že sestavljena in da bo do zamenjave tudi res prišlo, in sinoči je. Neobičajno je, da niso zamenjali direktorja Sove; to pa naredi vlada po navadi že na prvi seji, ampak Rajko Kozmelj bo zagotovo razrešen tudi zaradi zadnjega spora, spet s Knovsom. 

No, Franc Kangler kot državni sekretar na notranjem ministrstvu pa je tudi sodeč po odzivih na medmrežju mnoge pustil odprtih ust. Ne ve se, kaj bo s preiskovalno komisijo v parlamentu, ki ugotavlja prav domnevne zlorabe, tudi s strani policije, v njegovih postopkih. In to komisijo vodi Žan Mahnič, ki pa se seli v Janšev kabinet kot svetovalec. 

Ključne besede:

 • Zelo hitro zvrstile menjave

 • Ni običajna (zamenjava)

 • Zažugal 

 • V javnosti izzvenelo

 • Neprimerno

 • Neobičajno

 • Spor

 • Bo razrešen zaradi spora

 • Odzivi na medmrežju

 • Mnoge pustil odprtih ust

 • Domnevne zlorabe

Sporočilo

Vlada kadruje nenavadno, grozi z zamenjavami. Javnost je vznemirjena. Preiskava proti Kanglerju bo verjetno ustavljena.  

Saša KRAJNC: Se da oceniti, kakšna bodo razmerja moči v tej vladi?

 

Tanja GOBEC: Zagotovo bo SDS v premoči, tudi SDS-ovih kandidatov za ministre drugi koalicijski partnerji niso videli do zadnjega, tako so vsaj zagotavljali v javnosti, medtem ko je seveda premier hotel njihove odobriti in kakšnega tudi ne.

 

Torej trije predsedniki koalicijskih strank so postali, to je običajno, podpredsedniki vlade, pri čemer sta Pivčeva in Počivalšek dobila osebno varovanje; Tonin ga ima kot obrambni minister. Ni znano kakšne so strokovne ocene, argumenti za to, konec koncev to zagotovo veliko stane. In povečali so si število oseb, ki jih lahko na ministrstvih zaposlijo na tako imenovano zaupanje, na 7. Glede na to, da imamo 16 ministrstev, bomo šele v naslednjih dneh videli, koliko je to novih zaposlitev.

Ključne besede:

 • Premier hotel odobriti

 • Osebno varovanje

 • Strokovne ocene neznane

 • To veliko stane

 • Povečali so si 

 • Koliko novih zaposlitev

Sporočilo

SDS ni fer do koalicijskih partnerk, Janša se vede avtoritarno. Varovanje  podpredsednikov ni strokovno utemeljeno in bo davkoplačevalce drago stalo, prav tako dodatne zaposlitve v kabinetih. 

 

 

 

1. večerni Dnevnik na RTV Slovenija po prevzemu Golobove vlade, 2. junij 2022 (vir)

 

V napovedniku voditelj naznani, da smo dobili novo vlado, da se je "zavrtel tudi kadrovski vrtiljak" in da so potekale primopredaje. Predvaja se izjava nove notranje ministrice Tatjane Bobnar, da smo pri prejšnji vladi bili "priča pravnemu razgrajaštvu in barbarstvu v podobi odlokov, ki so bili prepoznani kot protiustavni". Nato nam voditelj pove, da je nova vlada "hitro zavihala rokave", se že dvakrat sestala in da so "člani koalicije sporočili prve kadrovske zamenjave". V prispevku vidimo fototermin in zdravico novih ministrov, med katero se je novi predsednik vlade "že napotil proti vladni palači", kjer se je pogovoril z odhajajočim predsednikom vlade. Nato slišimo kratke izjave Roberta Goloba in Janeza Janše o njunem pogovoru in mimogrede izvemo še, da so novi ministri prišli na prvo sejo "večinoma peš".

 

Sledi nevtralno poročanje o številnih kadrovskih zamenjavah, "tudi v zdravstvenih ustanovah", in o sprejetju sklepa o reviziji vseh zaposlitev, premestitev in napredovanj od 1. januarja 2020 do danes, z Golobovo daljšo obrazložitvijo, da je ta sklep "tehnične narave" in bo zajemal tudi obdobje Šarčeve vlade (le zadnja dva meseca in pol). Novinar doda, da "to je po njegovem (Golobovem) prepričanju najbolj transparenten način, ali je kjerkoli prišlo do odstopanj od ustaljenih norm". Voditelj nato poroča o zamenjavi direktorja Sove in Policije. Nato se obrne na politično komentatorko.

 

Do te točke dnevnika smo slišali "objektivni" prispevek in ne uredniškega komentarja. Smo pa mimogrede že izvedeli sledeče:

 

 • vlada že pridno dela;

 

 • zamenjala je "razgrajaško in barbarsko vlado";

 

 • novi predsednik vlade se je odpovedal nazdravljanju, da se je takoj napotil v vladno palačo;

 

 • novi ministri so na sejo prišli večinoma peš (!);

 

 • kadrovske menjave potekajo kot običajno (tudi menjava na čelu Policije ni sporna);

 

 • bojazni, da gre v primeru spornega odloka o reviziji zaposlitev in premeščanj za priprave na "čistko", ni; sklep je kvečjemu korak k "transparentnosti". (Lahko tudi sklepamo, da "v javnosti" polemičnih tvitov o nastopu nove vlade in o zgornjem sklepu ni bilo, saj o njih v Dnevniku tokrat niso poročali.) 

 

 

Uredniški komentar o novi vladi in njenemu kadrovanju

 

 

Transkript politične analize po zaprisegi Golobove vlade 

Komentar 

Saša KRAJNC: O še nekaj kadrovskih zamenjavah oziroma popolnitvah pa zdaj s Tanjo Gobec.

 

Tanja GOBEC: Začnimo s kabinetom predsednika vlade Roberta Goloba. Kabinet bo vodila Petra Škofic, dolgoletna in izkušena predstavnica, med drugim LDS-a, Goloba je spremljala vse od začetka kampanje. Za zunanje zadeve bo svetovalec Vojko Vovk, izkušen diplomat, služboval je na Hrvaškem in Italiji, Igor Mally bo svetovalec za evropske zadeve, bil je državni sekretar za to področje v več vladah. Univerzitetni profesor Anton Grizold bo, čeprav se ga je omenjalo za položaj ministra za obrambo, prav za to področje svetoval premierju. V kabinet se selita bivši dve bivši poslanki Pozitivne Slovenije oziroma SAB-a. Za strateško komuniciranje Melita Župevc ter Maša Kociper, ki bo pristojna za vez med vlado in parlamentom. Izkušen diplomat, služboval je v Rusiji, bil predstavnik Slovenije pri Natu in vodja misije pri OVSE-ju, Andrej Benedejčič bo svetovalec za nacionalno in zunanjo varnost. Generalna sekretarka vlade bo odvetnica Barbara Kolenko Helbl, ki ji je zaradi novega položaja prenehal mandat poslanke. Kot je znano, bo namesto Uroša Urbanije na čelu vladnega urada za komuniciranje, torej vez z javnostmi, Dragan Barbutovski, vodja British Councila v Sloveniji.

Ključne besede:

 • Popolnitve

 • Dolgoletna in izkušena predstavnica

 • Izkušen diplomat (2X)

 • V več vladah

 • Univerzitetni profesor

 • Odvetnica

 • Vodja British Council

 

Sporočilo

Vlada imenuje zelo izkušene in strokovne kadre. Spornih imen ni (niti med kadri SABa in LMŠja, ki nista niti prišli v parlament ali imenovanje Benedejčiča, ki so ga v preteklosti obtožili vohunjenja za Rusijo).

Saša KRAJNC: Kdo pa bo zasedel položaje državnih sekretarjev na ministrstvih? So tudi tam kaka znana imena?

 

Tanja GOBEC: Poglejmo jih le nekaj, ker je spisek dolg. Zagotovo presenečenje so svetovalci ministra za zdravje Bešiča Loredana, med njimi sta kar dva ministra prejšnjih vlad, Šabeder in Marušič ter kirurg Erik Brecelj. Desna roka pravosodne ministrice Švarc Pipan bo nekdanji politik in predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, državni sekretar bo tudi odvetnik Sebastjan Zbičajnik. Na gospodarsko ministrstvo se k Matjažu Hanu seli strankarski kolega Dejan Židan, prejšnji predsednik SD-ja, kmetijski minister, tudi predsednik parlamenta. Drugi na volitvah neuspešen poslanec Marko Koprivc bo državni sekretar pri ministru za razvoj in kohezijsko politiko Aleksandru Jevšku. Tesen sodelavec zunanje ministrice Tanje Fajon bo nekdanji minister Samuel Žbogar. Pri Luki Mescu bosta državna sekretarja, začasno, dokler sam ne prevzame resorja za delo, Simon Maljevac, in pa Dan Juvan. Med zadnjimi so razkrili najožja sodelavca notranje ministrice Tatjane Bobnar, to sta strokovnjak za varnostna vprašanja Branko Lobnikar in bivša poslanka LMŠ-ja Tina Heferle. Tudi obrambni minister Marjan Šarec je za državna sekretarja vzel ožja sodelavca, to sta Rudi Medved, nekdanji minister in poslanec, ter Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja.

Ključne besede:

 • Nekdanji ministri (5X)

 • Kirurg

 • Nekdanji Predsednik Računskega sodišča

 • Odvetnik

 • Strokovnjak (2X)

 

Sporočilo

Znanih imen je v novi vladi toliko, da jih tukaj ne moremo niti vseh našteti. Gre za izkušene in strokovne kadre. 

Saša KRAJNC: Tanja, na izbiro Črnčeca so se včeraj mnogi ostro odzvali. Koliko vpliva je imel Robert Golob pri izbiri državnih sekretarjev?

 

Tanja GOBEC: Rekla bi, da veliko. Naprej je postavil zamisel, želel je, hotel je in to so realizirali, da ima vsak minister oziroma vsaka ministrica, da si izbere ekipo iz svoje stranke. Torej, en resor, ena stranka in vsa odgovornost za področje je na eni stranki, ni tega prelaganja odgovornosti med strankami. Drugi dogovor je gentlemanski. Vsak v koaliciji skrbi za svojo ekipo in ne komentira druge ekipe, tako je bilo tudi včeraj, vsaj javno, pri že omenjenem Damirju Črnčecu, pri čemer je treba vedeti, da za Roberta Goloba to ime, Damir Črnčec, ni bilo presenečenje, predhodno je bil seznanjen z njim in ga je tudi odobril. Pri kadrih ima zadnjo besedo, to je pokazal že pri ministrskih kandidatih tudi iz drugih strank. Konec koncev je tistim, ki še čakajo svoje ministrstvo, dal jasno vedeti, če niste začasno zadovoljni z mestom državnega sekretarja, tudi ne računam na vas pri ministrstvih, in pa uspel je z zahtevo, da je v vodstvu parlamenta, da so iz koalicije, ki jo nadzira, same ženske. Kako bo vnaprej s kadrovskimi menjavami, je še vprašanje. Videli smo v zadnjih štirih letih vse mogoče. Prvi dve leti veliko odstopov iz najrazličnejših razlogov, zadnji dve leti pa odstop za nobeno ceno. Nimam pa glede na slišano in videno v zadnjih tednih, dvoma, da bo Robert Golob kot predsednik vlade znal zamenjati, če bodo za to utemeljeni razlogi, pa naj gre za kader iz njegove stranke Gibanje Svoboda, ali pa iz SD-ja in Levice.

Ključne besede:

 • Postavil zamisel

 • To so realizirali

 • Ni prelaganja odgovornosti

 • Gentlemanski dogovor

 • Golob je odobril

 • Ima zadnjo besedo

 • Same ženske

 • Odstop za nobeno ceno (v Janševi vladi)

 • Golob bo znal zamenjati

 • Utemeljeni razlogi

 

Sporočilo

Golob je zadeve odlično zastavil in ima vse pod nadzorom, tudi Črnčeca. To, da ima vsaka stranka "svoj vrtiček" in drugih ne sme komentirati, ne kaže na pomanjkanje demokracije ampak je znak discipline in gentlemanskega sodelovanja. Golob je odločen in odličen vodja. 

 

 

 

Še beseda o profesionalizmu

 

V dnevniku italijanske javne televizije RAI ob nastopu nove vlade tovrstnih komentarjev ne boste slišali tudi na ostalih javnih televizijah t.i. jedrne Evrope ne. So pa tovrstni neuravnoteženi komentarji možni na madžarski javni televiziji.

  

Izbor poudarkov novic je vedno selektiven, še posebej pri uredniških komentarjih, vendar so novinarji televizijskih poročil in dnevnikov na javnih televizijah primorani vsaj dajati vtis nepristranskosti. Pri nas pa osebno varovanje dveh ministrov "drago stane", medtem ko ustanovitev štirih novih ministrstev očitno ne. Predsednik vlade, ki ima zadnjo besedo pri kadrovanju ostalih strank, je lahko avtoritaren, ali pa vodja, ki ve, kaj želi. Odvisno od tega, kdo je predsednik vlade. Menjava direktorja Policije je lahko "nenavadna", lahko pa zgolj rutinska, kakor tudi menjave direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja, Sveta NIJZ in celo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki jih je takoj opravila Golobova vlada.

 

Pri medijski manipulaciji je skoraj bolj pomembno, česa se NE omenja, kot pa to, kaj se. Če nečesa ne veste in se to javno ne problematizira, potem ne obstaja.

 

Navijaštvo medijske hiše Nova24 je tako očitno, da prepriča le še najbolj prepričane. Ostali naključni ali radovedni gledalci vzamejo z rezervo vse, kar tam slišijo, saj vedo, da gre za "Janševo televizijo". Pri gledanju informacijskih oddaj RTV Slovenija pa so navijaška sporočila bolj subtilna in jih nepozoren gledalec niti ne zazna. Če dan za dnem, mesec za mesecem in leto za letom poslušate takšne komentarje, kakršna sta oba iz naše raziskave, ki sta dala ton novima vladama Janše in Goloba, potem boste sčasoma dojeli, katera stran je dobra, katera je slaba.

 

Igor Bergant, predstavnik Kolektiva Informativnega Programa TV Slovenija, trdi, da se v nacionalni RTV hiši ločujejo le med profesionalne in ostale novinarje in ne med "njihove" in "naše". Bržkone se je Bergant prav na podlagi tega kriterija ogradil od kolega Igorja Pirkoviča, ki mu je zadnje televizijsko soočenje pred volitvami povsem ušlo iz rok. Predstavniki takratne opozicije so Pirkoviča skoraj od začetka oddaje napadali in so nato (usklajeno?) zapustili studio. Igor Bergant ima v nečem prav: levim strankam naklonjeni novinarji so bolj profesionalni, saj so imeli veliko več časa se kaliti v vodilnih vlogah na predvolilnih soočenjih. Tudi gospod Bergant, ko se je pred leti iz nogometnega komentatorja prelevil v voditelja Odmevov, je na začetku deloval precej okorno. Bil je tarča kritik, a se je nato naredil. Dali so mu čas. 

 

Nogometni navdušenci sicer Bergantu bolj kot politično pristranskost zamerimo stavek, ki ga je izrekel med tekmo evropskega prvenstva Slovenija - Jugoslavija leta 2000. Pri vodstvu naše reprezentance s 3-0 je zmagoslavno izjavil, da lahko "le potres prepreči zmago Slovenije". Tekma se je končala 3-3. V Italiji bi ga zaradi tovrstne izjave med tekmo Azzurrov nagnali iz javne televizije zaradi "kršenja pravil vraževernosti", ne pa povišali v voditelja osrednje večerne informativne oddaje. A šalo na stran, navijanje za nacionalno reprezentanco je nekaj, kar se pričakuje od nogometnih komentatorjev po vsem svetu, in to tako na zasebnih kot na javnih televizijah.

 

Poročanje o notranji politiki na javni televiziji demokratične države pa je nekaj povsem drugega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
30
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.552
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.743
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.703
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.842
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.561
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.166
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.074
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 722
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.854
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 468