Razkrivamo

Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?

Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi tega, ker premierja Roberta Goloba za razliko od njegovega predhodnika zunanja politika absolutno ne zanima. Sprememba smeri, o čemer bomo na portalu+ še poročali, se nakazuje tudi v odnosu do Rusije oziroma vojne v Ukrajini, kjer je že zaznati malenkostne "popravke". Uvodoma pa lahko opazujemo predvsem ustvarjanje vtisa, da ima nova gospodarica Mladike vse pod nadzorom in da je kontinuiteta zunanje politike samoumevna ...

08.06.2022 08:45
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tanja Fajon   Alexander Schallenberg   Ljubljana   Dunaj   Avstrija   Robert Golob   Rusija   Putin   Ukrajina   Ruska kapelica   Aleksander Geržina   Saša Geržina   diplomacija   Karl Erjavec

Foto: Vlada Republike Slovenije

"V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada."

Nova zunanja ministrica Tanja Fajon je svoj krst doživela pred nekaj dnevi, ko je Ljubljano obiskal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Bivši avstrijski kancler, ki je za krajše obdobje nasledil Sebastiana Kurza, je v slovensko prestolnico prišel samo zato, da bi gostiteljici sporočil, da Avstrija ohranja nadzor na meji s Slovenijo in da sprememb v kratkem ni za pričakovati. Schallenberga je spremljal tudi Aleksander Geržina, slovenski veleposlanik na Dunaju, ki ga je na položaj imenovala prejšnja, Janševa vlada, zaradi česar naj bi ga sedaj skrbelo, da bi lahko imel težave z novo ministrico. Nova oblast, nova metla. Ironija je, da je njegov oče Saša Ivan Geržina predsednik Društva Slovenija Rusija, ki se je moralo po 24. februarja 2022 distancirati od ruske politike in Vladimirja Putina. V tem kontekstu je celo bolj kot diplomatska kariara mlajšega Geržine zanimivo vprašanje, kako bodo v društvu izvedli letošnjo Rusko kapelico, ki se kot eksplicitno politični dogodek, manifestacija slovenske podrejenosti Putinovi nomenklaturi že leta odvija zadnjo nedeljo julija pod Vršičem. Pod prejšnjo vlado bi bilo nepredstavljivo, da bi se zaradi ruske agresije na Ukrajino letos pri Ruski kapelici sploh kaj dogajalo (bili so celo predlogi, da se kapelico simbolično in vsaj za nekaj časa preimenije v Ukrajinsko kapelico). Toda zdaj so drugi časi, slovenska politika do Rusije se počasi mehča, imenovanje notoričnega rusofila Andreja Benedejčiča za premierjevega svetovalca za nacionalno varnost pa celo neposredno nakazuje na rapprochement (zbližanje) s Putinovim režimom.

 

Opazovalci ugibajo, kaj vse bo nova slovenska oblast do jeseni še storila, da bi se "odkupila" za odzive svojih predhodnikov na ruski napad na Ukrajino; koga, denimo, bosta Golob in Fajonova poslala v Moskvo za novega veleposlanika, da bi to delovalo kot očiten znak pomiritve in da ga Kremelj ne bi zavrnil, saj so diplomatski odnosi med Slovenijo in Rusijo od 24. februarja slabi. Omenja se celo Karla Erjavca, ki je bil v vlogi zunanjega ministra zagotovo osrednji politični promotor zbliževanja s Putinovo Rusijo, zdaj pa je na nek način na trgu in se ponuja Golobovim svobodnjakom. Glede na politiko združevanja in integracije na levi sredini, kjer nameravajo svobodnjaki v svoje gibanje kmalu vključiti Stranko Alenke Bratušek in Listo Marjana Šarca, ni izključeno, da se bodo za podobno usodo odločili tudi v bivši Erjavčevi stranki DeSUS. S tem pa bi se lahko vsaj delno politično rehabilitiral tudi Erjavec osebno ... kar bi mu morda dejansko odprlo vrata v Moskvo.

 

S takšnimi potezami, ki jih bo s svojo anti-NATO retoriko še krepila koalicijska partnerica Levica, se nam obetajo burni časi, pri čemer pa niti prilizovanje Putinu ne zagotavlja, da bomo jeseni in pozimi na kakršen koli način upravičeni do ruskega plina. Tega se namreč energetski strokovnjak v vlogi predsednika vlade najbolj boji - astronomskih računov za elektriko in ogrevanje ali pa celo redukcij elektrike. 

 

A če se vrnemo k uvodnim korakom nove vlade na diplomatskem parketu. Tisto, kar je ta teden posebej zbodlo v oči, je bila neobičajna politično-medijska pozornost, ki jo je bil deležen zunanji minister Avstrije Schallenberg, saj sta se z njim srečala tudi novi premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor, čeprav je bilo po naših informacijah predvideno, da se šef dunajske diplomacije sestane le s svojo novo kolegico Tanjo Fajon in da ne bo nobenih "vljudnostnih obiskov". Zaradi tega je v Ljubljano prišel le za nekaj ur, z avtomobilom, takorekoč sredi binkoštnih praznikov.

 

V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada, je pokomentiral dober poznavalec slovenske diplomacije, ki ni želel biti imenovan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
37
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.118
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.954
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.900
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.503
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.703
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 949
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.367
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 661
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 860