Razkrivamo

Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?

Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi tega, ker premierja Roberta Goloba za razliko od njegovega predhodnika zunanja politika absolutno ne zanima. Sprememba smeri, o čemer bomo na portalu+ še poročali, se nakazuje tudi v odnosu do Rusije oziroma vojne v Ukrajini, kjer je že zaznati malenkostne "popravke". Uvodoma pa lahko opazujemo predvsem ustvarjanje vtisa, da ima nova gospodarica Mladike vse pod nadzorom in da je kontinuiteta zunanje politike samoumevna ...

08.06.2022 08:45
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tanja Fajon   Alexander Schallenberg   Ljubljana   Dunaj   Avstrija   Robert Golob   Rusija   Putin   Ukrajina   Ruska kapelica   Aleksander Geržina   Saša Geržina   diplomacija   Karl Erjavec

Foto: Vlada Republike Slovenije

"V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada."

Nova zunanja ministrica Tanja Fajon je svoj krst doživela pred nekaj dnevi, ko je Ljubljano obiskal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Bivši avstrijski kancler, ki je za krajše obdobje nasledil Sebastiana Kurza, je v slovensko prestolnico prišel samo zato, da bi gostiteljici sporočil, da Avstrija ohranja nadzor na meji s Slovenijo in da sprememb v kratkem ni za pričakovati. Schallenberga je spremljal tudi Aleksander Geržina, slovenski veleposlanik na Dunaju, ki ga je na položaj imenovala prejšnja, Janševa vlada, zaradi česar naj bi ga sedaj skrbelo, da bi lahko imel težave z novo ministrico. Nova oblast, nova metla. Ironija je, da je njegov oče Saša Ivan Geržina predsednik Društva Slovenija Rusija, ki se je moralo po 24. februarja 2022 distancirati od ruske politike in Vladimirja Putina. V tem kontekstu je celo bolj kot diplomatska kariara mlajšega Geržine zanimivo vprašanje, kako bodo v društvu izvedli letošnjo Rusko kapelico, ki se kot eksplicitno politični dogodek, manifestacija slovenske podrejenosti Putinovi nomenklaturi že leta odvija zadnjo nedeljo julija pod Vršičem. Pod prejšnjo vlado bi bilo nepredstavljivo, da bi se zaradi ruske agresije na Ukrajino letos pri Ruski kapelici sploh kaj dogajalo (bili so celo predlogi, da se kapelico simbolično in vsaj za nekaj časa preimenije v Ukrajinsko kapelico). Toda zdaj so drugi časi, slovenska politika do Rusije se počasi mehča, imenovanje notoričnega rusofila Andreja Benedejčiča za premierjevega svetovalca za nacionalno varnost pa celo neposredno nakazuje na rapprochement (zbližanje) s Putinovim režimom.

 

Opazovalci ugibajo, kaj vse bo nova slovenska oblast do jeseni še storila, da bi se "odkupila" za odzive svojih predhodnikov na ruski napad na Ukrajino; koga, denimo, bosta Golob in Fajonova poslala v Moskvo za novega veleposlanika, da bi to delovalo kot očiten znak pomiritve in da ga Kremelj ne bi zavrnil, saj so diplomatski odnosi med Slovenijo in Rusijo od 24. februarja slabi. Omenja se celo Karla Erjavca, ki je bil v vlogi zunanjega ministra zagotovo osrednji politični promotor zbliževanja s Putinovo Rusijo, zdaj pa je na nek način na trgu in se ponuja Golobovim svobodnjakom. Glede na politiko združevanja in integracije na levi sredini, kjer nameravajo svobodnjaki v svoje gibanje kmalu vključiti Stranko Alenke Bratušek in Listo Marjana Šarca, ni izključeno, da se bodo za podobno usodo odločili tudi v bivši Erjavčevi stranki DeSUS. S tem pa bi se lahko vsaj delno politično rehabilitiral tudi Erjavec osebno ... kar bi mu morda dejansko odprlo vrata v Moskvo.

 

S takšnimi potezami, ki jih bo s svojo anti-NATO retoriko še krepila koalicijska partnerica Levica, se nam obetajo burni časi, pri čemer pa niti prilizovanje Putinu ne zagotavlja, da bomo jeseni in pozimi na kakršen koli način upravičeni do ruskega plina. Tega se namreč energetski strokovnjak v vlogi predsednika vlade najbolj boji - astronomskih računov za elektriko in ogrevanje ali pa celo redukcij elektrike. 

 

A če se vrnemo k uvodnim korakom nove vlade na diplomatskem parketu. Tisto, kar je ta teden posebej zbodlo v oči, je bila neobičajna politično-medijska pozornost, ki jo je bil deležen zunanji minister Avstrije Schallenberg, saj sta se z njim srečala tudi novi premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor, čeprav je bilo po naših informacijah predvideno, da se šef dunajske diplomacije sestane le s svojo novo kolegico Tanjo Fajon in da ne bo nobenih "vljudnostnih obiskov". Zaradi tega je v Ljubljano prišel le za nekaj ur, z avtomobilom, takorekoč sredi binkoštnih praznikov.

 

V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada, je pokomentiral dober poznavalec slovenske diplomacije, ki ni želel biti imenovan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
4
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.663
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.345
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.459
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.009
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.316
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.372
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.192
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224