Razkrivamo

Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?

Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi tega, ker premierja Roberta Goloba za razliko od njegovega predhodnika zunanja politika absolutno ne zanima. Sprememba smeri, o čemer bomo na portalu+ še poročali, se nakazuje tudi v odnosu do Rusije oziroma vojne v Ukrajini, kjer je že zaznati malenkostne "popravke". Uvodoma pa lahko opazujemo predvsem ustvarjanje vtisa, da ima nova gospodarica Mladike vse pod nadzorom in da je kontinuiteta zunanje politike samoumevna ...

08.06.2022 08:45
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Tanja Fajon   Alexander Schallenberg   Ljubljana   Dunaj   Avstrija   Robert Golob   Rusija   Putin   Ukrajina   Ruska kapelica   Aleksander Geržina   Saša Geržina   diplomacija   Karl Erjavec

Foto: Vlada Republike Slovenije

"V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada."

Nova zunanja ministrica Tanja Fajon je svoj krst doživela pred nekaj dnevi, ko je Ljubljano obiskal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Bivši avstrijski kancler, ki je za krajše obdobje nasledil Sebastiana Kurza, je v slovensko prestolnico prišel samo zato, da bi gostiteljici sporočil, da Avstrija ohranja nadzor na meji s Slovenijo in da sprememb v kratkem ni za pričakovati. Schallenberga je spremljal tudi Aleksander Geržina, slovenski veleposlanik na Dunaju, ki ga je na položaj imenovala prejšnja, Janševa vlada, zaradi česar naj bi ga sedaj skrbelo, da bi lahko imel težave z novo ministrico. Nova oblast, nova metla. Ironija je, da je njegov oče Saša Ivan Geržina predsednik Društva Slovenija Rusija, ki se je moralo po 24. februarja 2022 distancirati od ruske politike in Vladimirja Putina. V tem kontekstu je celo bolj kot diplomatska kariara mlajšega Geržine zanimivo vprašanje, kako bodo v društvu izvedli letošnjo Rusko kapelico, ki se kot eksplicitno politični dogodek, manifestacija slovenske podrejenosti Putinovi nomenklaturi že leta odvija zadnjo nedeljo julija pod Vršičem. Pod prejšnjo vlado bi bilo nepredstavljivo, da bi se zaradi ruske agresije na Ukrajino letos pri Ruski kapelici sploh kaj dogajalo (bili so celo predlogi, da se kapelico simbolično in vsaj za nekaj časa preimenije v Ukrajinsko kapelico). Toda zdaj so drugi časi, slovenska politika do Rusije se počasi mehča, imenovanje notoričnega rusofila Andreja Benedejčiča za premierjevega svetovalca za nacionalno varnost pa celo neposredno nakazuje na rapprochement (zbližanje) s Putinovim režimom.

 

Opazovalci ugibajo, kaj vse bo nova slovenska oblast do jeseni še storila, da bi se "odkupila" za odzive svojih predhodnikov na ruski napad na Ukrajino; koga, denimo, bosta Golob in Fajonova poslala v Moskvo za novega veleposlanika, da bi to delovalo kot očiten znak pomiritve in da ga Kremelj ne bi zavrnil, saj so diplomatski odnosi med Slovenijo in Rusijo od 24. februarja slabi. Omenja se celo Karla Erjavca, ki je bil v vlogi zunanjega ministra zagotovo osrednji politični promotor zbliževanja s Putinovo Rusijo, zdaj pa je na nek način na trgu in se ponuja Golobovim svobodnjakom. Glede na politiko združevanja in integracije na levi sredini, kjer nameravajo svobodnjaki v svoje gibanje kmalu vključiti Stranko Alenke Bratušek in Listo Marjana Šarca, ni izključeno, da se bodo za podobno usodo odločili tudi v bivši Erjavčevi stranki DeSUS. S tem pa bi se lahko vsaj delno politično rehabilitiral tudi Erjavec osebno ... kar bi mu morda dejansko odprlo vrata v Moskvo.

 

S takšnimi potezami, ki jih bo s svojo anti-NATO retoriko še krepila koalicijska partnerica Levica, se nam obetajo burni časi, pri čemer pa niti prilizovanje Putinu ne zagotavlja, da bomo jeseni in pozimi na kakršen koli način upravičeni do ruskega plina. Tega se namreč energetski strokovnjak v vlogi predsednika vlade najbolj boji - astronomskih računov za elektriko in ogrevanje ali pa celo redukcij elektrike. 

 

A če se vrnemo k uvodnim korakom nove vlade na diplomatskem parketu. Tisto, kar je ta teden posebej zbodlo v oči, je bila neobičajna politično-medijska pozornost, ki jo je bil deležen zunanji minister Avstrije Schallenberg, saj sta se z njim srečala tudi novi premier Robert Golob in predsednik republike Borut Pahor, čeprav je bilo po naših informacijah predvideno, da se šef dunajske diplomacije sestane le s svojo novo kolegico Tanjo Fajon in da ne bo nobenih "vljudnostnih obiskov". Zaradi tega je v Ljubljano prišel le za nekaj ur, z avtomobilom, takorekoč sredi binkoštnih praznikov.

 

V Ljubljani so iz Schallenbergovega obiska očitno želeli narediti notranjepolitični dogodek, s katerim bi v javnosti ustvarili vtis, kako dobro in uspešno je začela z delom nova levosredinska vlada, je pokomentiral dober poznavalec slovenske diplomacije, ki ni želel biti imenovan.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474