Komentar

Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!

Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z nedemokratičnimi metodami in dnevno preseneča z oblikovanjem novih seznamov za ostrel. Nekateri so javni, obstajajo pa tudi tisti drugi, ki nisi javni. O enem mi je govoril minister, ki mi je zaupal, da sem na seznamu tistih, ki niso zaželjeni pri tej politični opciji. Toda od kod tako velika želja po zamenjevanju kadrov na različnih nivojih? Osnova za to je strah. Strah pred tem, da bi jim lahko ti kadri kakorkoli škodovali in novi oblastniki ne bi mogli izvesti svojega programa, ki se iz tedna v teden spreminja, da že ne vemo več, kaj bodo dejansko naredili ...

10.06.2022 22:35
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   seznami   NIJZ   vlada   kadri   javna uprava   Martin Nahtigal   Robert Golob   politika   opozicija   Janez Janša   Gibanje Svoboda   Nataša Pirc Musar   Informacijska pooblaščenka

Foto: Mediaspeed.net

Če bo odslej veljalo, da boš moral biti za vodilna strokovna mesta v javnih zavodih pač "svobodnjak", torej član ali vsaj simpatizer stranke Svoboda, ali socialni demokrat, bo to velik precedens v Evropski uniji.

Zbolel sem za covidom in ker sem trikrat cepljen, se bom morda le izognil najhujšemu - bolnišnici. Tako preživljam dneve v izolaciji in imam dovolj časa za razmišljanje v postelji. Ponovno sem vesel, da je NIJZ deloval preventivno in da smo pocepili toliko ljudi, kot nam ni uspelo nikoli v zgodovini. Mnogim smo ohranili življenja. Velika zahvala gre vsem mojim čudovitim sodelavcem. A tega minister za zdravje in vlada ne čutita, sicer nas ne bi tako napadala. 

 

Ta tekst sem pisal nenormalno dolgo, ker mi bolezen preprosto ne dopušča več kot toliko napora. Tokratna želim pisati o seznamih za odstrel, kot jih imenujejo nekateri. Gre pa za spiske ljudi, ki jih načrtno zbira nova vlada. Do sedaj ni tega počela nobena vlada v 30 letih samostojnosti in tudi takšni "seznami za odstrel" datirajo nekaj desetletij nazaj. Seznami ljudi, ki se delajo v zadnjih dnevih na zahtevo nove vlade - ne pozabimo, da je vlada politična struktura -, spominjajo na žalostno zgodovino slovenskega naroda, ki se je nekoč zaradi nekih drugih seznamov skrčil za več tisoč ljudi, ki so končali v breznih, protitankovskih jarkih, rudniških rovih in drugje, kjer jih danes odkopavamo. Veliko jih je tudi prebegnilo iz države.

 

Potem so sledili seznami tistih, ki so odhajali na Goli otok, in če si bil na tem seznamu, si prav gotovo prišel na ta otok. Nekateri celo trikrat in nekateri so tam tudi ostali za vedno.

 

Potem so bili v nekem obdobju zelo popularni tudi seznami razlastninjenih. In obstajali so seznami ljudi, ki ne smejo napredovati, ki so jih vrgli iz političnih razlogov iz fakultet in se niso mogli več vrniti na študijsko mesto. Med njimi je bil tudi moj oče. To je bil seznam tistih, ki niso smeli uspeti v življenju, ker jim partija tega ni dovolila. Obstajal pa je seznam članov Komunistične partije, ki so imeli vse privilegije. Težko pozabljam prepire med stricem in očetom. Stric je očetu vedno, preden sta se do konca skregala, dopovedoval, da se mora samo vpisati v partijo, pa bo vse bolje, v službi bo napredoval in imel bo boljšo plačo, mi pa boljše pogoje za preživetje. Toda moj oče se ni uklonil in se ni nikoli včlanil, zato je umrl pokončen kot strojni ključavničar, čeprav si je neizmerno želel študirati, mi pa smo živeli na robu preživetja z eno skromno delavsko plačo.

 

Zgodovinar Martin Nahtigal v svojem zapisu (vir) pravi: "Sicer kot zgodovinarja me priprava seznamov s strani dedičev avantgarde delavskega ljudstva niti malo ne preseneča. Kajti kar so dedki počeli s svincem, sedaj poskušajo vnuki početi s političnim pritiskom." V nadaljevanju tudi natančneje opiše, kaj se dejansko dogaja: "Predstavljajte si, da ste pač eden izmed desetin uradnikov, ki so v zadnjih dveh letih dobili službo v javni upravi. Prijavili ste se na razpis, dobili službo. Ste povprečen javni uslužbenec, ki oddela svojih osem ur v svoji pisarni in to je to. Sedaj pa se boste znašli na nekem seznamu, ki bo predmet obravnave na ravni slovenske vlade s predpostavko, da ste to službo dobili s pomočjo političnih povezav. Morda se s politiko prejšnje vlade celo ne strinjate. Zakaj bi morali biti vi deležni ponovnega pregleda postopka? Zakaj bi se morali zagovarjati? Gre za pritisk na uradnike javne uprave, na javni servis, ki ni nič drugega kot ustrahovanje na rezervo."

 

Načeloma lahko ugotovimo, da poimenski seznami v Sloveniji praviloma nikoli niso (bili) nekaj dobrega in bi morali biti prepovedani - ali pa vsaj zelo regulirani. A začuda sedaj nastajajo kot gobe po dežju na pobudo in zahtevo vlade, ki nam je obljubljala svobodo. Še huje je, kot sem si mislil, saj so te spiske poimenovali "seznami za odstrel".

 

Seznami zaposlenih v javni upravi so, ne boste verjeli, po uradnem blagoslovu Informacijske pooblaščenke vladi v celoti dostopni. Ko so mediji taiste - po informacijski pooblaščenki dostopne - sezname zahtevali na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), jih pa niso dobili. Zakaj jih niso dobili, če pa so prosto dostopni?!

 

Kako naj se počutimo varne v državi, kjer zelo hitro lahko prideš na t.i. listo za odstrel, kjer ne veš, ali te bodo "likvidirali" ali ne. Formula je spet strah. Z njim želijo prestrašiti vse, ki jim niso po volji. Stara metoda, italijanski pisatelj je tej temi posvetil celo knjigo, ki jo imam nekje na knjižni polici.

 

Če bi bila katera druga vlada delala takšne sezname, ali bi tudi pri njih veljala enaka pravila Informacijske pooblaščenke, je zgolj retorično vprašanje. Na podlagi izkušenj, ki jih imam z njo, pa mislim, da odgovor poznate.

 

 

***

 

Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z nedemokratičnimi metodami in dnevno preseneča z oblikovanjem novih seznamov. Nekateri so javni, obstajajo pa tudi tisti drugi, ki nisi javni. O enem mi je govoril minister, ki mi je zaupal, da sem na seznamu tistih, ki niso zaželjeni pri tej politični opciji. Sedaj vem, da sem na seznamu tistih vodilnih, ki jih mora sedanja oblast zamenjati zgolj zato, ker sem bil na vodilnem mestu v času vlade Janeza Janše. Od kod tako velika želja po seznamih? Po zamenjevanju kadrov na različnih nivojih? 

 

Osnova za to je strah. Strah pred tem, da bi jim lahko ti kadri kakorkoli škodovali in oni ne bi mogli izvesti svojega programa, ki se iz tedna v teden spreminja, da že ne vemo več, kaj bodo dejansko naredili. Ta zmeda se je najbolje videla pri zaslišanjih kandidatov za ministre, ko so bili njihove izjave dostikrat v kontradikciji s koalicijsko pogodbo.

 

Strah je posledica občutka nemoči, ki ga imajo kljub temu, da se imajo za zmagovalce. Zakaj se počutijo nemočni in potrebujejo zato nadzor nad vsem? Ni dovolj, da so zmagovalci volitev, da so na volitvah premagali Janšo. Zdi se, da bi nova oblast rada dobesedno uničila svoje predhodnike. Ob tem se je dobro spomniti, da moramo biti ob takih prilikah glasni takoj, sicer nam grozi takšen družbeni razvoj, ki se ga neradi spomnimo. Toda ob nastajanju in razvoju nacionalnega socializma na začetku nihče ni odreagiral na nepravilnosti ... in potem, ko so začeli na to opozarjati, je bilo že prepozno. Končalo se je s katastrofo.

 

Skrbi tudi izjava direktorja Urada vlade za komuniciranje (UKOM), češ da je priprava spiskov zaposlenih "začetek ponovne profesionalizacije državne uprave". Najprej je to velika žalitev vseh zaposlenih v javni upravi, ki so bili vedno profesionalni in imajo vedno največjo težavo ob nastopu novih vlad, ki te profesionalnosti ne sprejmejo in razmišljajo, kako bi zamenjali zaposlene. Lahko pa se sicer s njim strinjam, če pripišem, da nastaja ta nova profesionalizacija državne uprave po metodah in željah obstoječe koalicije in Gibanja Svoboda. V tem primeru pa javna uprava ni več v službi prebivalcev, kar je sicer standard v EU, ampak je strankarsko pogojena. Nekaj takšnega smo nekoč že imeli in se je nekateri še spominjamo. Takšna uprava pomeni odmik od standardov EU. Takšne definicije "profesionalnosti" slovenska javna uprava ne more sprejeti in jo zaradi tega lahko novi oblastniki uvedejo le na silo.

 

Demokracija nas uči, da po volitvah vsi združimo moči, da razvijamo svojo državo, da bo vsem čim bolje. Seveda to drži, če nimate prisotnega ideološkega naboja in metod političnega dela, ki se vlečejo že skoraj 100 let in nikakor ne morejo iz spomina nesrečnega naroda, ki se predolgo deli na naše in njihove. Takoj po volitvah - tokrat počne to zmagovita koalicija - naredimo vse, da se razdvojenost naroda nadaljuje, saj je to že priprava na naslednje volitve. Naj se zopet vrnem k zgodovinarju Nahtigalu: "Obenem pa Golobova vlada ponovno razkriva nerazumevanje vodenja države, saj država ni privatno podjetje. In volitve niso sovražni prevzem tega podjetja (sovražni prevzem se dogaja na NIJZ, op. Milan Krek). Država je instrument upravljanja skupnega dobrega. Res publica. In skupno dobro je skupno za vse. In dobro za vse. Tudi za tiste, ki za to vlado niso volili. Javni servis, javna uprava pa niso zaposleni pri predsedniku vlade, ampak so zaposleni pri nas, državljanih. Kolikokrat slišimo z levičarskih ust, da ima oblast v naši državi ljudstvo. To ljudstvo smo mi vsi – tudi tisti, ki so bili zaposleni v javni upravi v preteklih dveh letih. In velika večina ima verjetno pogodbo za nedoločen čas, ki jo je razmeroma težko prekiniti po slovenski zakonodaji. To je ena izmed redkih prednosti zaposlitve v javnem servisu – načelna varnost zaposlitve. Tako da odpuščanje kar povprek, hvalabogu, ni možno. Golob s svojim pogromom posredno priznava, da po mnenju njegove politične opcije v slovenski državni upravi ni možno dobiti službe brez političnih povezav. Odprti pritiski na direktorja NIJZ, da naj odstopi in tako sprosti mesto osebi, ki bo politično bolj ustrezala sedanji vladi, govorijo ravno o tem, da seznami 'nepravih' kadrov niso tako nedolžni, kot nas želi prepričati informacijska pooblaščenka."

 

 

***

 

Imenovanje političnih članov stranke SD v Svet NIJZ in pritiski na direktorja NIJZ niso nič drugega kot sovražni prevzem NIJZ s strani politike, ki ve, zakaj potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki. Imeti te podatke je danes moč. SD si ne pusti odvzeti te priložnosti. Samo v mojem času vodenja inštituta v stranki SD niso obvladovali NIJZ, zato je to samo vrnitev NIJZ v slabe stare čase. 

 

Dejstvo, ki ga omenja Nahtigal, je prekleto nevarna past za vse nas. Če bo veljalo, in to na nek način že velja, da boš moral biti za vodilna strokovna mesta v javnih zavodih pač "svobodnjak", torej član stranke Svoboda, ali socialni demokrat, bo to velik precedens v sodobni Evropski uniji. Take partijske igre so imeli nazadnje v Španiji pod Francovo diktaturo, pa tudi vseh vzhodnih članicah Unije - vključno s Slovenijo -, zato dobro vemo, kako se je to končalo. 

 

Nedopustno je, da novoizvoljena oblast tako grobo zahteva odhode vodilnih strokovnih ljudi, da to pogojuje s tem, da so ti ljudje delovali v času prejšnje vlade, pa četudi niso bili njeni strankarski podporniki. Komik Tilen Artač v vlogi Roberta Goloba v svoji satiri pove kruto resnico: "Pravite, da mi tudi kadrujemo. To ni res, oni so zaposlovali samo njihove, vendar mi zaposlujemo predvsem naše. To je velika razlika."

 

Vprašanje je, zakaj ljudje to sprejemamo, zakaj imamo to za nekaj normalnega. In zakaj mediji takih pristopov ne kritizirajo, če se že imajo za kritične?

 

Logika teh novih in norih časov je ta, da smo vsi, ki smo bili na vodilnih mestih v času prejšnje vlade, v resnici Janševi podporniki. Mar je temu res mogoče verjeti? Seveda ne, a če te je zelo strah, potem je vsak izgovor dober. Tudi to, da je bil nekdo Janšev podpornik, četudi v resnici ni bil. Za vsak slučaj ga je le bolje dati na seznam nezaželenih.

 

Na izpraznjena mesta postavlja nova vlada svoje ljudi, pri čemer ni važno, ali so strokovni ali ne. Edino pravilo je samo to, da je naš. Možnost začasnega imenovanja, tj. vedejevstvo, se izkorišča do konca, pravzaprav zlorablja. Demokratične vrednote, ki so nam vsem bile pred volitvami obljubljene in z volitvami na dosegu roke, so odtavale neznano kam. Golob pred volitvami in Golob po volitvah pač nista eno in isto.

 

Kot veste, imajo vlade pri nas kratek rok trajanja, čeprav si sedanja želi vladati vsaj dva mandata. In od kod Golobu, ki živi na meji z Italijo, kjer se vlade hitro menjajo, sploh ideja, da bo vladal dva mandata? Vsekakor bo prej ko slej prišla nova vlada, ki bo po zgledu sedanje spet vse zamenjala, saj bo imela svoje razloge za to. Vodstveni kadri bodo postali direktorji na obroke. In kaj bo z zavodi in podjetji? To pa nikogar ne briga. Kaj bo z državo, ali bomo res lahko napredovali ob permanentnih kadrovskih cunamijih? Seveda je odgovor NE, toda koga pa to briga. Saj nihče od politikov, ki nam je obljubljal nebesa, danes ne odgovarja za to. Politiki se lahko motijo, odnesejo jo brez kazni, dobre PR službe jih vedno rešijo pred gnevom ljudstva.

 

Dokler bo slovenski narod tako deloven, da bo ob zadnji kaplji znoja še lahko proizvajal, in bodo politiki še imeli denar za delitev med svoje, bo šlo. A tudi to se bo nekega dne končalo, saj se vidi, da tokratna oblast že posega po ukrepih, ki bodo dodatno polnili proračun na račun vse bolj siromašnega prebivalstva.

 

Kaj misli o tem ena izmed kandidatk za bodočo predsednico države gospa Nataša Pirc Musar"Rada bi poudarila, da se mi zdi revanšizem, če ga vlada ima v mislih, napačen pristop. Treba je pogledati, ali ljudje znajo ali ne znajo delati. Zakon o javnih uslužbencih nenazadnje daje možnost za odpustitev delavca iz razloga nesposobnosti (če kakovostno, v rokih ne opravlja svojega dela itn.). A za to je treba speljati poseben postopek."

 

Hvala gospe Pirčevi, da tega ni bilo potrebno povedati meni. Še obstajajo trezni ljudje v času opoja politične zmage, ki so sposobni racionalno misliti, ki so zmožni spregledati in ustavljati nezadržen revanšizem, ki se po volitvah razvija in krepi v Sloveniji iz dneva v dan. Kam nas to vodi, lahko samo ugibamo.

 

 

***

 

Odhajam v posteljo sredi dneva, utrujen, izmučen in brez moči. Upam na najboljše, da tole mine čimprej. Toda covid ne popusti in ne popusti. Nekdo bo zmagal. On ali jaz. Ostanite zdravi, to je danes, ko ne morete vsi do zdravnika, še bolj pomembna vrednota kot nekoč.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Rusija je država, ki podpira terorizem
11
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.139
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.903
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.505
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.707
06/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.368
09/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 693
10/
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
Bine Kordež
Ogledov: 861