Komentar

Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!

Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po njihovih podatkih na nočni seji veliko govora tudi o NIJZ in o meni osebno. Zahtevano je bilo, da sam odstopim kot direktor NIJZ, sicer se bo pojavilo v medijih veliko člankov, ki bodo blatili mene in seveda posredno tudi NIJZ. Sodelavke je bilo strah predvsem, kaj vse se bo pisalo o NIJZ. Svaril nisem vzel resno in sem se nasmehnil, saj se kaj takega v demokratični državi, članici EU, pa ja ne more zgoditi. Vse skupaj sem vzel bolj kot nek ritual ob zahtevah po zamenjavi direktorja NIJZ. Katera vlada bi sploh lahko aktivirala neodvisne medije, da me diskreditirajo? Kasneje se je pokazalo, da sem se hudo motil. Na tem področju medijev je v Sloveniji bore malo demokracije.

14.06.2022 19:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   NIJZ   vlada   minister za zdravje   grožnje   pritiski   mediji   Necenzurirano   Robert Golob   Severna Koreja   Covid

Foto: Getty Images

"V enem naslednjih telefonskih razgovorov mi je povedal, da je nezadovoljen z menoj, ker še nisem odstopil in da bodo morali očitno iti v mojo diskreditacijo preko medijev, kar bo baje za mene zelo hudo. Da je že vse pripravljeno in da bodo navajane grde stvari in da noče, da bi mi bilo težko, toda če je treba, bodo pač sprožili ta moj medijski pregon."

O naših medijih lahko preberemo zelo različna mnenja in trditve; eni jih hvalijo in jim dajejo vso podporo, drugi so do njih kritični. Uroš Urbanija, bivši direktor UKOM, je s konkretnimi analizami medijskega časa nacionalnega medija skušal celo dokazati, da ta ne poroča uravnoteženo. Tudi poročanje določenega nacionalnega medija ob nastopu novih vlad je pokazal, da obravnavanje posameznih vlad nikakor ni bilo uravnoteženo. Medtem, ko je eno vlado zelo promoviral in hvalil, je drugo sprejel z veliko kritike.

 

Ministrstvo za kulturo, denimo, je zaradi številnih manipulacij leta 2021 naročilo raziskavo o slovenski medijski krajini pri Fakulteti za medije. Pri medijih kot so 24ur, MMC RTV SLO, Dnevnik, Večer, Delo, Slovenske novice, Svet24 se giblje neuravnoteženost med 30 do 40 odstotki. Posebej je v raziskavi izstopal portal javne RTV, od desetih analiziranih medijev pa je bil samo eden desno nazorsko usmerjen, vsi ostali so bili levi (vir).

 

Očitno uravnoteženost mediske krajine v Sloveniji skoraj nemogoča, je bol zgolj želja nekaterih kot pa realnost.

 

 

***

 

Tudi NIJZ in sam sem bil v zadnjih dveh letih velikokrat napadan s strani medijev, največkrat neupravičeno. Najbolj me je bolelo, da smo včasih snemali 20 minut, na ekranih pa so prikazali najslabše odseke snemanja in še to izven konteksta. Te posnetke še danes ponavljajo. Veliko let že delam z mediji, tako rekoč več kot 30 let, a takega načina poročanja o meni, kot so si ga privoščili nekateri mediji v zadnjih dveh letih nisem pričakoval niti v sanjah. 

 

Očitno sem bil zelo naiven, ko sem mislil, da politika ne vpliva na medije. Verjel da so mediji neodvisni itd.. Da pa sem končno spoznal vpliv politike na medije, sem moral doživeti medijski linč v zadnjem tednu. A tokrat lahko vsaj povezujem nekatere dogodke z medijskim linčem, ki sem ga doživel, kar mi daje čisto drug vpogled v slovensko medijsko krajino in ga bo tudi vam, spoštovani bralci.

 

Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po njihovih podatkih na nočni seji veliko govora tudi o NIJZ in o meni osebno. Zahtevano je bilo, da sam odstopim kot direktor NIJZ, sicer se bo pojavilo v medijih veliko člankov, ki bodo blatili mene in seveda posredno tudi NIJZ. Sodelavke je bilo strah predvsem, kaj vse se bo pisalo o NIJZ. Svaril nisem vzel resno in sem se nasmehnil, saj se kaj takega v demokratični državi, članici EU, pa ja ne more zgoditi. Vse skupaj sem vzel bolj kot nek ritual ob zahtevah po zamenjavi direktorja NIJZ. Katera vlada bi sploh lahko aktivirala neodvisne medije, da me diskreditirajo? Kasneje se je pokazalo, da sem se hudo motil. Na tem področju medijev je v Sloveniji bore malo demokracije.

 

Potem sem imel razgovor z novim ministrom za zdravje, ki pa mi je jasno povedal, da ne vidi sodelovanja z menoj. Z drugo besedo, dal mi je vedeti, naj prostovoljno odstopim in dam prostor njegovi ekipi, ki jo je izbral seveda brez javnega razpisa in ki jo že poznate, da bo delala naprej na NIJZ. V enem naslednjih telefonskih razgovorov mi je povedal, da je nezadovoljen z menoj, ker še nisem odstopil in da bodo morali očitno iti v mojo diskreditacijo preko medijev, kar bo baje za mene zelo hudo. Da je že vse pripravljeno in da bodo navajane grde stvari in da noče, da bi mi bilo težko, toda če je treba, bodo pač sprožili ta moj medijski pregon. 

 

Tudi teh groženj nisem vzel resno, ker si nisem mogel predstavljati, da kaj takega lahko naredi minister demokratične evropske vlade. Priznam, da tudi tega nisem pričakoval in da sem sprejemal ministrovo govorjenje le kot grožnjo, da bi odstopil (že to je nedostojno za ministra vlade članice EU!), in ne kot realno zgodbo, ki se lahko zgodi.

 

Kasneje sem ugotovil, da sem se tudi tu zmotil.

 

 

***

 

Moram pa tudi navesti grožnje s strani enega kandidatov za mojega naslednika, ki mi jih je izrekel nekaj dni, preden me je poklical minister za zdravje, češ, da ne bi bilo lepo, če bi se pojavili diskreditirajoči članki o meni. Navedel je kar nekaj po njegovem "kritičnih točk", ki v resnici sicer niso čisto nič "kritične", lahko pa jih prikažeš kot take - in to se sedaj dogaja. Moram reči, da sem tole grožnjo že bolj resno jemal, saj človek pri svojih željah po napredovanju lahko zagreši tudi velike neumnosti. Toda tudi to sem jemal kot nekaj nemogočega, saj gospod, ki je sicer kar visoko v strukturi stranke SD, vendar ne bo samega sebe in NIJZ obremenjeval z lažmi in neresnicami ter vplival na poročanje medijev ...

 

O vsem tem sem se pogovoril z našo PR službo, ki pa ni bila tako optimistična, kot sem bil jaz. Odkrito so mu povedali, da so to resne grožnje, da se vse to lahko zgodi v medijih in da sta moj optimizem in razmišljanje o tem, v kako demokratični družbi živimo, preveč naivna. Da se vse lahko uresniči dokaj hitro, so me še opozorili.

 

Popoldne, ko sem ostal v pisarni sam, sem v miru premišljeval o vsem, kar se je zgodilo. Še vedno sem bil prepričan, da se kaj takega ne more zgoditi v Sloveniji; ne moreta vendar vlada ali minister vplivati na medije in od njih zahtevati, naj me diskreditirajo!? Mediji so ja samostojni in neodvisni, kaj takega si vendar ne bi privoščili?! 

 

Vprašal sem po telefonu še pravno službo, če je to, kar sem slišal, dejansko mogoče. Odgovor je bil, da ni, če se seveda upošteva zakone. Ampak pri nas se zakoni ne upoštevajo vedno, zato so tudi takšne stvari možne. Tudi oni so me opomnili na opozorila zjutraj po prvi seji nove vlade.

 

 

***

 

Potem se je začela gonja. Članke je prvi začel objavljati spletni medij Necenzurirano, kar sem, milo rečeno, v najslabšem primeru tudi pričakoval, saj je ta medij praviloma pisal lažnive članke o meni že prej in smo ga zato celo mislili tožiti (česar mi je danes sicer žal, a po toči zvoniti je prepozno).

 

V naslednjih dneh se je medijski linč širil in stopnjeval. Sam se nisem mogel braniti, ker sem se bojeval z covidom, ki me je spravil v posteljo in me precej oslabil. Ne glede na mojo bolezen so mediji tolkli po meni. Tako kot jim je bilo verjetno tudi naročeno. Moram reči, da vsega nisem spremljal, večina stvari, ki sem jih prebral in so jih napisali, ne drži. Gre za grde manipulacije resničnih podatkov, ki smo jih medijem že pred časom poslali in ki jih imajo vsi na mizi.

 

Zapis v Financah je bil že kar smešen, saj sta projekt klicnih centrov (za kar obtožujejo mene) vodila od začetka do konca ravno tista dva kolega, ki ju sedanja oblast želi nastaviti v NIJZ kot strokovnega in generalnega direktorja; slednji je za projekt osebno odgovarjal ministru za zdravje, ki mu je zagotovil sredstva in ki je tudi prišel osebno kontrolirat projekt. Financam smo vse pojasnili, a kljub temu še vedno peljejo svojo zgodbo in s tem ne diskreditirajo samo mene, ampak tudi NIJZ.

 

 

***

 

Danes, ko to pišem, ni več duha ne sluha o mojih velikih grehih. Niso dosegli svojega cilja. Milan Krek ni prostovoljno odstopil na polovici svojega mandata, ker za to ni dejanskega razloga, je pa politični razlog, kar pa kot zdravnik preziram, saj gre za politično vmešvanje v strokovno institucijo. Ravno zaradi takih igric, kot se jih gre zdaj politika, smo v zdravstvu tam, kjer smo. Tudi tokratna Loredanova ekipa ne bo nič naredila, ker je začela popolnoma narobe, s političnimi pritiski in ne strokovnim dialogom. 

 

Večkrat napovedan in kasneje tudi uresničen medijski napad name sprejemam kot dejstvo, da sta pri nas politika in medijski prostor prepletena. Sprejemam tudi kot nedopustno dejanje in sovražni prevzem NIJZ s strani politike, ki nima pravice vplivati na strokovni razvoj inštituta, pa to vztrajno želi in dela vse v tej smeri. In kot mi je sam povedal minister, je mimo razpisov že pripravil celo ekipo za to delo. Mar ni to grob poseg v stroko?

 

Toda ob vsem tem je potrebno opozoriti še na nekaj drugega, kar površnemu opazovalcu ni vidno in kar je zelo slabo za našo družbo. Kako lahko politiki, kot je minister za zdravje - ali pa še kdo v ozadju -, v neodvisnih medijih sprožijo gonjo proti nekomu? Kajti če so doslej še nekako skušali ohraniti lep obraz pred ljudmi in se skrivati za svojo samostojnostjo, profesionalizmom in novinarsko etiko, se tokrat preprosto ne morejo več pretvarjati. Vsaj tisti, ki so sodelovali v tej gonji proti meni ne. Preprosto so sledili ukazu ali namigu politike, da je potrebno Kreka diskreditirati - in so orkestrirano začeli objavljati laži in manupulacije o meni. Material pa jim bržkone pripravili pretendenti za prevzem NIJZ, torej verjetno ljudje, ki delajo v NIJZ in se ne zavedajo, da s tem grizejo roko, ki jim daje kruh. Tri opozorila, ki sem jih navedel, so bila preveč jasna, da jih ne bi mogli spregledati in povezati z kasnejšimi diskreditacijami v medijih. Zanimivo je tudi, da nisem dobil možnoti v medijih, da se branim.

 

Moram reči, da tudi sam nisem verjel, da se bo to res zgodilo in da sem besede ministra sprejemal predvsem kot dobronamerne namige mlajšega kolega, ki bi me rad pred diskreditacijo zaščitil. Nisem pa tedaj razumel, da se to tudi lahko zgodi konkretno v določenem času v članici EU, v Sloveniji. Niti v sanjah si nisem mislil, da se bo politika za mojo diskreditacijo poslužila medijev, ker sem le upal, da si mediji česa takšnega ne bodo dovolili. A zgodilo se je ravno obratno. Do kam bodo torej ti politični nasilneži še šli? Kje je konec? Kdaj me bodo nehali napadati, nadlegovati in diskreditirati?

 

Vse to pokaže slovenske medije v čisto drugi luči. Naši mediji, ali vsaj nekateri med njimi, so očitno povsem zlizani s politiko in o njihovem realnem poročanju lahko le sanjamo, vsaj v mojem primeru je jasno, da je tako. Načela novinarske etike, ki bi se jih morali držati vsi mediji, so resnica, popolnost, uravnoteženost in pravičnost. Preberite članke o meni, pa boste videli, koliko teh načel so upoštevali. En novinar, ki je pripravljal prispevek o meni je od urednikov dobil pripombo, da je bil premalo strog do mene. Razumem urednike, njim so verjetno naročili, da me morajo novinarji medijsko uničiti. No, kot vidite, jim kot že tolikokrat do sedaj ni uspelo. Še vedno sem direktor NIJZ in se borim za pravice direktorja in NIJZ in vseh vas, kajti ko nam bodo popolnoma ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženega pristopa medijev in NIJZ; prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica. NIJZ bo postal eden izmed tistih, ki zagovarjajo obstoječo politično opcijo in ne strokovne opcije, vrnil se bo nazaj, kjer je bil pred dvema letoma, v objem stranke SD, in bo kot tak propadel, saj ni ustanovljen za politično podporo, za kar ga želijo izkoristiti, ampak za ohranjanje zdravja ljudi. Te naloge kot političen podaljšek strank nikoli ne bo zmogel.  

 

 

***

 

Kot strokovnjak sem vedno garal in se predajal delu in ljudem, za katere delam. Zato sem po tolikih letih pred odhodom v pokoj razočaran, da živim v evropski demokratični državi, kjer si očitno lahko politika, vsaj tako izgleda iz sosledja dogodkov, privošči diskreditacijo strokovnjaka javnega zdravja v javnosti preko medijev. Take vlade in politike nočem, nočem politikov, ki ne spoštujejo stroke in njenih nosilcev, nočem politikov, ki so nasilni in me hočejo nasilno z diskreditacijo odstraniti z mesta direktorja NIJZ. Nočem politike, ki načrtno ruši strokovnega in poslovnega direktorja NIJZ in s tem blati tudi NIJZ. Taka politika ne more uspešno reševati slovenskega zdravstva, ravno nasprotno - še bolj ga bo potopila.

 

Od velikih obljub ob slovesu petnajste vlade bo verjetno zdravstvo v še večjih težavah, kot je danes, kajti od veliko govorjenja bo ostalo le malo dejanj. Tako kot vedno. Ostali pa bodo razočarani ljudje, ki bodo seveda ponovno volili nov obraz rešitve. Morda pa tudi ne, saj enkrat se moramo tudi prebivalci Slovenije strezniti in začeti razmišljati realno, v stilu "bolje vrabec v roki kot golob na strehi" in voliti koga drugega.

 

Janez Šušteršič je v kolumni na Siolu z naslovom Ko janšisti preganjajo janšiste (vir) razmišljal o tem, zakaj so se spravili ravno name, zapisal tudi tale stavek: "Po mojem predvsem zato, ker je Krek sodeloval z vlado in je torej kriv kolaboracije."

 

Uporabil je naziv kolaboracije, ki ima pridih vojne retorike. Direktor NIJZ mora kot javni uslužbenec po službeni dolžnosti sodelovati z vsako vlado ne glede na to, kateri politični predznak ima. Direktor je javni uslužbenec, ki mora s svojimi sodelavci vladi svetovati na področju zdravja in zdravstva vedno, ko ta nasvet potrebuje, kot tudi tedaj, ko ga ne. Torej česa je že kriv Krek? To, da je opravljal svoje delo pošteno, tako, kot ga je treba, in pri tem sodeloval tudi z legalno izvoljeno vlado Janeza Janše?

 

Mar smo vsi, ki danes sodelujemo z vlado Roberta Goloba, tudi kolaboracionisti in delamo nekaj zelo narobe in bomo zato ob končanju vlade morali oditi, ko bo prišla nova vlada, ker nas bo prepoznala kot kolaboracioniste? Tak pristop vladajočih do vseh uslužbencev v javnem sektorju je nepošten, revanšističen, kot pravi Gregor Virant. In lahko bi rekli zavržen in nedemokratičen. Javni uslužbenci in direktorji javnih zavodov smo imenovani na podlagi javnih razpisov in popolnoma nedopustno je, da smo podvrženi taki kritiki in političnim pritiskom in javnemu linču, kot sem jaz samo zato, ker sem sodeloval z legalno izvoljeno vlado.  Za zasedbo mojega delovnega mesta ni predpogoj članstvo v določeni stranki, ker potem bi se sistem javnih uslužbencev popolnoma sesul. Upam, da to vedo tudi moji preganjavci. 

 

V dveh letih smo NIJZ dvignili na višji kvalitetni nivo in namesto zahvale dobivam to, kar vidite in slišite. Tisti, ki smo se v času covida borili za ljudi in delali po 24 ur na dan, smo danes žrtve neodgovornih politikov, ki jih v času epidemije nismo videli nikjer - ali so celo nasprotovali ukrepom -, danes pa nastopajo kot generali po bitki. Danes vedo že vse, ker so že v varni coni epidemije, saj so cepiva naredila svoje, čeprav jih niso vsi podpirali in lahko tolčejo po nas, ki smo dali sami sebe na razpolago za reševanje problemov v najtežjih časih. Danes smo diskreditirani, namesto miru smo deležni ostrih, nedostojnih napadov.

 

 

***

 

Covid pri meni še vedno ne popušča. Bolezen me stiska in težko mi je, to vam lahko povem. Ni mi težko le zaradi bolezni, pač pa tudi zaradi dogodkov okoli NIJZ. Občasno grem na vrt, ki me čaka in vabi, da kaj naredim, a čeprav bi šel rad, telo tega ne dovoli in ne zmore.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.665
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.349
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.462
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.010
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.324
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.374
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.194
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224