Komentar

Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj. Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

18.06.2022 22:55
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Ukrajina Evropa   Amerika   ZDA   NATO   Kitajska   Tajvan   Pacifik   orožje   vojna   IFIMES

Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu.

Vojna v Ukrajini, Putinova vojna, je zdaj stara že več kot 100 dni in je dosegla točko zastoja. Enkrat Rusi malce napredujejo v Donbasu, vzhodnih obmejnih deželah Ukrajine, naslednji dan pa slišimo, da so bili ustavljeni in potisnjeni nazaj. Medtem v Ukrajino priteka obljubljena težka oborožitev z večjim dosegom iz Velike Britanije, ZDA in nekaterih evropskih držav, ki bi lahko Ruse potisnila nazaj. Pomoč prihaja pozno in počasi, vseeno človek upa, da gre za več kot le besede. Sergej Lavrov, ruski zunanji minister, sploh ni zadovoljen s tem razvojem podpore Zahoda, ki bi lahko Ukrajino v kratkem času pripeljal do članstva v Evropski uniji, in opozarja na stopnjevanje napetosti. Morda je to tveganje, ki ga mora prevzeti Ukrajina, da bi vzela nazaj izgubljena ozemlja na vzhodu.

 

Se bo Vladimir Putin prilagajal situaciji, če bo postalo očitno, da so njegove čete potisnjene nazaj? To bodo verjetno prej kot slej spodbudilo nekatere evropske države, ki so zaradi sankcij prizadete, saj so močno odvisne od ruske nafte in plina, ali pa celo simpatizirajo z Rusi, denimo Madžarsko in Srbijo. Vendar si mora Ukrajina prizadevati, da bi dobila nazaj vse ali večino svojega ozemlja, saj ga je izgubila pomemben del, in to mora vključevati Krim, ki ga je Rusija ukradla leta 2014, in vso južno obalo, ključni del ukrajinskega dostopa na morje, preden pristane na pogajanja s svojimi t.i. ruskimi brati.

 

 

Iz Evrope na Pacifik

 

Govori se, da naj bi Putin, ki naj bi bil bolan, bolj sodeloval pri vodenju "posebne vojaške operacije", kot sam imenuje agresijo na Ukrajino. To bi moralo iti Ukrajincem na roke, saj zgodovina kaže, da so diktatorji, ki vodijo vojne na daljavo, le redko uspešni. Španski monarh Filip II., ki je imel diktatorsko moč, in njegovs strašna španska Armada, sta leta 1588 pokleknila pred razmeroma šibko Anglijo, neuspešen je bil tudi Hitler v prejšnjem stoletju.

 

Ena od nepričakovanih posledic vojne je krepitev Zahoda in njegovega obrambnega zavezništva proti ruski agresiji, tj. zveze NATO. Švedska in Finska sta se odločili za vstop in po tem, kar se je dogajalo, nista potrebovali veliko prepričevanja. Zlasti Finska ima dolgo mejo z Rusijo in dober razlog iz časov druge svetovne vojne, da se boji namenov ruskega medveda. Za NATO mora tudi Evropska unija v prihodnje prevzeti večjo odgovornost za svoje delovanje, saj bodo bodo pozornost ZDA postopoma prevzele kitajske ambicije

 

Vendar pa je zaradi brexita, čeprav Velika Britanija močno podpira NATO, dejstvo, da je zavezništvo zaradi tega oslabljeno. Zgodovina zveze NATO kaže, da je bil prevladujoče odvisen od ZDA, pri čemer je Britanija igrala drugo najpomembnejšo vlogo. To se mora spremeniti, čeprav bi bilo verjetno lažje, če se brexit ne bi zgodil. Zanimivo je, mimogrede, da je OECD ocenil, da je brexit Britanijo do danes stal že 35 milijard funtov in da bo naslednje leto država v teh težkih časih pokazala ničelno rast. Velika Britanija se bori s posledicami brexita in pandemije covid-19.

 

Dolgoročno pa mora Evropa z Britanijo ali brez nje prevzeti vodstvo v tem obrambnem zavezništvu. ZDA bodo vse bolj vključene v Pacifik.

 

 

Z več ZDA ali z manj?

 

Zaskrbljujoče je, da so ZDA postale dokaj razdeljena država in da se nekoliko obračajo vase. Ameriška pozornost zunanjim zadevam se je zmanjšala in dokler Američani ne umirijo svojega problema glede lastništva orožja, se bo to nadaljevalo. Trenutno so Združene države edina država na svetu, ki ima več orožja kot ljudi; imajo grozljivo evidenco o nasilju z orožjem in ubojih nedolžnih civilistov. Drugi amandma k ameriški ustavi namreč podeljuje vsakemu polnoletnemu človeku pravico do lastništva in nošenja orožja, navidezno za lastno obrambo in obrambo družine. Republikanska stranka meni, da je to sveto in ne bo dopuščala nobenih sprememb ali prilagoditev drugega amandmaja. Morda je to veljalo v začetnih letih 19. stoletja, a zdaj lastništvo orožja ni več potrebno, saj obstaja velika, oborožena policija in je tistih brezpravnih dni 19. stoletja konec – čeprav človek včasih podvomi v to!

 

Morda se človek vpraša, zakaj je temu tako. Postane jasno, kje je moč republikanske stranke v primerjavi z demokrati. Slednji pridobijo večino svoje podpore iz mestnih območij, ki jih najdemo večinoma v obalnih državah, medtem ko je republikanski delež v številnih državah z velikimi površinami s številnimi podeželskimi skupnostmi. Medtem ko senat, zgornji dom, sestavljata dva člana na državo za razliko od kongresa, pa je spodnji dom precej bolj reprezentativen za prebivalstvo in veliko večji glede na število članov. Postane razumljivo, kako je kongres frustriran, ker ne more nič narediti, saj v senatu na splošno prevladujejo republikanci.

 

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo ZDA v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj.

 

Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Podpisala je sporazum o pomoči s Salomonovimi otoki, kar je vznemirilo Avstralijo in druge pacifiške otoke. Kitajska je zabrenčala avstralskemu letalu v mednarodnem zračnem prostoru, naj se umakne, in se tiho premaknila skupaj z oboroževanjem obrambe njihovih umetnih otokov. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

 

Objavo prispevka je omogočil IFIMES, Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
11
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.944
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.377
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.297
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.137
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.022
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 896
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 632
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 642
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.470