Komentar

Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj. Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

18.06.2022 22:55
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Ukrajina Evropa   Amerika   ZDA   NATO   Kitajska   Tajvan   Pacifik   orožje   vojna   IFIMES

Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu.

Vojna v Ukrajini, Putinova vojna, je zdaj stara že več kot 100 dni in je dosegla točko zastoja. Enkrat Rusi malce napredujejo v Donbasu, vzhodnih obmejnih deželah Ukrajine, naslednji dan pa slišimo, da so bili ustavljeni in potisnjeni nazaj. Medtem v Ukrajino priteka obljubljena težka oborožitev z večjim dosegom iz Velike Britanije, ZDA in nekaterih evropskih držav, ki bi lahko Ruse potisnila nazaj. Pomoč prihaja pozno in počasi, vseeno človek upa, da gre za več kot le besede. Sergej Lavrov, ruski zunanji minister, sploh ni zadovoljen s tem razvojem podpore Zahoda, ki bi lahko Ukrajino v kratkem času pripeljal do članstva v Evropski uniji, in opozarja na stopnjevanje napetosti. Morda je to tveganje, ki ga mora prevzeti Ukrajina, da bi vzela nazaj izgubljena ozemlja na vzhodu.

 

Se bo Vladimir Putin prilagajal situaciji, če bo postalo očitno, da so njegove čete potisnjene nazaj? To bodo verjetno prej kot slej spodbudilo nekatere evropske države, ki so zaradi sankcij prizadete, saj so močno odvisne od ruske nafte in plina, ali pa celo simpatizirajo z Rusi, denimo Madžarsko in Srbijo. Vendar si mora Ukrajina prizadevati, da bi dobila nazaj vse ali večino svojega ozemlja, saj ga je izgubila pomemben del, in to mora vključevati Krim, ki ga je Rusija ukradla leta 2014, in vso južno obalo, ključni del ukrajinskega dostopa na morje, preden pristane na pogajanja s svojimi t.i. ruskimi brati.

 

 

Iz Evrope na Pacifik

 

Govori se, da naj bi Putin, ki naj bi bil bolan, bolj sodeloval pri vodenju "posebne vojaške operacije", kot sam imenuje agresijo na Ukrajino. To bi moralo iti Ukrajincem na roke, saj zgodovina kaže, da so diktatorji, ki vodijo vojne na daljavo, le redko uspešni. Španski monarh Filip II., ki je imel diktatorsko moč, in njegovs strašna španska Armada, sta leta 1588 pokleknila pred razmeroma šibko Anglijo, neuspešen je bil tudi Hitler v prejšnjem stoletju.

 

Ena od nepričakovanih posledic vojne je krepitev Zahoda in njegovega obrambnega zavezništva proti ruski agresiji, tj. zveze NATO. Švedska in Finska sta se odločili za vstop in po tem, kar se je dogajalo, nista potrebovali veliko prepričevanja. Zlasti Finska ima dolgo mejo z Rusijo in dober razlog iz časov druge svetovne vojne, da se boji namenov ruskega medveda. Za NATO mora tudi Evropska unija v prihodnje prevzeti večjo odgovornost za svoje delovanje, saj bodo bodo pozornost ZDA postopoma prevzele kitajske ambicije

 

Vendar pa je zaradi brexita, čeprav Velika Britanija močno podpira NATO, dejstvo, da je zavezništvo zaradi tega oslabljeno. Zgodovina zveze NATO kaže, da je bil prevladujoče odvisen od ZDA, pri čemer je Britanija igrala drugo najpomembnejšo vlogo. To se mora spremeniti, čeprav bi bilo verjetno lažje, če se brexit ne bi zgodil. Zanimivo je, mimogrede, da je OECD ocenil, da je brexit Britanijo do danes stal že 35 milijard funtov in da bo naslednje leto država v teh težkih časih pokazala ničelno rast. Velika Britanija se bori s posledicami brexita in pandemije covid-19.

 

Dolgoročno pa mora Evropa z Britanijo ali brez nje prevzeti vodstvo v tem obrambnem zavezništvu. ZDA bodo vse bolj vključene v Pacifik.

 

 

Z več ZDA ali z manj?

 

Zaskrbljujoče je, da so ZDA postale dokaj razdeljena država in da se nekoliko obračajo vase. Ameriška pozornost zunanjim zadevam se je zmanjšala in dokler Američani ne umirijo svojega problema glede lastništva orožja, se bo to nadaljevalo. Trenutno so Združene države edina država na svetu, ki ima več orožja kot ljudi; imajo grozljivo evidenco o nasilju z orožjem in ubojih nedolžnih civilistov. Drugi amandma k ameriški ustavi namreč podeljuje vsakemu polnoletnemu človeku pravico do lastništva in nošenja orožja, navidezno za lastno obrambo in obrambo družine. Republikanska stranka meni, da je to sveto in ne bo dopuščala nobenih sprememb ali prilagoditev drugega amandmaja. Morda je to veljalo v začetnih letih 19. stoletja, a zdaj lastništvo orožja ni več potrebno, saj obstaja velika, oborožena policija in je tistih brezpravnih dni 19. stoletja konec – čeprav človek včasih podvomi v to!

 

Morda se človek vpraša, zakaj je temu tako. Postane jasno, kje je moč republikanske stranke v primerjavi z demokrati. Slednji pridobijo večino svoje podpore iz mestnih območij, ki jih najdemo večinoma v obalnih državah, medtem ko je republikanski delež v številnih državah z velikimi površinami s številnimi podeželskimi skupnostmi. Medtem ko senat, zgornji dom, sestavljata dva člana na državo za razliko od kongresa, pa je spodnji dom precej bolj reprezentativen za prebivalstvo in veliko večji glede na število članov. Postane razumljivo, kako je kongres frustriran, ker ne more nič narediti, saj v senatu na splošno prevladujejo republikanci.

 

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo ZDA v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj.

 

Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Podpisala je sporazum o pomoči s Salomonovimi otoki, kar je vznemirilo Avstralijo in druge pacifiške otoke. Kitajska je zabrenčala avstralskemu letalu v mednarodnem zračnem prostoru, naj se umakne, in se tiho premaknila skupaj z oboroževanjem obrambe njihovih umetnih otokov. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

 

Objavo prispevka je omogočil IFIMES, Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.626
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.565
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.771
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.282
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.040
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.352
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.413