Komentar

Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj. Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

18.06.2022 22:55
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Ukrajina Evropa   Amerika   ZDA   NATO   Kitajska   Tajvan   Pacifik   orožje   vojna   IFIMES

Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu.

Vojna v Ukrajini, Putinova vojna, je zdaj stara že več kot 100 dni in je dosegla točko zastoja. Enkrat Rusi malce napredujejo v Donbasu, vzhodnih obmejnih deželah Ukrajine, naslednji dan pa slišimo, da so bili ustavljeni in potisnjeni nazaj. Medtem v Ukrajino priteka obljubljena težka oborožitev z večjim dosegom iz Velike Britanije, ZDA in nekaterih evropskih držav, ki bi lahko Ruse potisnila nazaj. Pomoč prihaja pozno in počasi, vseeno človek upa, da gre za več kot le besede. Sergej Lavrov, ruski zunanji minister, sploh ni zadovoljen s tem razvojem podpore Zahoda, ki bi lahko Ukrajino v kratkem času pripeljal do članstva v Evropski uniji, in opozarja na stopnjevanje napetosti. Morda je to tveganje, ki ga mora prevzeti Ukrajina, da bi vzela nazaj izgubljena ozemlja na vzhodu.

 

Se bo Vladimir Putin prilagajal situaciji, če bo postalo očitno, da so njegove čete potisnjene nazaj? To bodo verjetno prej kot slej spodbudilo nekatere evropske države, ki so zaradi sankcij prizadete, saj so močno odvisne od ruske nafte in plina, ali pa celo simpatizirajo z Rusi, denimo Madžarsko in Srbijo. Vendar si mora Ukrajina prizadevati, da bi dobila nazaj vse ali večino svojega ozemlja, saj ga je izgubila pomemben del, in to mora vključevati Krim, ki ga je Rusija ukradla leta 2014, in vso južno obalo, ključni del ukrajinskega dostopa na morje, preden pristane na pogajanja s svojimi t.i. ruskimi brati.

 

 

Iz Evrope na Pacifik

 

Govori se, da naj bi Putin, ki naj bi bil bolan, bolj sodeloval pri vodenju "posebne vojaške operacije", kot sam imenuje agresijo na Ukrajino. To bi moralo iti Ukrajincem na roke, saj zgodovina kaže, da so diktatorji, ki vodijo vojne na daljavo, le redko uspešni. Španski monarh Filip II., ki je imel diktatorsko moč, in njegovs strašna španska Armada, sta leta 1588 pokleknila pred razmeroma šibko Anglijo, neuspešen je bil tudi Hitler v prejšnjem stoletju.

 

Ena od nepričakovanih posledic vojne je krepitev Zahoda in njegovega obrambnega zavezništva proti ruski agresiji, tj. zveze NATO. Švedska in Finska sta se odločili za vstop in po tem, kar se je dogajalo, nista potrebovali veliko prepričevanja. Zlasti Finska ima dolgo mejo z Rusijo in dober razlog iz časov druge svetovne vojne, da se boji namenov ruskega medveda. Za NATO mora tudi Evropska unija v prihodnje prevzeti večjo odgovornost za svoje delovanje, saj bodo bodo pozornost ZDA postopoma prevzele kitajske ambicije

 

Vendar pa je zaradi brexita, čeprav Velika Britanija močno podpira NATO, dejstvo, da je zavezništvo zaradi tega oslabljeno. Zgodovina zveze NATO kaže, da je bil prevladujoče odvisen od ZDA, pri čemer je Britanija igrala drugo najpomembnejšo vlogo. To se mora spremeniti, čeprav bi bilo verjetno lažje, če se brexit ne bi zgodil. Zanimivo je, mimogrede, da je OECD ocenil, da je brexit Britanijo do danes stal že 35 milijard funtov in da bo naslednje leto država v teh težkih časih pokazala ničelno rast. Velika Britanija se bori s posledicami brexita in pandemije covid-19.

 

Dolgoročno pa mora Evropa z Britanijo ali brez nje prevzeti vodstvo v tem obrambnem zavezništvu. ZDA bodo vse bolj vključene v Pacifik.

 

 

Z več ZDA ali z manj?

 

Zaskrbljujoče je, da so ZDA postale dokaj razdeljena država in da se nekoliko obračajo vase. Ameriška pozornost zunanjim zadevam se je zmanjšala in dokler Američani ne umirijo svojega problema glede lastništva orožja, se bo to nadaljevalo. Trenutno so Združene države edina država na svetu, ki ima več orožja kot ljudi; imajo grozljivo evidenco o nasilju z orožjem in ubojih nedolžnih civilistov. Drugi amandma k ameriški ustavi namreč podeljuje vsakemu polnoletnemu človeku pravico do lastništva in nošenja orožja, navidezno za lastno obrambo in obrambo družine. Republikanska stranka meni, da je to sveto in ne bo dopuščala nobenih sprememb ali prilagoditev drugega amandmaja. Morda je to veljalo v začetnih letih 19. stoletja, a zdaj lastništvo orožja ni več potrebno, saj obstaja velika, oborožena policija in je tistih brezpravnih dni 19. stoletja konec – čeprav človek včasih podvomi v to!

 

Morda se človek vpraša, zakaj je temu tako. Postane jasno, kje je moč republikanske stranke v primerjavi z demokrati. Slednji pridobijo večino svoje podpore iz mestnih območij, ki jih najdemo večinoma v obalnih državah, medtem ko je republikanski delež v številnih državah z velikimi površinami s številnimi podeželskimi skupnostmi. Medtem ko senat, zgornji dom, sestavljata dva člana na državo za razliko od kongresa, pa je spodnji dom precej bolj reprezentativen za prebivalstvo in veliko večji glede na število članov. Postane razumljivo, kako je kongres frustriran, ker ne more nič narediti, saj v senatu na splošno prevladujejo republikanci.

 

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo ZDA v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj.

 

Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Podpisala je sporazum o pomoči s Salomonovimi otoki, kar je vznemirilo Avstralijo in druge pacifiške otoke. Kitajska je zabrenčala avstralskemu letalu v mednarodnem zračnem prostoru, naj se umakne, in se tiho premaknila skupaj z oboroževanjem obrambe njihovih umetnih otokov. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

 

Objavo prispevka je omogočil IFIMES, Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.483
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.131
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.890