Komentar

Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj. Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

18.06.2022 22:55
Piše: Scott J. Younger
Ključne besede:   Putin   Ukrajina Evropa   Amerika   ZDA   NATO   Kitajska   Tajvan   Pacifik   orožje   vojna   IFIMES

Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu.

Vojna v Ukrajini, Putinova vojna, je zdaj stara že več kot 100 dni in je dosegla točko zastoja. Enkrat Rusi malce napredujejo v Donbasu, vzhodnih obmejnih deželah Ukrajine, naslednji dan pa slišimo, da so bili ustavljeni in potisnjeni nazaj. Medtem v Ukrajino priteka obljubljena težka oborožitev z večjim dosegom iz Velike Britanije, ZDA in nekaterih evropskih držav, ki bi lahko Ruse potisnila nazaj. Pomoč prihaja pozno in počasi, vseeno človek upa, da gre za več kot le besede. Sergej Lavrov, ruski zunanji minister, sploh ni zadovoljen s tem razvojem podpore Zahoda, ki bi lahko Ukrajino v kratkem času pripeljal do članstva v Evropski uniji, in opozarja na stopnjevanje napetosti. Morda je to tveganje, ki ga mora prevzeti Ukrajina, da bi vzela nazaj izgubljena ozemlja na vzhodu.

 

Se bo Vladimir Putin prilagajal situaciji, če bo postalo očitno, da so njegove čete potisnjene nazaj? To bodo verjetno prej kot slej spodbudilo nekatere evropske države, ki so zaradi sankcij prizadete, saj so močno odvisne od ruske nafte in plina, ali pa celo simpatizirajo z Rusi, denimo Madžarsko in Srbijo. Vendar si mora Ukrajina prizadevati, da bi dobila nazaj vse ali večino svojega ozemlja, saj ga je izgubila pomemben del, in to mora vključevati Krim, ki ga je Rusija ukradla leta 2014, in vso južno obalo, ključni del ukrajinskega dostopa na morje, preden pristane na pogajanja s svojimi t.i. ruskimi brati.

 

 

Iz Evrope na Pacifik

 

Govori se, da naj bi Putin, ki naj bi bil bolan, bolj sodeloval pri vodenju "posebne vojaške operacije", kot sam imenuje agresijo na Ukrajino. To bi moralo iti Ukrajincem na roke, saj zgodovina kaže, da so diktatorji, ki vodijo vojne na daljavo, le redko uspešni. Španski monarh Filip II., ki je imel diktatorsko moč, in njegovs strašna španska Armada, sta leta 1588 pokleknila pred razmeroma šibko Anglijo, neuspešen je bil tudi Hitler v prejšnjem stoletju.

 

Ena od nepričakovanih posledic vojne je krepitev Zahoda in njegovega obrambnega zavezništva proti ruski agresiji, tj. zveze NATO. Švedska in Finska sta se odločili za vstop in po tem, kar se je dogajalo, nista potrebovali veliko prepričevanja. Zlasti Finska ima dolgo mejo z Rusijo in dober razlog iz časov druge svetovne vojne, da se boji namenov ruskega medveda. Za NATO mora tudi Evropska unija v prihodnje prevzeti večjo odgovornost za svoje delovanje, saj bodo bodo pozornost ZDA postopoma prevzele kitajske ambicije

 

Vendar pa je zaradi brexita, čeprav Velika Britanija močno podpira NATO, dejstvo, da je zavezništvo zaradi tega oslabljeno. Zgodovina zveze NATO kaže, da je bil prevladujoče odvisen od ZDA, pri čemer je Britanija igrala drugo najpomembnejšo vlogo. To se mora spremeniti, čeprav bi bilo verjetno lažje, če se brexit ne bi zgodil. Zanimivo je, mimogrede, da je OECD ocenil, da je brexit Britanijo do danes stal že 35 milijard funtov in da bo naslednje leto država v teh težkih časih pokazala ničelno rast. Velika Britanija se bori s posledicami brexita in pandemije covid-19.

 

Dolgoročno pa mora Evropa z Britanijo ali brez nje prevzeti vodstvo v tem obrambnem zavezništvu. ZDA bodo vse bolj vključene v Pacifik.

 

 

Z več ZDA ali z manj?

 

Zaskrbljujoče je, da so ZDA postale dokaj razdeljena država in da se nekoliko obračajo vase. Ameriška pozornost zunanjim zadevam se je zmanjšala in dokler Američani ne umirijo svojega problema glede lastništva orožja, se bo to nadaljevalo. Trenutno so Združene države edina država na svetu, ki ima več orožja kot ljudi; imajo grozljivo evidenco o nasilju z orožjem in ubojih nedolžnih civilistov. Drugi amandma k ameriški ustavi namreč podeljuje vsakemu polnoletnemu človeku pravico do lastništva in nošenja orožja, navidezno za lastno obrambo in obrambo družine. Republikanska stranka meni, da je to sveto in ne bo dopuščala nobenih sprememb ali prilagoditev drugega amandmaja. Morda je to veljalo v začetnih letih 19. stoletja, a zdaj lastništvo orožja ni več potrebno, saj obstaja velika, oborožena policija in je tistih brezpravnih dni 19. stoletja konec – čeprav človek včasih podvomi v to!

 

Morda se človek vpraša, zakaj je temu tako. Postane jasno, kje je moč republikanske stranke v primerjavi z demokrati. Slednji pridobijo večino svoje podpore iz mestnih območij, ki jih najdemo večinoma v obalnih državah, medtem ko je republikanski delež v številnih državah z velikimi površinami s številnimi podeželskimi skupnostmi. Medtem ko senat, zgornji dom, sestavljata dva člana na državo za razliko od kongresa, pa je spodnji dom precej bolj reprezentativen za prebivalstvo in veliko večji glede na število članov. Postane razumljivo, kako je kongres frustriran, ker ne more nič narediti, saj v senatu na splošno prevladujejo republikanci.

 

George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo ZDA v poznejšem delu tega stoletja postopoma v zatonu. Namig za Evropo. Vendar pa destruktivna narava politike v Ameriki v zadnjih nekaj letih z vse bolj opaznimi ekstremi povzroča zaskrbljenost, da bo do tega zatona dejansko prišlo prej, kot je bilo predvideno, razen če se seveda država ne spravi spet skupaj.

 

Medtem pa Kitajska, ko je svet ukvarjal s Putinova vojno, prikrito in vztrajno povečuje svoj vpliv v pacifiški regiji. Podpisala je sporazum o pomoči s Salomonovimi otoki, kar je vznemirilo Avstralijo in druge pacifiške otoke. Kitajska je zabrenčala avstralskemu letalu v mednarodnem zračnem prostoru, naj se umakne, in se tiho premaknila skupaj z oboroževanjem obrambe njihovih umetnih otokov. Če bodo Kitajci videli, da je Zahod še vedno preokupiran z Rusijo, potem bodo morda naredili korak proti Tajvanu. To bi bil dober razlog za ZDA, da bodo od zdaj naprej posebno pozorne na zahodni Pacifik. In da bodo od Evrope in Britanije pričakovale, da se posvetita Putinovi vojni in njenim političnim posledicam.

 

Objavo prispevka je omogočil IFIMES, Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.670
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.363
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.466
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.015
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.338
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.377
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.204
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.012
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.309
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.227