Komentar

Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ga je vlada iz neznanega, predvsem pa nerazumljivega razloga minuli teden iz Maribora preselila v Ljubljano. Še več, Svet NLZOH, kamor je vlada imenovala nove člane, je sprejel sklep, da se vodstvo NLZOH namesti kar v prostore NIJZ, in sicer tja, kjer imamo epidemiološko službo (!). 

21.06.2022 06:35
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Maribor   Ljubljana   NIJZ   NLZOH   seja   vlada   Danijel Bešič Loredan   direktor   Robert Golob

Foto: Mediaspeed.net

"Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite."

V zadnjem tednu so se spet dogajali neustrezni, hitri premiki na področju javnega zdravja. Na svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so čez noč sprejeli odločitev, da se sedež iz Maribora preseli v Ljubljano - in to v stavbo našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na Zaloški cesti. Prav je, da nekaj napišem o tem, ker sta NIJZ in NLZOH tesno povezani zdravstveni instituciji in nam ni vseeno, kaj se dogaja pri njih. Dogajanje na svetu NLZOH je - milo rečeno - smešno in nedostojno sveta tega zavoda, saj se govori, da bodo na naslednji seji verjetno preklicali ta sklep in bo vodstvo ponovno ostalo v Mariboru ...

 

NIJZ in NLZOH tvorita hrbtenico javnega zdravja v Sloveniji in da sta nosilca na tem področju. Kakršni koli nepremišljeni in hitri posegi v ti instituciji javnega zdravja imajo lahko resne kratkoročne in dolgoročne posledice za javno zdravje v vsej državi, zato je potrebno spremembe delati premišljeno in postopoma. S tem se bo strinjal vsak specialist javnega zdravja. NIJZ in NLZOH sta z združitvijo Inštituta za varovanje zdravja in zavodov za zdravstveno varstvo nastala leta 2014; sedež NIJZ je ostal v Ljubljani na Trubarjevi 2, kjer se opravlja večino dejavnosti na področju nalezljivih in nenalezljivih bolezni kot tudi digitalizacije zdravstva in varovanje okolja. Sedež NLZOH pa se je vzpostavil v Mariboru, kjer sta se desetletja zelo dobro razvijali laboratorijska in okoljska dejavnost, zato je ta del tudi ostal na Štajerskem. V Mariboru so tudi ustrezni prostori za delovanje in razvoj NLZOH, ki so jih strokovnjaki leta prilagajali dejavnosti tako prostorsko kot tudi logistično. Dejavnost je dobro utečena in prav nobene strokovne potrebe ne vidim, da se NLZOH seli v Ljubljano.

 

Gre torej bržkone še eno za politične motivirano selitev.  

 

Oba inštituta sta, kot je moč zaznati, z imenovanjem nove vlade pod njenim nenehnim političnim pritiskom, kar predvsem škodi razvoju stroke tako v NIJZ kot v NLZOH. To bi se moralo čim prej končati, zatp prosim ministra za zdravje in predsednika vlade, da se zavzameta, da se politični pritiski na obe instituciji takoj prenehajo takoj in da se s tem omogoči nemoteno delo strokovnih institucij nacionalnega pomena. Oba gospoda, Loredan in Golob, sta za to odgovorna in oba lahko te stvari uredita tako rekoč čez noč.

 

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na NLZOH. Sedanja vlada je z določenim namenom, ki pa je trenutno samo njim znan, čeprav se bo slej ko prej pokazal tudi v praksi, spremenila članstvo svetov obeh zavodov. Berem, da je v petek Svet NLZOH na hitro sprejel zame nerazumljiv, čuden sklep, da se sedež NLZOH preseli v Ljubljano in da se ga namesti v prostore NIJZ, kjer imamo epidemiološko službo (!). Epidemiološko službo, ki jo gospod minister za zdravje, ko govori o epidemiji, zelo podpira in ji še posebej nalaga vodenje epidemije. A zdaj bi po tem sklepu ostala brez prostorov za svoje delovanje!? Premestitev vodstva NLZOH v te prostore pomeni rušenje vseh prizadevanj po ureditvi epidemiološke službe, ki sva jih z predstojnikom Mariom Fafangelom z izrednimi napori opravila v zahtevnem času pandemije. V teh prostorih deluje tudi na novo ustanovljeni krizni center za področje epidemiologije in okoljskih groženj. Ravnokar ga digitaliziramo. O preselitvi vodstva NLZOH v prostore NIJZ v strokovnih in poslovnih krogih do sedaj nikoli nismo govorili in tudi dvomim, da je bil narejen kakšen resen elaborat na to temo, ki bi zagovarjal smiselnost prestavitve sedeža NLZOH v Ljubljano. 

 

Postavlja se resno vprašanje, kako in kaj bomo na NIJZ naredili z Centrom za nalezljive bolezni in kriznim centrom, kam ga bomo preselili. Še več, NIJZ pričakuje - in NLZOH obljublja že nekaj časa -, da se bo NLZOH izselil iz prvega nadstropja naše stavbe in nam dal prostor za nujen razvoj epidemiološke dejavnosti. Z našega vidika torej selitev trenutno ni mogoča in če bi nas predhodno vprašali, bi jim to tudi povedali. Pa nas seveda niso nič vprašali.

 

Gospod predsednik vlade Robert Golob je ob zadnjem obisku štajerske prestolnice poudarjal, kako je potrebno Maribor razvijati, da bo postal druga Ljubljana, Svet zavoda NLZOH pa je skoraj isti dan odločil, da se pomembna nacionalna institucija NLZOH preseli iz Maribora v Ljubljano in s tem osiromaši Maribor. Izgleda, da desnica na vladi res ne ve, kaj počne levica in da se sprejemajo čudne, hitre odločitve, ki so nenazadnje verjetno tudi škodljive za javno zdravje. NLZOH je v Mariboru ravno zaradi decentralizacije javnega zdravja in ne smemo pozabiti - tudi v Mariboru je Medicinska fakulteta in pomembno je, da sedež NLZOH kot raziskovalne in pedagoške institucije ostane v Mariboru tudi zaradi Medicinske fakultete in decentralizacije Slovenije. Mar ne predsednik, saj ste to mislili, ko ste na obisku Maribora govorili o decentralizaciji Slovenije?

 

Kot direktor NIJZ do danes nisem dobil nobene informacije o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano v našo stavbo, čeravno je NLZOH naš zelo pomemben partner, takorekoč smo skupaj zrasli kot siamski dvojčki, saj je naše in njihovo delo tesno povezano. O tem premiku sem izvedel iz medijev. Ko sem poizvedoval, kako je prišlo do tega, saj je za NIJZ pomembno, da vemo, kaj se dogaja v sferi javnega zdravja, sem nekako dobil podatek, da se je ta točka znašla na hitro na dnevnem redu Sveta NLZOH in da je bil predlog sprejet samo s strani štirih zunanjih članov sveta. Notranja članica pa je glasovala proti, a je bila žal v manjšini in preglasovana. Torej se ve, kdo stoji za tem sklepom. Ne moremo se iti skrivalnic, saj smo vendar odrasli in odgovorni.

 

Danes vam lahko že povem, da verjetno ne bo ostalo pri tem čez noč sprejetem sklepu. Svet zavoda NLZOH bo ponovno zasedal in zna se zgoditi, da se bo preklical predhodni sklep o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano. Vodstvo NLZOH bo torej zelo verjetno ostalo v Mariboru. Jaz pa še vedno nimam uradnih informacij o tej selitvi. No, bomo videli, pri današnji zdravstveni politiki moraš res slediti čim več medijem hkrati, da lahko spremljaš, kaj se dogaja v zdravstvu. Zanimivo je, da kot direktor NIJZ nisem bil o ničemer obveščen, čeprav so selili vodstvo NLZOH v naše prostore. Milo rečeno, tole je res šlamastika brez primere. Igranje z javnim zdravjem na veliko, brez predhodnih priprav, ker politiki že vedo, kaj je prav, mi kot stroka pa pač ne. Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje? Ne gospodje, potrebno bo poslušati stroko in ne samo obljubljati, da jo boste poslušali.  

 

Gospod minister, nimate opravka s preprostim sistemom, kjer lahko sprejemate tudi hitre poslovne odločitve. Opravka imate z zdravstvenim sistemom, za katerega mi je davno tega, ko sem bil star 32 let in prevzemal zdravstveni center v Kopru, ki sem ga potem v celoti reorganiziral, dejal dotedanji direktor: Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite. Temu napotku sem vedno sledil. Tole početje z NIJZ in NLZOH vam nikakor ni v čast in čas bi bil, da prenehate s političnimi pritiski (kajti strokovni pritiski to prav gotovo niso) tako na NIJZ kot na NLZOH, saj se obnašate kot slon v trgovini z porcelanom. Igrate se z zdravjem ljudi. In nenazadnje s takimi odločitvami se smešite, zato se ne izgovarjajte na svete zavodov, ker vsi vemo, kako se to dela v ozadju in kdo je tu dejansko glavni akter. 

 

Strokovnjaki se res nimamo časa ukvarjati z vašimi zgrešenimi političnimi potezami v javnem zdravju, ki nam v zadnjem času vodilnim tako v NIJZ kot v NLZOH jemljejo veliko preveč dragocenega časa. Minister, ste kirurg, zato vam javno zdravje ni dovolj poznano, a dajte se vsaj podučiti (tudi od tistih, ki niso v vaši stranki, saj imate opravka z nacionalnima institucijama!), da boste razumeli, da se tako, kot delate v javnem zdravju, ne dela, pa četudi ste zmagovalci volitev. 

 

Kot zdravnik se tako kot jaz soočate že desetletja z zgrešenimi političnimi potezami številnih predhodnih ministrov, spomnite se samo, kaj ste očitali ministrom pred vami (in teh očitkov ni bilo malo), vam bo zelo koristilo. Dokler niste bil minister, ste to vedeli in tudi protestirali, sedaj ko ste minister pa ... Razumem, moč je nekaj, kar vsakega pokvari, ampak prosim, naj vas ne pokvari preveč. 

 

Da ne bom preveč odkrit in ne bom uporabljal imen: Ve se, da je oseba, ki naj bi bila po nekem izboru direktorica NLZOH (kar se tudi govori med zaposlenimi v NLZOH, doma v Ljubljani. Upam le, da ni bil to edini razlog za to, da želite prestaviti sedež NLZOH v Ljubljano, ker tako bi pa res dosegli novo dno v kadrovanju v zdravstvu, nov nemogoč politični pritisk na stroko, ki se mora podrejati potrebam ene same osebe. 

 

Imel sem veliko upanja, da se boste kot minister za zdravje resno lotili spremembe sistema, a tole, kar počnete, ima s tem le malo zveze. Čas je za spremembe in to čim prej, tale pot, ki ste jo ubrali, verjetno ni prava. To vam govori  človek z veliko in dolgoletnimi izkušnjami, ki je spremljal vse ministre v zadnjih 30 letih in zato ga je vredno poslušati. Tudi način, kako se lotevate reorganizacije, ni pravi. To vam govori človek, ki je izpeljal reorganizacijo regijskega zdravstvenega sistema, ki so ga potem kopirali po celi Sloveniji.

 

Minister Loredan, upam samo, da tale zapis sprejemate dobronamerno, to si tudi želim, ker vam iz bogatih izkušenj skušam pomagati, da ne zagazite pregloboko v močvirje, od koder je edina pot samo še odstop. In velika večina vas do takrat ne bo opozarjala, tako je pač v Sloveniji. Odstopa vam kot kolegu ne želim, zato vam tudi pišem, da bi se še pravočasno ustavili. Čeprav seveda nikakor nisem pozabil, da vi, kot izgleda, želite meni ravno nasprotno, da bi jaz čim prej odstopil. No, morda ste si premislili, kdo ve. Časi so pač čudni in odločitve očitno tudi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
11
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.944
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.377
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.297
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.137
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.022
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 896
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 632
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 642
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.470