Komentar

Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ga je vlada iz neznanega, predvsem pa nerazumljivega razloga minuli teden iz Maribora preselila v Ljubljano. Še več, Svet NLZOH, kamor je vlada imenovala nove člane, je sprejel sklep, da se vodstvo NLZOH namesti kar v prostore NIJZ, in sicer tja, kjer imamo epidemiološko službo (!). 

21.06.2022 06:35
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Maribor   Ljubljana   NIJZ   NLZOH   seja   vlada   Danijel Bešič Loredan   direktor   Robert Golob

Foto: Mediaspeed.net

"Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite."

V zadnjem tednu so se spet dogajali neustrezni, hitri premiki na področju javnega zdravja. Na svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so čez noč sprejeli odločitev, da se sedež iz Maribora preseli v Ljubljano - in to v stavbo našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na Zaloški cesti. Prav je, da nekaj napišem o tem, ker sta NIJZ in NLZOH tesno povezani zdravstveni instituciji in nam ni vseeno, kaj se dogaja pri njih. Dogajanje na svetu NLZOH je - milo rečeno - smešno in nedostojno sveta tega zavoda, saj se govori, da bodo na naslednji seji verjetno preklicali ta sklep in bo vodstvo ponovno ostalo v Mariboru ...

 

NIJZ in NLZOH tvorita hrbtenico javnega zdravja v Sloveniji in da sta nosilca na tem področju. Kakršni koli nepremišljeni in hitri posegi v ti instituciji javnega zdravja imajo lahko resne kratkoročne in dolgoročne posledice za javno zdravje v vsej državi, zato je potrebno spremembe delati premišljeno in postopoma. S tem se bo strinjal vsak specialist javnega zdravja. NIJZ in NLZOH sta z združitvijo Inštituta za varovanje zdravja in zavodov za zdravstveno varstvo nastala leta 2014; sedež NIJZ je ostal v Ljubljani na Trubarjevi 2, kjer se opravlja večino dejavnosti na področju nalezljivih in nenalezljivih bolezni kot tudi digitalizacije zdravstva in varovanje okolja. Sedež NLZOH pa se je vzpostavil v Mariboru, kjer sta se desetletja zelo dobro razvijali laboratorijska in okoljska dejavnost, zato je ta del tudi ostal na Štajerskem. V Mariboru so tudi ustrezni prostori za delovanje in razvoj NLZOH, ki so jih strokovnjaki leta prilagajali dejavnosti tako prostorsko kot tudi logistično. Dejavnost je dobro utečena in prav nobene strokovne potrebe ne vidim, da se NLZOH seli v Ljubljano.

 

Gre torej bržkone še eno za politične motivirano selitev.  

 

Oba inštituta sta, kot je moč zaznati, z imenovanjem nove vlade pod njenim nenehnim političnim pritiskom, kar predvsem škodi razvoju stroke tako v NIJZ kot v NLZOH. To bi se moralo čim prej končati, zatp prosim ministra za zdravje in predsednika vlade, da se zavzameta, da se politični pritiski na obe instituciji takoj prenehajo takoj in da se s tem omogoči nemoteno delo strokovnih institucij nacionalnega pomena. Oba gospoda, Loredan in Golob, sta za to odgovorna in oba lahko te stvari uredita tako rekoč čez noč.

 

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na NLZOH. Sedanja vlada je z določenim namenom, ki pa je trenutno samo njim znan, čeprav se bo slej ko prej pokazal tudi v praksi, spremenila članstvo svetov obeh zavodov. Berem, da je v petek Svet NLZOH na hitro sprejel zame nerazumljiv, čuden sklep, da se sedež NLZOH preseli v Ljubljano in da se ga namesti v prostore NIJZ, kjer imamo epidemiološko službo (!). Epidemiološko službo, ki jo gospod minister za zdravje, ko govori o epidemiji, zelo podpira in ji še posebej nalaga vodenje epidemije. A zdaj bi po tem sklepu ostala brez prostorov za svoje delovanje!? Premestitev vodstva NLZOH v te prostore pomeni rušenje vseh prizadevanj po ureditvi epidemiološke službe, ki sva jih z predstojnikom Mariom Fafangelom z izrednimi napori opravila v zahtevnem času pandemije. V teh prostorih deluje tudi na novo ustanovljeni krizni center za področje epidemiologije in okoljskih groženj. Ravnokar ga digitaliziramo. O preselitvi vodstva NLZOH v prostore NIJZ v strokovnih in poslovnih krogih do sedaj nikoli nismo govorili in tudi dvomim, da je bil narejen kakšen resen elaborat na to temo, ki bi zagovarjal smiselnost prestavitve sedeža NLZOH v Ljubljano. 

 

Postavlja se resno vprašanje, kako in kaj bomo na NIJZ naredili z Centrom za nalezljive bolezni in kriznim centrom, kam ga bomo preselili. Še več, NIJZ pričakuje - in NLZOH obljublja že nekaj časa -, da se bo NLZOH izselil iz prvega nadstropja naše stavbe in nam dal prostor za nujen razvoj epidemiološke dejavnosti. Z našega vidika torej selitev trenutno ni mogoča in če bi nas predhodno vprašali, bi jim to tudi povedali. Pa nas seveda niso nič vprašali.

 

Gospod predsednik vlade Robert Golob je ob zadnjem obisku štajerske prestolnice poudarjal, kako je potrebno Maribor razvijati, da bo postal druga Ljubljana, Svet zavoda NLZOH pa je skoraj isti dan odločil, da se pomembna nacionalna institucija NLZOH preseli iz Maribora v Ljubljano in s tem osiromaši Maribor. Izgleda, da desnica na vladi res ne ve, kaj počne levica in da se sprejemajo čudne, hitre odločitve, ki so nenazadnje verjetno tudi škodljive za javno zdravje. NLZOH je v Mariboru ravno zaradi decentralizacije javnega zdravja in ne smemo pozabiti - tudi v Mariboru je Medicinska fakulteta in pomembno je, da sedež NLZOH kot raziskovalne in pedagoške institucije ostane v Mariboru tudi zaradi Medicinske fakultete in decentralizacije Slovenije. Mar ne predsednik, saj ste to mislili, ko ste na obisku Maribora govorili o decentralizaciji Slovenije?

 

Kot direktor NIJZ do danes nisem dobil nobene informacije o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano v našo stavbo, čeravno je NLZOH naš zelo pomemben partner, takorekoč smo skupaj zrasli kot siamski dvojčki, saj je naše in njihovo delo tesno povezano. O tem premiku sem izvedel iz medijev. Ko sem poizvedoval, kako je prišlo do tega, saj je za NIJZ pomembno, da vemo, kaj se dogaja v sferi javnega zdravja, sem nekako dobil podatek, da se je ta točka znašla na hitro na dnevnem redu Sveta NLZOH in da je bil predlog sprejet samo s strani štirih zunanjih članov sveta. Notranja članica pa je glasovala proti, a je bila žal v manjšini in preglasovana. Torej se ve, kdo stoji za tem sklepom. Ne moremo se iti skrivalnic, saj smo vendar odrasli in odgovorni.

 

Danes vam lahko že povem, da verjetno ne bo ostalo pri tem čez noč sprejetem sklepu. Svet zavoda NLZOH bo ponovno zasedal in zna se zgoditi, da se bo preklical predhodni sklep o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano. Vodstvo NLZOH bo torej zelo verjetno ostalo v Mariboru. Jaz pa še vedno nimam uradnih informacij o tej selitvi. No, bomo videli, pri današnji zdravstveni politiki moraš res slediti čim več medijem hkrati, da lahko spremljaš, kaj se dogaja v zdravstvu. Zanimivo je, da kot direktor NIJZ nisem bil o ničemer obveščen, čeprav so selili vodstvo NLZOH v naše prostore. Milo rečeno, tole je res šlamastika brez primere. Igranje z javnim zdravjem na veliko, brez predhodnih priprav, ker politiki že vedo, kaj je prav, mi kot stroka pa pač ne. Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje? Ne gospodje, potrebno bo poslušati stroko in ne samo obljubljati, da jo boste poslušali.  

 

Gospod minister, nimate opravka s preprostim sistemom, kjer lahko sprejemate tudi hitre poslovne odločitve. Opravka imate z zdravstvenim sistemom, za katerega mi je davno tega, ko sem bil star 32 let in prevzemal zdravstveni center v Kopru, ki sem ga potem v celoti reorganiziral, dejal dotedanji direktor: Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite. Temu napotku sem vedno sledil. Tole početje z NIJZ in NLZOH vam nikakor ni v čast in čas bi bil, da prenehate s političnimi pritiski (kajti strokovni pritiski to prav gotovo niso) tako na NIJZ kot na NLZOH, saj se obnašate kot slon v trgovini z porcelanom. Igrate se z zdravjem ljudi. In nenazadnje s takimi odločitvami se smešite, zato se ne izgovarjajte na svete zavodov, ker vsi vemo, kako se to dela v ozadju in kdo je tu dejansko glavni akter. 

 

Strokovnjaki se res nimamo časa ukvarjati z vašimi zgrešenimi političnimi potezami v javnem zdravju, ki nam v zadnjem času vodilnim tako v NIJZ kot v NLZOH jemljejo veliko preveč dragocenega časa. Minister, ste kirurg, zato vam javno zdravje ni dovolj poznano, a dajte se vsaj podučiti (tudi od tistih, ki niso v vaši stranki, saj imate opravka z nacionalnima institucijama!), da boste razumeli, da se tako, kot delate v javnem zdravju, ne dela, pa četudi ste zmagovalci volitev. 

 

Kot zdravnik se tako kot jaz soočate že desetletja z zgrešenimi političnimi potezami številnih predhodnih ministrov, spomnite se samo, kaj ste očitali ministrom pred vami (in teh očitkov ni bilo malo), vam bo zelo koristilo. Dokler niste bil minister, ste to vedeli in tudi protestirali, sedaj ko ste minister pa ... Razumem, moč je nekaj, kar vsakega pokvari, ampak prosim, naj vas ne pokvari preveč. 

 

Da ne bom preveč odkrit in ne bom uporabljal imen: Ve se, da je oseba, ki naj bi bila po nekem izboru direktorica NLZOH (kar se tudi govori med zaposlenimi v NLZOH, doma v Ljubljani. Upam le, da ni bil to edini razlog za to, da želite prestaviti sedež NLZOH v Ljubljano, ker tako bi pa res dosegli novo dno v kadrovanju v zdravstvu, nov nemogoč politični pritisk na stroko, ki se mora podrejati potrebam ene same osebe. 

 

Imel sem veliko upanja, da se boste kot minister za zdravje resno lotili spremembe sistema, a tole, kar počnete, ima s tem le malo zveze. Čas je za spremembe in to čim prej, tale pot, ki ste jo ubrali, verjetno ni prava. To vam govori  človek z veliko in dolgoletnimi izkušnjami, ki je spremljal vse ministre v zadnjih 30 letih in zato ga je vredno poslušati. Tudi način, kako se lotevate reorganizacije, ni pravi. To vam govori človek, ki je izpeljal reorganizacijo regijskega zdravstvenega sistema, ki so ga potem kopirali po celi Sloveniji.

 

Minister Loredan, upam samo, da tale zapis sprejemate dobronamerno, to si tudi želim, ker vam iz bogatih izkušenj skušam pomagati, da ne zagazite pregloboko v močvirje, od koder je edina pot samo še odstop. In velika večina vas do takrat ne bo opozarjala, tako je pač v Sloveniji. Odstopa vam kot kolegu ne želim, zato vam tudi pišem, da bi se še pravočasno ustavili. Čeprav seveda nikakor nisem pozabil, da vi, kot izgleda, želite meni ravno nasprotno, da bi jaz čim prej odstopil. No, morda ste si premislili, kdo ve. Časi so pač čudni in odločitve očitno tudi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.404
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.626
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.565
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.786
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.771
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.282
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.559
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.040
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.352
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.413