Komentar

Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

25.06.2022 21:48
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   proslava   25.6.   parlament   Kongresni trg   banavzarji   Janez Menart   država   Boris Pahor

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

V enaintridesetih letih, odkar smo si izborili samostojno državo, smo od voljenih predstavnikov slovenskega naroda, pa od nastavljenih funkcionarjev, doživeli marsikateri (neokusni, banavzarski, lumpenproletarski) izpad, ki si ga dovolijo le opiti gostilniški pijančki. Eden takih lumpenproletarskih dogodkov je bilo žvečenje žvečilnega gumija, ki si ga je privoščil minister za Slovence posvetu na pogrebu pisatelja Borisa Pahorja.

 

In vedno smo si naivno predstavljali, da smo prišli do dna, da slabše ne more biti, da večjih postavljačev, razkazovalcev neokusa in pomanjkljive ali nikakršne vzgoje ne bomo doživeli, ker je dno pač dno, trd(n)i granit popolne odsotnosti civilizacijskih pravil. Slabše ne more biti, smo si zatrjevali, ker je granit pač granit in dno dno. Pa smo se bridko zmotili. Bistvo teh banavzarjev in lumpenproletarskih kreatur je prav to, da so, poleg vsega drugega, sposobni kopati globlje, prebiti trdi granit in postavljati nove presežke nedoumljivega in z razumom povsem sprtega načina mišljenja in delovanja. Nič jim ni tuje, nič jim ni sveto, pred ničemer se ne ustavijo. Njihov spačeni ego je močnejši od vsega, kar predstavlja temelje te civilizacije in medčloveškega sporazumevanja.

 

A po včerajšnjem razkazovanju predsednice parlamenta, ki je, to zdaj ni več vprašanje, ampak kruto, tragikomično dejstvo, oseba brez mere in okusa, lumpenproletarska in provincialna pomota, bedna podoba stanja duha, ki nam bo, tako vse kaže, vladal naslednjih nekaj let, je dno znova prebito, banavzarstvo je doseglo novo etapno zmago. 

 

Seveda smo lahko mnenja, da so take državne proslave, kot smo ji bili priče včeraj, nekaj nepotrebnega, preživetega, skreganega z duhom časa. Za državo je čisto vseeno, ali proslavlja svoje rojstne dneve ali ne. Nič se ne bo spremenilo, nič se ne bo poslabšalo ali izboljšalo, če bodo ali ne bodo na Kongresnem trgu vsakega 25. 6. recitirali, peli, plesali, muzicirali, če bo predsednik države prebiral stokrat izrečene fraze in spodbudne besede, vmes tudi kakšno karajočo. Toda če že hočemo imeti proslavo, če je ta proslava vpeta v neko sosledje dejanj, ki jih narekuje tako imenovani protokol, potem seveda na taki proslavi, na tako zasnovani proslavi, ki, ne nazadnje, slavi in časti tiste, ki so ne samo leta1991, ampak v vseh preteklih dobah zanjo dali svoja življenja, ne sme in ne more biti prostora za cirkusantstvo.

 

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

 

Če v njeni provincialni miselnosti ni prostora za razmislek, ki ga je sposoben opraviti sleherni danes od salonskih levičarskih aktivistov in aktivist tako zasmehovani "ruralec", ko gre v cerkev  k maši, potem naj si kar se da hitro omisli vsaj svetovalca ali svetovalko, ki ji bo pojasnil, kaj je primerno in kaj ne, ko stopi pred kamere, na rdečo preprogo, ko je na očeh vseh Slovencev in Slovenk in vseh prebivalcev te države. S svojim obnašanjem kaže samo eno: kako malo mar ji je za te prebivalce, katerih velik del jo je (na žalost) izvolil in ji je čudna strankarska geometrija, v kateri je po volilni zmagi prevladalo revolucionarno navdušenje nad mislijo o resničnem političnem delovanju, namenila vlogo predsednice parlamenta.

 

Zdaj je jasno: izvolili smo ali so ljudi, ki ne sodijo v "hram demokracije", ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico, kjer lahko po mili volji izživljajo svoje frustracije, se obnašajo, kot se pač obnašajo ljudje, ko so v intimnih okoljih, daleč stran od (radovednih) pogledov drugih. Izvolili smo ali so ljudi, ki jim je povsem vnemar, kaj si bodo o njih mislili ljudje, prorežimski mediji pa bodo tako ali tako s sluzastimi peresi prodanih novinarčkov in novinark hvalili in poveličevali vse, kar bodo ti banavzarji rekli ali storili. Za ljubi kruhek, bi dodal pokojni Janez Menart. In ko ti banavzerji preberejo, kaj lepega in vznesenega so o njih napisali novinarski pisuni, so še bolj prepričani, da je njihovo obnašanje pravilno in celo pohvale vredno. Me prav zanima, kaj bodo poročali o včerajšnjem skeču nevzgojene gospe.

 

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.065
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 976
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579