Komentar

Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene podtaknjene afere. Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

28.06.2022 20:00
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   PR   vlada   100 dni   Miro Cerar   LDS   SMC   GS   Robert Golob   komuniciranje   javnost

Eena ključnih in celo usodnih napak je ta, da kabinet ugrabi predsednika vlade, ga odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil in ga z osamitvijo likvidira iz realnosti političnega življenja.

Da bo politični amaterizem nove režimske ekipe izziv za vodenje države, je bilo jasno takoj, ko smo lahko prebirali imena oseb, ki zasedajo položaje; vsaj iz vrst glavne vladne politične stranke, ki je v hitrostni tekmi nabirale kadre iz vseh vetrov, samo da bi se sestavili. Že videno, najprej v LDS 2.0 z imenom SMC, kasneje v 3.0 LMŠ in tokrat v 4.0 GS, stranki aktualnega predsednika vlade. Kadre, ki do sedaj pogosto niso uspevali v političnih zgodbah. Še več. Kadre, ki so iz mnogih političnih zgodb odpadli kot nesposobni ali celo manjši ali večji prestopniki.

 

Da bo predsednik vlade tako hitro padel na komuniciranju z javnostjo, je bilo na osnovi predvolilnih nastopov – ki so mu jih seveda spretno dogovarjali bolj spretni v poslu – manj pričakovano. Da bo oseba, ki nima realnih političnih izkušenj, zavetje pred izzivi iskala v zaprtih pisarnah, ne pa v dvosmernem ali vsaj proaktivnem enosmernem dialogu z javnostjo, kjer edino lahko "zmaga", je seveda napaka. Ker taka oseba v zavetju zaprtih političnih pisarn nima česa iskati, razen neizkušenega polamaterskega kabinetnega kadra, ki se prav tako … boji! Boji se medijev, politik(e), boji se prejšnjih in nekateri še bodočih. In vrh strahu oziroma bojazljivosti – ko jih je strah interkoalicijsko …

 

In ena ključnih in celo usodnih napak, ki se lahko zgodi tovrstnim ekipam, ki smo jo prav tako videli že najmanj v primeru prav tako neizkušenega Mira Cerarja, je ta, da kabinet "ugrabi" predsednika vlade, ga (večino s strani ženskih predstavnic) odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil ("da ja ne bi trpel …") in ga z osamitvijo tako rekoč likvidira iz realnosti političnega življenja. Na tej točki je aktualni predsednik vlade Robert Golob še znotraj tistih relativno nesmiselnih, pa še kako povednih 100 dni. Ko mu politični dolgoprogaši z lahkoto nameščajo javnostne probleme, javnost pa ostaja … brez odgovorov. Ali pa slednje dobi resnično bistveno prepozno v časih, ko čas pomeni vse. In ko ima vsak na voljo preštevilne platforme, da čas ne more biti izziv.

 

Zdi se, da način, kot so Golobu na pladnju prinašali kampanjo – z dogovorjenimi medijskimi nastopi in intervjuji, ki so zaradi časovne zapoznelosti medijev težko orodje komuniciranja aktualnih izzivov ali nameščenih afer, ne more biti ustrezen način. To so verjetno (oziroma upajmo) spoznali pri aferi naftni derivati, kjer nekaj dni nismo vedeli ne tega, da imamo predsednika vlade, niti tega da imamo ministra za gospodarstvo. Ko sta se po bežanju pred javnostjo za konec tedna (že izmučena po nekaj dneh vladanja?) v ponedeljek le našla, sta šla iz slabega na slabše. Uspeli so jim podtakniti novo t.i. namještajko (podtaknjeno afero), tokrat v obliki prvorazrednih tovornjakarjev.

 

Kje je srž komunikacijskega problema?

 

Seveda v govorcih oziroma komunikatorjih. Če imamo na oblasti previsoko stopnjo političnega amaterizma, je lahko odgovor v iskanju vsaj izkušenih govorcev, ki so na voljo tako rekoč zmeraj in povsod. Se ne skrivajo za konce tedna, zmeraj podajo najmanj klišejske izraze, kot so "bomo preučili", "brez skrbi, we are on top of it" in podobno. Polnijo platforme. Vlivajo (za)upanje. Predvsem pa javnosti kažejo, da nekomu je mar! Čeprav (jim) morebiti ni. Ker je to za javnost ključno.

 

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene "namještajke". Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

 

Zakaj v Sloveniji (tako) redko uspe model govorcev?

 

Odgovor je relativno preprost. Prav zaradi političnega amaterizma, ker politični drugoligaši ali položajni amaterji prevzemajo položajne pozicije, ki bistveno presegajo številke njihovih obuval, posledično svojemu kvocientu primerno hlastajo po medijski pozornosti vedno in povsod in jo ljubosumno preprečujejo, nadvse paradoksalno, celo pred tistimi, ki bi jih lahko rešili izvorne amaterskosti. Resnici na ljubo pa navedeno vendarle ni nujno zgolj problem Slovenije

 

Sto dni je lahko res apokaliptično dolgih. Še predvsem zaradi tako nepotrebno izgubljenih prvih trideset. A kot pravi izkušen modri mož – najboljše šele pride. Na nas je, da ugotovimo – za koga?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.287
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.596
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 980
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 935
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156