Komentar

Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene podtaknjene afere. Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

28.06.2022 20:00
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   PR   vlada   100 dni   Miro Cerar   LDS   SMC   GS   Robert Golob   komuniciranje   javnost

Eena ključnih in celo usodnih napak je ta, da kabinet ugrabi predsednika vlade, ga odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil in ga z osamitvijo likvidira iz realnosti političnega življenja.

Da bo politični amaterizem nove režimske ekipe izziv za vodenje države, je bilo jasno takoj, ko smo lahko prebirali imena oseb, ki zasedajo položaje; vsaj iz vrst glavne vladne politične stranke, ki je v hitrostni tekmi nabirale kadre iz vseh vetrov, samo da bi se sestavili. Že videno, najprej v LDS 2.0 z imenom SMC, kasneje v 3.0 LMŠ in tokrat v 4.0 GS, stranki aktualnega predsednika vlade. Kadre, ki do sedaj pogosto niso uspevali v političnih zgodbah. Še več. Kadre, ki so iz mnogih političnih zgodb odpadli kot nesposobni ali celo manjši ali večji prestopniki.

 

Da bo predsednik vlade tako hitro padel na komuniciranju z javnostjo, je bilo na osnovi predvolilnih nastopov – ki so mu jih seveda spretno dogovarjali bolj spretni v poslu – manj pričakovano. Da bo oseba, ki nima realnih političnih izkušenj, zavetje pred izzivi iskala v zaprtih pisarnah, ne pa v dvosmernem ali vsaj proaktivnem enosmernem dialogu z javnostjo, kjer edino lahko "zmaga", je seveda napaka. Ker taka oseba v zavetju zaprtih političnih pisarn nima česa iskati, razen neizkušenega polamaterskega kabinetnega kadra, ki se prav tako … boji! Boji se medijev, politik(e), boji se prejšnjih in nekateri še bodočih. In vrh strahu oziroma bojazljivosti – ko jih je strah interkoalicijsko …

 

In ena ključnih in celo usodnih napak, ki se lahko zgodi tovrstnim ekipam, ki smo jo prav tako videli že najmanj v primeru prav tako neizkušenega Mira Cerarja, je ta, da kabinet "ugrabi" predsednika vlade, ga (večino s strani ženskih predstavnic) odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil ("da ja ne bi trpel …") in ga z osamitvijo tako rekoč likvidira iz realnosti političnega življenja. Na tej točki je aktualni predsednik vlade Robert Golob še znotraj tistih relativno nesmiselnih, pa še kako povednih 100 dni. Ko mu politični dolgoprogaši z lahkoto nameščajo javnostne probleme, javnost pa ostaja … brez odgovorov. Ali pa slednje dobi resnično bistveno prepozno v časih, ko čas pomeni vse. In ko ima vsak na voljo preštevilne platforme, da čas ne more biti izziv.

 

Zdi se, da način, kot so Golobu na pladnju prinašali kampanjo – z dogovorjenimi medijskimi nastopi in intervjuji, ki so zaradi časovne zapoznelosti medijev težko orodje komuniciranja aktualnih izzivov ali nameščenih afer, ne more biti ustrezen način. To so verjetno (oziroma upajmo) spoznali pri aferi naftni derivati, kjer nekaj dni nismo vedeli ne tega, da imamo predsednika vlade, niti tega da imamo ministra za gospodarstvo. Ko sta se po bežanju pred javnostjo za konec tedna (že izmučena po nekaj dneh vladanja?) v ponedeljek le našla, sta šla iz slabega na slabše. Uspeli so jim podtakniti novo t.i. namještajko (podtaknjeno afero), tokrat v obliki prvorazrednih tovornjakarjev.

 

Kje je srž komunikacijskega problema?

 

Seveda v govorcih oziroma komunikatorjih. Če imamo na oblasti previsoko stopnjo političnega amaterizma, je lahko odgovor v iskanju vsaj izkušenih govorcev, ki so na voljo tako rekoč zmeraj in povsod. Se ne skrivajo za konce tedna, zmeraj podajo najmanj klišejske izraze, kot so "bomo preučili", "brez skrbi, we are on top of it" in podobno. Polnijo platforme. Vlivajo (za)upanje. Predvsem pa javnosti kažejo, da nekomu je mar! Čeprav (jim) morebiti ni. Ker je to za javnost ključno.

 

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene "namještajke". Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

 

Zakaj v Sloveniji (tako) redko uspe model govorcev?

 

Odgovor je relativno preprost. Prav zaradi političnega amaterizma, ker politični drugoligaši ali položajni amaterji prevzemajo položajne pozicije, ki bistveno presegajo številke njihovih obuval, posledično svojemu kvocientu primerno hlastajo po medijski pozornosti vedno in povsod in jo ljubosumno preprečujejo, nadvse paradoksalno, celo pred tistimi, ki bi jih lahko rešili izvorne amaterskosti. Resnici na ljubo pa navedeno vendarle ni nujno zgolj problem Slovenije

 

Sto dni je lahko res apokaliptično dolgih. Še predvsem zaradi tako nepotrebno izgubljenih prvih trideset. A kot pravi izkušen modri mož – najboljše šele pride. Na nas je, da ugotovimo – za koga?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.065
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 976
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.196
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.626
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579