Komentar

Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene podtaknjene afere. Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

28.06.2022 20:00
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   PR   vlada   100 dni   Miro Cerar   LDS   SMC   GS   Robert Golob   komuniciranje   javnost

Eena ključnih in celo usodnih napak je ta, da kabinet ugrabi predsednika vlade, ga odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil in ga z osamitvijo likvidira iz realnosti političnega življenja.

Da bo politični amaterizem nove režimske ekipe izziv za vodenje države, je bilo jasno takoj, ko smo lahko prebirali imena oseb, ki zasedajo položaje; vsaj iz vrst glavne vladne politične stranke, ki je v hitrostni tekmi nabirale kadre iz vseh vetrov, samo da bi se sestavili. Že videno, najprej v LDS 2.0 z imenom SMC, kasneje v 3.0 LMŠ in tokrat v 4.0 GS, stranki aktualnega predsednika vlade. Kadre, ki do sedaj pogosto niso uspevali v političnih zgodbah. Še več. Kadre, ki so iz mnogih političnih zgodb odpadli kot nesposobni ali celo manjši ali večji prestopniki.

 

Da bo predsednik vlade tako hitro padel na komuniciranju z javnostjo, je bilo na osnovi predvolilnih nastopov – ki so mu jih seveda spretno dogovarjali bolj spretni v poslu – manj pričakovano. Da bo oseba, ki nima realnih političnih izkušenj, zavetje pred izzivi iskala v zaprtih pisarnah, ne pa v dvosmernem ali vsaj proaktivnem enosmernem dialogu z javnostjo, kjer edino lahko "zmaga", je seveda napaka. Ker taka oseba v zavetju zaprtih političnih pisarn nima česa iskati, razen neizkušenega polamaterskega kabinetnega kadra, ki se prav tako … boji! Boji se medijev, politik(e), boji se prejšnjih in nekateri še bodočih. In vrh strahu oziroma bojazljivosti – ko jih je strah interkoalicijsko …

 

In ena ključnih in celo usodnih napak, ki se lahko zgodi tovrstnim ekipam, ki smo jo prav tako videli že najmanj v primeru prav tako neizkušenega Mira Cerarja, je ta, da kabinet "ugrabi" predsednika vlade, ga (večino s strani ženskih predstavnic) odreže od realnosti s podajanjem zgolj prirejenih medijskih poročil ("da ja ne bi trpel …") in ga z osamitvijo tako rekoč likvidira iz realnosti političnega življenja. Na tej točki je aktualni predsednik vlade Robert Golob še znotraj tistih relativno nesmiselnih, pa še kako povednih 100 dni. Ko mu politični dolgoprogaši z lahkoto nameščajo javnostne probleme, javnost pa ostaja … brez odgovorov. Ali pa slednje dobi resnično bistveno prepozno v časih, ko čas pomeni vse. In ko ima vsak na voljo preštevilne platforme, da čas ne more biti izziv.

 

Zdi se, da način, kot so Golobu na pladnju prinašali kampanjo – z dogovorjenimi medijskimi nastopi in intervjuji, ki so zaradi časovne zapoznelosti medijev težko orodje komuniciranja aktualnih izzivov ali nameščenih afer, ne more biti ustrezen način. To so verjetno (oziroma upajmo) spoznali pri aferi naftni derivati, kjer nekaj dni nismo vedeli ne tega, da imamo predsednika vlade, niti tega da imamo ministra za gospodarstvo. Ko sta se po bežanju pred javnostjo za konec tedna (že izmučena po nekaj dneh vladanja?) v ponedeljek le našla, sta šla iz slabega na slabše. Uspeli so jim podtakniti novo t.i. namještajko (podtaknjeno afero), tokrat v obliki prvorazrednih tovornjakarjev.

 

Kje je srž komunikacijskega problema?

 

Seveda v govorcih oziroma komunikatorjih. Če imamo na oblasti previsoko stopnjo političnega amaterizma, je lahko odgovor v iskanju vsaj izkušenih govorcev, ki so na voljo tako rekoč zmeraj in povsod. Se ne skrivajo za konce tedna, zmeraj podajo najmanj klišejske izraze, kot so "bomo preučili", "brez skrbi, we are on top of it" in podobno. Polnijo platforme. Vlivajo (za)upanje. Predvsem pa javnosti kažejo, da nekomu je mar! Čeprav (jim) morebiti ni. Ker je to za javnost ključno.

 

Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim to nekdo razloži. Če časovno ustrezno pojasni probleme, morebiti tudi namigne na politična ozadja in že navedene "namještajke". Kar ljudje sovražimo, pa je seveda molk (organa). Čakanje. Tavanje v temi. Interpretacije, ki se začnejo valiti z vseh smeri neba. Ker tega preprosto (več) ne dopuščamo. In posledično takisto ne odpuščamo.

 

Zakaj v Sloveniji (tako) redko uspe model govorcev?

 

Odgovor je relativno preprost. Prav zaradi političnega amaterizma, ker politični drugoligaši ali položajni amaterji prevzemajo položajne pozicije, ki bistveno presegajo številke njihovih obuval, posledično svojemu kvocientu primerno hlastajo po medijski pozornosti vedno in povsod in jo ljubosumno preprečujejo, nadvse paradoksalno, celo pred tistimi, ki bi jih lahko rešili izvorne amaterskosti. Resnici na ljubo pa navedeno vendarle ni nujno zgolj problem Slovenije

 

Sto dni je lahko res apokaliptično dolgih. Še predvsem zaradi tako nepotrebno izgubljenih prvih trideset. A kot pravi izkušen modri mož – najboljše šele pride. Na nas je, da ugotovimo – za koga?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.507
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.081
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.232
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.638
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.168
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.020
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 886
08/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 341
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 551
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895