Razkrivamo

Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu

Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to dejstvo ignorirali, težave ne bomo rešili - je dejal slovenski premier ob zaključku Natovega vrha v Madridu za BBC. Robert Golob, ki svojega nezanimanja za zunanjo politiko nikoli ni skrival, je s to izjavo zagrešil precejšen spodrsljaj. Ni res, da večina prebivalcev Zahodnega Balkana podpira Rusijo. Pa tudi če bi bilo to res, se takšnih izjav ne daje, ker so podcenjujoče do Nesrbov oziroma večine prebivalcev Zahodnega Balkana, ki zaradi vojn na območju nekdanje Jugoslavije (1991-1999) ne marajo ne Srbov ne Rusov ...

30.06.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   BBC   Zahodni Balkan   Rusija   Putin   vojna   Ukrajina   Srbija   Srbi   Slovani

Fotomontaža: portal+

"Pogovor" Roberta Goloba za britanski BBC je vladni spin, saj ni šlo za intervju, pač pa izjavo, namenjeno slovenski javnosti in - Zahodnemu Balkanu, ki jo boste sicer na spletni strani BBC-ja zaman iskali.

Včerajšnja izjava slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba za britanski BBC - mimogrede, na spletni strani BBC-ja jo boste zaman iskali, tudi besedna zveza "Robert Golob" na tem portalu ne prinese nobenega zadetka - ne bi vzbudila posebne pozornosti, če slovenski premier ob zaključku vrha zveze NATO v Madridu ne bi izrekel zelo sporne misli o proruskih (slovanskih) narodih Zahodnega Balkana. Sporne zato, ker izhaja iz predpostavke, da na tem območju živijo zgolj pravoslavni Srbi, ki tradicionalno precej poslušno sledijo veliki Rusiji in jo v vsem podpirajo. Po Golobovi (napačni) tezi je torej večinsko razpoloženje prebivalcev tega dela Evrope do Putinove vojne pozitivno naravnano.

 

Slovenski premier, ki med dobro obveščenimi velja za izrazitega zunanjepolitičnega analfabeta, je poanto sicer zgrešil kar dvakrat. Najprej z zmotno demografsko predpostavko, da so na območju Zahodnega Balkana večinski narod Srbi. S dobrimi osmimi milijoni, kolikor jih je (skupaj z bosanskimi Srbi) so vis-a-vis 14 milijonov Nesrbov v izraziti manjšini, saj predstavljajo le dobro tretjino (36 %) populacije Zahodnega Balkana, ki znaša skupaj 22 milijonov. Naslednji Golobov kiks pa je misel, da so narodi na Zahodnem Balkanu ljudje večinoma na strani Putina.

 

Srbija ... 7 milijonov

 

Republika Srbska (del Federacije BiH) ... 1,3 milijone

 

Hrvaška ... 4 milijona

 

Bosna in Hercegovina (Federacija) ... 2,4 milijone

 

Severna Makedonija ... 2,1 milijona

 

Črna Gora ... 0,6 milijona

 

Kosovo ... 1,9 milijona

 

Albanija ... 2,8 milijona

 

 

Slovenski premier je očitno pozabil, da na Zahodnem Balkanu poleg Srbov živijo tudi Hrvati (ki večinsko podpirajo Ukrajino in Srbov, s katerimi so bili v vojni, ne marajo še danes), Bošnjaki (ki izrazito podpirajo Ukrajino, saj ne marajo ne Srbov ne Rusov), Severni Makedonci (ki so zaradi izkušenj s Srbi in Bolgari tradicionalno nezaupljivi do Rusov in so že v preteklosti raje sodelovali z Ukrajino), Črnogorci (ki so sicer razdeljeni, ampak polovica jih zagotovo ne mara več Rusov) in - nikakor ne zadnji - Albanci. Tisti na Kosovu in tisti v Albaniji. Oboji zelo prepričljivo nastrojeni proti Rusom, torej so na strani Ukrajincev.

 

Če smo natančni, potem tudi predpostavka, da "vsi Srbi podpirajo Putina oziroma rusko agresijo na Ukrajino", ni čisto točna, ker vsi Srbi zagotovo niso takšnega mnenja. Ampak pri našem preračunu smo upoštevali nacionalno opredeljenost po državah in se na opozicijo nismo ozirali.

 

Slovenski premier bi se moral o vprašanjih, na katera se ne spozna (in ga ne zanimajo) prehodno posvetovati s svojima kabinetnima diplomatoma Igorjem Mallyjem in Vojkom Vovkom. Nenazadnje ima na razpolago tudi zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, v preteklosti zaradi svoje naklonjenosti Albancem in Bošnjakov v Srbiji večkrat ostro kritizirana, neformalno celo označena za "persona non grata". Zakaj se Golob z nikomer ni posvetoval, je vprašanje za naslednjo novinarsko konferenco gospoda premierja, ki je še ta teden pokroviteljsko kritiziral nekdanjega predsednika Milana Kučana, češ da včasih ustreli kakšnega kozla (ker, denimo, kot predsedniške kandidatke ni podprl Golobove podpresednice Marte Kos, temveč Natašo Pirc Musar).

 

Golobov zunanjepolitični peskovnik bo težko sanirati, če se mediji ne bodo zbudili iz sna in končali medenih tednov. Navdušenje nad porazom zlobnih janšistov je razumljivo, mediji še zdaj plešejo od veselja, vendar je nova realnost pred nami in že po naravi strani ne more biti vse, kar naredi vlada ali izreče njen šef, suho zlato. Bržkone bodo osrednji mediji težko požrli dejstvo, da so mednarodne razmere takšne, da tudi od Slovenije oziroma njene nove oblasti zahtevajo trezno, racionalno in predvsem realno politiko. Toda do tega trenutka se kaže, da Slovenija pod novo vlado nima prav nobene strategije obvladovanja spremenjenih geopolitičnih razmer. Trenutni načrt je očitno demontirati vse, kar so naredili prejšnji, čeprav so obljubljali ravno nasprotno.

 

In medtem ko premier za tuje medije govori stvari, ki so preverljivo netočne, celo manipulativne, se Rusom sladko smeji, saj so z informacijsko vojno že pošteno zabili klin v domnevno enotnosti Evrope. Doslej je bil le Viktor Orban Putinov neformalni zaveznik v EU, zdaj pa je tudi naš Golob na dobri poti, da se mu počasi približa. Svečka na torti za Kremelj bi bila vsekakor julijska slovesnost pri Ruski kapelici. Načeloma je letos ne bi smelo biti, kajti proruske politične menifestacije v Evropski uniji so ta hip "no go". Toda v Sloveniji naj bi krog okoli Geržinovega društva prijateljstva med Rusijo in Slovenijo že več tednov intenzivno lobiral pri novih oblasteh, da vseeno blagoslovijo slovesnost tudi v letošnjih, za Rusijo sicer neugodnih razmerah. Želje so velike, apetiti tudi, kajti ruska stran naj bi zagotovila precej denarja ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
2
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.285
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.685
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 976
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 632
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.154