Razkrivamo

Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu

Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to dejstvo ignorirali, težave ne bomo rešili - je dejal slovenski premier ob zaključku Natovega vrha v Madridu za BBC. Robert Golob, ki svojega nezanimanja za zunanjo politiko nikoli ni skrival, je s to izjavo zagrešil precejšen spodrsljaj. Ni res, da večina prebivalcev Zahodnega Balkana podpira Rusijo. Pa tudi če bi bilo to res, se takšnih izjav ne daje, ker so podcenjujoče do Nesrbov oziroma večine prebivalcev Zahodnega Balkana, ki zaradi vojn na območju nekdanje Jugoslavije (1991-1999) ne marajo ne Srbov ne Rusov ...

30.06.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   BBC   Zahodni Balkan   Rusija   Putin   vojna   Ukrajina   Srbija   Srbi   Slovani

Fotomontaža: portal+

"Pogovor" Roberta Goloba za britanski BBC je vladni spin, saj ni šlo za intervju, pač pa izjavo, namenjeno slovenski javnosti in - Zahodnemu Balkanu, ki jo boste sicer na spletni strani BBC-ja zaman iskali.

Včerajšnja izjava slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba za britanski BBC - mimogrede, na spletni strani BBC-ja jo boste zaman iskali, tudi besedna zveza "Robert Golob" na tem portalu ne prinese nobenega zadetka - ne bi vzbudila posebne pozornosti, če slovenski premier ob zaključku vrha zveze NATO v Madridu ne bi izrekel zelo sporne misli o proruskih (slovanskih) narodih Zahodnega Balkana. Sporne zato, ker izhaja iz predpostavke, da na tem območju živijo zgolj pravoslavni Srbi, ki tradicionalno precej poslušno sledijo veliki Rusiji in jo v vsem podpirajo. Po Golobovi (napačni) tezi je torej večinsko razpoloženje prebivalcev tega dela Evrope do Putinove vojne pozitivno naravnano.

 

Slovenski premier, ki med dobro obveščenimi velja za izrazitega zunanjepolitičnega analfabeta, je poanto sicer zgrešil kar dvakrat. Najprej z zmotno demografsko predpostavko, da so na območju Zahodnega Balkana večinski narod Srbi. S dobrimi osmimi milijoni, kolikor jih je (skupaj z bosanskimi Srbi) so vis-a-vis 14 milijonov Nesrbov v izraziti manjšini, saj predstavljajo le dobro tretjino (36 %) populacije Zahodnega Balkana, ki znaša skupaj 22 milijonov. Naslednji Golobov kiks pa je misel, da so narodi na Zahodnem Balkanu ljudje večinoma na strani Putina.

 

Srbija ... 7 milijonov

 

Republika Srbska (del Federacije BiH) ... 1,3 milijone

 

Hrvaška ... 4 milijona

 

Bosna in Hercegovina (Federacija) ... 2,4 milijone

 

Severna Makedonija ... 2,1 milijona

 

Črna Gora ... 0,6 milijona

 

Kosovo ... 1,9 milijona

 

Albanija ... 2,8 milijona

 

 

Slovenski premier je očitno pozabil, da na Zahodnem Balkanu poleg Srbov živijo tudi Hrvati (ki večinsko podpirajo Ukrajino in Srbov, s katerimi so bili v vojni, ne marajo še danes), Bošnjaki (ki izrazito podpirajo Ukrajino, saj ne marajo ne Srbov ne Rusov), Severni Makedonci (ki so zaradi izkušenj s Srbi in Bolgari tradicionalno nezaupljivi do Rusov in so že v preteklosti raje sodelovali z Ukrajino), Črnogorci (ki so sicer razdeljeni, ampak polovica jih zagotovo ne mara več Rusov) in - nikakor ne zadnji - Albanci. Tisti na Kosovu in tisti v Albaniji. Oboji zelo prepričljivo nastrojeni proti Rusom, torej so na strani Ukrajincev.

 

Če smo natančni, potem tudi predpostavka, da "vsi Srbi podpirajo Putina oziroma rusko agresijo na Ukrajino", ni čisto točna, ker vsi Srbi zagotovo niso takšnega mnenja. Ampak pri našem preračunu smo upoštevali nacionalno opredeljenost po državah in se na opozicijo nismo ozirali.

 

Slovenski premier bi se moral o vprašanjih, na katera se ne spozna (in ga ne zanimajo) prehodno posvetovati s svojima kabinetnima diplomatoma Igorjem Mallyjem in Vojkom Vovkom. Nenazadnje ima na razpolago tudi zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, v preteklosti zaradi svoje naklonjenosti Albancem in Bošnjakov v Srbiji večkrat ostro kritizirana, neformalno celo označena za "persona non grata". Zakaj se Golob z nikomer ni posvetoval, je vprašanje za naslednjo novinarsko konferenco gospoda premierja, ki je še ta teden pokroviteljsko kritiziral nekdanjega predsednika Milana Kučana, češ da včasih ustreli kakšnega kozla (ker, denimo, kot predsedniške kandidatke ni podprl Golobove podpresednice Marte Kos, temveč Natašo Pirc Musar).

 

Golobov zunanjepolitični peskovnik bo težko sanirati, če se mediji ne bodo zbudili iz sna in končali medenih tednov. Navdušenje nad porazom zlobnih janšistov je razumljivo, mediji še zdaj plešejo od veselja, vendar je nova realnost pred nami in že po naravi strani ne more biti vse, kar naredi vlada ali izreče njen šef, suho zlato. Bržkone bodo osrednji mediji težko požrli dejstvo, da so mednarodne razmere takšne, da tudi od Slovenije oziroma njene nove oblasti zahtevajo trezno, racionalno in predvsem realno politiko. Toda do tega trenutka se kaže, da Slovenija pod novo vlado nima prav nobene strategije obvladovanja spremenjenih geopolitičnih razmer. Trenutni načrt je očitno demontirati vse, kar so naredili prejšnji, čeprav so obljubljali ravno nasprotno.

 

In medtem ko premier za tuje medije govori stvari, ki so preverljivo netočne, celo manipulativne, se Rusom sladko smeji, saj so z informacijsko vojno že pošteno zabili klin v domnevno enotnosti Evrope. Doslej je bil le Viktor Orban Putinov neformalni zaveznik v EU, zdaj pa je tudi naš Golob na dobri poti, da se mu počasi približa. Svečka na torti za Kremelj bi bila vsekakor julijska slovesnost pri Ruski kapelici. Načeloma je letos ne bi smelo biti, kajti proruske politične menifestacije v Evropski uniji so ta hip "no go". Toda v Sloveniji naj bi krog okoli Geržinovega društva prijateljstva med Rusijo in Slovenijo že več tednov intenzivno lobiral pri novih oblasteh, da vseeno blagoslovijo slovesnost tudi v letošnjih, za Rusijo sicer neugodnih razmerah. Želje so velike, apetiti tudi, kajti ruska stran naj bi zagotovila precej denarja ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.023
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.949
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.362
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.365
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.246
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 820
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 543