Razkrivamo

Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu

Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to dejstvo ignorirali, težave ne bomo rešili - je dejal slovenski premier ob zaključku Natovega vrha v Madridu za BBC. Robert Golob, ki svojega nezanimanja za zunanjo politiko nikoli ni skrival, je s to izjavo zagrešil precejšen spodrsljaj. Ni res, da večina prebivalcev Zahodnega Balkana podpira Rusijo. Pa tudi če bi bilo to res, se takšnih izjav ne daje, ker so podcenjujoče do Nesrbov oziroma večine prebivalcev Zahodnega Balkana, ki zaradi vojn na območju nekdanje Jugoslavije (1991-1999) ne marajo ne Srbov ne Rusov ...

30.06.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Robert Golob   BBC   Zahodni Balkan   Rusija   Putin   vojna   Ukrajina   Srbija   Srbi   Slovani

Fotomontaža: portal+

"Pogovor" Roberta Goloba za britanski BBC je vladni spin, saj ni šlo za intervju, pač pa izjavo, namenjeno slovenski javnosti in - Zahodnemu Balkanu, ki jo boste sicer na spletni strani BBC-ja zaman iskali.

Včerajšnja izjava slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba za britanski BBC - mimogrede, na spletni strani BBC-ja jo boste zaman iskali, tudi besedna zveza "Robert Golob" na tem portalu ne prinese nobenega zadetka - ne bi vzbudila posebne pozornosti, če slovenski premier ob zaključku vrha zveze NATO v Madridu ne bi izrekel zelo sporne misli o proruskih (slovanskih) narodih Zahodnega Balkana. Sporne zato, ker izhaja iz predpostavke, da na tem območju živijo zgolj pravoslavni Srbi, ki tradicionalno precej poslušno sledijo veliki Rusiji in jo v vsem podpirajo. Po Golobovi (napačni) tezi je torej večinsko razpoloženje prebivalcev tega dela Evrope do Putinove vojne pozitivno naravnano.

 

Slovenski premier, ki med dobro obveščenimi velja za izrazitega zunanjepolitičnega analfabeta, je poanto sicer zgrešil kar dvakrat. Najprej z zmotno demografsko predpostavko, da so na območju Zahodnega Balkana večinski narod Srbi. S dobrimi osmimi milijoni, kolikor jih je (skupaj z bosanskimi Srbi) so vis-a-vis 14 milijonov Nesrbov v izraziti manjšini, saj predstavljajo le dobro tretjino (36 %) populacije Zahodnega Balkana, ki znaša skupaj 22 milijonov. Naslednji Golobov kiks pa je misel, da so narodi na Zahodnem Balkanu ljudje večinoma na strani Putina.

 

Srbija ... 7 milijonov

 

Republika Srbska (del Federacije BiH) ... 1,3 milijone

 

Hrvaška ... 4 milijona

 

Bosna in Hercegovina (Federacija) ... 2,4 milijone

 

Severna Makedonija ... 2,1 milijona

 

Črna Gora ... 0,6 milijona

 

Kosovo ... 1,9 milijona

 

Albanija ... 2,8 milijona

 

 

Slovenski premier je očitno pozabil, da na Zahodnem Balkanu poleg Srbov živijo tudi Hrvati (ki večinsko podpirajo Ukrajino in Srbov, s katerimi so bili v vojni, ne marajo še danes), Bošnjaki (ki izrazito podpirajo Ukrajino, saj ne marajo ne Srbov ne Rusov), Severni Makedonci (ki so zaradi izkušenj s Srbi in Bolgari tradicionalno nezaupljivi do Rusov in so že v preteklosti raje sodelovali z Ukrajino), Črnogorci (ki so sicer razdeljeni, ampak polovica jih zagotovo ne mara več Rusov) in - nikakor ne zadnji - Albanci. Tisti na Kosovu in tisti v Albaniji. Oboji zelo prepričljivo nastrojeni proti Rusom, torej so na strani Ukrajincev.

 

Če smo natančni, potem tudi predpostavka, da "vsi Srbi podpirajo Putina oziroma rusko agresijo na Ukrajino", ni čisto točna, ker vsi Srbi zagotovo niso takšnega mnenja. Ampak pri našem preračunu smo upoštevali nacionalno opredeljenost po državah in se na opozicijo nismo ozirali.

 

Slovenski premier bi se moral o vprašanjih, na katera se ne spozna (in ga ne zanimajo) prehodno posvetovati s svojima kabinetnima diplomatoma Igorjem Mallyjem in Vojkom Vovkom. Nenazadnje ima na razpolago tudi zunanje ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, v preteklosti zaradi svoje naklonjenosti Albancem in Bošnjakov v Srbiji večkrat ostro kritizirana, neformalno celo označena za "persona non grata". Zakaj se Golob z nikomer ni posvetoval, je vprašanje za naslednjo novinarsko konferenco gospoda premierja, ki je še ta teden pokroviteljsko kritiziral nekdanjega predsednika Milana Kučana, češ da včasih ustreli kakšnega kozla (ker, denimo, kot predsedniške kandidatke ni podprl Golobove podpresednice Marte Kos, temveč Natašo Pirc Musar).

 

Golobov zunanjepolitični peskovnik bo težko sanirati, če se mediji ne bodo zbudili iz sna in končali medenih tednov. Navdušenje nad porazom zlobnih janšistov je razumljivo, mediji še zdaj plešejo od veselja, vendar je nova realnost pred nami in že po naravi strani ne more biti vse, kar naredi vlada ali izreče njen šef, suho zlato. Bržkone bodo osrednji mediji težko požrli dejstvo, da so mednarodne razmere takšne, da tudi od Slovenije oziroma njene nove oblasti zahtevajo trezno, racionalno in predvsem realno politiko. Toda do tega trenutka se kaže, da Slovenija pod novo vlado nima prav nobene strategije obvladovanja spremenjenih geopolitičnih razmer. Trenutni načrt je očitno demontirati vse, kar so naredili prejšnji, čeprav so obljubljali ravno nasprotno.

 

In medtem ko premier za tuje medije govori stvari, ki so preverljivo netočne, celo manipulativne, se Rusom sladko smeji, saj so z informacijsko vojno že pošteno zabili klin v domnevno enotnosti Evrope. Doslej je bil le Viktor Orban Putinov neformalni zaveznik v EU, zdaj pa je tudi naš Golob na dobri poti, da se mu počasi približa. Svečka na torti za Kremelj bi bila vsekakor julijska slovesnost pri Ruski kapelici. Načeloma je letos ne bi smelo biti, kajti proruske politične menifestacije v Evropski uniji so ta hip "no go". Toda v Sloveniji naj bi krog okoli Geržinovega društva prijateljstva med Rusijo in Slovenijo že več tednov intenzivno lobiral pri novih oblasteh, da vseeno blagoslovijo slovesnost tudi v letošnjih, za Rusijo sicer neugodnih razmerah. Želje so velike, apetiti tudi, kajti ruska stran naj bi zagotovila precej denarja ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.758
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.809
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.811
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.403
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.064
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.140
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 697
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 812
09/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.794
10/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.141