Komentar

Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ

Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je prav, potem moraš oditi. Če ne odstopiš sam, te odstopijo oni. In to brutalno, brez milosti. Odstopil sem, ker bi se politika sicer spravila na NIJZ, na moje sodelavce ... Napisal sem torej odstopno izjavo, v kateri sem jasno poudaril, da ne odstopam prostovoljno, ampak zaradi nedopustnih pritiskov, ki se vršijo name, ter zaradi tega, ker nočem škoditi kolektivu, katerega sem uspešno vodil dve leti. Pomembno je, da nisem odstopil sam, ampak pod nezakonitimi pritiski.

 

04.07.2022 21:25
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Milan Krek   NIJZ   vlada   Loredan   Ivan Eržen   Milan Kučan   politika   stroka   ministrstvo za zdravje   Mitja Blaganje   NLZOH  

Milan Kučan mi je ob neki priliki rekel, da je odvisnost od drog malenkost proti odvisnosti od politike. In imel je prekleto prav.

Bralci mojih komentarjev na portalu+ ste verjetno opazili, da že mesec dni kot Don Kihot bijem bitko s stranko socialnih demokratov (SD), vlado in ministrom za zdravje. Razlog je to, da me hočejo na vsak način zamenjati kot generalnega direktorja NIJZ sredi mandata, na moje mesto pa imenovati enega od vodilnih politikov v stranki SD. Pri tem trdijo, da to ni politična zamenjava, kar je sicer smešno, če ne celo sarkastično, a ker ljudstvo to očitno sprejme, si politiki to lahko privoščijo.

 

Kot že veste, mi je bilo v naprej povedano, kaj se bo dogajalo in kako se bo verjetno končalo nezakonito trpinčenje zakonito imenovanega generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V naprej mi je bilo povedano, kako se bo končala zgodba zaradi mojega povsem legalnega upiranja predčasnemu odhodu z mesta direktorja NIJZ. Ni pomembno, da sta za nami dve uspešni leti z pozitivnim poslovanjem (kar se je zgodilo prvič v obstoju NIJZ), in da sta bili pred mano in kolektivom še dve leti mandata in polno načrtov. Vse to so prekinili politiki zato, da so kasneje imenovali kot vršilca dolžnosti na moje mesto svojega politično preverjenega človeka.

 

 

Peklenski junij 2022

 

Pritiski, da ostopim z mesta direktorja so se stopnjevali v nedogled in so jih v političnih krogih dobro koordinirali. Seveda se je tudi znotraj NIJZ našel kdo, ki je temu pridodal svoj delež in se pridružil zunanji skupini, ki me je na vsak način hotela odstraniti s tega mesta (žal sem spoznal, da so me izdali ravno tisti sodelavci, za katere sem se ves čas trudil in jim zaupal). Večina aktivnosti, ki so se dogajale, je nelegalnih in protizakonitih. Nihče se ni oglasil, niti varuh človekovih pravic ne, kajti kršene so mi bile tudi človekove pravice in pravice iz delovnega razmerja. Tiho je bila tudi civilna družba. Da ne govorim o kršenju osnovne etike in kulture naše politike, ki se spravi na 66 let starega človeka in ga diskreditira brez usmiljenja. Politiki so brez pomisleka sledili linču ulice, ker očitno niso sposobni zrele presoje, da bi takšen linč ustavili. Kar je zelo slabo za Slovenijo. Toda kako bi vladajoči linč ustavili, ko pa sona oblast prišli na krilih linča, ki ga je izvajala ulica?!

 

Ko je bil na seji sveta zavoda imenovan za v.d. strokovnega direktorja prof. dr. Ivan Eržen, sem imel razgovor z predsednikom sveta zavoda in dobil upanje, da se bodo pritiski vseeno umirili. Po prebolelem kovidu, ko sem bil še vedno slab, me je predsednik sveta seznanil, da še vedno obstajajo pritiski, da odstopim. Toda kot resna in odgovorna človeka sva pretehtala vse možnosti. Na koncu sva soglašala, da bi bilo najbolje, da se najprej izpelje javni razpis za strokovnega direktorja in se ga uradno imenuje za obdobje petih let. S tem bi dobili namreč strokovnega direktorja z polnimi pooblastili in tudi stabilnost zavoda. Prof. dr. Ivan Eržen je v tem trenutku le vršilec dolžnosti. Dogovorila sva se, da bo predsednik sveta zavoda pri ustanovitelju, tj. vladi preveril, ali je to sprejemljiv načrt za nadaljevnaje vodenja in poslovanja NIJZ.

 

Moram reči da sva se z proforjem Erženom dobro ujela in da sva začela uspešno z dvojnim vodenjem NIJZ. V kratkem času se je izkazalo, da sem imel prav, ko sem predlagal dvotirno vodenje zavoda, kar pa sprva ni naletelo pri vseh na odobravanje, toda po pojasnjevanju dobrih strani takega vodenja je v večina sprejela ta način vodenja. Jaz sem se že pripravljal za pomembne aktivnosti na poslovodenju zavoda, Ivan je vzpostavil strokovni kolegij in začel graditi novo strukturo vodenja stroke. Izgledalo je dobro. Oba sva si želela, da se stvari umirijo in da nama dajo zunanji mir, da se lahko posvetiva vodenju NIJZ.

 

To zatišje je trajalo le nekaj dni.

 

Na sestanek me je povabil predsednik sveta zavoda. Pričakoval sem, da se bova pogovarjala o razpisu za strokovnega direktorja. Pa mi je prijazno povedal, da je opravil svojo nalogo in se pogovoril z vsemi, kot sva se predhodno dogovorila o mojem statusu. Na zelo lep način mi je sporočil, da so zahteve ustanovitelja zavoda še vedno iste in da moram žal oditi s tega delovnega mesta. Ni pa imel pravne utemeljitve, kar me ni presenetilo.

 

 

Če ne bom odstopil, me bodo "odstopili"

 

Zame je bilo to novo presenečenje, a spomnil sem se groženj, ki so mi bile predhodno izrečene. Ugotovil sem, da sem bil spet preveč naiven in da se zgodba še ni končala, da se nadaljuje, kot so mi predhodno napovedali tako minister Loredan kot drugi. Ponovno sem ugotovil, da ne bodo odnehali, dokler ne bom sam odstopil. Predsednik sveta mi je še povedal, da bo naslednji dan sklical izredno sejo sveta, na katerem bodo obravnavali moj status. Lahko bi jo malo kasneje, a očitno je dobil nalogo - in predsednik zavoda je resen človek in uboga naredbodajalce. Povedal mi je, da imam dejansko dve možnosti: ali odstopim sam ali pa bodo morali oni kot svet zavoda sprožiti postopek za moj odstop. Neverjetno mirno sem sprejel njegov govor in na koncu zaključil, da bom moral dobro premisliti. Izposloval sem si rok treh ur, do 15. ure.

 

Moram reči, da tedaj nisem še razmišljal o odstopu.

 

Potem pa je prišla v mojo pisarno vodja finančne službe, gospa Kristina. Povedala mi je, da so ji iz Ministrstva za zdravje sporočili, da ne bodo podpisali z nami celoletne pogodbe, ampak samo pogodbo za dva meseca. Malo sva bila jezna, ker sva že dvakrat popravljala pogodbo, sedaj pa naj bi naredili spet čisto novo, in še to le za dva meseca. Ni nama bilo jasno, kaj se dogaja, saj smo imeli že pripravljeno pogodbo za celo leto. In zakaj delati pogodbo za dva meseca, če tako ali tako dobivamo dvanajstine in je pisanje pogodbe za dva meseca popoln nesmisel?

 

Ko je odšla iz moje pisarne, sem začel premišljevati širše. Zakaj se vse to dogaja? Spomnil sem se, da so mi med drugim tudi zagrozili, da če ne bom odstopil, bom imel težave z financiranjem dejavnosti in potem me bodo lahko zamenjali, ker bom imel pač finančne težave in bodo zaposleni ostali brez plač ... in hitro se mi bo zgodil notranji upor v zavodu. Ponovno sem bil naiven in očitno je bil pritisk s strani predsednika sveta skoordiniran s pritiskom Ministrstva za zdravje. Od predsednika sveta sem tudi izvedel, da bom dobil pritisk od Informacijske pooblaščenke, ker sem baje "nekaj naredil narobe". Tega dopisa še nisem dobil, on pa je že vedel zanj! Zanimivo, mar ne?

 

Bili so skoordinirani v nulo.

 

A razmislek je prišel sam po sebi. Še en pritisk, ki pa je bil hkrati tudi pritisk na NIJZ kot kolektiv, na vse zaposlene in ne samo name. Da bi se znebili mene, bi bili pripravljeni žrtvovati cel kolektiv, samo da bi politično osvojili NIJZ. Nimajo meje, žrtvovali bi vse, samo da se dokopljejo do politične prevlade. Pa kaj naj vam razlagam, dragi bralci, spomnite se, kako je bilo med epidemijo; čeprav smo bili zelo ogroženi, so podpirali shode, kjer so bili ljudje brez zaščite, odsvetovali so (preko kampanje) nošnjo mask v šolah itd.

 

Po tem spoznanju sem se odločil. Kot kot direktor NIJZ res ne smem škodovati ljudem, ki so toliko dali od sebe v času kovida za to državo. Bilo bi krivično do njih! In na to so seveda moji eksekutorji brez dvoma tudi računali. Potem sem precej mirno, skoraj pomirjenoi sedel za računalnik.

 

Odločitev je dozorela, prišel je čas za mojo prisilno prekinitev dela sredi mandata na delovnem mestu generalnega direktorja NIJZ.

 

 

Čas za moj odstop

 

Seveda je odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je prav, potem moraš oditi. Natanko tako je bilo v letih 1986 do osamosvojitve, samo da ti je tedaj to sporočil partijski sekretar. Napisal sem torej odstopno izjavo, kjer sem jasno poudaril, da ne odstopam prostovoljno, ampak zaradi nedopustnih pritiskov, ki se vršijo na mene, da nočem škoditi kolektivu, katerega sem uspešno vodil dve leti. Pomembno je, da nisem odstopil sam, ampak pod nezakonitimi pritiski.

 

Izjavo sem poslal predsedniku sveta malo po tretji uri.

 

Popoldne je predsednik za naslednji dan razpisal sejo sveta in na dnevni red dal mojo razrešitev. Naslednji dan sem se pred sejo sestal še s sindikalno predstavnico Fidesa dr. Evito Leskovšek, ki sem ji razložil vse dogodke. S tem sem naredil vse, kar sem še lahko. Pospravil sem pisarno in bil pripravljen, da odidem. Ob svojem odhodu sem (bil) še vedno prepričan, da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ, in da bi moral ta biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ (in to ne velja samo za nas, pač pa tudi za RTV, kjer imajo iste težave; ne zaradi zaposlenih, ampak zaradi vmešavanje politike v javno televizijo).

 

A stvar ni tako preprosta, kot sem si mislil. Jaz pač ne smem zapustiti funkcije, vse dokler me ne razrešita svet zavoda in Vlada Republike Slovenije. Popoldne je zasedal svet zavoda. Kot ste že prebrali, bi moral po načrtih, ki so mi bili predstavljeni, moje mesto zasesti Branko Gabrovec. Še preden sem bil razrešen na svetu, sem izvedel, da je v Delu objavljen članek o gospodu Gabrovcu, ki je zaposlen pri nas, in naj bi imel visoko plačo, dvakrat višjo od moje. V miru sem čakal, kdo bo imenovan za vršilca dolžnosti generalnega direktorja NIJZ, in zaman upal, da ne bo to prav Gabrovec. Ne boste verjeli, bil je imenovan Branko Gabrovec. Prav tista oseba, za katero mi je povedal minister pred mesecem dni, da ga vidi na mojem mestu.

 

Predsednik sveta NIJZ Mitja Blaganje je dejal, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tem kratkem času podal soglasje, in ki je bil pripravljen prevzeti to funkcijo (povzeto po medijih). Ali ste se malo pošalili gospod Mitja, menjate me več kot mesec dni, že mesec dni se ve, da me bo zamenjal Branko Gabrovec, zato ste zamenjali celo svet zavoda, vi pa se zdaj sprenevedate?!

 

 

Kučan je imel prekleto prav

 

Na vrhu NIJZ mora biti naš človek - in nihče drug. Temu se reče po novem depolitizacija zdravstva, za katero stojita tudi minister Loredan in stranka SD, sicer si ne bi tako prizadevali postaviti svojega člana na vrh NIJZ. Iz koga se delate norca, pa saj znamo brati in vidimo, kaj delate? Večina v strahu gleda, kaj se dogaja in si ne upa nič reči, ker je v njih še vedno spomin na polpretekle čase, ki smo jih skušali pozabiti, a se nam očitno ponovno vračajo na velike duri in druge odptine. Nenazadnje vsi vemo, da če bo po naslednjih volitvah prišla nova vlada, bo gospod Branko Gabrovec gotovo odstranjen s tega delovnega mesta. Ali bo to prav ali ne, naj si vsak sam odgovori.

 

Se moram pa predsedniku sveta zavoda tudi zahvaliti za pohvalo, ki mi jo je izrekel na tiskovni konferenci. Seveda gre to v kontekst leporečja, ki sodi ob taki priliki, a vseeno, gospod Magajne, najlepša hvala. Lahko si pripnete zaslugo, da ste me prvi pohvalili od nove garniture in to tudi nekaj velja in kaže vaš karakter.

 

Spomnil sem se tudi nekdanjega predsednika republike, mojega soimenjaka Milana Kučana, ki mi je ob priliki rekel, da je odvisnost od drog malenkost proti odvisnosti od politike. In imel je prekleto prav.

 

Na seji sveta zavoda me ni bilo, kajti zame je bila zgodba zaključena že dan prej. Nisem hotel biti niti na tiskovni konferenci, ker sem težko za isto mizo z ljudmi, ki so mi naredili to, kar so mi naredili. Z eksekutorji se pač ne družiš že zaradi moralnih razlogov, potem pa sledi še veliko drugih, tudi tistih, da ne moreš za isto mizo sedeti z ljudmi, ki kršijo človekove pravice.

 

 

Strankarski ljudje na vseh položajih

 

Človek mora biti pokončen do konca, tako me je učil moj oče in v teh težkih dneh sem ga imel mnogokrat v mislih in razmišljal, kako hudo je moralo biti šele njemu, ko so ga celo življenje takole maltretirali, kot so mene zadnji mesec. 

 

Dobra novice pa je, da nam je uspelo oblikovati fotoknigo, da je nastal dober izdelek in da mi ni žal, da smo zanj dali pičlih 7.500 evrov. Da so me hoteli zaradi te knjige diskreditirati v javnosti tako kot tisti, ki so nekoč zažigali knjige na grmadh. To je tudi hkrati pomemben začetek novega pristopa k ljudem na obrobju družbe. Sedaj smo na vrsti strokovnjaki, ki bomo knjigi dodali še dodatne vsebine in imeli bomo vsebinsko odlično knjigo, ki bo odsevala čas, v katerem živimo. 

 

In kako naprej? Počakati moram, da se sestane še vlada in me še formalno razreši. Do tedaj sem še vedno odgovoren za NIJZ. Ne upam na čudež, da me vlada recimo ne bi razrešila, saj je ravno to hotela in bo z veseljem sprejela sklep o moji razrešitvi. 

 

Še naprej se bom ukvarjal z javnim zdravjem, temu sem zapisan že nekaj desetletij. Za mano je še ena grenka izkušnja, kako politika usodno negativno vpliva na strokovne institucije v naši državi in posledično na naše zdravje. In ravno zaradi tega sem vam pisal v svojih komentarjih, kaj se je dogajalo, da bi dejansko videli tudi na konkretnem primeru, kaj se dogaja s strokovnimi institucijami, strokovnjaki, pa naj bo to NIJZ, Slovenska filharmonija , ljubljanska SNG Drama ali pa bolnišnica. Dokler bo tako, se bomo zelo težko premikali naprej, kajti namesto da bi politika pospeševala razvoj, je eden od mlinskih kamnov, ki nas ob velikih obljubah drži pod vodo in zavira razvoj.

 

Dejstvo je, da so politiki prepričani, da lahko samo oni spremenijo strokovne poteke in razvoje institucij, zato postavljajo znova in znova za direktorje strankarske ljudi, za člane svetov zavodov strankarske ljudi in tako uvajajo partijsko enoumje, ki ima vse pogoje za bujno rast, saj politika obvladuje vse ključne funkcije, seveda do volitev, potem pa se znova in znova ponavljajo zgodbe menjav, ki zaznamujejo prve mesece vladanja. Veste, zanimivo je, da člani svetov zavodov, ki so "naši", nikoli ne odgovarjajo za napake svojega dela. Napake plačujejo zaposleni v zavodih in ljudje, ki ne dobijo ustreznih programov zdravljenja, čeprav so vse življenje od svoje plače obvezno namenjali sredstva za zdravstvo!

 

 

Zamenjati vse, kar se da!

 

Sedanji minister za zdravje je baje zamenjal vse svete zavodov zdravstvenih orgnizacij in ob tem upošteval predvsem politično načelo - glavno je, da so naši. Ampak upam, da se zaveda, da je prevzel s tem tudi odgovornost, da bodo zavodi poslovali dobro. Sprašujem se, če je bil toliko korajžen, da je zamenjal tako rekoč vse svete zavodov, ali bo odstopil, če zavodi ne bodo poslovali pozitivno? Gospod minister, na to vas bom spomnil marca prihodnje leto, ko bodo zaključni računi. Če ne bodo vsi zavodi poslovali pozitivno, upam, da boste imel ravno toliko poguma, kot ste ga imeli za menjave - in boste odstopili zaradi objektivne odgovornosti, kajti svete zavodov in posledično tudi direktorje boste menjali vi in s tem sprejeli konkretno odgovornost, za neuspeh zdravstvenih organizacij (tako posloven kot strokoven). Ne prenašajte ga na svete zavodov in direkorje, vi ste jih zamenjali in vi odgovarjate osebno. Upam, da se tega zavedate.

 

In če so predhodne vlade uporabile vsaj malo pameti pri tem, da so dobre direktorje in vodstva ohranile in sem ter tja tudi koga zamenjale, pa je tokratna vlada sprožila tsunami za vse vodstvene kadre v strokovnih institucijah. Poslužuje se vseh metod, da bi nas zamenjali. Če je temu tako, ji predlagam, da v vse statute zavodov na novo določijo, da so direktorji imenovani samo za čas obstoječe vlade, potem pa morajo avtomatsko odstopiti. Tako bo vsaj vsak direktor vedel (ali pa vsaj lahko načrtoval) dolžino svojega mandata in odšel, ko bo prišla nova vlada. Tako pa se sedaj mrcvari tudi dobre kadre, ki - če imajo vsaj malo pameti - nikoli več ne bodo šli po tej poti in se prijavljali na direktorska mesta, da bodo potem po težkem in zahtevnem delu še družbeno diskreditirani (in če so zdravniki tudi veliko slabše plačani v funkciji direktorja, kot bi bili v stroki).

 

Spravili so se na sam vrh zavoda NIJZ, ki je odgovoren za vodenje epidemije. Spravili so se na človeka, ki je dokazano dobro vodil epidemijo. Menjave so izpeljali pred pred novim izbruhom v poletnem valu in kasneje v jeseni in v zimi. Pred nami so težki finančni problemi, mi pa imamo danes dva vršilca dolžnosti in smo brez generalnega direktorja s polnimi pooblastili, brez strokovnega direktorja s polnimi pooblastili. Upam, da veste po mojih zapisih, kdo je za to odgovoren. Verjemite mi, da bom, če se bo NIJZ zgodilo kar koli, kar ga bo ogrozilo, zahteval takojšnji odstop ministra za zdravje in vseh, ki so imeli v teh aktivnostih prste zraven. In edino prav je tako, kajti enkrat se moramo strezniti in prenehati igrati z zdravstvenimi zavodi kot političnimi igračkami za velike fante; enkrat morajo ti fantje prevzeti odgovornost za svoje zgrešene politične odločitve, ki niso več samo politične, ampak tudi strokovne, ker preveč vplivajo na strokovni razvoj zavodov, kjer se zdravimo in trepetamo za naša življenja, politiki pa se s temi zavodi dobesedno igrajo.

 

Specialisti javnega zdravja moramo biti kritično do aktualnih dogodkov, kajti sicer tudi mi prevzemamo odgovornost za zgrešene poteze. Naj odgovarjajo tisti, ki si izmišljujejo čez noč prestavitve uprave NLZOH iz Maribora v Ljubljano, naj odgovarja minister, ki potem pove, da zato ni vedel, pa so takšen sklep sprejeli svetniki, ki so bili v svet imenovani z njegove strani ...

 

 

***

 

Pazite nase, vsak dan je več okužb. Kovid ni prijetna bolezen, za nekatere je tudi smrtna. Tudi sam sem jo prebolel in ne želim si, da bi jo tudi vi, zato vas opozarjam: bodite previdni, virus je visoko kužen in lahko ga dobite izredno hitro.

 

 

ZAHTEVA ZA POPRAVEK IN PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV

 

Zahteva za popravek in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s člankom Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ, po 26. in 27. členu Zakona o medijih.

 

V ponedeljek, 4. julija 2022, so bile na spletni strani Portala Plus v komentarju z naslovom "Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ", avtorja Milana Kreka, navedene nekatere informacije v povezavi z delom Varuha človekovih pravic (Varuh), ki terjajo pojasnila. Ker bi navedbe bralce lahko zavedle, vas v želji po natančni obveščenosti javnosti in v skladu z Zakonom o medijih prosimo za objavo pojasnila (v nadaljevanju). 

 

V komentarju avtor navaja: "Nihče se ni oglasil, niti varuh človekovih pravic ne, kajti kršene so mi bile tudi človekove pravice in pravice iz delovnega razmerja." 

 

Avtor zavaja z navedbo, da se ob njegovem odstopu ni oglasil varuh človekovih pravic. Naj pojasnimo, da institucija Varuha človekovih pravic do danes (5. julij 2022) ni prejela nobene pobude Milana Kreka, v kateri bi zatrjeval, da so mu z aktom organa kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine. Torej, avtor se v vsem tem času na Varuha ni obrnil, kar pomeni, da se postopek za ugotavljanje morebitnih zatrjevanih nepravilnosti, kršitev človekovih pravic oz. temeljnih svoboščin ni mogel začeti.

 

Varuh človekovih pravic vsako leto prejme več tisoč pisem in pritožb, v katerih ga posameznice in posamezniki prosijo za pomoč, ker menijo, da so jim kršene pravice. V vsaki zadevi iz njegove pristojnosti Varuh izvede samostojen in neodvisen postopek. Naj poudarimo, da vsako pobudo, ki jo Varuh prejme, obravnava nediskriminatorno in nepristransko, ne glede na ime in priimek ali družbeni položaj avtorja pobude. 

 

V zvezi z navedenim še pojasnjujemo, da se na Varuha človekovih pravic lahko vedno obrne vsakdo – torej tudi avtor navedenega komentarja, ki meni, da mu državni organi, organi lokalne samouprave ali nosilci javnih pooblastil kršijo človekove pravice ali temeljne svoboščine.

 

Hvala in lep pozdrav,

 

Eva Uranjek

Predstavnica Varuha človekovih pravic za strateško komuniciranje

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.285
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.685
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 976
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 632
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.154