Razkrivamo

Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo

V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, kar se privedlo do velikega egoizma in zatiranja najbolj talentiranega kadra, saj ta po mnenju privilegirane akademske in znanstvene elite ogroža ustaljene strukture. Gerontokacija, kot smo že večkrat zapisali v zvezi s prestojniki, profesorji in vsemi ostalimi zaslužnimi kadri, ki bi se spričo svoje starosti že zdavnaj morali upokojiti in prostor prepustiti mlajšim, pa tega ne naredijo, postaja resen problem te države. Občutek nekakšne upravičenosti, da delovna mesta zasedajo takorekoč do konca, do smrti, je še posebej izrazit tam, kjer vladata nepotizem in negativna selekcija, pa naj gre za univerzo, inštitute, raziskovalne oddelke v humanistiki, naravoslovju in državnemu zdravstvu.

08.07.2022 09:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Slovenija   visokotehnološka podjetja   znanost   negativna selekcija   Ginijev koeficient

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

Še nikoli ni bilo na voljo toliko zasebnih sredstev za spodbujanje dobrih in učinkovitih podjetniških projektov; za mlade je priložnost enkratna, kajti prihodnost so podjetja z visoko dodano vrednostjo.

Doslej so imele vse vlade polna usta besed o "tehnološkem preboju" Slovenije, ki naj bi državo umestil na zemljevid sveta, torej med najuspešnejše, najboljše države. Brez slovenske znanosti, na katero bi se naj opiral zlasti tisti del gospodarstva, ki je še v slovenske lasti, se to ne bo zgodilo. V slovenski znanosti pa že skoraj petdeset let kraljuje kleptomanija, ki je glavni razlog, da nacionalna ekonomija vse bolj zaostaja za državami srednje in vzhodne Evrope, s katerimi se leta 1991 niti nismo želeli primerjati, saj smo se imeli za toliko boljše, uspešnejše, razvitejše, bogatejše ipd. Po tridesetih letih se trendi niso bistveno spremenili, privatizacijski pohlep pa pred zadnjih krogom lastninjenja državnih podjetih samo še narašča.

 

Kleptomanija v znanosti je glavni razlog, da slovenska ekonomija vedno bolj zaostaja za našimi vzhodnimi sosedami. V Sloveniji zaradi tega proizvajamo vedno manj izdelkov z visoko dodano vrednostjo, prehitevajo nas Češka, Poljska, baltske dežele ... Brez novih podjetij, ki bodo prodajala izdelke z visoko dodano vrednostjo, bo Slovenija padla pod standard Bolgarije. Zaostali pa bomo vse dotlej, dokler se vodenje znanosti ne vzame iz rok tistih, ki so odgovorni za takšno stanje. Znanost je conditio sine qua non za prodor visokotehnoloških podjetij - ta so temelj močnih ekonomij z visoko dodano vrednostjo. In samo take ekonomije omogočajo socialno državo. Slovenci smo sveto prepričani, da je socialna država ena naših primerjalnih prednosti, ki ima učinke na številnih področjih. Nenazadnje smo po vseh kazalnikih (Ginijev koeficient) družba z eno najnižjih stopenj dohodkovne in socialne neenakosti na svetu, kar brez dvoma je dosežek. Toda nihče ne more jamčiti, da se to ne bo spremenilo že v prihodnjih letih, saj ni nič samoumevno.

 

Ena izmed primerjalnih prednosti naše države je tudi takorekoč brezplačno visoko šolstvo; ni veliko držav na svetu, kjer bi bil študij skoraj brezplačen. Poleg tega imamo talentirane posameznike na področju razvoja in ustvarjanja dodane vrednosti, ki izstopajo tudi v svetovnem merilu. Bistveno vprašanje je, ali jih bomo uspeli zadržati doma. Če ne, se bomo še naprej soočali z begom možganov.

 

 

Če parafraziramo Johna F. Kennedya: "In tako, moji dragi znanstveniki ter raziskovalci, ne sprašujte se, kaj lahko država stori za vas, ampak kaj lahko vi storite zanjo."

 

V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, kar se privedlo do velikega egoizma in zatiranja najbolj talentiranega kadra, saj ta po mnenju privilegirane akademske in znanstvene elite ogroža ustaljene strukture. Gerontokacija, kot smo že večkrat zapisali v zvezi s prestojniki, profesorji in vsemi ostalimi zaslužnimi kadri, ki bi se spričo svoje starosti že zdavnaj morali upokojiti in prostor prepustiti mlajšim, pa tega ne naredijo, postaja resen problem te države. Občutek nekakšne upravičenosti, da delovna mesta zasedajo takorekoč do konca, do smrti, je še posebej izrazit tam, kjer vladata nepotizem in negativna selekcija, pa naj gre za univerzo, inštitute, raziskovalne oddelke v humanistiki, naravoslovju in državnemu zdravstvu.

 

 

Negativna selekcija

 

Zakaj oziroma od kje izvira negatvna selekcija? Ideologija je zagotovo eden glavnih vzrokov zanjo. Znanost temelji na sodelovanju in povezovanju, ne na izključevanju. Posledice bodo dolgoročne, kajti mladi kadri v javnih inštitucijah, zavodih in univerzah vedno bolj zaostajajo za svetom, njihovo delo je zaradi negativne selekcije njihovih vodstev okrnjeno, mečejo jim polena pod noge. In to samo zato, ker se njihovi mentorji bojijo, da bi jih učenci prehiteli. Doslej je zaradi tega v tujino odšlo že na desetine, če ne stotine vrhunskih znanstvenikov, mladih raziskovalcev, zdravnikov itn..

 

Kar je stalnica v slovenski politiki (polarizacija), v znanosti deluje pogubno; kadrovanje v javnih inštitucijah na principu "naši" proti "vaši" je vsaj tako škodljivo kot nepotizem in negativna selekcija. Dolžnost vseh znanstvenikov in raziskovalcev je, da se temu uprejo z vsemi močmi ter da vztrajajo na kadrovanju po načelu "sposobni" proti "nesposobni".

 

Visokotehnološka podjetja so ta trenutek v Sloveniji edini centri visokotehnološkega prebojnega znanja ter razvoja. Če slovenski znanstveniki in raziskovalci ne bodo začeli delovati proaktivno, če be bodo sodelovali pri projektih ustanavljanja visokotehnoloških podjetij in takšnih univerz, kjer bo edino merilo kvaliteta dela, država ne bo dosegla gospodarskega preboja in zaostanek za razvito zahodno in severno Evropo se bo še povečeval. Lahko bi celo zapisali, da je dolžnost slovenskih znanstvenikov, da ustanavljajo visokotehnološka podjetja.

 

 

Kako do gospodarskega preboja

 

Socialno državo, napredek in blaginjo omogočajo predvsem naravoslovno-tehnična delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Ta delovna mesta ustvarjajo podjetniki z vizijo, poštenim delom in vztrajnostjo. Vlagajo v novo opremo, kadre, znanje, ne pa v jahte, drage avte in luksuz vseh vrst, katerega edini učinek je uničevanje narave in večanje razslojenosti ter nezadovoljstva v družbi. Model razvoja Slovenije ne morejo biti Putinovi oligarhi s svojim primitivnim odnosom do materialnih dobrin.

 

V razvitem svetu vlada ogromno pomanjkanje naravoslovno-tehničnih kadrov (vir), zato še nikoli ni bilo več možnosti za nove podjetniške ideje in projekte. Čas je torej idealen za nove izzive; še nikoli ni bilo na voljo toliko zasebnih sredstev za spodbujanje dobrih in učinkovitih podjetniških projektov. Posebej za mlade je priložnost enkratna, kajti prihodnost so podjetja z visoko dodano vrednostjo. Zdravega kapitala za zagon je na trgu več kot dovolj, potrebne so dobre ideje, znanje, pogum, delavnost in predvsem vztrajnost. Vlagatelji, ki vlagajo svoj denar, namreč v prvi vrsti vlagajo v človeka, ideja je šele na drugem mestu. Vlagatelji ne iščejo Metuzalemov, tako tipičnih za Slovenijo, ki desetletja molzejo javna sredstva za nekakšne analize in študije, v resnici pa jim gre zgolj za lastni luksuz in potovanja po svetu na stroške davkoplačevalcev - in to z izgovorom, da se udeležujejo najrazličnejših simpozijev, kongresov ipd.

 

Državne spodbude in subvencije niso najboljša rešitev, saj prepogosto postanejo mlinski kamni, birokracija pa jemlje ogromno energije za izpolnjevanje obrazcev in pripravo projektov, ki jih ne zna noben birokrat pravilno oceniti, kaj šele, da bi iz tega kaj nastalo. Država seveda skrbi, da je teh sredstev ravno dovolj za lačna usta manj sposobnih in prodornih podjetnikov, ki postajajo odvisni od proračuna, saj na trgu s svojimi idejami in projekti ne bi uspeli. Toda davkoplačevalskega denarja bo vedno manj, boj med "izbranci" bo zato čedalje hujši.

 

 

Družboslovci proti naravoslovcem

 

Slovenija je dolga destletja zaradi absurdnih političnih in ideoloških razlogov zanemarjala narovoslovne znanosti in favorizirala družboslovne; šlo je za nadzor nad družbo, za občutek obvladovanja inteligence, toda vse negativne posledice te politike so na površje udarile šele po letu 1990, sploh pa v zadnjih dveh desetletjih, ko je postalo jasno, da imamo v državi premalo narovoslovcev in bistveno preveč družboslovcev. Če malce karikiramo, v podjetjih primanjkuje inženirjev vseh vrst, na Fakulteti za družbene vede pa ne vedo, kaj bodo z vsemi bodočimi novinarji, antropologi in diplomiranci mednarodnih odnosov.

 

Država si doslej zares še ni vzela časa, da bi temeljito prevetrila svoje strategije in nacionalno politiko izobraževanja (in zaposlovanja), zato si kakšnih bistvenih sprememb še ne moremo obetati. Tudi privatizacija znanosti, ki poteka prek tihega prevzemanja (para)državnih podjetih in inštitutov, ne bo uspešna iz enega samega razloga: tajkuni nikoli niso znali upravljati inštitutov, še manj pa podjetij, večinoma že zarad tega ne, ker jih niso ustvarili s svojim delom, pač pa so jih sprivatizirali in v njih vidijo le sredstvo izkoriščanja.

 

Za Slovenijo je edini razvojni model, ki je vzdržen in lahko zagotavlja dosedanjo kvaliteto življenja, usmerjen v visokotehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo. Samo na ta način bo država pobrala dovolj davkov za ohranjanje socialne države in razumne davčne politike, ki ne bo zadušila podjetij z nižjo dodano vrednostjo. Kajti nismo vsi enako uspešni, država je dolžna uspešnejšim nuditi vse pogoje, da so še uspešnejši (zlasti jih ne ovirati z birokratskimi absurdi), na drugi strani pa pomagati tistim, ki so na robu preživetja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
11
20.09.2023 11:00
Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, se je v torek v New Yorku udeležila 78. zasedanja Generale skupščine ... Več.
Piše: Uredništvo
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
4
16.09.2023 21:59
Weak consumer demand has pushed the country into deflation, compelling Beijing to consider a more substantial economic stimulus ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
14
11.09.2023 20:18
Medianina zadnja javnomnenjska anketa, objavljena v časniku Delo, ne prinaša le nekoliko popravljenega rezultata za vladajoče ... Več.
Piše: Uredništvo
Mir papeža Frančiška: Novi obraz diplomacije Svetega sedeža
2
10.09.2023 07:00
Papeževa diplomacija je usmerjena v vzpostavljanje in izgradnjo odnosov, zaradi česar nima velikih ciljev, da bi takoj dosegla ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zveza NATO in Evropska unija na preizkušnji z vojaškimi inovacijami
10
05.09.2023 21:00
Vojna v Ukrajini kaže, kako lahko mešanica starih (predvsem topništva in streliva) in novih tehnologij (npr. povezanih z umetno ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Prvi šolski dan: Ideolog Levice Slavko Gaber gre nad desne ravnatelje in stroko
45
31.08.2023 22:58
Prvi šolski minister Slavko Gaber je na prvi šolski dan spet aktualen. In sicer zato, ker je bil opažen v prostorih ministrstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse je Tanja Fajon povedala na letošnjem Blejskem strateškem forumu
19
30.08.2023 19:45
Končal se je 18. Blejski strateški forum (BSF), na katerem je avditorij uvodoma nagovorila zunanja ministrica in podpredsednica ... Več.
Piše: Uredništvo
Državni Udar v Nigru: Posledice za Evropsko unijo pri upravljanju migracijskih tokov
8
29.08.2023 21:10
Državni udar v Nigru, ki se je s tem pridružil skupini sahelskih držav, v katerih je prišlo do nasilne spremembe režima, bo ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
African debt trap: Kenya breaches its debt ceiling, Chinese influence looming large
10
28.08.2023 11:00
The gradual rise in Kenian debt level has sent shockwaves to the global community as many see the African countrz going the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zakaj imamo tako visok proračunski primanjkljaj
12
26.08.2023 11:00
Skoraj tri milijarde evrov proračunskega primanjkljaja čaka Golobovo vlado, ki je še maja letos, ko je poslancem predstavljala ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj je ključni problem Golobove ponedeljkove "donatorske večerje" v nekdanji Titovi vili na Bledu
10
25.08.2023 08:30
Premier Robert Golob bo prihodnji teden v Vili Bled gostil večerjo, na katero je povabil predstavnike slovenskega gospodarstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Likvidacija Wagnerja je Putinovo doslej najostrejše svarilo ostalim potencialnim upornikom
26
23.08.2023 22:45
Odgovor na vprašanje, v kakšnem odnosu sta Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin po nedavnem poskusu Wagnerjevega upora, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Pozabljena obletnica: Po dveh letih vladanja so Talibani Afganistan vrnili v srednji vek!
17
20.08.2023 23:29
Dve leti po naglem, takorekoč kaotičnem ameriškem oziroma zahodnem umiku iz Kabula, je slika Afganstana porazna, o čemer pa naši ... Več.
Piše: Božo Cerar
Napetosti med Srbijo in Kosovom: Ali se na Balkanu ponavlja "ukrajinski vzorec"?
9
14.08.2023 22:55
Kosovo je osrednji del zgodbe, ki se je začela v devetdesetih letih in v kateri so pravice in težnje narodov in manjšin še ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je Giorgia Meloni odkrila Ameriko in spravila Italijo nazaj na zemljevid sveta
4
13.08.2023 21:00
Nedavni obisk italijanske predsednice vlade Giorgie Meloni v Washingtonu pomeni pomemben korak glede vloge Italije na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Women in China face underrepresentation in politics and government
7
13.08.2023 09:34
The time when demographic crisis in China has deteriorated to an unprecedented level, primarily, due to lower birth rates and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O distribuciji: Koliko premoženja v državi dejansko obvladuje odstotek Slovencev?
9
11.08.2023 23:30
Koliko premoženja imajo v lasti najbogatejši Slovenci? Nedavno smo prebrali, da naj bi imel odstotek Slovencev v lasti skoraj ... Več.
Piše: Bine Kordež
Chinese-Made Volkswagen Electric Vehicles Face Global Scrutiny: a Trail of Concerns Emerges
13
10.08.2023 21:45
In recent times, Chinese-made Volkswagen electric vehicles (EVs) have come under increasing scrutiny as countries raise concerns ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
UNESCO predlaga implementacijo COBISS na globalni ravni – tudi v Afriki, Golobova vlada pa še politične koordinacije za Zahodni Balkan ne zmore vzpostaviti!
5
01.08.2023 20:00
COBISS, izvirno slovenski organizacijski model knjižničnega informacijskega sistema, ki ga je razvil mariborski Institut ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
O ruskem kolonializmu se ne sme govoriti, čeprav se za razliko od zahodnega še vedno ni končal
15
31.07.2023 20:00
Medtem ko se Zahod vedno znova brani pred očitki o kolonialni preteklosti nekaterih nekdanjih velesil in ko se zlasti mlajše ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.150
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.444
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
09/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524