Komentar

Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.

Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik dotične stranke, je bil okej. Upali smo, da bo znal izbrati ljudi, ki bodo sposobni Slovenijo peljati v sodobno prihodnost. Potem pa je čudežni deček elektrotehnike začel nizati napake. Iz naftalina je potegnil stare kadre LDS, ki zaudarjajo po privatizacijski žolci izpred dvajsetih let. Spetljal se je še s koalicijo KUL, čeprav je vsakemu naključnemu sveto zatrjeval, da tega ne bo storil. Za piko na i pa je v vrh parlamenta nastavil pravnico Urško, ki se obnaša bedasto kakor zaljubljena najstnica.

06.07.2022 18:00
Piše: Ana Jud
Ključne besede:   Urška Klakočar Zupančič   Robert Golob   Državni zbor   mediji   Dan državnosti   Katarina Kresal   Slovenija   Greta   Levica   Borut Pahor

Foto: Mediaspeed.net

Upam, da bodo mediji milostni z Urško, in da je ne bo doletel še hujši masaker, kot je doletel Katarino Kresal.

Urška Klakočar Zupančič, prva ženska predsednica parlamenta, je zanimiva dama. Podobno kot njena literarna junakinja Greta iz zgodovinskega romana, ki ga je Urška napisala. Če bi Urška živela pred tristo leti, bi končala v ognju grmade. Dandanes pa jo cvrejo politični nasprotniki v pofl medijih. Kar ni nič manj boleče od grmade.

 

Urška obuje rdeče salonarje in država skoči v luft, čeprav ima rdeče čeveljce v garderobi najbrž vsaka sodobnejša dama. Jaz imam celo troje. Urška obleče črn kostim s krilom, ki ima ob strani visok razporek, višji od kolen, in parlamentarci dvigujejo obrvi, češ to se ne spodobi. Urška pokaže tatu, nos ji krasi pirsing, postrižena je malo na punk in oblači se v živahne barve.

 

Vse to mi je všeč. Meni prav zares. Tega ne pravim zato, ker bi kot ženska morala podpirati žensko v smislu, da me ženske moramo držati skupaj. Večkrat je v javnosti padalo po meni, ker nisem bila konvencionalna, pa se ne spomnim, da bi me druge ženske kaj posebej branile, zato teh ženskih for ne razumem.

 

Urški v bran stopam iz povsem drugačnih razlogov.

 

Opažam, da mediji čedalje pogosteje poročajo o njenem domnevnem psihičnem stanju in v medijih se pojavljajo navedbe, da skrivnosti odkriva njen zdravniški karton. Če se bodo nespodobni mediji do njenega zdravniškega kartona dokopali, ga bodo tudi objavili, sploh če bodo v njem našli kakšno zabeležko, da ima gospa takšne ali drugačne psihične tegobe.

 

Čutim, da je Urška zelo krhka oseba in zato me skrbi zanjo. Ne želim, da bi se ji zgodilo podobno, kot se je zgodilo meni, ko je celo vodilni slovenski časopis Delo pisal, da sem neuravnovešena in podobne nesramnosti. Oprostite, moje psihično stanje je ravno tako krhko, a zaradi antidepresivov in stabilizatorjev razpoloženja popolnoma stabilno. Nismo se vsi rodili z enakimi možgani, nismo imeli vsi srečnega življenja in nekateri pač potrebujemo farmakološko pomoč, da naše glave delujejo normalno. Vse to je običajno in prav nič sramotno. Drznem si reči, da moja glava danes deluje celo normalnejše od tistih pisunov, ki so si me tako nizkotno privoščili. Večinoma so jih že itak pometali na cesto, saj so mediji v hudi krizi. Karma.

 

Kaj pa Urška? Vidim, da ne zna brzdati čustev. Impulzivna je. To je problem, kajti impulzivni ljudje so lahko zelo nevarni, saj v trenutku močnega vala čustev, bodisi pozitivnih bodisi negativnih, lahko povzročijo katastrofo. Dobro, Urška katastrofe ni povzročila in upam, da je tudi ne bo, trapastih dejanj pa je nanizala že kar nekaj.

 

Najbolj bizaren je bil njen sprehod po rdeči preprogi ob Dnevu državnosti. Prišla je oblečena in obuta kot Dorothy, ki išče čarovnika iz Oza, kar smo še lahko prenesli, potem pa se je nenadoma obrnila proti publiki in častni četi pokazala hrbet, kar se, sorry, resnično ne spodobi. Če se gremo državo, če kot predsednica državnega zbora poslancem žugaš in zahtevaš red in spoštovanje pravil, potem bodi dosledna tudi na proslavi v čast tistim, ki so dali življenje za to, da ti lahko danes svobodno dihaš, in se ne afnaj, kot da si prišla na wrestling tekmo. Dvignila si roke, kot da si ravnokar vstopila v ring, kjer se boš pomerila s samim Hulkom Hoganom. Ne, ne, ne in ne. Zaenkrat še aktualni predsednik države Borut Pahor je ob Urškinem nastopu pripomnil, da nam sedanja vlada kaže prihodnost. Mati mila, a takšne povorke nas peljejo v prihodnost? Brez zamere, ampak maškarada mi enkrat letno čisto zadošča, da se veselim z otroki, drugače pa želim, da v državi vlada red in da se ljudje, ki to državo vodijo, obnašajo kot se šika in dajejo vzor narodu.

 

Tudi Urškino obnašanje do premierja Roberta Goloba je zelo mejno. Z Lune se vidi, da je nora nanj. Tisti objem v parlamentu in šepet na uho je bil že tako neokusen, da sem samo čakala, kdaj bo iztegnila jezik in mu ga porinila v sluhovod. Za božjo voljo, Urška, brzdaj se! Čisto nič me ne briga, kaj imata (ali nimata), ampak - brzdaj se! Ne pa da v kamero vzhičeno razlagaš, kako je on tebe izbral in "če te on izbere, potem ne moreš reči ne, ne moreš reči ne". Pa dobro, a je Golob zdaj že Mesija ali kaj? Tudi meni je bil sprva simpatičen, ampak ne tako obsedeno, kot to kaže Urška.

 

Ta vlada me zabava, čeprav čedalje višji računi, ki jih prejemamo v nabiralnike, niso prav nič zabavni. Čedalje višje cene hrane so katastrofične. Dinozavri so izumrli od trčenja orjaškega asteroida, naša civilizacija pa bo najbrž pocrkala od inflacije. Počasi in boleče. Goriva enkrat bodo, drugič spet ne bodo, ah, ljudje, navadite se na kolesa. Ampak če boste tokrat protestirali proti tej vladi, pustite kolesa doma. Dobimo se pred parlamentom in bomo plesali in plesali, dokler ne bomo dosegli, da odpleše tudi ta vlada.

 

Mislite, da bo vlada gospoda Goloba vzdržala do konca? Težko verjamem. V prvi vrsti se bosta Gibanje Svoboda in Levica že zaradi gospodarstva poklali do krvi, kajti Levica gospodarstva preprosto ne razume in hoče socializem, Golob je pa pohlepen kapitalist, grabežljiv, in mu je eno figo mar za ljudi. On že celo življenje živi na Eliziju in ga ne briga za kaos na Zemlji.

 

Enako je z Urško. Res jo je doletela huda krivica, ko je izgubila službo zaradi nedolžnega zapisa na Facebooku, a ko jo je za vso trpljenje karma nagradila z enim najvišjih položajev v državi, se zdi, da ji je slava povsem zameglila um. Ta pa je že tako zelo krhek, kot sem že zapisala, kot opažam sama in kot mi pravijo tisti, ki Urško osebno dobro poznajo. 

 

Upam, da bodo mediji milostni z Urško, in da je ne bo doletel še hujši masaker, kot je doletel Katarino Kresal. Tukaj je Slovenija in ne pozabite, da je tukaj tudi patriarhalna krajina zahojenih človečnjakov, ki ne marajo lepih, pametnih in drugačnih žensk. Ne želim, da tudi Urško doleti usoda Grete. To bi bil korak nazaj, kot država in družba pa moramo iti naprej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.690
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.392
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 578
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 445