Razkrivamo

Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger

6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom How the Ukraine Crisis Ends (Kako se konča kriza v Ukrajini), v katerem v svojem tipičnem stilu namiguje, da se bo vojna končala samo tako, če šibkejša stran popusti močnejši oziroma Ukrajina pristane na konkretne ozemeljske koncesije Rusiji. Kissinger, ki je zaslovel v času predsednikov Nixona in Carterja, je razvil doktrino t.i. realpolitike, po kateri so v mednarodnih odnosih štejejo zgolj interesi posameznih držav, vse drugo sta romantika in idealizem. Za prevod pričujočega komentarja smo se odločili zaradi nekaterih pomembnih premikov v ruski vojni z Ukrajino v zadnjih tednih; počasno, vendar neustavljivo napredovanje Putinove soldateske v smeri zahoda, (skoraj) popolna osvojitev t.i. doneškega bazena in okupacija večjega dela ukrajinske obale (Azovsko morje v celoti, Črno morje deloma) nakazujeta nadaljnje premike ruskih sil, katerih končni cilj je Kijev popolnoma odrezati od morja (napad na Odeso) ter do začetka zime zasesti vse ozemlje vzhodno od Dnjepra. Z drugimi besedami, Putinov režim se (še) ni odpovedal razkosanju Ukrajine in zelo verjento sledijo tudi novi napadi na Kijev. Glede na nestabilnost Bidnove administracije in čedalje večje naveličanosti zveze NATO po nadaljnji vojaški pomoči Ukrajni so v Moskvi ocenili, da kakšnih posebnih reakcij na uničenje Ukrajine oziroma vsaj okupacije polovice (meja bi postala reka Dnjeper) države ne gre pričakovati. V republikanskih think-tankih že nekaj časa prevladuje ocena, da Ukrajina ne more več dolgo zdržati ruske agresije in da bi morala pristati na kompromis z Rusi. Ker je Henry Kissinger še vedno avtoriteta v teh krogih, njegovo razmišljanje lahko sčasoma postane celo washingtonski mainstream. To pa pomeni, da se Ukrajincem prej ko slej obeta, da bodo ostali brez krvavo potrebne zahodne vojaške pomoči ...

09.07.2022 21:00
Piše: Henry Kissinger
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Henry Kissinger   Washington Post   ZDA   Evropa   Kijev   Stalin   Hitler   Krim   Nikita Hruščov   Sevastopolž

Foto: Twitter

"Zunanja politika je umetnost določanja prioritet."

Javna razprava o Ukrajini je razprava o konfrontaciji. Ampak ali vemo, kam gremo? V svojem življenju sem videl štiri vojne, ki so se začele z velikim navdušenjem in javno podporo, za nobeno pa nismo vedeli, kako jih končati; iz treh smo potem enostransko izstopili. Test politike je, kako se vojna konča, ne pa, kako se začne.

 

Prepogosto se ukrajinsko vprašanje postavlja kot spopad dveh možnosti: ali se bo Ukrajina pridružila vzhodu ali zahodu. Toda če želi Ukrajina preživeti in uspevati, ne sme biti predstraža nobene strani nasproti drugi, pač pa mora delovati kot most med njima.

 

Rusija se mora sprijazniti s tem, da je obsojena na ponovitev svoje zgodovine samouresničujočih se ciklov vzajemnih napetosti z Evropo in Združenimi državami, če bi poskušala prisiliti Ukrajino v status satelita in s tem ponovno premakniti ruske meje 

 

Zahod mora razumeti, da Ukrajina za Rusijo nikoli ne more biti samo tuja država. Ruska zgodovina se je začela v tako imenovani Kijevski Rusiji. Od tam se je razširila tudi ruska vera. Ukrajina je bila stoletja del Rusije in njuni zgodovini sta bili pred tem prepleteni. Nekatere najpomembnejše bitke za rusko svobodo, začenši z bitko pri Poltavi leta 1709, so se odvijale na ukrajinskih tleh. Črnomorska flota - rusko sredstvo za uveljavljanje moči v Sredozemlju - je bazirala na dolgoročnem najemu pristanišča Sevastopol na Krimu. Celo tako znani disidenti, kot sta Aleksander Solženicin in Josif Brodski, so vztrajali, da je Ukrajina sestavni del ruske zgodovine in da je pravzaprav Rusija.

 

 

HENRY KISSINGER

"Foreign policy is the art of establishing priorities."

 

 

Evropska unija mora priznati, da sta njeno birokratsko zavlačevanje in podrejanje strateškega elementa notranji politiki pri pogajanjih o odnosu Ukrajine do Evrope prispevala k temu, da so se pogajanja sprevrgla v krizo.

 

Zunanja politika je umetnost določanja prioritet.

 

Ukrajinci so odločilen element. Živijo v državi s kompleksno zgodovino in poliglotsko sestavo. Zahodni del je bil vključen v Sovjetsko zvezo leta 1939, ko sta si Stalin in Hitler razdelila plen. Polotok Krim, katerega 60 odstotkov prebivalcev je Rusov, je postal del Ukrajine šele leta 1954, ko ji ga je Nikita Hruščov, Ukrajinec po rodu, podelil v okviru praznovanja 300-letnice ruskega sporazuma s Kozaki. Zahod Ukrajine je večinoma katoliški; vzhod večinoma rusko pravoslavje. Zahod govori ukrajinsko; vzhod govori večinoma rusko. Vsak poskus enega krila Ukrajine, da prevlada nad drugim - kot je bil doslej vzorec - bi sčasoma vodil v državljansko vojno ali razpad. Če bi Ukrajino obravnavali kot del konfrontacije med Vzhodom in Zahodom, bi za desetletja uničili vse možnosti, da bi Rusijo in Zahod – zlasti Rusijo in Evropo – vključili v mednarodni sistem sodelovanja.

  

Ukrajina je samostojna šele 23 let; prej je bila od 14. stoletja pod neko tujo oblastjo. Ni presenetljivo, da se njeni voditelji niso naučili umetnosti kompromisa, še manj zgodovinske perspektive. Politika Ukrajine po osamosvojitvi jasno kaže, da je srčika problema v prizadevanjih ukrajinskih politikov, da bi vsilili svojo voljo nepokornim delom države, najprej enemu delu, nato drugemu. To je bilo bistvo konflikta med Viktorjem Janukovičem in njegovo glavno politično tekmico Julijo Timošenko. Predstavljata dve krili Ukrajine in nista bila pripravljena deliti oblasti. Modra ameriška politika do Ukrajine bi iskala način za medsebojno sodelovanje obeh delov države.

 

Iskati bi morali spravo, ne prevlado enega dela.

  

Rusija in Zahod, še najmanj pa različne frakcije v Ukrajini, niso ravnale po tem načelu. Vsak je poslabšal situacijo. Rusija ne bi mogla vsiliti vojaške rešitve, ne da bi se izolirala v času, ko so številne njene meje že negotove. Za Zahod demonizacija Vladimirja Putina ni politika, pač pa je alibi za njeno odsotnost.

  

Putin bi moral spoznati, da bi politika vojaškega vsiljevanja, ne glede na njegove težave, povzročila novo hladno vojno. Združene države pa se morajo izogibati temu, da bi Rusijo obravnavale kot nenormalno osebo, ki jo Washington potrpežljivo uči pravil vedenja. Putin je resen strateg – v prostorih ruske zgodovine. Razumevanje vrednot in psihologije ZDA nista njegova močna stran. Prav tako razumevanje ruske zgodovine in psihologije ni bila močna plat ameriških politikov.

 

 

HENRY KISSINGER

"A wise U.S. policy toward Ukraine would seek a way for the two parts of the country to cooperate with each other. We should seek reconciliation, not the domination of a faction."

 

 

Voditelji vseh strani bi se morali vrniti k preverjanju izkupičkov konflikta, ne pa tekmovati v postavljanju. Tukaj je moja predstava o izidu, ki je združljiv z vrednotami in varnostnimi interesi vseh strani:

 

1. Ukrajina bi morala imeti pravico do proste izbire gospodarskih in političnih povezav, vključno z Evropo.

  

2. Ukrajina se ne bi smela pridružiti zvezi NATO - stališče, ki sem ga zavzel pred sedmimi leti, ko se je nazadnje pojavilo.

 

3. Ukrajina bi morala svobodno oblikovati kakršno koli vlado, ki je združljiva z izraženo voljo njenih ljudi. Modri ukrajinski voditelji bi se nato odločili za politiko sprave med različnimi deli svoje države. Na mednarodni ravni bi si prizadevali za držo, primerljivo s Finsko. Ta narod ne pušča nobenega dvoma o svoji močni neodvisnosti in sodeluje z Zahodom na večini področij, a se skrbno izogiba institucionalni sovražnosti do Rusije.

 

4. Nezdružljivo s pravili obstoječega mednarodnega reda je, da si je Rusija priključila Krim. Vendar bi moraliodnos Krima do Ukrajine postaviti na manj obremenjeno osnovo. Na ta način bi Rusija priznala suverenost Ukrajine nad Krimom, Ukrajina pa bi morala na volitvah v prisotnosti mednarodnih opazovalcev okrepiti avtonomijo Krima. Proces bi vključeval odpravo vseh nejasnosti glede statusa črnomorske flote v Sevastopolu.

 

 

To so načela, ne recepti. Ljudje, ki poznajo regijo, bodo vedeli, da vsi predlogi ne bodo všeč vsem. Test ni absolutno zadovoljstvo, ampak uravnoteženo nezadovoljstvo. Če neke rešitve, ki temelji na teh ali primerljivih elementih, ne dosežemo, se bo premikanje proti konfrontaciji pospešilo. Kaj kmalu bo prišel čas za to.

 

Henry A. Kissinger je bil državni sekretar Združenih držav Amrerike od leta 1973 do 1977. Prispevek je bil izvirno objavljen v Washington Postu in na spletni strani Henryja A. Kissingerja (vir) pod naslovom Kako se konča ukrajinska kriza.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
3
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.418
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.298
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153