Komentar

Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.

O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori. Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri izbiri svojih politikov, da lahko pride do menjave vlad. Tudi v povsem zgrešenem komunističnem sistemu, kjer je bil javnosti predstavljen le en kandidat, je morala v zakulisju totalitarna oblast med seboj izbrati, koga bo predlagala.

10.07.2022 22:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   izbira   demokracija   oblast   Evropska unija   volivci   EU   Putin   Švedska   Finska   ZDA

V demokraciji je pomembno tudi, da obstaja široka izbira medijev in dobre demokracije to spodbujajo, tudi če jim vsebina včasih ni všeč. 

Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih. O tem se po mojem mnenju premalo govori. Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri izbiri svojih politikov, da lahko pride do menjave vlad. Tudi v povsem zgrešenem komunističnem sistemu, kjer je bil javnosti predstavljen le en kandidat, je morala v zakulisju totalitarna oblast med seboj izbrati, koga bo predlagala.

 

Vendar pa izbira ni samo v politiki; večina bo prepoznala dejstvo, da ima izbiro pri nakupovanju, kjer vsakdanji potrošniki uveljavljajo demokratično pravico, da s težko prisluženim denarjem kupijo, kar želijo. 

 

Izbira, kam potovati in kje preživeti počitnice.

 

Izbira je bistvenega pomena tudi na področju svobode obveščanja, v medijski konkurenci, pri dostopu do knjig, na vseh področjih. Področja, kjer je izbira pogosto omejena ali zmanjšana, so običajno tista, ki jih ima oblast pod nadzorom, kot sta denimo zdravstvo in izobraževanje. Pa tudi energetka, voda in transport.

 

Vsi vemo, da svoboda in izbira nista popolni, vendar je pomembno, da imamo v mislih oboje. Evropska unija si kljub vsem svojim pomanjkljivostim prizadeva vsaj za konkurenco, tako da obstaja možnost izbire, ne pa monopoli ali karteli. Vedo, da konkurenca in izbira prinašata velike koristi - učinkovitost, kakovost, razvoj in nižje cene. Monopole je zlahka prepoznati, kartele, ki so pogosto tajni, pa težje, zato imajo EU in lokalne agencije pooblastila za preiskave sedežev podjetij.

 

Seveda si vplivni politiki in elite prizadevajo ohraniti svojo moč, zato morajo biti na voljo popolne informacije in bi morala biti (pozna) lustracija pravilo. V mnogih državah je politikom težko pravno ukrepati proti svojim kritikom, v nekaterih državah pa je to enostavo. To se v nekaterih državah potem izkorišča za zmanjševanje svobode govora.

 

Izbira v mednarodnih zadevah je pomembna tudi zato, da lahko države svobodno izbirajo, s kom bodo prijateljice ali zaveznice. Putin želi to pravico odreči Ukrajini, posledično pa tudi Švedski in Finski. Zanimivo je, da je največja svobodna mednarodna organizacija na svetu Britanski Commonwealth, katerega člani se svobodno združujejo, večinoma so bila nekdanja ozemlja pod britansko krono, ter nekaj novincev, kot sta Mozambik in Ruanda. Obstaja nekaj starih britanskih ozemeljskih izjem, kot sta Irska in ZDA. Vendar vsaka država izbira in večina izbira z vidika skupnih prepričanj in interesov.

 

V demokraciji je pomembno tudi, da obstaja široka izbira medijev in dobre demokracije to spodbujajo, tudi če jim vsebina včasih ni všeč. Pomena tega v demokraciji ni mogoče podcenjevati, kajti kako se lahko ljudje odločajo, če nimajo popolnih informacij.

 

Zato totalitarni režimi, oligarhije in karteli ne marajo svobodnega tiska. Ne marajo nasprotnih mnenj in celo včasih neprijetnih dejstev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.030
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.955
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.365
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.459
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.337
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 821
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544