Komentar

Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"

Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi zapisal. Morda nas bo 5, morda 50, morda 5000, ki bomo to storili. Zapisali in potem poslali na pravi naslov. Po mojem prepričanju lahko avtokracijo prepreči le angažma čim večjega števila državljanov sveta in le strinjam se lahko z izjavo Marije Aljohine, ene od članic nenavadne ruske umetniške skupine Pussy Riot, ki je še pravi trenutek pobegnila iz Rusije, ki verjame, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu.

 

12.07.2022 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   avtokracija   Henry Kissinger   realpolitik   OZN   Marija Aljohina   Rusija   Putin   Ukrajina   Pussy Riot

Foto: ZUMAPRESS

Verjamem, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu."

Marca sem na portalu+ objavil dva prispevka in pri drugem sem zapisal, da je nadaljevanje prvega. Sedaj, sredi julija, štiri mesece kasneje, sledi še tretje nadaljevanje. V teh treh prispevkih je predstavljena moja ideja, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, ki se trenutno kaže - zelo milo rečeno - v nenavadni obliki v podobi Vladimirja Putina oziroma njegovih dejanj. 

 

Dobro in koristno bi bilo, da vsak državljan, pa ne samo moje države, ampak celega planeta, ki ima tudi kakšno idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to zapiše. Morda nas bo 5, morda 50, morda 5000, ki bomo to storili, zapisali in potem poslali na pravi naslov. Vsa človeška skupnost bi se morala usmeriti v iskanje najboljše ideje, kako zmanjšati možnost avtokracije in se potruditi za njeno realizacijo. Realizacijo ideje namreč. 

 

Seveda je odprto vprašanje, kateri je pravi naslov za te ideje. Katera je tista najvišja instanca ali - če hočete - najvišja institucija, ki jo spoštuje človeška skupnost oziroma jo najbolj upošteva? Slej ko prej verjamem, da je to lahko Organizacija združenih narodov (OZN) oziroma je verjetno lahko le OZN, pa če imamo še tako slabo mnenje o funkcioniranju te svetovne organizacije. In kot zapišem tudi takrat, OZN bi morala organizirati natečaj za ideje. Na tak natečaj bom poslal tudi svoj predlog rešitve tega največjega svetovnega problema. Pa ne zato, da bo moj predlog zmagal. Morda bo le vzpodbudil še koga, da nas bo 5, 50 ali 5000, da bo na natečaju zmagala najboljša rešitev in da se bo vsa človeška skupnost zavezala za realizacijo te rešitve.

 

Morda bi tak natečaj vzpodbudil tudi starosto svetovne diplomacije in zagovornika "realpolitik", gospoda Henryja Kissingerja, da napiše kakšno idejo, kako zmanjšati možnost avtokracije; smo namreč ravno pred nekaj dnevi prebrali na portalu o njegovih predlogih za rešitev krize v Ukrajini, danih že na začetku vojne. Verjetno v tem trenutku, ko je eden največjih avtokratov, to je Putin, že prestopil rdečo črto ravnotežja svetovnih sil, lahko tega človeka ustavi, da ne pritisne na rdeči gumb, samo še nekaj iz Kissingerjevega arzenala "realpolitik". A kaj, ko pa ravno "realpolitik" najbolj generira avtoritarizem, ki je osnova avtokraciji! Je kakšna ideja res lahko tako dobra, da preseže ta paradoks?! Zagotovo je situacija tako resna, da zahteva angažma vsega, kar premore človeška pamet. In morda je tak natečaj na svetovni ravni vseeno priložnost, da se to doseže.

 

Po mojem prepričanju avtokracijo prepreči lahko le angažma čim večjega števila državljanov sveta in le strinjam se lahko z izjavo Marije Aljohine, ene od članic nenavadne ruske umetniške skupine Pussy Riot, ki je še pravi trenutek pobegnila iz Rusije, ki pravi v intervjuju v The Guardianu : "Verjamem, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu."

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
19
08.12.2022 23:59
Bili bi naivni, če bi mislili, da bo pod Golobom kaj bolje, reče sogovornik iz centra t.i profesionalne državne uprave, za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
20
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.028
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.954
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.363
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.422
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.333
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.247
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 820
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 543