Komentar

Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"

Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi zapisal. Morda nas bo 5, morda 50, morda 5000, ki bomo to storili. Zapisali in potem poslali na pravi naslov. Po mojem prepričanju lahko avtokracijo prepreči le angažma čim večjega števila državljanov sveta in le strinjam se lahko z izjavo Marije Aljohine, ene od članic nenavadne ruske umetniške skupine Pussy Riot, ki je še pravi trenutek pobegnila iz Rusije, ki verjame, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu.

 

12.07.2022 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   avtokracija   Henry Kissinger   realpolitik   OZN   Marija Aljohina   Rusija   Putin   Ukrajina   Pussy Riot

Foto: ZUMAPRESS

Verjamem, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu."

Marca sem na portalu+ objavil dva prispevka in pri drugem sem zapisal, da je nadaljevanje prvega. Sedaj, sredi julija, štiri mesece kasneje, sledi še tretje nadaljevanje. V teh treh prispevkih je predstavljena moja ideja, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, ki se trenutno kaže - zelo milo rečeno - v nenavadni obliki v podobi Vladimirja Putina oziroma njegovih dejanj. 

 

Dobro in koristno bi bilo, da vsak državljan, pa ne samo moje države, ampak celega planeta, ki ima tudi kakšno idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to zapiše. Morda nas bo 5, morda 50, morda 5000, ki bomo to storili, zapisali in potem poslali na pravi naslov. Vsa človeška skupnost bi se morala usmeriti v iskanje najboljše ideje, kako zmanjšati možnost avtokracije in se potruditi za njeno realizacijo. Realizacijo ideje namreč. 

 

Seveda je odprto vprašanje, kateri je pravi naslov za te ideje. Katera je tista najvišja instanca ali - če hočete - najvišja institucija, ki jo spoštuje človeška skupnost oziroma jo najbolj upošteva? Slej ko prej verjamem, da je to lahko Organizacija združenih narodov (OZN) oziroma je verjetno lahko le OZN, pa če imamo še tako slabo mnenje o funkcioniranju te svetovne organizacije. In kot zapišem tudi takrat, OZN bi morala organizirati natečaj za ideje. Na tak natečaj bom poslal tudi svoj predlog rešitve tega največjega svetovnega problema. Pa ne zato, da bo moj predlog zmagal. Morda bo le vzpodbudil še koga, da nas bo 5, 50 ali 5000, da bo na natečaju zmagala najboljša rešitev in da se bo vsa človeška skupnost zavezala za realizacijo te rešitve.

 

Morda bi tak natečaj vzpodbudil tudi starosto svetovne diplomacije in zagovornika "realpolitik", gospoda Henryja Kissingerja, da napiše kakšno idejo, kako zmanjšati možnost avtokracije; smo namreč ravno pred nekaj dnevi prebrali na portalu o njegovih predlogih za rešitev krize v Ukrajini, danih že na začetku vojne. Verjetno v tem trenutku, ko je eden največjih avtokratov, to je Putin, že prestopil rdečo črto ravnotežja svetovnih sil, lahko tega človeka ustavi, da ne pritisne na rdeči gumb, samo še nekaj iz Kissingerjevega arzenala "realpolitik". A kaj, ko pa ravno "realpolitik" najbolj generira avtoritarizem, ki je osnova avtokraciji! Je kakšna ideja res lahko tako dobra, da preseže ta paradoks?! Zagotovo je situacija tako resna, da zahteva angažma vsega, kar premore človeška pamet. In morda je tak natečaj na svetovni ravni vseeno priložnost, da se to doseže.

 

Po mojem prepričanju avtokracijo prepreči lahko le angažma čim večjega števila državljanov sveta in le strinjam se lahko z izjavo Marije Aljohine, ene od članic nenavadne ruske umetniške skupine Pussy Riot, ki je še pravi trenutek pobegnila iz Rusije, ki pravi v intervjuju v The Guardianu : "Verjamem, da je važna vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu."

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.595
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 979
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156