Komentar

Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju

Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih odnosov med Sovjetsko zvezo in Titovo Jugoslavijo. Ko bodo mladi tovariši vzeli v roke Kardelja, Dedijerja ali Djilasa, se jim bodo počasi razkadile njihove zablode o Rusiji, panslovanskem bratstvu in podobne romantične fantazme. Stari komunisti, ki so preživeli moskovske čistke, Stalina in Informbiro, so namreč še kako vedeli, da je sovjetska (ruska) politika izjemno primitivna in spoštuje samo primitivno, golo silo. Zaveznike prezira, ker v tem vidi podrejanje, to pa je znak šibkosti. A tudi do prijateljev je sumničava, ker jim ne zaupa, zato v resnici spoštuje le tiste, ki se jih boji - torej nasprotnike. Del slovenske politike, ki mrzlično išče nekakšen rapprochement glede Rusije oziroma Putina, tega ne sme pozabiti.

16.07.2022 18:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   James Webb   vesolje   človeštvo   Carl Sagan   Ukrajina   Rusija   NATO   Nemčija   Helmut Kohl   Francois Mitterrand   Slovenija   Tito   Ruska kapelica   Stalin   Dedijer   Kardelj   BRICS

Razprave o spremembi zunanjepolitične doktrine glede Rusije so povsem brezpredmetne. Tega filma ne boste videli. Niti Ruske kapelice v dosedanjem formatu letos ne bo. Ker je v teh okoliščinah ne more in ne sme biti.

Živimo v zares neverjetnih časih, takorekoč v najmanj dveh vzporednih, sočasnih svetovih. Medtem ko v enem vesoljski teleskop James Webb na Zemljo posreduje prvo serijo fascinantnih fotografij t.i. globokega vesolja, kakršnih moderna civilizacija doslej še ni videla, se v drugem svetu na življenje in smrt spopadajo narodi in vsaj nekateri med njimi se zaradi svojih psihopatskih voditeljev vračajo na barbarsko, predcivilizacijsko raven plemen.

 

Človeštvo zre 13 milijard let nazaj v preteklost in opazuje posnetek nečesa, kar je nastalo, ko je bila do rojstva našega planeta še cela večnost, istočasno pa na fronti le dobrih tisoč kilometrov od nas štejejo bombe in rakete, ki uničujejo civilizacijske pridobitve in civilno infrastukturo. Še nekoliko dlje, južneje in vzhodneje od nas, živijo zagoreli ljudje, ki že leta nemočno gledajo v nebo, od koder na njihove domove prav tako padajo bombe in rakete. Ti ljudje imajo zapletena imena, njihova zgodovina je za nas, Evropejce, preveč kompleksna, da bi se ukvarjali z njo, kaj šele da bi jo razumeli. Kako naj nemška Helga, italijanski Giuseppe ali slovenski Francelj zavzamejo odnos do uporniških jemenskih Hutijev, ki se besno upirajo svoji vladi v Sani, medtem ko jih Savdska Arabija že mesece in leta mirno bombardira? Še ko gre za Ukrajino, ki leži v Evropi, streljaj od nas, je med ljudmi včasih težko vzpostaviti zavedanje, da imamo opravka z osvajalno vojno, kjer je potrebno potegniti jasno distinkcijo med agresorjem in žrtvijo. In pri tem, to potrjuje tudi zgodovina, ne more biti prav nobenega moralnega relativizima, zato so poskusi nekaterih (bivših) politikov in odsluženih predsednikov, da bi izenačili krivdo, v bistvu cinizem per se, vreden vsega prezira.

 

Kako je torej mogoče, da je človek še na začetku 3. milenija tako neznansko razdvojen, razcepljen v tej strašni bipolarnosti? Premore uničujočo slo, ki ne prizanaša niti dojenčkom in najbolj ranljivim skupinam ljudi, patološko sovraži in se pusti zapeljati v sovraštvo pastirjem zla in smrti, a obenem je homo sapiens sposoben tudi tako subtilnih čustev, umetnosti in lepote, da bi ganili še kamnito srce. V Kambodži, na zloglasnih poljih smrti, so mi nekoč pokazali staro, razpokano drevo, ob katerega deblo so Rdeči Kmeri tolkli dojenčke in jim razbijali glave. Po drugi strani sem v enem izmed budističnih templjev Šri Lanke doživel morda edini pravi trenutek popolnega ravnovesja, občutka povezanosti s svetom, nekaj, kar v zen budizmu imenujejo satori. Marsikdo ob poslušanju Mozartovega Requiema pomisli na popolnost, ki vre skozi to glasbo in sproža ekstatične občutke. 

 

Carl Sagan je v romanu Stik zapisal, da je človeštvo "zanimiva vrsta, zanimiva mešanica, sposobna tako čudovitih sanj in tako grozovitih nočnih mor." In da se počutimo "tako zelo izgubljene, odrezane in osamljene ..."

 

 

 "Ste zanimiva vrsta, zanimiva mešanica, sposobna čudovitih sanj in grozovitih nočnih mor..."

 

 

Ali res živimo v svetu, ki je vsak dan manj normalen, hkrati pa vedno bolj nor, agresiven, degeneriran, izgubljen, depresiven, moralno opustošen? Zdi se, da res. Drži, da so se v zadnjih dveh letih nad nami nakopičili težki oblaki in da smo doživeli več doslej nepredstavljivih preizkušenj, šli skozi dogodke, o katerih smo pred tem morda gledali filme. Ni čudno, da je eksplodiral svet teoretikov zarot ... Kar se je začelo z domnevami o globalnem nadzoru, chemtrails, Bilderbergih in ploščati Zemlji, je silovit pospešek dobilo s pandemijo novega koronavirusa, na začetku letošnjega leta pa še s prvo pravo vojno v Evropi po letu 1945. 

 

Ni čudno, da je med ljudmi toliko tesnobe, nelagodja in strahov. Vse to generira jezo, ta pa vodi do sovraštva. Kako v takšnem nič kaj krasnem novem svetu ostati čim bolj "normalen" in ohraniti neko razsodnost, predvsem pa ne obupati, postaja osrednja dilema našega bivanja, takorekoč eksistencialno vprašanje, s katero se vsak od nas srečuje na svoj način. Odločitev za (notranjo) emigracijo je v mojem primeru posledica kroničnih težav z zdravjem, precej pa je k temu, priznam, pripomoglo tudi obupno stanje duha v slovenskih medijih oziroma nivo komuniciranja v novinarskih krogih. Nič ne pretiravam, če zapišem, da tako slabo še ni bilo. Kam nas bo pripeljala ta neverjetna medijska prostitucija vis-a-vis politični eliti, ki se je razcvetela, odkar so na oblasti svobodnjaki, raje ne ugibam in me, če sem iskren, niti ne zanima.

 

Vsakdo je namreč odgovoren zase, za svoja dejanja.

 

 

***

 

Seveda pa človeku ne pomaga noben otok, ko gre svet k vragu. Slej ko prej pride gora k Mohamedu in takrat je prepozno za rešitev. Presenečen sem, koliko ljudi še vedno ni dojelo orjaških razsežnosti psihološke vojne, ki poteka že od konca lanskega leta in ki je pospešek dobila z rusko vojno napovedjo Ukrajini. Najprej so se začeli dražiti energenti, pa na trgu še ni bilo omembe vrednih nestabilnosti ali celo pomanjkanja surovin. Potem so se začela ugibanja, kakšne posledice bi lahko imela vojna na vzhodu Evrope, če bi Rusi napadli Ukrajino (v kar pa nihče zares ni verjel vse do dne, ko je Putin dejansko napadel). Sledile so ekonomske sankcije proti Rusiji, ki so jih ključni zahodni igralci javno napovedovali že pred 24. februarjem. V bistvu so Putina zvabili v vojno z mantro, da vojaške intervencije zaradi eventuelnega napada na Ukrajino zanesljivo ne bo, pač pa bodo "ostre ekonomske sankcije".

 

Večjega povabila za napad režim v Kremlju ni potreboval.

 

Evropejci smo tako ponovno kolateralna škoda spopada dveh politično-ekonomskih modelov, pri čemer smo se pod dežnikom Evropske unije ponižali v vlogo stranskih igralcev, nepomembnežev, ki naj se v tem konfliktu dveh globalnih igralcev jebejo, če parafraziram Victorio Nuland. Demokrati v Beli hiši so še precej hujši pristaši neokonservativne doktrine od republikancev, Donald Trump pa je bil tako ali tako le napaka v sistemu. Dokler se Nemčija ne bo začela obnašati kot vodilna evropska sila tudi v vojaško-političnem smislu, bo Evropska unija - zdaj še brez vojaško relativno močne članice Velike Britanije - obsojena na mediokriteto in statiranje ob unilateralističnih potezah Združenih držav. Toda v Evropi ta hip najbrž ni države, ki bi si želela, da se Nemčija začne ponovno oboroževati. A Nemcem tako ali tako nihče ne zaupa, kajti še najbolj neumen osel gre le dvakrat na led.

 

Problem Evropske unije je pravzaprav njena moralna podstat, se pravi pacifistična narava francosko-nemške sprave, zaradi katere je ta projekt tudi nastal. Zgodovinska fotografija Helmuta Kohla in Françoisa Mitterranda, kako se v Verdunu držita za roke in si v imenu obeh nacij simbolično odpuščata za obe vojni, je v dobi ruskega neoimperializma (Ukrajina) in kitajskega neokomunizma (Tajvan) obsoletna in dejansko sodi le še v muzej. Bruseljska birokracija se ni prav nič spremenila od začetka devetdesetih, ko ni bila sposobna učinkovitega in prepričljivega odgovora na barbarske vojne v bivši Jugoslaviji. Z roko po mizi so - to moramo priznati - naposled udarili šele Američani, vendar ne republikanci (George H. Bush), pač pa demokrati (Bill Clinton). Zategadelj naj nas ne čudi, da je aktualna politika demokratov glede vojne v Ukrajini - vsaj zaenkrat - precej bolj odločna in prepričljiva od politike Evropske unije, ki konec koncev predstavlja skupni imenovalec vseh njenih članic. Tudi Madžarske, ki glede Rusije igra dvojno igro.

 

 

Kohl in Mitterrand v Verdunu: Evropski pacifizem, otrok francosko-nemške sprave, je danes obsoleten.

 

 

Toda ne glede na ostre besede, moralne obsodbe, govorjenje o Putinu kot vojnem zločincu ipd. je dejanski učinek tako opevanih ekononskih (in političnih) sankcij proti Rusiji precej manjši od pričakovanj. Če bi bil namen ohromiti ruski režim, mu onemogočiti krepitev vojaških operacij v Ukrajni (in drugod), potem bi bile sankcije takšne, da iz Rusije in v Rusijo dejansko ne bi mogel nihče več. Pretregane bi bile vse transportne povezave. Stiki med Putinovo Rusijo in "zunanjim svetom" bi zamrli oziroma postali omejeni na povezave s sosednimi Belorusijo, Kitajsko, Mongolijo, Severno Korejo in bivšimi sovjetskimi srednjeazijskimi republikami. V globalnem svetu pa bi Putinov režim lahko vsaj deloma trgoval še s Kubo, Venezuelo, SrbijoBrazilijo, Indijo, Iranom, arabskimi državami in - kar nikakor ni zanemarljivo - z večjim delom Afrike. Kajti ko Evropejci govorimo o "mednarodni obsodbi ruske agresije", pozabljamo, da številke niso povsem na naši strani in da marsikje po svetu že zaradi zgodovinskih zamer in frustracij do zahodnjakov vsaj potiho podpirajo Rusijo.

 

Zaradi vsega tega ni netočna trditev, da sankcije proti Putinu niso tako učinkovite, da bi dosegle namen. Ampak zakaj bi tudi bile? Mislite, da je bilo v zgodovini kaj drugače? Kako ostre so bile sankcije proti Hitlerju? Na določenih področjih so bile neverjetno ohlapne, sploh pri dividendah zahodnih lastnikov nemških gospodarskih družb. Vojna gor ali dol, preganjanje Judov in holokavst, vojni zločini in zločini proti človeštvu niso povsem pretrgali ekonomskih odnosov med zahodnimi zavezniki (Velika Britanija, Združene države Amerike) in nacistično Nemčijo. Putinova Rusija, če smo realni, zaradi pretrganja večine trgovinskih stikov z Zahodom verjetno ne bo tako kmalu bankrotirala. Še posebej, če se bo tesneje naslonila na Kitajsko in preostale članice BRICS.

 

 

***

 

Slovenija v tej globalni godlji deli usodo Evropske unije in le zaradi nenavadno aktivne in entuziastične vloge prejšnje vlade je do ruske invazije zavezela zelo načelno in tudi nepričakovano ostro stališče. Desnica je očitno vseeno sposobna malce bolj odločne zunanje politike, če hoče. Pa pustimo motive. Kajti v primeru slovenske politike do Ukrajine oziroma obsodbe ruskega početja ne razpravljamo o tem, ali je to smotrno, oportuno ali pametno, ker izhajamo iz predpostavke, da je zunanja politika naše države vseeno utemeljena tudi na določnenih moralnih postulatih in da tistega, kar smo nekoč zahtevali zase, danes ne moremo odrekati drugim.

 

Zaradi tega so razprave o spremembi zunanjepolitične doktrine glede Rusije, špekulacije zaradi imenovanja rusofilskega Andreja Benedejčiča za premierjevega svetovalca za nacionalno varnost ali celo strahovi pred politično vrnitvijo Karla Erjavca kot nekakšnega posebnega odposlanca za Rusijo - povsem brezpredmetni. Tega filma ne boste videli. Niti t.i. Ruske kapelice v dosedanjem formatu - pa če se bodo Putinovi oboževalci postavili na glavo, Društvo Slovenija Rusija pa naokoli mahalo z vrečami sponzorskih rubljev - letos ne bo. Ker je v teh okoliščinah ne more in ne sme biti. Vlada, sploh pa zunanje ministrstvo, se tega zaveda. Sedenja na dveh stolih zaenkrat ne obvladamo tako dobro, da bi se lahko šli Brozovo politiko neuvrščenih.

 

Levica, ki je trenutno na oblasti (oziroma misli, da je) še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine odnosov med Sovjetsko zvezo in Titovo Jugoslavijo. Ko bodo mladi tovariši vzeli v roke Kardelja, Dedijerja ali Djilasa, se bodo počasi razkadile njihove zablode o Rusiji, panslovanskem bratstvu in podobne romantične fantazme. Stari komunisti, ki so preživeli Stalina, moskovske čistke in Informbiro, so vedeli, da je sovjetska (beri: ruska) politika primitivna in da spoštuje samo primitivno, golo silo. Zaveznike prezira, ker prezira podrejanje (zato smo leta 1945 izgubili Trst in Gorico). Do prijateljev je sumničava, ker jim ne zaupa. Spoštuje le nasprotnika. Po mentaliteti je Putin bližje Stalinu kot katerikoli ruski predsednik po začetku Glasnosti oziroma Perestrojke.

 

Domače naloge pa niso naredili niti na sedežu zveze NATO, ki bi morali vedeti, da bi rusko invazijo lahko preprečili z odločnim odzivom pred 24. februarjem; če bi nad Ukrajino na zahtevo njene vlade razglasili območje brez letenja (no fly zone) in z vsemi razpoložljivimi letali nadzirali njegovo uresničevanje, si Rusi ne bi drznili napasti, saj se njihove leteče konzerve ne morejo kosati z zahodnimi vojaškimi letali. Toda politika popuščanja, omahovanje in "grožnje" z mehkimi sankcijami so sprožili ruski plaz, ki se zdaj najbrž ne bo ustavil in vprašanje je, kaj oziroma koliko bo na koncu ostalo od Ukrajine, če se bo morala sama braniti pred rusko soldatesko.

 

Nauk je bržkone pomemben tudi za slovenske dileme, povezane z vojsko, vojaško doktrino in naborništvom. Zagotovo bo morala aktualna vlada ugrizniti tudi v ta problem. Če bo svobodnjaška koalicija (z Levico ali brez, saj je vseeno, Nova Slovenija se že ogreva v rezervni klopi) investirala v drugi blok Nuklearne elektrarne Krško, bi lahko našla še toliko energije, da reši usodo Slovenske vojske. Brez vojske namreč ne moremo biti država. Če kdo to razume, potem so to nasledniki nekdanjih partizanov in borcev NOB. Če pa tega ne razumejo, potem so bleferji in lažnivci, ki so zlorabili zaupanje poštenih in dobromislečih ljudi, zato bodo najkasneje v štirih letih odleteli z oblasti kot gub od spodnjic ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.185
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.151
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.701
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.550
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.221
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.159
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 783
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.830
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 498
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.082