Opazili smo

Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove

V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ozemlju Belorusije, kjer so pokopani poljski vojaki. Pokopališče v kraju Mikuliški na območju Grodnenske oblasti so težki gradbeni stroji enostavno zravnali z zemljo. Gre za nemoralno, nehumano ter nezakonito barbarsko dejanje, so ogorčeni v Varšavi, ki opozarjajo, da gre za povsem neupravičeno in neizzvano uničevanje pokopališč, kar je v nasprotju s temeljnimi načeli civiliziranega sveta.

15.07.2022 14:18
Ključne besede:   Belorusija   Poljska   manjšina   grobovi   skrunitev   Aleksandr Lukašenko   Ukrajina   Rusija   Putin   vojna

Foto: Twitter

Belorusija napada Zahod na različne načine, in sicer zato, da bi preusmerila pozornost z notranjepolitične krize, krivdo za svojo politično in gospodarsko neučinkovitost pa prevalila na "zunanjega sovražnika".

Storilci, ki so jih za tovrstna dejanja navdihnile beloruske oblasti, so od junija 2022 vandalizirali poljske nagrobnike in spominska obeležja v vsaj devetih krajih v Belorusiji. V Jodkievičah bili zabeleženi incidenti, ko so neznanci iz grobov na silo jemali posmrtne ostanke poljskih vojakov in jih oskrunili. Namerno uničevanje grobov in spominskih obeležij, ki ga izvaja režim Aleksandra Lukašenka, je v nasprotju s številnimi sporazumi, ki urejajo pravice narodnih manjšin tako na ravni mednarodnih odnosov kot tudi na regionalni ravni ter na področju dvostranskih odnosov.

 

Gre za še en primer delovanja režima iz Minska, ki je uperjen proti manjšinskim narodnim skupnostim in najbolj bode v oči. Poljske oblasti so ostro obsodile to rasistično kompanijo beloruskih oblasti; obsodile so vsa dejanja, ki služijo temu, da manjšinska vprašanja ter vprašanja s področja kulture postanejo sredstvo oblasti, orodje za namerno širjenje lažnih informacij ali za manipulacijo z informacijami:

 

"Uničenje grobov vojakov ne bo spremenilo toka zgodovine niti ne bo izbrisalo spomina na preteklost. Ponovno pa priča o barbarizmu aktualnega režima."

 

 

Skrunitev pokopališč je le ena izmed potez beloruskih oblasti, ki sistematično in množično nadaljujejo kršenje mednarodnih zavez mednarodnega prava s področja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov narodnih manjšin.

 

Belorusija pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je država z zloglasnim avtoritarnim režimom, ki je odgovoren za množične kršitve človekovih pravic tako svojih državljanov kot tudi tujcev. V Belorusiji je danes za reštkami več kot 1.200 političnih zapornikov, med njmi so tudi predstavniki poljske narodne manjšine. Beloruske oblasti obravnavajo predstavnike narodnih manjšin kot talce in sredstvo v političnih igricah z državami na Zahodu. Gre za nečloveški in sramoten pristop, ki bi ga morala vsaka država, ki si prizadeva za zaščito in spoštovanje človekovih pravic, ostro obsoditi.

 

Belorusija napada Zahod na različne načine, in sicer zato, da bi preusmerila pozornost z notranjepolitične krize, krivdo za svojo politično in gospodarsko neučinkovitost pa prevalila na "zunanjega sovražnika". Tako je Minsk izvedel več sovražnih dejanj proti svojim državljanom, ki so poljske narodnosti. Znan je primer pridržanja voditeljev Zveze Poljakov v Belorusiji: med njimi sta Andzelika Borys, ki je bila po letu dni izpuščena iz pripora, vendar postopek proti njej še vedno poteka, ter Andrzej Poczobuta, ki je v priporu od leta 2021, proti njemu so uperjene hude obtožbe. Poleg tega se nadaljujejo pritiski na novinarje, med njimi tudi tiste poljskih korenin, ter na publiciste, ki opravljajo svoje novinarsko delo na Poljskem.

 

Belorusija je sicer nedavno obtožila Ukrajino, da je hotela izvesti napad nanjo. Precej bizarne in absurdne obtožbe s strani države, ki že od 24. februarja letos brezpogojno nudi vso logistično in materialno podporo Putinovi soldateski pri napadih na Ukrajino. Ni izključeno, da so beloruske poteze usmerjene v provociranje tako Ukrajine kot tudi Poljske, s čemer bi režimu v Kremlju uspelo vojno še razširiti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.289
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.690
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.598
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.557
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.420
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 984
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.093
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 938
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 635
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.158