Opazili smo

Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove

V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ozemlju Belorusije, kjer so pokopani poljski vojaki. Pokopališče v kraju Mikuliški na območju Grodnenske oblasti so težki gradbeni stroji enostavno zravnali z zemljo. Gre za nemoralno, nehumano ter nezakonito barbarsko dejanje, so ogorčeni v Varšavi, ki opozarjajo, da gre za povsem neupravičeno in neizzvano uničevanje pokopališč, kar je v nasprotju s temeljnimi načeli civiliziranega sveta.

15.07.2022 14:18
Ključne besede:   Belorusija   Poljska   manjšina   grobovi   skrunitev   Aleksandr Lukašenko   Ukrajina   Rusija   Putin   vojna

Foto: Twitter

Belorusija napada Zahod na različne načine, in sicer zato, da bi preusmerila pozornost z notranjepolitične krize, krivdo za svojo politično in gospodarsko neučinkovitost pa prevalila na "zunanjega sovražnika".

Storilci, ki so jih za tovrstna dejanja navdihnile beloruske oblasti, so od junija 2022 vandalizirali poljske nagrobnike in spominska obeležja v vsaj devetih krajih v Belorusiji. V Jodkievičah bili zabeleženi incidenti, ko so neznanci iz grobov na silo jemali posmrtne ostanke poljskih vojakov in jih oskrunili. Namerno uničevanje grobov in spominskih obeležij, ki ga izvaja režim Aleksandra Lukašenka, je v nasprotju s številnimi sporazumi, ki urejajo pravice narodnih manjšin tako na ravni mednarodnih odnosov kot tudi na regionalni ravni ter na področju dvostranskih odnosov.

 

Gre za še en primer delovanja režima iz Minska, ki je uperjen proti manjšinskim narodnim skupnostim in najbolj bode v oči. Poljske oblasti so ostro obsodile to rasistično kompanijo beloruskih oblasti; obsodile so vsa dejanja, ki služijo temu, da manjšinska vprašanja ter vprašanja s področja kulture postanejo sredstvo oblasti, orodje za namerno širjenje lažnih informacij ali za manipulacijo z informacijami:

 

"Uničenje grobov vojakov ne bo spremenilo toka zgodovine niti ne bo izbrisalo spomina na preteklost. Ponovno pa priča o barbarizmu aktualnega režima."

 

 

Skrunitev pokopališč je le ena izmed potez beloruskih oblasti, ki sistematično in množično nadaljujejo kršenje mednarodnih zavez mednarodnega prava s področja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov narodnih manjšin.

 

Belorusija pod vodstvom Aleksandra Lukašenka je država z zloglasnim avtoritarnim režimom, ki je odgovoren za množične kršitve človekovih pravic tako svojih državljanov kot tudi tujcev. V Belorusiji je danes za reštkami več kot 1.200 političnih zapornikov, med njmi so tudi predstavniki poljske narodne manjšine. Beloruske oblasti obravnavajo predstavnike narodnih manjšin kot talce in sredstvo v političnih igricah z državami na Zahodu. Gre za nečloveški in sramoten pristop, ki bi ga morala vsaka država, ki si prizadeva za zaščito in spoštovanje človekovih pravic, ostro obsoditi.

 

Belorusija napada Zahod na različne načine, in sicer zato, da bi preusmerila pozornost z notranjepolitične krize, krivdo za svojo politično in gospodarsko neučinkovitost pa prevalila na "zunanjega sovražnika". Tako je Minsk izvedel več sovražnih dejanj proti svojim državljanom, ki so poljske narodnosti. Znan je primer pridržanja voditeljev Zveze Poljakov v Belorusiji: med njimi sta Andzelika Borys, ki je bila po letu dni izpuščena iz pripora, vendar postopek proti njej še vedno poteka, ter Andrzej Poczobuta, ki je v priporu od leta 2021, proti njemu so uperjene hude obtožbe. Poleg tega se nadaljujejo pritiski na novinarje, med njimi tudi tiste poljskih korenin, ter na publiciste, ki opravljajo svoje novinarsko delo na Poljskem.

 

Belorusija je sicer nedavno obtožila Ukrajino, da je hotela izvesti napad nanjo. Precej bizarne in absurdne obtožbe s strani države, ki že od 24. februarja letos brezpogojno nudi vso logistično in materialno podporo Putinovi soldateski pri napadih na Ukrajino. Ni izključeno, da so beloruske poteze usmerjene v provociranje tako Ukrajine kot tudi Poljske, s čemer bi režimu v Kremlju uspelo vojno še razširiti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
6
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.032
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.956
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.366
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.484
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.339
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 822
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544