Razkrivamo

Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in intelektualno pravilno, da Slovenija vojaško podpira Ukrajino. Gubanc, ki je solastnik kineziološkega centra KinVital, je poročen z Ukrajinko in že sedem let obiskuje Ukrajno in regijo zelo dobro pozna (njegov svak je v vojski v Donbasu). Na predsednika vlade Roberta Goloba in njegovo ekipi se je obrnil zato, da bi jih, kot pravi, "opozoril na mnogo napačnih informacij, ki se širijo naokoli in nam onemogočajo, da bi Slovenija pravilno reagirala na Putinovo agresijo."

18.07.2022 22:00
Piše: Jure Gubanc
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Putin   Jure Gubanc   vlada   Slovenija   ZDA   Evropska unija

Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

 

Upam, da vam bo nekaj mojih besed predstavilo argumente, zakaj moramo Ukrajino vojaško podpirati, tudi zaradi naših interesov in interesov obstoja Evropske unije. Dobra komunikacija vlade s sodržavljani bo namreč razblinila mnogo zmede in okrepila upanje ljudi v evropske vrednote. V nadaljevanju bom navedel štiri temeljne zmote o vojni v Ukrajini.

 

 

Prva zmota: Rusijo moramo podpirati, saj gre za slovanski bratski narod.

 

Ne. Putin je napadel slovansko državo, pravzaprav zibelko slovanstva. Ta argument ne more po nobeni logiki piti vode. Zakaj bi Slovani podpirali agresijo Slovanov nad Slovani? Kvečjemu bi morali Slovani solidarno stopiti skupaj in pomagati bratom Slovanom, ki so napadeni.

 

Če so se mnogi Slovani odločili podpirati Rusijo, je po mojem mnenju naloga vlade, da uspešno komunicira z ljudstvom in mu predstavi, zakaj takšna agresija ni pod nobenim pogojem upravičena. Razlog, zakaj nekateri Slovani podpirajo Rusijo, je namreč plod močne ruske propagande. Zakaj bi jo podpirali? Pravzaprav ima od vseh slovanskih držav Rusija največjo podporo samo med Srbi. 

 

Prav tako je neokusno, da pogledamo zločincu Putinu čez prste zgolj zato, ker je Slovan. Kaj se nismo v 2. svetovni vojni borili proti takšnim pogledom in ideologijam?

 

 

JOSIP BROZ TITO

"Živi danes kot da bo tisoč let mir, in bodi pripravljen, kot da bo jutri vojna"

 

 

"Tujega nočemo, svojega ne damo." Ljudem je potrebno predstaviti dejstvo, da je bila napadena proevropska suverena država in da bo naša država naredila vse, kar je v naši moči, da se meje v Evropi ne spreminjajo z vojaško agresijo. Časov, ko je Nemčija napadla Francijo zaradi "zaščite manjšine", ne smemo priklicati nazaj. Ta bumerang nas lahko močno udari, saj imamo tudi pri nas mnoge manjšine, ki bi jih večje sosede lahko izrabile za korist širjenja svojega teritorija na našo državo.

 

"Slovenija je bila pogosto v zgodovini Ukrajina. Nikoli pa nismo nikomur bili Rusi." Ravno Slovenija in slovenska politika bi morali pokazati največ podpore Ukrajini. V zgodovini nismo bili imperialisti, pač pa smo se vedno borili zgolj za to, da ohranimo, kar je naše. Tako kot se bori sedaj Ukrajina.

 

 

Druga zmota: Ukrajina in zahod so skupaj provocirali Putina. Napadel je, ker smo z njim delali slabo.

 

Ne drži. Pravzaprav z nobenim diktatorjem do sedaj EU in Združene države nista delali tako v rokavicah kot prav s Putinom. Z nobenim diktatorjem nismo prodajali evropskih vrednot za fosilna goriva tako kot s Putinom. Nobenemu nismo tako pogledali skozi prste s piškavimi sankcijami, kot smo Putinu, ko je zavzel Krim, teritorij sosednje, slovanske, bratske, suverene države. Nobenega nismo tako veselo vabili po vseh proslavah in kapelicah kot prav Putina; ko smo mu segali v roke, smo mu mirno spregledali uničevanje, zatiranje opozicije, svobode govora, medijev, sodišč, ljudstva ...

 

Od kje sploh ideja, da je bil zahod agresiven do Putina? To ni mogoče, saj nobena zahodna država ni nikoli v zadnjih desetletjih kazala kakršnihkoli znakov agresije nad Rusijo. Dokaz za to je sklepanje poslov z Rusi, popolna vojaška razorožitev in popuščanje predvsem s strani EU. Edini, ki je agresijo in apetite ves ta čas povečeval, je bil Putin. Edini, ki se je na to vojno dobro pripravil in pripravljal več let, je bil Putin. Edini, ki je vojaško posegal v države nekdanje Sovjetske zveze, je bil Putin. Če bi zahod Rusiji želel karkoli slabega, potem bi jo vojaško že zdavnaj podjarmil, sploh v devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila ta država v največjem kaosu. 

  

Zahod si v resnici ne želi "podjarmiti" nobene države. Vsaj ne tako, kot to počne Putin na zasedenih ozemljih Ukrajine, kjer izvaja etnično čiščenje. Ljudem je potrebno jasno povedati:

  

"Putin je napadel, ker smo mu preveč popuščali! Ne zato, ker bi mu premalo popuščali."

 

 

Tretja zmota: NATO je kriv!

 

Pomembno je, da slovensko prebivalstvo sliši tudi od vlade, da so bili ravno naša nepripravljenost, naivnost, mehkost, vojaška nezmogljivost povod za vojno. Zatrjevanje zveze NATO in ZDA, da v Ukrajino ne bodo vstopili vojaško in da Ukrajina ne bo postala članica, je prililo samozavesti Putinu. 

 

Če našim ljudem govorimo, da je NATO kriv, potem jim povejmo resnico: NATO je kriv, ker je bil s Putinom glede Ukrajine premehak. Dejstvo, da je NATO demokratična zveza, ki nima tako hitrih in agresivnih mehanizmov odločanja kot Putin, je vidno že v relativno počasnem NATO odzivu na agresijo. Preden se Natove članice zedinijo o čemurkoli, mine kar nekaj časa. Zato je ta zveza že v osnovi manj agresivna kot diktatorske države, ki imajo hiter način odločanja. To neprestano enačenje agresivnosti zveze NATO z vsemi totalitarnimi sistemi je zgrešeno. NATO ni nikoli posredoval z namenom etničnega čiščenja, zavojevanja ozemlja, uničenja nacionaalne identitete itd. Vse to, kar danes počne Rusija v Ukrajini. 

 

In povejmo tudi ljudem, da ni nihče nikoli Rusiji podpisal izjave, da se NATO ne bo širil (in morda nekoč mejil nanjo). Države bivše Sovjetske zveze so samostojne in suverene, in vsaj nekatere bežijo stran od ruskega vpliva. Čisto vse nesovjetske članice bivšega Varšavskega pakta so danes v zvezi NATO ali pa vanj želijo. Same, prostovoljno, demokratično. 

 

Od kje potem obraz nekaterih naših politikov, da omahujemo pri javni kritiki Putina? In da namesto tega krivce iščemo pri drugih? Če večina evropskih držav bivše Sovjetske zveze (izjema sta Rusija in Belorusija) želi pod zahodni vpliv (EU, NATO), mar ni neetično iskati krivca za ta fenomen pri žrtvah, ne pa pri storilcu oziroma agresorju?

 

Tudi tukaj lahko naša vlada razjasni vso to zmedo, ki vlada med ljudmi, in jasno pove, da nikoli ne bomo na strani diktature in da nikoli ne bomo podpirali Putinove Rusije.

 

 

Četrta zmota: Ukrajina je polna nacistov in je grdo obravnavala Ruse.

 

Ne drži. Ukrajina je v svoji državi zgolj vzpostavila zakone in suverenost, kar je popolnoma normalno za vse države, tudi Slovenijo, kjer madžarska in italijanska manjšina govorita tudi slovensko. Italijani in Madžari se v šolah učijo slovenščine, poleg tega pa tusi svojega maternega jezika. Na uradih morajo znati govoriti slovensko. Ko jih ustavi slovenski policist, morajo znati govoriti slovensko. 

 

V Ukrajini žal ni bilo tako. Madžarska in ruska manjšina sta bili vajeni, da v Ukrajini živita tako kot na Madžarskem oziroma Rusiji. Mnogi ne znajo niti besede ukrajinskega jezika, čeprav živijo v Ukrajini. Kar je Ukrajina s spremembami zakonov naredila, ni bila prepoved manjšin, da govorijo svoj jezik, pač pa zgolj uveljavitev pravila, da se bodo vsi na teritoriju Ukrajine v šolah učili tudi ukrajinščine in da bodo tudi državni uslužbenci morali znati govoriti ukrajinsko, saj je to prvi uradni jezik. 

 

Vse poteze Ukrajine - približevanje EU in zvezi NATO, večja avtonomnost ukrajinskega naroda znotraj svojih meja - niso nič nenavadnega. Nenavadno je kvečjemu to, da so bili zaradi tega napadeni s strani sosede, ki jih ne obravnava kot samostojen narod. Sosede, ki do Ukrajine izkazuje imperialističen odnos.

 

 

WINSTON CHURCHILL

"Ljudje, ki popuščajo agresorjem, hranijo krokodila upajoč, da jih bo pojedel zadnje."

 

 

Niso Američani imperialisti v tej zgodbi. Ukrajinci si sami želijo biti bolj pod vplivom ZDA kot Rusije. Ni bila ZDA tista, ki bi želela intervenirati v Ukrajini. Američani so ob razpadu ZSSR podpirali obstanek Sovjetske zveze, podobno kot tudi v primeru Jugoslavije. Združene države so na začetku tega leta že dvignile roke od Ukrajine, zaprle veleposlaništvo, konzulate, evakuirale svoje uslužbence in državljane in celo javni ponudile predsedniku Zelenskemu "prevoz na varno". Združene države so obupala nad Ukrajino in pričakovala njen zlom po vzoru Afganistana

 

Američani sedaj tako odločno pomagajo Ukrajini tudi samo zato, ker so spoznali, da so se zmotili. Da imajo Ukrajinci voljo, da se borijo za svojo svobodo. Združene države ravnajo moralno pravilno. Podpirajo državo, ki se bori za svoj obstanek. 

 

In vsaj tako podporo, če ne še večjo - ker smo Slovani -, pričakujem tudi od Slovenije. Upam, da se Slovenija še bolj konkretno in jasno postavi na stran Ukrajine in ji pomaga pri zmagi nad okupatorjem. Marsikaj dobrega smo že naredili s pošiljkami orožja, kar pa me skrbi, je upad upanja in vere v to, da Evropejci skupaj zmoremo premagati diktatorja. V Ukrajini razmišljanje o čem drugem kot zmagi niti ne pride v upoštev. Ljudje tam so izjemno pozitivni. Namreč v nasprotju z mnenji mnogih Putin teh ozemelj, ki jih drži trenutno, ne bo mogel obdržati, v kolikor Ukrajinci obvladujejo večino države in glavno mesto Kijev. IN to bodo vsekakor obdržali, saj je Putin neverjetno povezal zahod in vzhod Ukrajine. Ne pozabimo, da je bila Sovjetska zveza mnogo močnejša od današnje Rusije, pa ni zmogla podjarmiti mnogo šibkejšo države od Ukrajine, Afganistana. Ne pozabimo, da ZDA ni zmogla nikoli prevzeti nadzora nad Vietnamom, čeprav so bili vojaško neprimerno močnejši, kot so danes Rusi napram Ukrajini. Ljudstva, ki se bori za preživetje, namreč ni mogoče podjarmiti. Samo vprašanje je, kdaj bo imperialist izgubil. 

 

Zakaj smo torej tako "porazno" razmišljujoči, če pa smo narod športnih zmag in podvigov? Kot zapriseženega mladega Evropejca me to skrbi. Želim si Evrope, ki se jo bodo diktatorji bali, dobri ljudje ps spoštovali. Želim preveč?

 

 

Post scriptum

 

Še nekaj o "nacistih". Res mislite, da je nacizem ta hip problem v Ukrajini? Ima Ukrajina diktatorja, ki mu ljudstvo slepo sledi? Je Ukrajina militarizirana agresorska država z močnim nacionalizmom zadnjih 20 let? Sta v Ukrajini prepovedani svoboda govora in izražanja? 

 

Ne. Seveda ne. Samo poglejte, kdo podpira Ukrajino, kdo so prostovoljci na frontah. V Ukrajini sem med prostovoljci srečal geje, lezbijke, ljudi vseh ras in narodnosti, etnične manjšine, krimske Tatare ... Vsi liberalni in demokratični ljudje podpirajo Ukrajino. In vsi skrajno desni in skrajno levi, vsi agresivneži in besneži podpirajo Rusijo. 

 

Kaj nismo mi na strani liberalcev in demokratov? Na strani svetle plati? 

 

Ljudem moramo jasno in glasno povedati, zakaj je moralno podpirati Ukrajino. Zakaj mora Ukrajina zmagati. Za nas. Da ustavimo apetite diktatorjev, ki se napajajo ob evropski neenotnosti in kratkoročni pragmatičnosti. Slovenija se mora pridružiti baltskim državam in državam vzhodne Evrope in pritiskati na Nemčijo in Francijo, da si želimo zmage Ukrajine in da ji moramo pomagati v boju.

 

Kdo misli, da bo spopad Putin eskaliral v atomsko vojno? Tega nikoli ne moremo vedeti. Vendar moramo biti pripravljeni, da tudi mi eskaliramo v tem primeru. Najslabše je, da damo komurkoli vedeti, da smo pripravljeni sprejeti suženjstvo samo v primeru, če nam nekdo zagrozi z atomskim orožjem. Ko Putin računa na našo človeškost, humanost, nas izkorišča, vedoč, da se ne bomo pripravljeni žrtvovati. Putinu pa vseeno tako za Ruse kot nas. 

 

Taktika, da oborožimo Ukrajino vse do zmage, je najboljša. Ta taktika ne vodi do nobene eskalacije. Zakaj? Ker je glavno bitko, bitko za Kijev, Putin za zdaj že izgubil. Brez Kijeva teh ozemelj ne bo mogel dolgoročno obdržati. In vsakič, ko je Putin presenečen ali potisnjen nazaj, zgolj spremeni diskurz, spremeni propagando nad svojim ljudstvom in si izmisli novo zgodbo. Tako delujejo diktatorski režimi. Ko so potisnjeni v kot, samo spremenijo propagando doma. Tako nočemo delovati, pod takimi nočemo živeti in jim služiti. 

 

Zato moramo poiskati skrite rezerve naše zmagovalne miselnosti, si zadati jasen cilj in ta cilj jasno komunicirati s sodržavljani in ostalo Evropo: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

 

Zakaj stalno uporabljam izraz Putinov režim namesto Rusija? Ker nisem rusofil, želim da Slovenija jasno pove, da si želimo Rusijo v EU. Želim si Rusijo in Ruse znotraj evropske družine. Ker so Evropejci. Ne želim, da jih Putin potegne v suženjstvo s Kitajsko.

 

Zato mora biti Putinov režim premagan. Šele, ko bo premagan, bo Rusija lahko zaživela in šla na pot, kamor si mladi Ukrajinci in Rusi želijo: Pot prijateljstva in miru.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
2
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
29
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 978
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156