Razkrivamo

Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in intelektualno pravilno, da Slovenija vojaško podpira Ukrajino. Gubanc, ki je solastnik kineziološkega centra KinVital, je poročen z Ukrajinko in že sedem let obiskuje Ukrajno in regijo zelo dobro pozna (njegov svak je v vojski v Donbasu). Na predsednika vlade Roberta Goloba in njegovo ekipi se je obrnil zato, da bi jih, kot pravi, "opozoril na mnogo napačnih informacij, ki se širijo naokoli in nam onemogočajo, da bi Slovenija pravilno reagirala na Putinovo agresijo."

18.07.2022 22:00
Piše: Jure Gubanc
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Putin   Jure Gubanc   vlada   Slovenija   ZDA   Evropska unija

Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

 

Upam, da vam bo nekaj mojih besed predstavilo argumente, zakaj moramo Ukrajino vojaško podpirati, tudi zaradi naših interesov in interesov obstoja Evropske unije. Dobra komunikacija vlade s sodržavljani bo namreč razblinila mnogo zmede in okrepila upanje ljudi v evropske vrednote. V nadaljevanju bom navedel štiri temeljne zmote o vojni v Ukrajini.

 

 

Prva zmota: Rusijo moramo podpirati, saj gre za slovanski bratski narod.

 

Ne. Putin je napadel slovansko državo, pravzaprav zibelko slovanstva. Ta argument ne more po nobeni logiki piti vode. Zakaj bi Slovani podpirali agresijo Slovanov nad Slovani? Kvečjemu bi morali Slovani solidarno stopiti skupaj in pomagati bratom Slovanom, ki so napadeni.

 

Če so se mnogi Slovani odločili podpirati Rusijo, je po mojem mnenju naloga vlade, da uspešno komunicira z ljudstvom in mu predstavi, zakaj takšna agresija ni pod nobenim pogojem upravičena. Razlog, zakaj nekateri Slovani podpirajo Rusijo, je namreč plod močne ruske propagande. Zakaj bi jo podpirali? Pravzaprav ima od vseh slovanskih držav Rusija največjo podporo samo med Srbi. 

 

Prav tako je neokusno, da pogledamo zločincu Putinu čez prste zgolj zato, ker je Slovan. Kaj se nismo v 2. svetovni vojni borili proti takšnim pogledom in ideologijam?

 

 

JOSIP BROZ TITO

"Živi danes kot da bo tisoč let mir, in bodi pripravljen, kot da bo jutri vojna"

 

 

"Tujega nočemo, svojega ne damo." Ljudem je potrebno predstaviti dejstvo, da je bila napadena proevropska suverena država in da bo naša država naredila vse, kar je v naši moči, da se meje v Evropi ne spreminjajo z vojaško agresijo. Časov, ko je Nemčija napadla Francijo zaradi "zaščite manjšine", ne smemo priklicati nazaj. Ta bumerang nas lahko močno udari, saj imamo tudi pri nas mnoge manjšine, ki bi jih večje sosede lahko izrabile za korist širjenja svojega teritorija na našo državo.

 

"Slovenija je bila pogosto v zgodovini Ukrajina. Nikoli pa nismo nikomur bili Rusi." Ravno Slovenija in slovenska politika bi morali pokazati največ podpore Ukrajini. V zgodovini nismo bili imperialisti, pač pa smo se vedno borili zgolj za to, da ohranimo, kar je naše. Tako kot se bori sedaj Ukrajina.

 

 

Druga zmota: Ukrajina in zahod so skupaj provocirali Putina. Napadel je, ker smo z njim delali slabo.

 

Ne drži. Pravzaprav z nobenim diktatorjem do sedaj EU in Združene države nista delali tako v rokavicah kot prav s Putinom. Z nobenim diktatorjem nismo prodajali evropskih vrednot za fosilna goriva tako kot s Putinom. Nobenemu nismo tako pogledali skozi prste s piškavimi sankcijami, kot smo Putinu, ko je zavzel Krim, teritorij sosednje, slovanske, bratske, suverene države. Nobenega nismo tako veselo vabili po vseh proslavah in kapelicah kot prav Putina; ko smo mu segali v roke, smo mu mirno spregledali uničevanje, zatiranje opozicije, svobode govora, medijev, sodišč, ljudstva ...

 

Od kje sploh ideja, da je bil zahod agresiven do Putina? To ni mogoče, saj nobena zahodna država ni nikoli v zadnjih desetletjih kazala kakršnihkoli znakov agresije nad Rusijo. Dokaz za to je sklepanje poslov z Rusi, popolna vojaška razorožitev in popuščanje predvsem s strani EU. Edini, ki je agresijo in apetite ves ta čas povečeval, je bil Putin. Edini, ki se je na to vojno dobro pripravil in pripravljal več let, je bil Putin. Edini, ki je vojaško posegal v države nekdanje Sovjetske zveze, je bil Putin. Če bi zahod Rusiji želel karkoli slabega, potem bi jo vojaško že zdavnaj podjarmil, sploh v devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila ta država v največjem kaosu. 

  

Zahod si v resnici ne želi "podjarmiti" nobene države. Vsaj ne tako, kot to počne Putin na zasedenih ozemljih Ukrajine, kjer izvaja etnično čiščenje. Ljudem je potrebno jasno povedati:

  

"Putin je napadel, ker smo mu preveč popuščali! Ne zato, ker bi mu premalo popuščali."

 

 

Tretja zmota: NATO je kriv!

 

Pomembno je, da slovensko prebivalstvo sliši tudi od vlade, da so bili ravno naša nepripravljenost, naivnost, mehkost, vojaška nezmogljivost povod za vojno. Zatrjevanje zveze NATO in ZDA, da v Ukrajino ne bodo vstopili vojaško in da Ukrajina ne bo postala članica, je prililo samozavesti Putinu. 

 

Če našim ljudem govorimo, da je NATO kriv, potem jim povejmo resnico: NATO je kriv, ker je bil s Putinom glede Ukrajine premehak. Dejstvo, da je NATO demokratična zveza, ki nima tako hitrih in agresivnih mehanizmov odločanja kot Putin, je vidno že v relativno počasnem NATO odzivu na agresijo. Preden se Natove članice zedinijo o čemurkoli, mine kar nekaj časa. Zato je ta zveza že v osnovi manj agresivna kot diktatorske države, ki imajo hiter način odločanja. To neprestano enačenje agresivnosti zveze NATO z vsemi totalitarnimi sistemi je zgrešeno. NATO ni nikoli posredoval z namenom etničnega čiščenja, zavojevanja ozemlja, uničenja nacionaalne identitete itd. Vse to, kar danes počne Rusija v Ukrajini. 

 

In povejmo tudi ljudem, da ni nihče nikoli Rusiji podpisal izjave, da se NATO ne bo širil (in morda nekoč mejil nanjo). Države bivše Sovjetske zveze so samostojne in suverene, in vsaj nekatere bežijo stran od ruskega vpliva. Čisto vse nesovjetske članice bivšega Varšavskega pakta so danes v zvezi NATO ali pa vanj želijo. Same, prostovoljno, demokratično. 

 

Od kje potem obraz nekaterih naših politikov, da omahujemo pri javni kritiki Putina? In da namesto tega krivce iščemo pri drugih? Če večina evropskih držav bivše Sovjetske zveze (izjema sta Rusija in Belorusija) želi pod zahodni vpliv (EU, NATO), mar ni neetično iskati krivca za ta fenomen pri žrtvah, ne pa pri storilcu oziroma agresorju?

 

Tudi tukaj lahko naša vlada razjasni vso to zmedo, ki vlada med ljudmi, in jasno pove, da nikoli ne bomo na strani diktature in da nikoli ne bomo podpirali Putinove Rusije.

 

 

Četrta zmota: Ukrajina je polna nacistov in je grdo obravnavala Ruse.

 

Ne drži. Ukrajina je v svoji državi zgolj vzpostavila zakone in suverenost, kar je popolnoma normalno za vse države, tudi Slovenijo, kjer madžarska in italijanska manjšina govorita tudi slovensko. Italijani in Madžari se v šolah učijo slovenščine, poleg tega pa tusi svojega maternega jezika. Na uradih morajo znati govoriti slovensko. Ko jih ustavi slovenski policist, morajo znati govoriti slovensko. 

 

V Ukrajini žal ni bilo tako. Madžarska in ruska manjšina sta bili vajeni, da v Ukrajini živita tako kot na Madžarskem oziroma Rusiji. Mnogi ne znajo niti besede ukrajinskega jezika, čeprav živijo v Ukrajini. Kar je Ukrajina s spremembami zakonov naredila, ni bila prepoved manjšin, da govorijo svoj jezik, pač pa zgolj uveljavitev pravila, da se bodo vsi na teritoriju Ukrajine v šolah učili tudi ukrajinščine in da bodo tudi državni uslužbenci morali znati govoriti ukrajinsko, saj je to prvi uradni jezik. 

 

Vse poteze Ukrajine - približevanje EU in zvezi NATO, večja avtonomnost ukrajinskega naroda znotraj svojih meja - niso nič nenavadnega. Nenavadno je kvečjemu to, da so bili zaradi tega napadeni s strani sosede, ki jih ne obravnava kot samostojen narod. Sosede, ki do Ukrajine izkazuje imperialističen odnos.

 

 

WINSTON CHURCHILL

"Ljudje, ki popuščajo agresorjem, hranijo krokodila upajoč, da jih bo pojedel zadnje."

 

 

Niso Američani imperialisti v tej zgodbi. Ukrajinci si sami želijo biti bolj pod vplivom ZDA kot Rusije. Ni bila ZDA tista, ki bi želela intervenirati v Ukrajini. Američani so ob razpadu ZSSR podpirali obstanek Sovjetske zveze, podobno kot tudi v primeru Jugoslavije. Združene države so na začetku tega leta že dvignile roke od Ukrajine, zaprle veleposlaništvo, konzulate, evakuirale svoje uslužbence in državljane in celo javni ponudile predsedniku Zelenskemu "prevoz na varno". Združene države so obupala nad Ukrajino in pričakovala njen zlom po vzoru Afganistana

 

Američani sedaj tako odločno pomagajo Ukrajini tudi samo zato, ker so spoznali, da so se zmotili. Da imajo Ukrajinci voljo, da se borijo za svojo svobodo. Združene države ravnajo moralno pravilno. Podpirajo državo, ki se bori za svoj obstanek. 

 

In vsaj tako podporo, če ne še večjo - ker smo Slovani -, pričakujem tudi od Slovenije. Upam, da se Slovenija še bolj konkretno in jasno postavi na stran Ukrajine in ji pomaga pri zmagi nad okupatorjem. Marsikaj dobrega smo že naredili s pošiljkami orožja, kar pa me skrbi, je upad upanja in vere v to, da Evropejci skupaj zmoremo premagati diktatorja. V Ukrajini razmišljanje o čem drugem kot zmagi niti ne pride v upoštev. Ljudje tam so izjemno pozitivni. Namreč v nasprotju z mnenji mnogih Putin teh ozemelj, ki jih drži trenutno, ne bo mogel obdržati, v kolikor Ukrajinci obvladujejo večino države in glavno mesto Kijev. IN to bodo vsekakor obdržali, saj je Putin neverjetno povezal zahod in vzhod Ukrajine. Ne pozabimo, da je bila Sovjetska zveza mnogo močnejša od današnje Rusije, pa ni zmogla podjarmiti mnogo šibkejšo države od Ukrajine, Afganistana. Ne pozabimo, da ZDA ni zmogla nikoli prevzeti nadzora nad Vietnamom, čeprav so bili vojaško neprimerno močnejši, kot so danes Rusi napram Ukrajini. Ljudstva, ki se bori za preživetje, namreč ni mogoče podjarmiti. Samo vprašanje je, kdaj bo imperialist izgubil. 

 

Zakaj smo torej tako "porazno" razmišljujoči, če pa smo narod športnih zmag in podvigov? Kot zapriseženega mladega Evropejca me to skrbi. Želim si Evrope, ki se jo bodo diktatorji bali, dobri ljudje ps spoštovali. Želim preveč?

 

 

Post scriptum

 

Še nekaj o "nacistih". Res mislite, da je nacizem ta hip problem v Ukrajini? Ima Ukrajina diktatorja, ki mu ljudstvo slepo sledi? Je Ukrajina militarizirana agresorska država z močnim nacionalizmom zadnjih 20 let? Sta v Ukrajini prepovedani svoboda govora in izražanja? 

 

Ne. Seveda ne. Samo poglejte, kdo podpira Ukrajino, kdo so prostovoljci na frontah. V Ukrajini sem med prostovoljci srečal geje, lezbijke, ljudi vseh ras in narodnosti, etnične manjšine, krimske Tatare ... Vsi liberalni in demokratični ljudje podpirajo Ukrajino. In vsi skrajno desni in skrajno levi, vsi agresivneži in besneži podpirajo Rusijo. 

 

Kaj nismo mi na strani liberalcev in demokratov? Na strani svetle plati? 

 

Ljudem moramo jasno in glasno povedati, zakaj je moralno podpirati Ukrajino. Zakaj mora Ukrajina zmagati. Za nas. Da ustavimo apetite diktatorjev, ki se napajajo ob evropski neenotnosti in kratkoročni pragmatičnosti. Slovenija se mora pridružiti baltskim državam in državam vzhodne Evrope in pritiskati na Nemčijo in Francijo, da si želimo zmage Ukrajine in da ji moramo pomagati v boju.

 

Kdo misli, da bo spopad Putin eskaliral v atomsko vojno? Tega nikoli ne moremo vedeti. Vendar moramo biti pripravljeni, da tudi mi eskaliramo v tem primeru. Najslabše je, da damo komurkoli vedeti, da smo pripravljeni sprejeti suženjstvo samo v primeru, če nam nekdo zagrozi z atomskim orožjem. Ko Putin računa na našo človeškost, humanost, nas izkorišča, vedoč, da se ne bomo pripravljeni žrtvovati. Putinu pa vseeno tako za Ruse kot nas. 

 

Taktika, da oborožimo Ukrajino vse do zmage, je najboljša. Ta taktika ne vodi do nobene eskalacije. Zakaj? Ker je glavno bitko, bitko za Kijev, Putin za zdaj že izgubil. Brez Kijeva teh ozemelj ne bo mogel dolgoročno obdržati. In vsakič, ko je Putin presenečen ali potisnjen nazaj, zgolj spremeni diskurz, spremeni propagando nad svojim ljudstvom in si izmisli novo zgodbo. Tako delujejo diktatorski režimi. Ko so potisnjeni v kot, samo spremenijo propagando doma. Tako nočemo delovati, pod takimi nočemo živeti in jim služiti. 

 

Zato moramo poiskati skrite rezerve naše zmagovalne miselnosti, si zadati jasen cilj in ta cilj jasno komunicirati s sodržavljani in ostalo Evropo: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!

 

Zakaj stalno uporabljam izraz Putinov režim namesto Rusija? Ker nisem rusofil, želim da Slovenija jasno pove, da si želimo Rusijo v EU. Želim si Rusijo in Ruse znotraj evropske družine. Ker so Evropejci. Ne želim, da jih Putin potegne v suženjstvo s Kitajsko.

 

Zato mora biti Putinov režim premagan. Šele, ko bo premagan, bo Rusija lahko zaživela in šla na pot, kamor si mladi Ukrajinci in Rusi želijo: Pot prijateljstva in miru.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
0
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
40
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579