Razkrivamo

Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi

Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih krogih se zato že pojavljajo govorice o tem, da je prekinitev ognja v Ukrajini nujna, preden stanje preseže kritično točko, s katere vrnitev ni mogoča. V redkem javnem nastopu pred nekaj tedni je Jens Plötner, svetovalec nemškega kanclerja Olafa Scholza za zunanjo politiko in tradicionalni ustvarjalec berlinske politične strategije za Rusijo, Evropo pozval, naj ne pozabi na svoje dolgoročne odnose z Moskvo in naj s Kitajsko dela v rokavicah.

25.07.2022 21:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Evropa   Rusija   EU   Ukrajina   vojna   kriza   Jens Plötner   ZDA   Kitajska   Putin   Olaf Scholz   Nemčija   G7

Visoka inflacija, upočasnitev gospodarske rasti in pomanjkanje energentov v Evropi kličejo po blažjih zahodnih sankcijah proti Moskvi. Začele so se kazati prve razlike med pogledi zahodnih držav.

Skoraj dve leti po začetku pandemije ruska vojna proti Ukrajini predstavlja nove izzive za gospodarstvo Evropske unije in, gledano širše, za ves svet. Drugače rečeno: po krizi nas čaka še ena kriza. Najprej se je zgodila pandemija, ki je obrnila naša življenja in gospodarstva na glavo. Nato pa je prišlo do ruske invazije na Ukrajino, ki je po svetu sprožila šok. Obe združeni krizi sta posledično spremenili gospodarstvo na način, ki zaenkrat še ni jasen, predvidljiv, še manj pa so odzivi nanj usklajeni med različnimi, dominantnimi državami po svetu.

 

Evropska unija se je energično odzvala na Putinov napad na Ukrajino, zdaj pa mora ublažiti gospodarske, socialne in politične posledice, ki so prizadele navadne državljane in izzvale skupni nastop Zahoda. EU je na rusko invazijo Ukrajine odločno reagirala, razlike med državami članicami so bile v nekaj dneh presežene, EU pa je Rusiji naložila gospodarske sankcije brez primere. Skupaj z ZDA, Združenim kraljestvom in drugimi demokratičnimi silami se je Unija odločila za onemogočanje ruskega finančnega sistema, vključno s preprečevanjem centralni banki, da bi večji del svojih deviznih rezerv uporabila za ohranjanje gospodarske stabilnosti. Prav tako je evropskim podjetjem prepovedala izvoz kritičnih dobrin v Rusijo, tudi v visokotehnološkem sektorju.

 

Kljub temu je pričakovana realna rast BDP v EU in evrskem območju v letu 2022 2,7 %, v letu 2023 pa 2,3 %, kar pomeni padec s 4,0 % in 2,8 % (2,7 % v Evroobmočju) v vmesni zimski napovedi Evropske komisije za 2022. Svetovno in EU gospodarstva najbolj ogrožajo višje cene energije. Cene energentov so se že pred rusko invazijo Rusije znatno zvišale glede na znižanje med pandemijo. Medtem ko so bile dobavne verige pod pritiskom, da zadostijo okrevanju svetovnega gospodarstva, so se cene močno zvišale, zrasle so višje od ravni pred pandemijo.

 

Zlasti v Evropi je treba plin in elektriko kupovati po rekordnih cenah že od jeseni 2021. Rastoči vhodni stroški, še posebej za energijo in gnojila, so že lansko leto začeli negativno vplivati na cene živil. Omenjeno krizo dodatno zapleta še eno naraščajoče tveganje: razdrobljenost svetovnega gospodarstva v geopolitične bloke z različnimi trgovinskimi in tehnološkimi standardi, plačilnimi sistemi in rezervnimi valutami. Takšen tektonski premik bi povzročil velikanske prilagoditvene stroške, kar bi za Evropo pomenilo hude posledice že letošnjo zimo.

 

Preskrbne verige, raziskave in razvoj ter proizvodna omrežja bi razpadla, treba bi jih bilo ponovno vzpostaviti. Ta razdrobljenost svetovnega upravljanja morda predstavlja resnejši izziv za okvir, temelječ na pravilih, ki urejajo mednarodne in gospodarske odnose že več kot 75 let, in so pomagala doseči znatna izboljšanja življenjskega standarda po vsem svetu. Omenjeno nam že preprečuje skupno naslavljanje pri dveh krizah, s katerima se soočamo, lahko pa bi vplivalo tudi na našo nezmožnost sodelovanja pri spopadanju z drugimi globalnimi izzivi, denimo s podnebnimi spremembami, ki ogrožajo naš obstoj.

 

To je izjemno pomemben trenutek za mednarodno skupnost.

 

Živimo v pestrem obdobju in voditelji EU bi se morali tega zavedati. Putinov napad bo imel dolgotrajne gospodarske učinke. Vse države članice EU se bodo morale soočiti s posledicami te vojne, vendar ne bodo vse enako trpele oziroma se ne bodo mogle enako odzvati. Že zdaj visoka inflacija, upočasnitev gospodarske rasti in različno  pomanjkanje energentov v Evropi kličejo po blažjih zahodnih sankcijah proti Moskvi. Začele so se kazati prve razlike med pogledi zahodnih držav.

 

Razlike med voditelji skupine G7 so preprečile nov dogovor o konkretnih novih sankcijah proti Rusiji. Ker je večina takoj razpoložljivih možnosti za kaznovanje Rusije v veliki meri že izčrpana, ostajajo na mizi le bolj zapletene in sporne alternative. Rusija računa, da lahko njeno lastno gospodarstvo škodo prenese bolje, kot sta to pripravljeni sprejeti EU in ZDA. Ena od slabosti sankcij proti ruski nafti in plinu je, da so lahko popolnoma učinkovite le, če se jim pridruži večina svetovnih držav. Načrte za sankcioniranje ruskega izvoza nafte je močno otežila namera Kitajske, Indije in drugih držav za nakup ruske nafte. Z namenom razširitve globalnega zavezništva proti ruski agresiji je nemški kancler Olaf Scholz povabil voditelje držav v razvoju na vrh G7 - vključno z Indijo, Indonezijo, Južno Afriko, Senegalom in Argentino, vendar gostje za sankcije niso pokazali posebnega navdušenja.

 

Evropa je tako ujeta med vojno, v kateri se ne more (odkrito) boriti in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih krogih se pojavljajo govorice o tem, da je prekinitev ognja v Ukrajini nujna, preden stanje preseže kritično točko, s katere vrnitev ni mogoča. V redkem javnem nastopu pred nekaj tedni je Jens Plötner, svetovalec nemškega kanclerja za zunanjo politiko in tradicionalni ustvarjalec berlinske politične strategije za Rusijo, Evropo pozval, naj ne pozabi na svoje dolgoročne odnose z Moskvo in da naj s Kitajsko dela v rokavicah. Prav tako je povedal, da Ukrajini ne bi smeli podeliti nobenih odpustkov pri njeni prošnji za članstvo v EU samo zato, ker jo je Rusija napadla. V ločenih pripombah, ki so bile najbrž usmerjene v vse bolj strogo držo ameriške vlade proti Kitajski, je Plötner dejal, "da bi bila napaka, če bi zdaj Kitajsko in Rusijo vrgli v isti koš". Opozoril je, da bodo poskusi gospodarskega ločevanja od Kitajske povzročili samoizpolnjujočo se prerokbo o tem, da se bosta Peking in Moskva samo še bolj povezala.

 

V naslednjih mesecih bo jasno, kako se bodo stvari razpletle.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.023
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.949
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.362
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.365
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.322
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.246
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 820
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 543