Komentar

Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki

Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe uresničiti še vse ostalo, kar ste obljubili. Gasilcem bi koristilo. In če koristi njim, koristi tudi vsem nam, ki smo takrat, ko pride ogenj, povsem odvisni od njihovega znanja in opreme. In še nekaj je potrebno reči ob tej priliki: upam, da bodo nekatere politične stranke, ki so bile običajno zelo kritične do nabave opreme za Slovensko vojsko in Policijo, sedaj bolj razumevajoče do nakupa njihove opreme. Brez sodobne opreme so tudi oni bosi in goli ob ognjeni stihiji.

01.08.2022 22:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Kras   požar   gasilci   NVO   premier   Robert Golob   davki   proračun

Foto: Vlada Republike Slovenije

Predsednik vlade, pošteno bi bilo, da bi vlada določila posebna sredstva za nagrade gasilcem in ne bi zanje koristila sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Iz dneva v dan je vse bolj zanimivo spremljanje govorov in nastopov predsednika vlade Roberta Goloba. Včasih ga čustva ponesejo v nebo, naslednji hip se mora počasi spuščati na realna tla, ki so vedno tam, kjer so bila že ob njegovem vzpenjanju v nebo. Zanimivo je, ko je misel našega predsednika v takem trenutku počasnejša, kot je hitrost njegovega jezika, ki kar naprej prehiteva misel, čeprav bi moralo biti pri predsedniku vlade to stanje ravno obratno. Še bolj je zanimivo, kako se predsednik vlade skuša v nadaljevanju nespretno izmikati iz zanke, ki si jo je sam nastavil in v katero je padel čisto po lastni nerodnosti. Po nepotrebnem. Tako početje ni značilnost izkušenih diplomatov in predstavlja nevarnost za predsednika, saj je nenehoma v nekih pasteh, ki si jih tako nespametno in po neumnosti zakuha kar sam.  

 

Tako je denimo Golob 21. julija v oddaji 24UR, ko sta ga ponesla v višave njegov zanos in hvaležnost do gasilcev, obljubil vsem prostovoljnim gasilcem, da jim bodo neposredno priznali nadomestilo za njihovo prostovoljno delo pri gašenju požara na Krasu. Misel, gesta je sama po sebi odlična, ni ji kaj oporekati in vsi tudi negasilci smo jo z veseljem podprli in sprejeli. Imeli smo samo dodatno vprašanje: ali bodo ta dodatek dobili tudi gasilci, ki so gasili pred kratkim gasili livarno in druge težje požare? Kaj bo kriterij za to nagrado, ali mora goreti samo Kras in nič drugega, da si gasilci prislužijo dodatno nagrado?

 

Če me spomin ne vara, je to izjavil tudi neposredno na pogorišču na Krasu, ko se je zahvalil vsem za odlično delo prostovoljnih gasilcev in drugih nevladnih organizacij, kar je tudi pohvalno, vsekakor odlična pozitivna gesta predsednika vlade. 

 

Tudi N1 je poročal dan kasneje, 22.julija:

 

"Premier Robert Golob je ob današnjem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. To ne bo obdavčeno."

 

Beseda neobdavčeno in kako najti stranpoti, da se nekaj ne obdavči, ni ravno vrlina za predsednika vlade, rekli bi lahko celo, da gre za majhen medijski zdrs. Premier mora skrbeti, da so prihodki obdavčeni in legalni. Toda če primerjate obljube zgornjih citatov z zapisom N1, tu ni govora niti o društvih niti o nevladnih organizacijah, govori se o neposrednih izplačilih gasilcem in nevladnikom. Tu je bil predsednik torej še vedno odločen, da bo plačal zaslužen denar neposredno gasilcem in nevladnikom, ki so se neposredno borili z ognjem. Predsednik je obljubil nagrade vsem gasilcem osebno, ki so delali na pogorišču. To besedo je nato držal tudi na seji vlade (vsaj tako poročajo mediji), ki je sprejela višino pomoči 94,50 evra za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca za nad 8 ur dela na dan ter 63 evrov evrov za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca za do 8 ur dela na dan, kot je poročal Žurnal24.si 22. julija.

 

N1 je nato objavil, da je vlada kasneje na dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. (Vidite, tudi tokrat nič gasilskih društev in nevladnih organizacij). Sredstva bodo zagotovili iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij. Kriterije so postavili tako, da bo nadomestilo za tiste gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, znašalo 63 evrov, za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan, pa 94,5 evra.

 

Nato pa se je zgodilo srečanje predsednika z nevladnimi organizacijami in mediji. Medijem se je zapisalo: predsednik vlade Robert Golob se je ob robu srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij odzval tudi na opozorila, da bi izplačevanje posebnih nagrad gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

 

Predsednik Golob je nato v izjavi za medije poudaril, da vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom (pazite, rekel je nikoli, imeti mora res zelo slab spomin!), temveč se bodo sredstva iz tega naslova namenila prostovoljnim gasilskim društvom, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno (Uh, spet tole okoli neobdavčenih prihodkov ...). Predsednik je naredil svoj drugi salto mortale; v igri ni nič več konkretnih gasilcev in konkretnih nevladnih delavcev, ampak samo še njihova društva. In namesto, da bi predsednik priznal svoje zmotno mišljenje izpred nekaj dni, je raje zatajil, da je obljubljal podporo neposredno gasilcem. Kar pa je najslabše pri vsem tem, je to, da je zanikal svojo prvo izjavo in se delal, kot da tega nikoli ni rekel, ko je v prejšnjih dneh obljubljal nagrade kar neposredno članom gasilskih društev in drugih nevladnih organizacij ...

 

Roko na srce, razmišljanje, kako ne bi obdavčili teh sredstev, ni najbolj primerno za predsednika vlade, ki mora skrbeti tudi za državno blagajno, da pride vanjo čim več denarja in ne čim manj. Tako malo diši po motiviranju državljanov k davčni utaji oziroma namigu, kako se izogniti davku. To za predsednika res ni primerno komuniciranje in je hkrati tudi zelo slab zgled za vse državljane, da se je potrebno izogibati davku.  

 

Čakamo samo še Golobovo izjavo, da predsednik vlade nikoli ni govoril o nagradah posameznim društvom, saj so ti prostovoljni in jim vlada vsako leto nameni določena sredstva, da bodo na vladi razmislili o povečanju teh letnih sredstev. Seveda srčno upam, da ne bo naredil še enega salto mortale in da bo ostalo pri tem, da bodo denar namenili društvom. 

  

Še nekaj je moteče: vlada denar jemlje iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij, ki je namenjen razvoju vseh nevladnih organizacij in na ta način zmanjšuje možnost, da bi dobile razvojni denar mnoge nevladne organizacije, ki pač ne bodo mogle dobiti razvojnih sredstev to leto, ker bodo podarjena gasilcem in drugim sodelujočim NVO na pogorišču Krasa. 

 

Predsednik vlade, pošteno bi bilo, da bi vlada določila posebna sredstva za te nagrade in ne bi zanje koristila sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij in da jih ne bi pobirala ostalim nevladnim organizacijam iz njihovega razvojnega fonda, ki seveda ni nikoli dovolj velik. 

 

Premier, ponovno vam svetujem, da naj vas vaša čustva ne zanašajo po nepotrebnem, ker vas takrat obvladuje vihar čustev in ne racionalnost, ki jo od vas pričakujemo. S tem ne mislim, da si želim ne čustvenega predsednika. Želim pa si predsednika, ki bi stvari temeljito premislil, preden bi jih izrekel in da mu potem ne bi bilo potrebno še bolj nerodno teh besed po nepotrebnem popravljati. 

 

Tak je bil pokojni predsednik Janez Drnovšek, ki je vsako izjavo temeljito premislil in smo ga neposredno v čustvenem viharju videli samo enkrat, ko je prepričeval vaščane Ambrusa, da so tudi Romi ljudje. Predvsem pa bi bilo dobro, če bi si tole njegovo dobro lastnost, gospod predsednik vlade, namreč da "najprej razmisli, potem pa povej", čim prej prisvojili. Tale bi bila kar pravšnja za vas v tem burnem času, da bi vas obvarovala neljubih dogodkov.  

  

Sicer pa gasilci resnično potrebujejo denar za opremo, avtomobile, gasilske domove in poklicni gasilci za boljše plače, na kar so že velikokrat opozorili. Kar bi lahko rešili v zakonu, ki ga obljubljate za jesen (če ni to zopet samo obljuba in se bomo ponovno, kot tolikokrat že do sedaj, ponovno spomnili na gasilce takrat, ko brez njih ne bomo mogli ukrotiti velikega požara). Obljube, ko gre za materialni položaj gasilcev, se zaradi kratkega spomina politike vrtijo iz leta v leto, iz požara v požar, iz ene koalicije v drugo ...

 

Predsednik, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe uresničiti še vse ostalo, kar ste obljubili. Gasilcem bi koristilo. In če koristi njim, koristi tudi vsem nam, ki smo takrat, ko pride ogenj, povsem odvisni od njihovega znanja in opreme. In še nekaj je potrebno reči ob tej priliki: upam, da bodo nekatere politične stranke, ki so bile običajno zelo kritične do nabave opreme za Slovensko vojsko in Policijo, sedaj bolj razumevajoče do nakupa njihove opreme. Brez sodobne opreme so tudi oni bosi in goli ob ognjeni stihiji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 978
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156