Komentar

Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki

Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe uresničiti še vse ostalo, kar ste obljubili. Gasilcem bi koristilo. In če koristi njim, koristi tudi vsem nam, ki smo takrat, ko pride ogenj, povsem odvisni od njihovega znanja in opreme. In še nekaj je potrebno reči ob tej priliki: upam, da bodo nekatere politične stranke, ki so bile običajno zelo kritične do nabave opreme za Slovensko vojsko in Policijo, sedaj bolj razumevajoče do nakupa njihove opreme. Brez sodobne opreme so tudi oni bosi in goli ob ognjeni stihiji.

01.08.2022 22:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Kras   požar   gasilci   NVO   premier   Robert Golob   davki   proračun

Foto: Vlada Republike Slovenije

Predsednik vlade, pošteno bi bilo, da bi vlada določila posebna sredstva za nagrade gasilcem in ne bi zanje koristila sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Iz dneva v dan je vse bolj zanimivo spremljanje govorov in nastopov predsednika vlade Roberta Goloba. Včasih ga čustva ponesejo v nebo, naslednji hip se mora počasi spuščati na realna tla, ki so vedno tam, kjer so bila že ob njegovem vzpenjanju v nebo. Zanimivo je, ko je misel našega predsednika v takem trenutku počasnejša, kot je hitrost njegovega jezika, ki kar naprej prehiteva misel, čeprav bi moralo biti pri predsedniku vlade to stanje ravno obratno. Še bolj je zanimivo, kako se predsednik vlade skuša v nadaljevanju nespretno izmikati iz zanke, ki si jo je sam nastavil in v katero je padel čisto po lastni nerodnosti. Po nepotrebnem. Tako početje ni značilnost izkušenih diplomatov in predstavlja nevarnost za predsednika, saj je nenehoma v nekih pasteh, ki si jih tako nespametno in po neumnosti zakuha kar sam.  

 

Tako je denimo Golob 21. julija v oddaji 24UR, ko sta ga ponesla v višave njegov zanos in hvaležnost do gasilcev, obljubil vsem prostovoljnim gasilcem, da jim bodo neposredno priznali nadomestilo za njihovo prostovoljno delo pri gašenju požara na Krasu. Misel, gesta je sama po sebi odlična, ni ji kaj oporekati in vsi tudi negasilci smo jo z veseljem podprli in sprejeli. Imeli smo samo dodatno vprašanje: ali bodo ta dodatek dobili tudi gasilci, ki so gasili pred kratkim gasili livarno in druge težje požare? Kaj bo kriterij za to nagrado, ali mora goreti samo Kras in nič drugega, da si gasilci prislužijo dodatno nagrado?

 

Če me spomin ne vara, je to izjavil tudi neposredno na pogorišču na Krasu, ko se je zahvalil vsem za odlično delo prostovoljnih gasilcev in drugih nevladnih organizacij, kar je tudi pohvalno, vsekakor odlična pozitivna gesta predsednika vlade. 

 

Tudi N1 je poročal dan kasneje, 22.julija:

 

"Premier Robert Golob je ob današnjem obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. To ne bo obdavčeno."

 

Beseda neobdavčeno in kako najti stranpoti, da se nekaj ne obdavči, ni ravno vrlina za predsednika vlade, rekli bi lahko celo, da gre za majhen medijski zdrs. Premier mora skrbeti, da so prihodki obdavčeni in legalni. Toda če primerjate obljube zgornjih citatov z zapisom N1, tu ni govora niti o društvih niti o nevladnih organizacijah, govori se o neposrednih izplačilih gasilcem in nevladnikom. Tu je bil predsednik torej še vedno odločen, da bo plačal zaslužen denar neposredno gasilcem in nevladnikom, ki so se neposredno borili z ognjem. Predsednik je obljubil nagrade vsem gasilcem osebno, ki so delali na pogorišču. To besedo je nato držal tudi na seji vlade (vsaj tako poročajo mediji), ki je sprejela višino pomoči 94,50 evra za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca za nad 8 ur dela na dan ter 63 evrov evrov za sodelujočega gasilca oziroma prostovoljca za do 8 ur dela na dan, kot je poročal Žurnal24.si 22. julija.

 

N1 je nato objavil, da je vlada kasneje na dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. (Vidite, tudi tokrat nič gasilskih društev in nevladnih organizacij). Sredstva bodo zagotovili iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij. Kriterije so postavili tako, da bo nadomestilo za tiste gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, znašalo 63 evrov, za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan, pa 94,5 evra.

 

Nato pa se je zgodilo srečanje predsednika z nevladnimi organizacijami in mediji. Medijem se je zapisalo: predsednik vlade Robert Golob se je ob robu srečanja s predstavniki nevladnih in prostovoljnih organizacij odzval tudi na opozorila, da bi izplačevanje posebnih nagrad gasilcem, ki so sodelovali pri gašenju požara na Krasu, pomenilo začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes.

 

Predsednik Golob je nato v izjavi za medije poudaril, da vlada finančnega nadomestila nikoli ni obljubila posameznikom (pazite, rekel je nikoli, imeti mora res zelo slab spomin!), temveč se bodo sredstva iz tega naslova namenila prostovoljnim gasilskim društvom, saj je to edini način, da je izplačilo omenjenih finančnih sredstev neobdavčeno (Uh, spet tole okoli neobdavčenih prihodkov ...). Predsednik je naredil svoj drugi salto mortale; v igri ni nič več konkretnih gasilcev in konkretnih nevladnih delavcev, ampak samo še njihova društva. In namesto, da bi predsednik priznal svoje zmotno mišljenje izpred nekaj dni, je raje zatajil, da je obljubljal podporo neposredno gasilcem. Kar pa je najslabše pri vsem tem, je to, da je zanikal svojo prvo izjavo in se delal, kot da tega nikoli ni rekel, ko je v prejšnjih dneh obljubljal nagrade kar neposredno članom gasilskih društev in drugih nevladnih organizacij ...

 

Roko na srce, razmišljanje, kako ne bi obdavčili teh sredstev, ni najbolj primerno za predsednika vlade, ki mora skrbeti tudi za državno blagajno, da pride vanjo čim več denarja in ne čim manj. Tako malo diši po motiviranju državljanov k davčni utaji oziroma namigu, kako se izogniti davku. To za predsednika res ni primerno komuniciranje in je hkrati tudi zelo slab zgled za vse državljane, da se je potrebno izogibati davku.  

 

Čakamo samo še Golobovo izjavo, da predsednik vlade nikoli ni govoril o nagradah posameznim društvom, saj so ti prostovoljni in jim vlada vsako leto nameni določena sredstva, da bodo na vladi razmislili o povečanju teh letnih sredstev. Seveda srčno upam, da ne bo naredil še enega salto mortale in da bo ostalo pri tem, da bodo denar namenili društvom. 

  

Še nekaj je moteče: vlada denar jemlje iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij, ki je namenjen razvoju vseh nevladnih organizacij in na ta način zmanjšuje možnost, da bi dobile razvojni denar mnoge nevladne organizacije, ki pač ne bodo mogle dobiti razvojnih sredstev to leto, ker bodo podarjena gasilcem in drugim sodelujočim NVO na pogorišču Krasa. 

 

Predsednik vlade, pošteno bi bilo, da bi vlada določila posebna sredstva za te nagrade in ne bi zanje koristila sredstev proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij in da jih ne bi pobirala ostalim nevladnim organizacijam iz njihovega razvojnega fonda, ki seveda ni nikoli dovolj velik. 

 

Premier, ponovno vam svetujem, da naj vas vaša čustva ne zanašajo po nepotrebnem, ker vas takrat obvladuje vihar čustev in ne racionalnost, ki jo od vas pričakujemo. S tem ne mislim, da si želim ne čustvenega predsednika. Želim pa si predsednika, ki bi stvari temeljito premislil, preden bi jih izrekel in da mu potem ne bi bilo potrebno še bolj nerodno teh besed po nepotrebnem popravljati. 

 

Tak je bil pokojni predsednik Janez Drnovšek, ki je vsako izjavo temeljito premislil in smo ga neposredno v čustvenem viharju videli samo enkrat, ko je prepričeval vaščane Ambrusa, da so tudi Romi ljudje. Predvsem pa bi bilo dobro, če bi si tole njegovo dobro lastnost, gospod predsednik vlade, namreč da "najprej razmisli, potem pa povej", čim prej prisvojili. Tale bi bila kar pravšnja za vas v tem burnem času, da bi vas obvarovala neljubih dogodkov.  

  

Sicer pa gasilci resnično potrebujejo denar za opremo, avtomobile, gasilske domove in poklicni gasilci za boljše plače, na kar so že velikokrat opozorili. Kar bi lahko rešili v zakonu, ki ga obljubljate za jesen (če ni to zopet samo obljuba in se bomo ponovno, kot tolikokrat že do sedaj, ponovno spomnili na gasilce takrat, ko brez njih ne bomo mogli ukrotiti velikega požara). Obljube, ko gre za materialni položaj gasilcev, se zaradi kratkega spomina politike vrtijo iz leta v leto, iz požara v požar, iz ene koalicije v drugo ...

 

Predsednik, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe uresničiti še vse ostalo, kar ste obljubili. Gasilcem bi koristilo. In če koristi njim, koristi tudi vsem nam, ki smo takrat, ko pride ogenj, povsem odvisni od njihovega znanja in opreme. In še nekaj je potrebno reči ob tej priliki: upam, da bodo nekatere politične stranke, ki so bile običajno zelo kritične do nabave opreme za Slovensko vojsko in Policijo, sedaj bolj razumevajoče do nakupa njihove opreme. Brez sodobne opreme so tudi oni bosi in goli ob ognjeni stihiji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579