Komentar

Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba

Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno odgovarja, posebej ker je prav vsa t.i. desnica padla na to njihovo finto nedorečenosti, zato sta danes pri desničarjih pojma civilna družba in aktivni državljan samo še nekaj "levičarskega". Torej slabega, ostanek prejšnjega sistema itd. itd.

03.08.2022 23:45
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   volitve   NVO   Sokrat   Robert Golob   Vili Kovčačič   Inštitut 8. marec   RTV Slovenija   Nina Krajnik

Foto: Vlada Republike Slovenije / STA

Bojim se, da se lahko z novim predsednikom države – vsaj kar se slišanja in upoštevanja državljana tiče –, pride samo do prijetnega, neobveznega klepeta.

Naj uvodoma citiram stavek iz mojega zadnjega prispevka na portalu+ (vir): "Po mojem prepričanju avtokracijo prepreči lahko le angažma čim večjega števila državljanov." Ko pa se pojavi besedica kako lahko sodeluje, je takoj ena velika zmeda, nerazumevanje, nezainteresiranost … še na desetine označb okrog besedice kako državljan lahko ali sme (ne sme) ali ima možnost (nima možnosti) oziroma je itak vse brez veze, saj se nič ne da, ljudi nič ne zanima itd. Pa saj je že Sokrat rekel, da ne more vsak …

 

Letos so pred nami tudi volitve predsednika(ce) države. In prav vsi predsedniški kandidati, ki so se do sedaj pojavili, presenetljivo, prav unisono (v en glas) zagotavljajo v svojih izjavah, kako bodo predvsem poslušali in upoštevali glas državljana. Pa nihče od njih še ni omenil, kako, na kakšen način, po kakšni metodi bo poslušal glas ljudstva. Še pomembneje, da bo to tudi upošteval in posredoval odločevalcem!

 

A preden nadaljujemo s predsedniškimi kandidati, preverimo, kakšno je z besedico kako sodelovanje med državljanom in novoizvoljeno zakonodajno in izvršilno oblastjo, z eno besedo, med državljanom in gospodom Robertom Golobom. Pred nekaj dnevi, prejšnji petek (29. julija)., sem kar v nekaj medijih zasledil kot eno glavnih novic, kako se je Golob sestal z desetinami NVO-jev, torej s predstavniki t.i. nevladnih organizacij (v več medijih sem zasledil besedico "desetinami"). Verjetno to nima kakšnega posebnega pomena in nočem zveneti cinično, a me vseeno zanima, če je bil kdo med temi "desetinami", ki slučajno ni volil sedanje oblasti? Sem vprašal Vilija Kovačiča, če je bil povabljen, pa se je le zasmejal ...

 

Naj takoj poudarim, da v nobeni od novic o tem srečanju ni bilo niti približno omenjeno kako, tj. po kakšni metodi ali postopkovnem pravilu se bo glas državljana, v tem primeru pač predstavnika NVO (čeprav je tukaj takoj absurd med besedico "predstavnik" od vlade financirane nevladne organizacije in pojmom "neposredna demokracija"), slišal in upošteval. Vendar me to, da je bila besedica kako spet pozabljena, po vseh letih sledenja temu fenomenu niti ne preseneča. Konec koncev so strategi t.i. levice že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog besedice kako silno odgovarja, posebej ker je prav vsa t.i. desnica padla na to njihovo finto nedorečenosti, zato sta danes pri desničarjih pojma civilna družba in aktivni državljan samo še nekaj "levičarskega". Torej slabega, ostanek prejšnjega sistema itd. itd.

 

Vsi po vrsti pozabljajo, da je aktivno državljanstvo v najvišjih dokumentih tako evropske (Aarhuška konvencija, Lizbonska pogodba itd.) kot svetovne skupnosti (OZN), zabeleženo kot pomembno. Bolj me je to pot presenetilo nekaj drugega. V vseh novicah o tem Golobovem sestanku z NVO-ji sem opazil zelo veliko komentarjev. Naj se osredotočim na novico, objavljeno na MMC, portalu javne RTV Slovenija. Navedenih je 237 komentarjev, med vsemi njimi pa ni niti enega samega (!), za katerega bi lahko rekel, da njegov avtor vsaj približno razume situacijo z nevladnimi organizacijami, kot jo razumem jaz. Niti enega! Vseeno ali je bil komentator ciničen in žaljiv oziroma poln hvale in čestitk! Vseeno, ali je dišal po t.i. levem ali t.i. desnem. Popolno nerazumevanje tega, kaj, kdo, kaj šele kako, predvsem pa vse pomešano ... od gasilcev do Inštituta 8. marec, ali pa društva za male živali. Priznam, čisto zares sem se vprašal, kdo je sedaj nor; teh 237 komentatorjev ali pa jaz, ki se že 30 let intenzivno ukvarjam s to problematiko ... 

 

Če se vrnemo k našim predsedniškim kandidatom, njihovim lepim izjavam o upoštevanju državljana, in imamo pred očmi zgoraj opisano okrog enega od dogodkov na relaciji oblast – upoštevanje državljana. Institut predsednika(ce) države je v resnici dobro in pravo mesto, da se sliši in upošteva želja in volja državljana. 

 

Dober mesec pred volitvami predsednika države decembra 2017 sem na naslov tega instituta poslal pismo s predlogom, kako lahko predsednik države organizira določeno obliko oziroma metodo slišanja in upoštevanja volje in želje državljana, dodal idejno skico konkretne metode in predlagal, da predsednik države Borut Pahor, takrat v vlogi predsedniškega kandidata za drugi mandat, na predvolilnih soočenjih to pove in obljubi. Od njegove predstavnice za stike z javnostjo sem dobil prijazen odgovor, da je to zelo zanimiv predlog in ga bodo temeljito preštudirali po volitvah, če Pahorju uspe.

 

V predvolilnih soočenjih sem nekajkrat celo zasledil, kako je Pahor v tej smeri tudi obljubljal da bo vabil državljane k sodelovanju. Po volitvah sem bil še enkrat v stiku z omenjeno predstavnico za stike z javnostjo, je še enkrat obljubila da bo moj predlog obravnavan. Kasneje ni bilo nobenega stika več, a moram navesti, da je Pahor pa očitno v tej smeri naredil določene poteze, saj je nekajkrat povabil določene strokovnjake na okrogle mize, o rezultatih teh razprav pa se iz medijev ni dalo kaj dosti razbrati, moja ocena je, da je nastalo nekaj debatnih krožkov, verjetno čisto prijetnih.

 

Bojim se, da se lahko z novim predsednikom države – vsaj kar se slišanja in upoštevanja državljana tiče –, pride samo do prijetnega, neobveznega klepeta. Kot zapisano na začetku, še noben kandidat se ni bolj lotil besedice kako, čeprav mi daje ta hip tako rekoč edino upanje oziroma pomeni edini korak k bolj konkretni definiciji kako, pa stavek, ki sem ga zasledil pri predsedniški kandidatki Nini Krajnik, to je, da bo vzpostavila urad za aktivno državljanstvo. Bo uspela to idejo še bolj konkretno predstaviti javnosti, državljanu? Povedati, predstaviti kako?

 

Naj sklenem; od začetnega pesimizma pa do optimističnega poziva vsem predsedniškim kandidatom: Poskušajte prepričati katerega od omenjenih 237 komentatorjev članka o pogovoru premierja Goloba z NVO-ji, da boste na institutu predsednika(ce) države preizkusili metodo ugotavljanja in upoštevanja želje in volje državljana.

 

Naj samo še dodam, da je bilo teh metod ugotavljanja in upoštevanja želje in volje državljana po svetu preizkušenih že kar nekaj, o tem sem tudi že pisal v marsikaterem prispevku na portalu+. Ne gre za odkrivanje tople vode, kot prevladuje mnenje pri nas. Gre za pogum, narediti preizkus angažiranja državljana za preprečitev avtokracije, še več, za rešitev demokracije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
31
01.02.2023 20:00
Odločno obsojam rusko agresijo na Ukrajino in podpiram vsakršno pomoč Ukrajini, da ohrani polno državno suverenost. Ob vse ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
15
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
8
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.840
03/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.645
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.064
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.143
06/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 974
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.231
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.625
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 579